Καιρός: Πέφτει η θερμοκρασία, ενισχύονται οι άνεμοι - Στο «κόκκινο» για πυρκαγιές η μισή Ελλάδα

Καιρός: Πέφτει η θερμοκρασία, ενισχύονται οι άνεμοι - Στο «κόκκινο» για πυρκαγιές η μισή Ελλάδα

Κάτω από 40 μετά από 8 ημέρες ο υδράργυρος σήμερα- Αττική, Στερεά, Εύβοια, Πελοπόννησος, Θεσσαλία και Κρήτη στο επίπεδο 5 επικινδυνότητας - Ο καύσωνας έσπασε το ρεκόρ διάρκειας του 1987 - Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ

pyrkagia3
Με τις σημερινές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν για όγδοη συνεχόμενη μέρα στη χώρα έσπασε το θρυλικό ρεκόρ του καύσωνα “μαμούθ” του 1987. O καύσωνας αυτός θα γραφτεί στην ιστορία, ως ένας από τους ισχυρότερους που έπληξαν την Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια με το σκηνικό όμως να αλλάζει από σήμερα.

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στο facebook ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Ν.Δ Γιάννης Καλλιάνος αν και το ρεκόρ του φονικού καύσωνα του 1987 ήταν μέχρι σήμερα αξεπέραστο, καταρρίφθηκε αφού οι θερμοκρασίες στην Αθήνα ξεπέρασαν τους 40ο Κελσίου :

“Και σήμερα, για 8η συνεχόμενη ημέρα, η θερμοκρασία σε διάφορες περιοχές πέριξ του κέντρου της Αθήνας ξεπέρασαν τους 40°C, σπάζοντας ένα ρεκόρ που μέχρι πρότινος φάνταζε πως θα ήταν απερίγραπτα δύσκολο να σπάσει.

Και όμως, ο καύσωνας που βιώνουμε αυτές τις μέρες, θα γραφτεί στην ιστορία, ως ένας από τους ισχυρότερους καύσωνες που έπληξαν την Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια! Για πολλούς ίσως είναι και ο ισχυρότερος... Αύριο, Παρασκευή, η θερμοκρασία στην Αθήνα θα αγγίξει τους 38-39°C. Οπότε δύσκολα για 9η διαδοχική μέρα η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40°C. Μένει να το δούμε και αυτό τελικά αύριο...”

Καιρός αύριο Παρασκευή 6 Αυγούστου

Μεταβολή του καιρού από αύριο με κύρια χαρακτηριστικά τη λήξη του καύσωνα για τις περισσότερες περιοχές της χώρας και την επικράτηση τοπικών ισχυρών καταιγίδων σε Μακεδονία και Θράκη.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση στη δυτική και την βόρεια Ελλάδα, όπου δεν θα ξεπεράσει τους 36ο Κελσίου.

Ισχυροί δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι θα επικρατήσουν τόσο στα πελάγη και τα νησιά όσο και στις ηπειρωτικές περιοχές. Από το απόγευμα της Παρασκευής, στη βόρεια Ελλάδα, με το πέρασμα του ψυχρού μετώπου που είναι το κύριο αίτιο αυτής της μεταβολής του καιρού, οι άνεμοι θα είναι βόρειοι βορειοδυτικοί και πρόσκαιρα θα ενισχυθούν σε πολύ ισχυρούς.

Σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, που πιθανόν να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, θα εκδηλωθούν από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι τις βραδινές ώρες στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Αυγούστου η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει στις περισσότερες περιοχές τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου. Από τη Δευτέρα και μέχρι την Τετάρτη η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα άνοδο και θα φτάσει στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά έως τους 40 με 42 βαθμούς, ενώ στη συνέχεια θα σημειώσει πτώση.

Αττική

Κλείσιμο
Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί 4 με 5 μποφόρ και από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 27 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Στην Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες τις απογευματινές ώρες. Το βράδυ ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Η θερμοκρασία από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Χαρτης_προβλεψης_πυρκαγιων


Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για αύριο προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς κατηγορία κινδύνου 5 για σχεδόν όλη η νότια Ελλάδα και κατηγορία 4 για πολλές άλλες περιοχές.

- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας)
- Περιφέρεια Αττικής
- Περιφέρεια Πελοποννήσου
- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
- Περιφέρεια Κρήτης
- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
- Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
- Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
-Περιφέρεια Χαλκιδικής, Καβάλας, Θάσου, Έβρου

Ειδήσεις σήμερα:

Εκκενώνονται Άγιος Στέφανος, Καπανδρίτι και Πολυδένδρι

Φωτιά στη Φωκίδα: Εκκενώνεται και ο Τολοφώνας – Μήνυμα του 112

Κόλαση στην Αττική: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Κρυονέρι, Δροσοπηγή Αφίδνες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης