Κτηματολόγιο: Οι συμβολαιογράφοι απειλούν με αποχή αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση στα γραφεία

Κτηματολόγιο: Οι συμβολαιογράφοι απειλούν με αποχή αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση στα γραφεία

Πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταχώριση των συμβολαίων και στη χορήγηση των πιστοποιητικών διαπιστώνουν οι συμβολαιογράφοι

ktimatologio
Με αποχή από τα μεταβιβαστικά συμβόλαια και τους πλειστηριασμούς προσανατολίζονται οι συμβολαιογράφοι, εάν δεν βελτιωθεί η απαράδεκτη, όπως την χαρακτηρίζουν, κατάσταση στα Κτηματολογικά Γραφεία της χώρας και δεν παραμείνει μη υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή πράξεων προς καταχώριση.

Ειδικότερα, σε έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσων, στον οποίο πανελλαδικά είναι εγγεγραμμένοι οι μισοί τουλάχιστον συμβολαιογράφοι της χώρας, επισημάνθηκε η συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση στην λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων.

Όπως, επισήμαναν σημειώνονται πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταχώριση των συμβολαίων που πολλές φορές υπερβαίνουν ακόμη και το έτος, όπως καθυστερήσεις σημειώνονται και στην χορήγηση των απαιτούμενων πιστοποιητικών.

Εξάλλου, ένα από τα προβλήματα είναι ότι δεν τηρείται ομοιόμορφη εφαρμογή των νομοθετικών διατάξεων με αποτέλεσμα κάθε Κτηματολογικό Γραφείο να ενεργεί κατά βούληση και να επέρχεται σύγχυσης.

Ζητούν άμεση στελέχωση των γραφείων

Παράλληλα, οι συμβολαιογράφοι ζητούν άμεση νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο του νομικού ελέγχου από τα Κτηματολογικά Γραφεία, αλλά και να στελεχωθούν άμεσα με έμπειρο και κατάλληλο προσωπικό.

Δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι η δυσλειτουργία στο Κτηματολόγιο επηρεάζει πλέον την ασφάλεια και την ταχύτητα των συναλλαγών και πλήττει έναν συνεχώς αναπτυσσόμενο κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, που είναι οι αγοραπωλησίες ακινήτων.

Κλείσιμο
Ως προς την δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά τα συμβόλαια προς καταχώριση, οι συμβολαιογράφοι, επισήμαναν την ανάγκη τεχνικών βελτιώσεων στην πλατφόρμα που έχει ετοιμαστεί, ώστε να καταστεί εύχρηστη και λειτουργική.

«Μηδαμινή συμβολή» η ηλεκτρονική υποβολή

Η ηλεκτρονική υποβολή που παρουσιάζεται από το Κτηματολόγιο ως πανάκεια, αποτελεί μηδαμινή συμβολή, τόνισαν οι συμβολαιογράφοι και είναι αδύνατο να καλύψει τις τεράστιες αδυναμίες και ελλείψεις στην λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων που ταλαιπωρούν συμβολαιογράφους και πολίτες.

Τέλος, σημείωναν ότι αποτελεί αναγκαιότητα η ύπαρξη νομοθετικών πρωτοβουλιών και η λήψη μέτρων, προκειμένου να επέλθει μία εύρυθμη, ασφαλής και ευρωπαϊκού επιπέδου λειτουργία του Κτηματολογίου, στην οποία οι συμβολαιογράφοι προσβλέπουν και είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν επ’ ωφελεία τόσο των συναλλαγών όσο και των πωλητών.


Ειδήσεις σήμερα:

Αστυνομικός στη λίστα ατόμων που συνομιλούσαν με την 12χρονη

Αντιδράσεις για την ολόγυμνη φωτογραφία της Μπρίτνεϊ Σπίαρς - «Επιτέλους σταμάτα» της γράφουν

Nordic Monitor: Απόρρητη έκθεση για τον τουρκικό στρατό - «Δεν θα βρίσκουμε μάχιμους σε περίπτωση πολέμου»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης