Μάγια Τσόκλη: Μέρες και νύχτες της στην Τήνο
thnos-dogs

Μάγια Τσόκλη: Μέρες και νύχτες της στην Τήνο

Σε ένα κατάφυτο κτήμα με αιωνόβια δέντρα και ανθισμένα λουλούδια βρίσκεται το «εξοχικό» των Ουρσουλινών - Με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία του, η κοσμογυρισμένη δημοσιογράφος το έχει μεταμορφώσει στον ιδιωτικό της νησιώτικο παράδεισο

Η Μάγια Τσόκλη μας υποδέχτηκε στο ατμοσφαιρικό κυκλαδίτικο καταφύγιό της στο χωριό Κουμάρος της Τήνου
Το νησιώτικο οίκημα που η Μάγια Τσόκλη έχει μετατρέψει σε δεύτερη κατοικία της είναι ένα υπόδειγμα καθολικής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. «Το κτήμα και το οίκημα αυτό είναι ιστορικά καθώς ανήκαν στις ευρύτερες ιδιοκτησίες που είχαν οι Ουρσουλίνες. Το Καθολικό Τάγμα των Ουρσουλινών εμφανίζεται στην Τήνο λίγο μετά το 1.700 και δρα από την αρχή προστατευτικά και εκπαιδευτικά. Οι μοναχές δημιουργούν την περίφημη Γαλλοελληνική Σχολή στα Λουτρά, η οποία γνωρίζει την ακμή της στις αρχές του 20ού αιώνα. Εκεί φοιτούν αστές κόρες του ευρύτερου ελλαδικού χώρου αλλά και πολλά κορίτσια του νησιού με στόχο να γίνουν σωστές σύζυγοι.


Δεν είναι καθόλου τυχαία λοιπόν η εντυπωσιακή γνώση των γαλλικών μεταξύ των μεγαλύτερων σε ηλικία Τηνίων. Σήμερα η σχολή έχει μετατραπεί σε μουσείο, είναι επισκέψιμη και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού», μου εξηγεί η Μάγια Τσόκλη συστήνοντάς μου τα μέρη της. Ολο το καλοκαίρι η καταξιωμένη ταξιδιωτική δημοσιογράφος χαίρεται με τους δικούς της ανθρώπους, τους φίλους και τα πολλά κατοικίδιά της το καλόγουστο κυκλαδίτικο εξοχικό της στο χωριό Κουμάρος, με τον λυτρωτικό τηνιακό αέρα να αναζωογονεί σώμα και ψυχή. «Τα σπίτια είναι για να τα ζούμε και να τα χαιρόμαστε με αγαπημένα μας πρόσωπα», λέει χαρακτηριστικά.



Ο δεσμός της με την Τήνο ξεκινά αρκετές δεκαετίες πριν. «Ο πατέρας μου ήρθε πρώτος στο νησί στα μέσα της δεκαετίας του ’80 καλεσμένος ενός φίλου του και λίγες ώρες μετά την άφιξή του μου τηλεφώνησε καταγοητευμένος. Μου μίλησε για έναν τόπο “μεσαιωνικό”…

Μια φθινοπωρινή κακοκαιρία και ένας αποκλεισμός μερικών ημερών μας έδεσαν με το νησί. Εκτοτε πέρασαν 30 χρόνια και η Τήνος αποτελεί την εξ έρωτος πατρίδα μας. Ηταν τα έργα των ανθρώπων και της φύσης, ήταν οι αναζωογονητικοί βοριάδες, ήταν οι άνθρωποι, ήταν η ενέργεια. Αισθανθήκαμε ότι επιστρέφαμε σ’ έναν τόπο οικείο».



Το παραδοσιακό οίκημα με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική η οικογένεια Τσόκλη το εντόπισε με το που ξεκίνησε να ανακαλύπτει την Τήνο. Περνώντας τυχαία από το σημείο αυτό το 2006, η μητέρα της είδε ένα πωλητήριο. «Ηταν τόσο περίπλοκο το εγχείρημα και τόσο πολλοί οι κληρονόμοι, που μόνο χάρη στην υπομονή και την επιμονή της μητέρας μου Ελένης έχουμε σήμερα τη χαρά να προστατεύουμε αυτό το μικρό κομμάτι παραδείσου.


Εκείνη οραματίστηκε και το θέατρο που στη συνέχεια έφτιαξαν ο πατέρας μου με τη βοήθεια του αρχιτέκτονα Νίκου Χατζηκυριάκου. Ετσι, αυτός ο ιστορικός τόπος διατήρησε την εκπαιδευτική και πολιτιστική του υπόσταση. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί φεστιβάλ, προβολές, ομιλίες, συνέδρια και περισσότερες από 50 θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Εχουμε φιλοξενήσει από τον Κώστα Μαραβέγια και τον Νίκο Πορτοκάλογλου μέχρι τον Μανώλη Μητσιά και τον Σταμάτη Κόκοτα και από τη σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση μέχρι τη σπουδαία Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ. Ολοι μιλούν για την ιδιαίτερη ενέργεια χώρου. Γι’ αυτό το μοναδικό τηνιακό τοπίο που μοιάζει από μόνο του με σκηνικό».

Πριν από τέσσερα χρόνια η Μάγια Τσόκλη με τον σύντροφό της Αλέξανδρο Κουρή και τα παιδιά τους άρχισαν να απολαμβάνουν πιο τακτικά το κυκλαδίτικο καταφύγιό τους. «Περάσαμε εδώ ολόκληρη την περίοδο της πανδημίας. Ντρέπομαι που το ομολογώ, αλλά νοσταλγώ εκείνη την εποχή. Για την ηρεμία, αλλά και για έναν ακόμη λόγο: το σπίτι περιβάλλεται από ένα κτήμα 16 στρεμμάτων πλημμυρισμένο από δέντρα. Εχουμε κι ένα μποστάνι με ζαρζαβατικά. Ετσι, ζήσαμε μέσα στη φύση, μέσα στην απόλυτη ομορφιά. Η Τήνος καταφέρνει να παραμένει ένας πολύ ιδιαίτερος τόπος. Κάτι σαν ευλογία».
Οι μέρες της εδώ ξεκινούν με μια άκρως αναζωογονητική βόλτα επιθεώρησης στο κτήμα, μαζί με τα πέντε σκυλιά και τις γάτες της. «Γενικότερα αγαπώ το περπάτημα στα παλιά μονοπάτια του νησιού. Μου αρέσει να αφήνω το βλέμμα μου να ξεκουράζεται στο αμόλυντο τοπίο, με συγκινεί βαθιά ο ανθρώπινος μόχθος που κρύβουν οι αναρίθμητες αναβαθμίδες, θαυμάζω τη λαϊκή αρχιτεκτονική των χωριών και των αγροτικών κελιών, με αγγίζει ο σπαραγμός της πίστης. Προσκυνώ τα έργα των ανθρώπων και της φύσης». Πίσω στην κατοικία της, υπάρχει φυσικά και ο χώρος του γραφείου, όπου δουλεύει όταν χρειάζεται. «Είναι ένα σπίτι οργανωμένο έτσι ώστε να κατοικείται όλο τον χρόνο. Καθώς διαθέτει πολλούς ανεξάρτητους χώρους, έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε συχνά φίλους. Εχουμε δημιουργήσει ένα “melting pot”, έναν τόπο συνύπαρξης ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών, ενδιαφερόντων και εθνικοτήτων και φιλοσοφούμε με φόντο το Ξώμπουργο!».



Μέσα σε όλα αυτά, ο σύντροφος της Μάγιας Τσόκλη, Αλέξανδρος Κουρής, ξεκίνησε το 2012 την παραγωγή της μπίρας Νήσος στην Τήνο, η οποία σήμερα έχει εξελιχθεί σε ένα πολυβραβευμένο διεθνώς τοπικό προϊόν. «Καταφέραμε να υλοποιήσουμε το όραμά μας, που ήταν από την αρχή να δημιουργήσουμε σε έναν τόπο χωρίς παράδοση στην μπίρα ένα ελληνικό επώνυμο προϊόν που να είναι ταυτόχρονα τοπικό, αλλά και διεθνές, δηλαδή παγκόσμιας αποδοχής και κατανάλωσης. Τα 23 βραβεία που έχουμε κατακτήσει σημαίνουν πολλά για όλους εκείνους που, όπως εμείς, ονειρεύονται να κάνουν την υπέρβαση», λέει η Μάγια, και συμπληρώνει με χιουμοριστική διάθεση: «Πίσω από αυτή την μπίρα βρίσκεται ουσιαστικά ο Αλέξανδρος. Η εταιρεία φέρει την ονομασία “Αλέξανδρος Κουρής και Σία”. Εγώ συνηθίζω να λέω ότι είμαι η Σία».

Ολοκληρώνοντας την κουβέντα μας, και με το καλοκαίρι να μας αποχαιρετά ημερολογιακά, αναρωτιέμαι σε πόσο καιρό θα βρεθεί ξανά στο πολύτιμο ησυχαστήριό της. «Στη διάρκεια του χειμώνα Σαββατοκύριακα και γιορτές βρισκόμαστε ως επί το πλείστον εδώ. Ο στόχος είναι μόλις ο γιος μου τελειώσει το Λύκειο να περνάμε περισσότερο χρόνο στο νησί ή, γιατί όχι, να μετακομίσουμε πιο μόνιμα. Δεν αποχωρίζεσαι εύκολα έναν τέτοιο παράδεισο».

Ειδήσεις σήμερα:

Έγκυος η Γιούλικα Σκαφιδά - Η ανακοίνωση και οι φωτογραφίες με τη φουσκωμένη κοιλιά της


Από τον Χότζα στον Ράμα: Ο αλβανικός τουρισμός δεν είναι ανέκδοτο


Τα μυστικά της Αλίνα Καμπάεβα: Εχει παντρευτεί με τον Πούτιν; Πόσα παιδιά έχουν;

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK