Πυρκαγιά στην Αττική: Έγγραφα για τα αίτια της φωτιάς και το τσαντάκι εμπρησμού στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

Πυρκαγιά στην Αττική: Έγγραφα για τα αίτια της φωτιάς και το τσαντάκι εμπρησμού στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

Δηλώσεις του δικηγόρου Βαγγέλη Γκιγκιλίνη στο protothema.gr και το περιεχόμενο των δύο εγγράφων του

fwtia_tatoi
Με αφορμή στις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στη Βαρυμπόμπη, στο Ολυμπιακό Χωριό, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και καταστρέφουν δασικούς πνεύμονες, ζώα, περιουσίες, εργοστάσια, επιχειρήσει, κ.λπ. ο δικηγόρος Βαγγέλης Γκιγκιλίνης έχει μετατραπεί σε λαγωνικό αναζήτησης των αιτιών και των πιθανών προσώπων που ευθύνονται για την πύρινη λαίλαπα η οποία εδώ και μέρες κινείται ανεξέλικτα και ισοπεδώνει τα πάντα στο πέρασμά της, ενώ παράλληλα συμβάλει στο έργο των εισαγγελικών αρχών.

Η αγωνιώδης προσπάθεια του γενικού γραμματέα της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, Βαγγέλη Γκιγκιλίνη να μην βιώσουμε και πάλι εικόνες καταστροφικής φρίκης του περιβάλλοντος, των δασών, κ.λπ. και έχοντας στην πλάτη του, αρκετά χρόνια εμπειρίας μέσα στις δικαστικές αίθουσες και τα ανακριτικά γραφεία, τον δραστηριοποίησε στο έπακρον για την αναζήτηση της αλήθειας των αιτιών της πυρκαγιάς.

Έχει στείλει δύο έγγραφα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Το πρώτο συνέβαλε χθες την εντολή διενέργειας προκαταρκτικής έρευνας, ενώ το δεύτερο αφορά το ύποπτο τσαντάκι που βρέθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. κοντά το βασιλικό κτήμα Τατοΐου με υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εμπρησμούς.

Η συμβολή του στην διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας

Με άλλα λόγια πρόκειται για τον δικηγόρο που χθες έστειλε στους συναρμόδιους υπουργούς, στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, στον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών επιστολή-έγγραφο αναφορικά με τα αίτια της πυρκαγιάς στη Βαρυπόμπη, κ.λπ., θέτοντας, μεταξύ των άλλων, ερωτήματα όπως:

1) εάν η πυρκαγιά ξεκίνησε από μετασχηματιστή της ΔΕΗ, όπως λέγεται,
2) εάν αληθεύει ότι δεν μπορούσαν να γίνουν εναέριες ρίψεις, διότι υπήρχαν πυλώνες υψηλής τάσης, κ.λπ. και το δίκτυο της ΔΕΗ δεν έχει υπογειοποιηθεί παρά το δασικό χαρακτήρα της περιοχής, κ.ά.

Η επιστολή αυτή συνέβαλε χθες στο να διαταχθεί από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου η διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για αίτια της πυρκαγιάς και τις πιθανές ευθύνες προσώπων.

Κλείσιμο
Η προκαταρκτική έρευνα ανατέθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, Γιώργο Νούλη και η επιστολή-αναφορά του κ. Γκιγκιλίνη, συμπεριελήφθη στην δικογραφία που σχηματίζεται.

Δεύτερο έγγραφο για το ύποπτο τσαντάκι

Παράλληλα, μετά την γνωστοποίηση από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ότι από την ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκε ύποπτο τσαντάκι (χωρίς να έχει επηρεαστεί από την φωτιά) στην περιοχή κοντά στο Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου με υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εμπρησμό, απέστειλε ο κ. Γκιγκιλίνης νέο έγγραφο προς την κυρία Παπαγεωργακοπούλου και τον κ. Νούλη.

Με το δεύτερο αυτό έγγραφο υπογραμμίζει την αναγκαιότητα λήψης γενετικού υλικού (DNA) από το εν λόγω ύποπτο τσαντάκι. Επίσης, με το ίδιο έγγραφο του θέτει θέμα για το εάν έχουν μεταφερθεί (και που) τα έργα τέχνης και ιστορικά κειμήλια από τα παλαιά ανάκτορα του Τατοΐου.

Μιλώντας στο protothema.gr

Ο κ. Γκιγκιλίνης, μιλώντας στο protothema.gr, αναφέρθηκε στο τι πρέπει να γίνει για να μην επαναληφθούν ανάλογες πυρκαγίες. Καταρχάς, αναφέρει ότι «χρειαζόμαστε νέο σχεδιασμό, γενναίο και αποφασιστικό. Να διατεθούν άμεσα (χτες) πρόσθετα κονδύλια και επιστρατεύονται σε τέτοιες καταστάσεις όλες οι διαθέσιμες ομάδες και σώματα, όπως και οι εθελοντικές ομάδες που πρέπει και να εκπαιδεύονται και δεν πρέπει να λησμονείται ότι τα δάση καίγονται από εμπρηστές, λόγω εγκατάλειψης, αφού όσους δασοπυροσβέστες κι αν προσλάβουμε, η φύλαξη των, αντικειμενικά, θα είναι ελλιπής».

Ωστόσο, ο κ. Γκιγκιλίνης επισημαίνει τα «πρέπει» που χρειάζεται να υλοποιηθούν άμεσα, για να αποφευχθούν ανάλογες καταστροφικές ημέρες, τα οποία είναι:

«Πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί η σωστή χαρτογράφηση των δασών, χωρίς τυφλά και αμφισβητούμενα σημεία προκειμένου να αποτυπωθούν οριστικώς (χωρίς δυνατότητα αποχαρακτηρισμού) τα δάση της χώρας μας.

Πρέπει να υπογειοποιηθούν για λόγους υγείας και ασφαλείας όλοι οι πυλώνες υψηλής τάσης εντός του αστικού και περιαστικού ιστού

Πρέπει να αυξηθούν κατά 1.000% οι υφιστάμενοι κρουνοί, οι οποίοι και να συντηρούνται με αποδεικτικά συντήρησης, για να μην βγαίνουν εκτός λειτουργίας και να τροφοδοτούνται τα πυροσβεστικά με δυσκολία και καθυστέρηση από υδροφόρες των δήμων.

Πρέπει ο ηθικός αυτουργός των εμπρησμών να τιμωρείται με βαρύτερη ποινή και η ποινή του αυτουργού που αποδεδειγμένα αποκαλύπτει τον ηθικό να μειώνεται».

Επιστολές-έγγραφα προς τους αρμόδιους

Το πλήρες κείμενο της πρώτης επιστολής-εγγράφου του εν λόγω δικηγόρου έχει ως εξής:

«Προς:
1) Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα
2) Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικιλια
3) Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νικο Χαρδαλια
4) Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος κ. Στέφανο Κολοκούρη
5) Αρχηγούς πολιτικών κομμάτων

ΚΟΙΝ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών

ΘΕΜΑ. Φωτιά, μετασχηματιστές και πυλώνες υψηλής τάσης

Παρακαλώ ενημερώστε με αν η χτεσινή (3.8.2021) φωτιά στις περιοχές Βαρυμπόμπης, Θρακομακεδόνες, Ολυμπιακό χωριό, Αδάμες, Κρυονέρι Αττικής, η οποία μέχρι αυτή τη στιγμή (4.8.2021 ώρα 13.30) έχει κάψει 94 σπίτια και 12.500 στρέμματα δάσους, ξεκίνησε (όπως διαδίδεται και με κάθε επιφύλαξη για το αληθές της πληροφορίας) από μετασχηματιστή?

Επίσης αν είναι αληθές όπως αναφέρθηκε σε τηλεοπτικό σταθμό σήμερα το πρωί (4.8.2021), ότι σε πολλές περιοχές (όπως πχ. Βαρυμπόμπη) δεν μπορούσαν να γίνουν εναέριες ρίψεις, διότι υπήρχαν πυλώνες υψηλής τάσης?

Τέλος ενημερώστε με αν είναι συμβατό για την δημόσια υγεία και ασφάλεια να υπάρχουν μη υπογειοποιημένοι πυλώνες υψηλής τάσης εντός αστικού ιστού?».

Το πλήρες κείμενο της δεύτερης επιστολής-εγγράφου έχει ως εξής:

«Προς
1) Προϊσταμένη Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου
2) Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών κ. Γεώργιο Νούλη

ΘΕΜΑ. Λήψη γενετικού υλικού από ύποπτο τσαντάκι-ερώτημα για τα κειμήλια

Δυνάμει χτεσινής αναφοράς μου, καταγγελιών άλλων πολιτών και δημοσιευμάτων του τύπου, διατάξετε η πρώτη από σας, κατεπείγουσα προκαταρτική εξέταση, την οποία ανάλαβε ο δεύτερος από σας, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της φωτιάς που ξέσπασε την 3.8.2021 στις περιοχές Βαρυμπόμπης, Θρακομακεδόνες, Ολυμπιακό χωριό, Αδάμες, Κρυονέρι Αττικής.

Σήμερα (5.8.2021) το μεσημέρι, όπως πληροφορήθηκα δημοσιογραφικά, υπήρξε αναζωπύρωση (ή νέα φωτιά/ες) στους πρόποδες της Πάρνηθας και ειδικότερα στην περιοχή Βασιλικά Κτήματα και Δροσοπηγή, ενώ επίσης πάντα κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, περιπολικό βρήκε στην περιοχή ύποπτο τσαντάκι με υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εμπρησμό.

Εν όψει τούτων και της πιθανής (για πολλούς λόγους) συνάφειας των δύο πυρκαγιών παρακαλώ (σε περίπτωση που δεν σας το γνωστοποίησαν και εφόσον δεν το έχετε ήδη πράξει) για την λήψη γενετικού υλικού (DNA) από το εν λόγω ύποπτο τσαντάκι (που δεν έχει καταστραφεί-καεί), για πιθανή μελλοντική ταυτοποίηση.

Επίσης παρακαλώ ενημερώστε με αν έχουν μεταφερθεί (και που) τα έργα τέχνης, κειμήλια και ιστορικά ντοκουμέντα που βρισκόταν στα ανάκτορα και επρόκειτο να απομακρυνθούν χτες το βράδυ».

Ειδήσεις σήμερα:

Νύχτα αγωνίας για τις φωτιές στην Αττική - Εκκενώνονται Καπανδρίτι, Πολυδένδρι, Πευκόφυτο και οικισμός Ποντίων

Καιρός: Πέφτει η θερμοκρασία, ενισχύονται οι άνεμοι - Στο «κόκκινο» για πυρκαγιές η μισή Ελλάδα

Φωτιά στην Εύβοια: Νυχτερινή επιχείρηση με πλωτά για απεγκλωβισμό κατοίκων στην Αγία Άννα (Δείτε βίντεο)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης