Νέος σεισμός 4,7 Ρίχτερ, μετά τα 4,9 ανοιχτά της Αμοργού - Συνεχείς δονήσεις στο νησί
Δώδεκα σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στην περιοχή τις τελευταίες δυο ώρες - Οι νέες εκτιμήσεις των σεισμολόγων για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας
Μπαράζ νέων σεισμικών δονήσεων σημειώνεται τις τελευταίες ώρες στην περιοχή των Κυκλάδων, συνεχίζοντας την σεισμική ακολουθία της τελευταίας εβδομάδας.
Νέος ισχυρός σεισμός 4,7 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:14 το μεσημέρι της Δευτέρας (10/2) νότια της Αρκεσίνης Αμοργού.
Προηγήθηκαν έντεκα σεισμοί και συγκεκριμένα:
-4,0 Ρίχτερ στις 13:27 νότια της Αρκεσίνης Αμοργού
-4,3 Ρίχτερ στις 13:43 νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού
-3,2 Ρίχτερ στις 13:55 νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού -3,0 Ρίχτερ στις 14:00 νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού -2,8 Ρίχτερ στις 14:18 νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού -3.1 Ρίχτερ στις 14:28 νότια της Αρκεσίνης Αμοργού
-3,8 Ρίχτερ στις 14:31 νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού
Κλείσιμο
-3,1 Ρίχτερ στις 14:48 νοτιοδυτικά της Οίας
-3,0 Ρίχτερ στις 14:50 βορειοδυτικά της Σικίνου
-3,6 Ρίχτερ στις 14:57 νοτιοδυτικά της Αστυπάλαιας
-3,7 Ρίχτερ στις 14:57 νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού
Το επίκεντρο, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, εντοπίζεται 11 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 17,7 χιλιόμετρα.
Μάλιστα, η ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στην Αττική.
Τον σεισμό αυτό διαδέχθηκαν ακόμη δύο δονήσεις 4 και 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Νωρίτερα, είχε σημειωθεί δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών Ρίχτερ στην ίδια περιοχή, ώρα 12:27. Το εστιακό βάθος του ήταν στα 12,9 χιλιόμετρα.
Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο κατέγραψε την ισχυρότερη δόνηση στα 4,8 Ρίχτερ.
Σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων πολλές άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εξακολουθούν να επηρεάζουν τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Πώς σχολιάζουν τη σεισμική δραστηριότητα οι σεισμολόγοι
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook, με αφορμή αφενός «τη σχετική μείωση τουλάχιστον των σεισμών με μέγεθος μεγαλύτερου του 3.0» και αφετέρου «την ελαφρά πτώση του μέσου μεγέθους των σεισμών» και σε συνδυασμό με τον ισχυρότερο μέχρι στιγμής σεισμό την περασμένη Τετάρτη, «έχουμε μια πρώτη ένδειξη ότι η συμπεριφορά της σεισμικής δράσης αλλάζει εμφανίζοντας το πρώτο σημάδι μετασεισμικής ακολουθίας αντί των σαφών χαρακτηριστικών προσεισμικής ακολουθίας που εμφάνισε πριν τον ισχυρό σεισμό».
Όλη η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου για τους σεισμούς στη Σαντορίνη
Σεισμοί Σαντορίνης-Αμοργού. Η σεισμική δράση μετά τον ισχυρότερο μέχρι τώρα σεισμό, μεγέθους 5.2 στις 5.2.2025, χαρακτηρίζεται από (α) σχετική μείωση τουλάχιστον των σεισμών με μέγεθος μεγαλύτερου του 3.0, (β) από την ελαφρά πτώση του μέσου μεγέθους των σεισμών.
Παρά το ότι χθες 9.2.2025 έγινε ένας ακόμη σεισμός μεγέθους 5.0, οι διαπιστώσεις (α) και (β) αποτελούν μια πρώτη ένδειξη ότι η συμπεριφορά της σεισμικής δράσης αλλάζει μετά τον ισχυρό σεισμό στις 5.2.2025 εμφανίζοντας το πρώτο σημάδι μετασεισμικής ακολουθίας αντί των σαφών χαρακτηριστικών προσεισμικής ακολουθίας που εμφάνισε πριν τον ισχυρό σεισμό.
Η ανάλυση επικαιροποιείται τακτικά για την επικύρωση ή όχι αυτών των ενδείξεων.
Επιπλέον, ουδεμία ένδειξη προκύπτει ότι αυξάνει ο ηφαιστειακός κίνδυνος.
(Χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο).
Σαντορίνη: Αναμενόμενο να έχουμε σεισμούς 5 Ρίχτερ, δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αποκλιμάκωση, λέει ο Βασίλης Καραστάθης
«Αναμενόμενο» χαρακτήρισε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, να σημειώνονται σεισμοί 5 Ρίχτερ στη Σαντορίνη, όπως συνέβη το απόγευμα της Κυριακής.
«Δεν έχει αλλάξει σημαντικά η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες. Το ότι έχουμε σεισμούς μεγέθους ακόμη και 5 Ρίχτερ έχουμε πει ότι είναι αναμενόμενο. Οι σεισμοί αυτοί θα γίνονται όλο και αραιότερα και όταν ο κόσμος θα αρχίσει να ηρεμεί, θα αναστατώνεται πάλι. Θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος ο κόσμος. Θα πρέπει οι πολίτες να παρακολουθούν όχι μόνο το μέγεθος του σεισμού, αλλά και την συχνότητα» είπε ο κ. Καραστάθης στον ΑΝΤ1.
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d7oihzhjtga1)
Όπως εξήγησε «κρατήσαμε μια επιφύλαξη, γιατί πρέπει να παγιωθεί αυτή η συχνότητα των σεισμών για να πούμε ότι έχουμε μια αποκλιμάκωση. Ακόμη δεν έχουμε φτάσει σε σημείο να μιλάμε για αποκλιμάκωση».
Κατά τον ίδιο, μάλιστα, «τεχνικά δεν έχει αποκλειστεί και η περίπτωση ενός μεγαλύτερου σεισμού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα ενδεχόμενα έχουν τις ίδιες πιθανότητες».
Πίσω από κάθε επιτυχημένη επιχείρηση (brand, οργανισμό) βρίσκονται άνθρωποι που όχι μόνον ενδιαφέρονται για τη δουλειά τους, αλλά και για τον πλανήτη, την κοινωνία, τον διπλανό τους και νιώθουν υπερηφάνεια που προσφέρουν εθελοντικά ένα κομμάτι του εαυτού τους. Αυτοί είναι οι efooders!
Με έμφαση στη συνεργασία, στη δύναμη που παίρνουμε ο ένας από τον άλλο και στην απόλυτη ισορροπία του ανθρώπου με τη φύση, το φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Νερού και μας θυμίζει ότι είναι το μέλλον της ανθρωπότητας.