LIVE

Κορωνοϊός

Μεταναστευτικό: Στα όρια με συνεχείς ροές στα νησιά και εντάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα

metanastes_art

Η επιχείρηση αποσυμφόρησης των νησιών συνεχίζεται και σήμερα, καθώς 280 μετανάστες κατέφθασαν το πρωί στον Πειραιά - 500 νέες αφίξεις στα νησιά μόνο το τελευταίο 24ωρο - Κύμα αντιδράσεων σε περιοχές της ενδοχώρας κατά της έλευσης προσφύγων - Κάτοικοι χωριού στη Χίο έκλεισαν τον δρόμο για το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ

Η κοινωνική ένταση λόγω του μεταναστευτικού διαχέεται πλέον σε όλη την Ελλάδα. «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» για την κυβέρνηση που βρίσκεται αντιμέτωπη με την οργή κατοίκων και τοπικών φορέων, οι οποίοι αντιδρούν στη μεταφορά προσφύγων-μεταναστών στην ενδοχώρα, στο πλαίσιο της επιχείρησης αποσυμφόρησης των νησιών. Σφόδρα δυσαρεστημένοι είναι οι νησιώτες, οι οποίοι εξαιτίας των μεγάλων μεταναστευτικών ροών, που δεν λένε να κοπάσουν, διαπιστώνουν ότι η μεταφορά προσφύγων μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα μόνο για λίγο αμβλύνει το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Ούτε δέκα, ούτε είκοσι, ούτε τριάντα, αλλά σαράντα χιλιάδες μετανάστες έφτασαν μόνο το τελευταίο τετράμηνο στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος. Ο αριθμός αυτός αποτυπώνεται στις ασφυκτικά γεμάτες δομές των νησιών του Αιγαίου που ξεχειλίζουν. Όπως προαναφέραμε, παρά τις προσπάθειες αποσυμφόρησης με τις μεταφορές, η κατάσταση παραμένει χαοτική. Οι επιχειρήσεις αποσυμφόρησης των νησιών συνεχίζονται πάντως και σήμερα. Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Σάμος» μεταφέροντας 46 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μυτιλήνη και 151 από τη Χίο. Λίγο πριν τις 9.00 κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star 2 μεταφέροντας 25 πρόσφυγες και μετανάστες από την Κω και 62 από τη Λέρο. Οι μετανάστες και πρόσφυγες και στις δύο περιπτώσεις είναι προγραμματισμένο να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό δομές φιλοξενίας της χώρας.

Οι καθημερινές αφίξεις από την Τουρκία συνεχίζονται, καθώς μόνο το τελευταίο 24ωρο έφτασαν στα ελληνικά νησιά σχεδόν 500 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ πάνω από 35.000 αιτούντες άσυλο παραμένουν σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω. Ακόμα και στα πιο αραιοκατοικημένα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, όπως σε αυτό της Λέρου, έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο.

«Δεν έχουμε καν τα αναγκαία», διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι στη Μόρια, όπου βρίσκονται σχεδόν 15.000 άνθρωποι σε μια δομή που χωρά λιγότερους από 3.000. Αντίστοιχα είναι τα προβλήματα και στα υπόλοιπα νησιά, όπου δεν υπάρχει ούτε διαθέσιμη κουβέρτα. Ενδεικτικά του κλίματος όσα συνέβησαν στην Κω το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής, όταν δήμαρχος και κάτοικοι έστησαν μπλόκο με μηχανήματα του δήμου στο λιμάνι, προκειμένου να εμποδίσουν την αποβίβαση προσφύγων από πλοίο. Το πλοίο έφθασε στην Κω, αλλά μετά το μπλόκο των κατοίκων μόνο δύο από τα 77 άτομα αποβιβάστηκαν, ενώ τα υπόλοιπα έφυγαν από το νησί.


Διωγμός του λεωφορείου με τους μετανάστες, ένταση με την Αστυνομία, Γιαννιτσά, 03 11 2019


Η διασάλευση της κοινωνικής συνοχής, όμως, εντείνεται με την κατανομή των προσφύγων-μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για τη μεταφορά έως και 20.000 ατόμων από τα νησιά σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας τους επόμενους δύο μήνες, επικρατεί ήδη αναβρασμός στις τοπικές κοινωνίες. Στην περιοχή των Γιαννιτσών, κάτοικοι δημιούργησαν μπλόκο, παρεμποδίζοντας δύο λεωφορεία με μετανάστες να μπουν σε παράδρομο, που οδηγούσε σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Χρειάστηκε η συνδρομή της Αστυνομίας, ώστε τελικά τα λεωφορεία να φτάσουν στον προορισμό τους, ακολουθώντας διαφορετική διαδρομή. Επέλεξαν έναν παράδρομο για να ξεφύγουν από τους συγκεντρωμένους. Παρόμοιο σκηνικό και στις Σέρρες, όπου πολυπληθής ομάδα ντόπιων προσπάθησε να παρεμποδίσει την έλευση ατόμων σε ξενοδοχείο του Σιδηροκάστρου. Χρειάστηκε και αυτή τη φορά να παρέμβει η αστυνομία, η οποία και ολοκλήρωσε με τα χίλια ζόρια τη μεταφορά, ύστερα από σχεδόν δύο  ώρες έντασης στον κάθετο άξονα της Εγνατίας. Η αντίδραση των τοπικών κοινωνιών εκδηλώνεται ακόμα και σε περιοχές για τις οποίες δεν έχει προγραμματιστεί μεταφορά μεταναστών. Κάποιοι, λοιπόν, φωνάζουν προκαταβολικά, θεωρώντας ότι σύντομα θα έλθει η σειρά τους.

Ενδεικτικό παράδειγμα οι κάτοικοι της Σκύδρας, οι οποίοι απειλούν ότι θα πάρουν τις καραμπίνες με σκοπό να εμποδίσουν την πιθανή εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή τους. Δηλώνουν πως η κατάσταση στην Πέλλα έχει φτάσει στο απροχώρητο και προειδοποιούν την Πολιτεία πως οι αντιδράσεις τους δεν θα έχουν προηγούμενο. Δεν είναι η πρώτη φορά, όμως, που διαδραματίζονται τέτοιες σκηνές το τελευταίο διάστημα. Πριν από μία εβδομάδα, ένταση είχε προκληθεί και στα Βρασνά Θεσσαλονίκης για τον ίδιο λόγο. Κάτοικοι της περιοχής είχαν αποκλείσει κομβικά σημεία, προκειμένου να μην φτάσουν εκεί λεωφορεία που μετέφεραν πρόσφυγες και μετανάστες. Και δεν θα είναι οι τελευταίες.

Γ. Κουμουτσάκος για προσφυγικό


Περισσότεροι από χίλιοι αιτούντες ασύλο αναμένεται να μεταφερθούν τις επόμενες τρεις ημέρες από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου σε λιμάνια της Αττικής και στη συνέχεια σε ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, το ενδιαφέρον των ξενοδόχων για να μπουν στο πρόγραμμα φιλοξενίας μεταναστών είναι μεγάλο, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Κάποιοι καταγγέλλουν ότι δέχονται και απειλές για την απόφασή τους αυτή.
Η κυβέρνηση, εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, αξιολογεί ως ιδιαίτερα ανησυχητικές τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται τις τελευταίες ημέρες σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών. Κυβερνητικά στελέχη επιβεβαιώνουν ότι άμεσος στόχος τους είναι η αποσυμφόρηση των νησιών και η δημιουργία συνθηκών εξαιρετικά αποτρεπτικών για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ρεύμα.

Πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα: η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να ελέγξει τη δική της πλευρά των συνόρων, ενώ μένει να δούμε αν σκοπεύει να τηρήσει την ευρωτουρκική συμφωνία, αποδεχόμενη τις προβλεπόμενες επαναπροωθήσεις. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι ΕΕ και Τουρκία ερμηνεύουν αυθαίρετα τη συμφωνία ότι όποιος μεταφέρεται στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν μπορεί να απελαθεί στην Τουρκία. Η κυβέρνηση ζήτησε να σταματήσει αυτή η αυθαίρετη ερμηνεία της συμφωνίας, αλλά η Άγκυρα δεν το συζητάει.

Το Μέγαρο Μαξίμου τα γνωρίζει αυτά, επενδύοντας περισσότερο στο άσυλο και στα κλειστά κέντρα για όλους εκείνους, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται. Ο χρόνος, όμως, πιέζει ασφυκτικά, αν υπολογίσει κανείς και τα εκατοντάδες άτομα που καταφθάνουν καθημερινά, επιβαρύνουν μία ήδη οριακή κατάσταση. Λαμβάνοντας υπόψη της αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση θέλει να πείσει τους διαμαρτυρόμενους μέσα από μια διαδικασία διαβούλευσης. Χαρακτηριστικές για τις προθέσεις της ήταν οι παρεμβάσεις τόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, που έκανε λόγο για μία κουρασμένη κοινωνία, όσο και του Γιώργου Κουμουτσάκου. Ο τελευταίος εμφανίστηκε διπλωματικός, κάνοντας λόγο για επαρκή ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών.

Γεγονός παραμένει, όμως, ότι και να βάλουν πλάτη οι πολίτες, οι ροές μεταναστών ολοένα και αυξάνονται, χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα δυνατότητα ανάσχεσης. Στο εκρηκτικό μίγμα αρκεί να προσθέσει κανείς και τις βολές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία επιχειρεί να εκμεταλλευθεί πολιτικά το πρόβλημα, αλλά και την απάθεια της ΕΕ, η οποία βολεύεται, μετατρέποντας την Ελλάδα σε «αποθήκη ψυχών».

Χίος: Κάτοικοι του χωριού Χαλκειός έκλεισαν τον δρόμο που οδηγεί στο hotspot της ΒΙΑΛ

Τον δρόμο που οδηγεί στο Κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στη Χίο έκλεισαν, από τις 6.30 το πρωί σήμερα, κάτοικοι του γειτονικού χωριού Χαλκειός που ζητούν να κλείσει το Κέντρο, του οποίου ο πληθυσμός έχει φτάσει τους 5.000 ανθρώπους.

Αποτέλεσμα του αποκλεισμού, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ήταν να μην καταφέρουν φθάσουν στο ΚΥΤ οι εργαζόμενοι.

Όπως μεταδίδει το Politischios.gr, οι κάτοικοι των Καμποχώρων βρέθηκαν στους δρόμους από τα ξημερώματα της Δευτέρας , αποκλείοντας τη δίοδο των οχημάτων προς τη ΒΙ.ΑΛ., ως «μία πρώτη κίνηση διαμαρτυρίας στον εγκλωβισμό χιλιάδων ατόμων στο Κ.Υ.Τ. του Χαλκειούς και στην ανεξέλεγκτη επέκταση της δομής φιλοξενίας στις πέριξ ιδιωτικές εκτάσεις».

Οι κάτοικοι εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε άμεση κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε περίπτωση που η κυβέρνηση συνεχίσει «να βγάζει εκτός κάδρου» τη Χίο, δίνοντας βάση μόνο στη Λέσβο και στη Σάμο όσον αφορά στην επιχείρηση αποσυμφόρησης, αναφέρει το site.


Δείτε βίντεο από το σημείο:

Δήμαρχος και αντιπεριφερειάρχης στο Χαλκειός

Δημοσιεύτηκε από Εφημερίδα Πολίτης στις Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2019

Διαμαρτυρία κατοίκων Χαλκειούς

Δημοσιεύτηκε από Εφημερίδα Πολίτης στις Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2019
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (178)

Γιάννης

Πλησιάζει η ώρα που θα πληρώσουμε τα αποτελέσματα των επιλογών μας.....Έτσι θα μηδενίσει το κοντέρ και ίσως κάνουμε μια νέα άρχη.....

λακερδας

να τους παρει ο αλλος ο βουλευτης που εχει 100 ακινητα

γιαννος

μαζευτε τους και στειλτε τους απο εκει που ηρθαν ελεος πλεον σε καμια χωρα απο αυτες που προερχονται δεν εχει πολεμο .

ΣυνδικαΛΗΣΤΗΣ ,ΛΗΣΤΗΣ...... ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ....

Μόνο ένας Στάλιν θα έβαζε τάξη στο μπαχαλισταν, η ένας Φιντέλ Κάστρο , με τά Γκουλάγκ ο πρώτος, και με τά λοσταρια ο δεύτερος !!! Μάς χρειάζεται Στάλιν λοιπόν , γιατί και ο Παπαδόπουλος ήταν πολύ lite μπροστά στον Ιωσήφ τόν Μέγα killer !!!

Αρνια-Κώς από ΕΜΥ (εγκυρη μεταναστεφτική υπηρεσία)

αυξημένες μεταναστεφτικές μάζες από την Αφρική και το Πακιστάν αναμένονται το επόμενο εξάμηνο στο Αιγαίο. Οι έλληνες να μην ανησυχούν , ας κάνουν ότι κοιμούνται, ο Έβρος θα σφραγιστεί άμεσα και τα νησιά θα αδειάσουν τελείως μέχρι να κυβερνήσει ο γιος του Αλέξη.

φύγε συ - έλα συ

Πώς το ΄λεγε ο συχωρεμένος ο Μπονάτσος σε κείνη την εκπομπή, που έφευγε ο ένας παίκτης για να 'ρθει ο επόμενος; Φύγε συ - έλα συ. Έτσι και εδώ, τα ίδια. Φύγετε εσείς παιδιά για Πειραιά, να έρθουν οι επόμενοι που περιμένουν απέναντι. Μιλλιούνια που περιμένουν να έρθουν, να δηλώσουν ψευδώς "ταλαίπωροι πρόσφυγες", για να αρμέξουν επιδόματα, τζαμπατζιλίκι, φαΐ, σπίτι, γιατρούς, τα πάντα όλα τζάμπα και αυτοί να κάθονται να ...λιάζονται και να καλοπερνάνε στην υγεία των κορόϊδων. Μιλλιούνια Αφροασιάτες που έρχονται για το αραλίκι, το τζαμπατζιλίκι και το λιάσιμο. Και στην μέση, ο Κούλης ο προοδευτικούλης, φύγε συ έλα συ, κάθε μερα 200-300 φεύγουν γιά την "ενδοχώρα" και τις "δομές φιλοξενίας" και βαράει η σφυρίχτρα προς τους δουλέμπορους απέναντι, φρρρ, φορτώστε την επόμενη βάρκα, και τσουπ-τσουπ, να σου καταφθάνουν οι επόμενοι. Φύγε συ - έλα συ. Φύγετε μία τριακοσάρα, ελάτε άλλοι τόσοι. Καλά να 'μαστε, να μην είμαστε ρατσιστές και φασιστόμουτρα, όπως μας βρίζουν εδώ μέσα οι ευαίσθητοι, φιλάνθρωποι, ψυχοπονιάρηδες, αλληλέγγυοι-αντιφά, καλά να 'μαστε και λίγη υπομονή να κάνουμε, με καμμιά 300αριά "ταλαίπωρους πρόσφυγες" ημερησίως, σιγά σιγά θα καταφέρουμε να εξυπηρετήσουμε κανά-δυό δισεκατομμύρια αφροασιάτες που περιμένουν να "ενσωματωθούν". Υπομονή και καλή καρδιά. Και προπαντός, μην γκρινιάζουμε γιατί θα μας πούνε ξενοφοβικούς ρατσιστές παιδιά, και αλλοίμονο, κάτι τέτοιο δεν αντέχεται... κάτω ο ρατσισμός και η ξενοφοβία.

DR KLIZMAN

Στη σειρά όλοι θα πάρετε ,πληθειτε καλά για το κλίσμα

Κοινός Νους

Η ιστοσελίδα του Δικτύου Ελλήνων Συντηρητικών λέει για το μεταναστευτικό και πράγματα που πολλά ΜΜΕ αποσιωπούν.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ

αυτη η ιστοσελίδα ανηκει σε εκεινον απο τον Πειραιά που βαζει υποψηφιότητα σε καθε εκλογικη αναμετρηση, τρωει μαυρο και μετα κολλαει διπλα σε αλλο αρχηγό. Όπου νεος αρχηγος στη ΝΔ, νασου δίπλα και ο ... επαγγελματίας υποψήφιος. Εκανε μία ομάδα 6-7 ιστοσελιδων, που σε καθε μια εμφανιζει άλλο "δίκτυο" και ότι ψαρεψει απο την γύρα. Τι "πουλαει", τι ειναι "πιασιαρικο" εκεινη τη στιγμή? αυτο γραφει. Ειναι ο ίδιος που επι Καραμανλη οταν δεν βγηκε βουλευτης τον εβρισε και πήγε με τον Σαμαρά, που εβριζε τον Σαμαρα οταν δεν βγηκε βουλευτης και πηγε με τον Μητσοτάκη και που τώρα βριζει τον Μητσοτακη γιατι παλι δεν βγηκε βουλευτης. Πολιτικο ιστιοφόρο. Όπου φυσαει και "πουλαει" παει ο ... Ροβεσπιέρος. Δυστυχως όμως στον Πειραια ξερουν απο ... ιστιοφόρα. Για αυτο και το ονομα του ειναι πλεον συνωνυμο με το ΜΑΥΡΟ. Μαύρο σε καθε εκλογικη αναμέτρηση.

Α ρε Ρήγα, πού είσαι ...

Εγώ Ρωμιός γεννήθηκα και Πάκι θα πεθάνω!

Καληνύχτα Ελλάδα

Ειμαι στο λεωφορείο της γραμμης Γ18, απο Περαμα για Ομόνοια. Στη αρχή της Πετρου Ραλλη μπαινουν ελεγκτες. Κανουν ελεγχο εισητηρίων αλλα βλεπω οτι δεν πανε πισω, πισω, που καθονται αλλοδαποι, απο πακισταν, μπαγκλαντες τετοια εμφανιση ειχαν. Βρισκουν μια Ελληνιδα, περιπου στα 20-22, που δεν ειχε εισητηριο, της γραφουν το προστιμο. Ετοιμαζονται να κατεβουν 2 στασεις μετά. Τους ρωταω γιατι δεν πηγαινουν για ελεγχο σε αυτους που ηταν αλλοδαποι. Μου λενε και να τους γραψουμε δεν θα παρουμε ποτε λεφτα, γιατι να χασουμε χρόνο αδικα? Και κατεβαινουν απο το λεωφορείο. 2 στασεις μετά ειναι το αμαξοστασιο, κατεβαινω και παω. Μπαινω στο γραφειο που ηταν οι ... υπευθυνοι, λεω τι εγινε, και μου λενε, ρε φίλε ξερουμε οτι απο τους Ελληνες θα πληρωθει το προστιμο, απο αυτους οχι, γιατι λοιπον να χανουμε χρόνο? Εφυγα, ειχαν ληξη τα 90 λεπτα που ειχε ισχυ το εισητηριο μου. Αγορασα άλλο για να παω στην Ομονοια. Γιατι εγω ειμαι Ελληνας, θα φαω προστιμο χωρις εισητηριο.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης