Γιάννα Αγγελοπούλου: «Ούτε γράφουμε, ούτε αναθεωρούμε την ιστορία»

Γιάννα Αγγελοπούλου: «Ούτε γράφουμε, ούτε αναθεωρούμε την ιστορία»

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη, η πρόεδρος της Επιτροπής, παρουσίασε το μέχρι τώρα έργο της Επιτροπής και προανήγγειλε τους άμεσους στόχους της

angel__4_
Η Γιάννα Αγγελοπούλου παρουσίασε το μέχρι τώρα έργο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και προανήγγειλε τους άμεσους στόχους της.

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη η πρόεδρος της Επιτροπής ξεκαθάρισε: «Η Επιτροπή δεν έχει ρόλο, πρόθεση ή βούληση να ξαναγράψει την Ιστορία ή να προκρίνει μια συγκεκριμένη ερμηνεία της Ελληνικής Επανάστασης και της ιστορίας μας συνολικά. Ούτε γράφουμε, ούτε αναθεωρούμε την ιστορία και αυτό θέλω να είναι απολύτως ξεκάθαρο».

angel__1_
angel__2_


Τοποθετήθηκε ακόμη με σαφήνεια απέναντι στις αιτιάσεις που έχουν διατυπωθεί λέγοντας: «Οποιαδήποτε κριτική είναι καλοδεχούμενη και χρήσιμη, όμως όταν γίνεται με όρους συγκρουσιακούς δεν βοηθάει κανέναν και σίγουρα όχι τον σκοπό που υπηρετεί. Περισσότερο όταν αμφισβητεί τον πατριωτισμό και την ευαισθησία οποιουδήποτε».

angel__3_


Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» πρόσθεσε ότι: «Το επόμενο διάστημα η Επιτροπή και εγώ προσωπικά θα ρίξουμε ιδιαίτερο βάρος και στην διεθνή προβολή της επετείου, ώστε να καταστήσουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 ένα διεθνούς εμβέλειας γεγονός. Θυμίζοντας ότι είναι ένα σπουδαίο ορόσημο στην ευρωπαϊκή ιστορία. Η συνέχεια των μεγάλων επαναστάσεων της Δύσης, της Αμερικανικής και της Γαλλικής. Ένας Αγώνας για Ελευθερία και Ανεξαρτησία που ενέπνευσε και άλλους λαούς. Θα μιλήσουμε σε όλο τον κόσμο για τη φλόγα της Ελευθερίας που καθόρισε την νεότερη πορεία της πατρίδας μας. Για τα κείμενα του Αγώνα, τα πιο φιλελεύθερα και προοδευτικά κείμενα της εποχής τους. Θα προβάλουμε τη συναρπαστική ιστορία ενός έθνους που με τους αγώνες και το αίμα των ηρώων του έπιασε ξανά το νήμα της μακραίωνης ιστορίας του. Και μαζί με αυτά θα μιλήσουμε και για τη σύγχρονη Ελλάδα. Μια χώρα που ξέρει να κερδίζει τα μεγάλα στοιχήματα. Να ξεπερνά τις κρίσεις».

angel__5_
angel__6_
Κλείσιμο


Πλαισιωμένη από τον εκτελεστικό γενικό συντονιστή της Επιτροπής Μάρτον Σίμιτσεκ και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κωστή Κοντογιάννη, η πρόεδρος υπενθύμισε τους τέσσερις άξονες που οριοθετούν το πλαίσιο του προγράμματος δράσεων και εκδηλώσεων.

Αυτοί είναι: α) Η Επανάσταση του 1821 ως καταστατικό στοιχείο της ελληνικής Ιστορίας, αλλά και ως ψηφίδα της παγκόσμιας Ιστορίας, β) Η Ελλάδα σήμερα μετά από μία πορεία 200 χρόνων, γ) Έλληνες που αφήνουν το αποτύπωμά τους στον κόσμο τα τελευταία 200 χρόνια, δ) Το 2021 ως παράθυρο για την Ελλάδα του μέλλοντος

Αναφερόμενη το σύνολο των δράσεων αυτού του πρωτόγνωρου για την Ελλάδα εγχειρήματος σημείωσε, ότι το 25% των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν θα αφορά σε αμιγώς εορταστικά δρώμενα, ενώ το 75% θα αφορά σε δράσεις που θα έχουν ένα χειροπιαστό αποτύπωμα ή θα έχουν αναπτυξιακή διάσταση. Και υπογράμμισε «Θέλουμε μετά από χρόνια να λένε αυτό έγινε το 2021 με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την Επανάσταση».

Η Γιάννα Αγγελοπούλου ανακοίνωσε, ακόμη, τις πρώτες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου του Επιτροπής.

Η πρώτη δράση με τίτλο «Διαδρομές της Επανάστασης» θα δίνει τη δυνατότητα σε 200 νέα παιδιά,αγόρια και κορίτσια, να περιοδεύσουν σε όλη την Ευρώπη με θεματικές που ανασυνθέτουν την Επανάσταση. Κάθε Διαδρομή θα συνδέεται με μια πτυχή της: Φιλική Εταιρεία, Φιλελληνισμός, Καποδίστριας, Ελληνική Διασπορά, Ελληνική Επανάσταση.

Η δεύτερη δράση με τίτλο «Οι Εφημερίδες της Ελληνικής Επανάστασης (1821-1832)», θα περιλαμβάνει, για πρώτη φορά, την αποδελτίωση του συνόλου των εφημερίδων που κυκλοφόρησαν στον ελληνικό χώρο κατά την περίοδο 1821-1832.

Η τρίτη δράση με τίτλο «Οι Έλληνες Έμποροι και η Επανάσταση του 1821» θα αφορά στην παραγωγή μιας σειράς ντοκιμαντέρ που θα παρουσιάζουν τη δραστηριότητα των Ελλήνων Εμπόρων από την ύστερη Τουρκοκρατία έως την Επανάσταση του 1821, το ρόλο τους στην προετοιμασία της Επανάστασης και τη συμβολή τους στη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους.

Επανέλαβε ακόμη ότι αναφορικά με τα οικονομικά της επιτροπής, δεν θα υπάρξει επιβάρυνση του Δημοσίου και επεσήμανε πως υπάρχει και “σχέδιο Β” στη περίπτωση που δεν μπορούν να υλοποιηθούν οι δράσεις της λόγω υγειονομικών μέτρων κατά της πανδημίας. Τέλος εμφατικά διευκρίνισε ότι στις επόμενες συνεντεύξεις Τύπου που θα ακολουθήσουν θα ανακοινώνονται ώριμες δράσεις της Επιτροπής.

Διαβάστε εδώ τα βασικά σημεία των ερωταπαντήσεων της σημερινής συνέντευξης τύπου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»


Ειδήσεις σήμερα:

Δόγμα «νόμος και τάξη» από τον Τραμπ: Στρατός στον Λευκό Οίκο - Δείτε βίντεο

Γυναίκα νεκρή από πυρκαγιά σε διαμέρισμα στη Βούλα - Η πυροσβεστική απεγκλώβισε τέσσερα άτομα

Άρση μέτρων: Στις 15 Ιουνίου ανοίγουν τα γυμναστήρια, στις 29 οι παιδικές κατασκηνώσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης