«SOS» από επιστήμονες: Η εξάλειψη ζωής στον πλανήτη μπορεί να έρθει μέχρι το 2100

«SOS» από επιστήμονες: Η εξάλειψη ζωής στον πλανήτη μπορεί να έρθει μέχρι το 2100

Ο μαθηματικός τύπος που βασίζεται σε προηγούμενες μαζικές απολύσεις, υποδηλώνει ότι η Γη πρόκειται να περάσει το «κατώφλι καταστροφής» περίπου στα τέλη του αιώνα, λόγω των ορυκτών καυσίμων

Ο πλανήτης Γη φαίνεται να βρίσκεται σε πορεία για την έναρξη μιας έκτης μαζικής εξάλειψης ζωής γύρω στο έτος 2100, λόγω της ποσότητας άνθρακα που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με μια μαθηματική μελέτη των πέντε προηγούμενων παρόμοιων γεγονότων τα τελευταία 540 εκατομμύρια χρόνια.

Ο πλανήτης μας έχει περάσει πέντε μαζικές εξαλείψεις ειδών μέσα στα τελευταία 540 εκατομμύρια χρόνια: Σε όλες τις περιπτώσεις επρόκειτο για διαδικασίες οι οποίες «έσπασαν» τους κανονικούς κύκλους του άνθρακα, όπως αυτοί λάμβαναν χώρα στην ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς. Οι αναταράξεις που προέκυψαν εκτυλίχθηκαν μέσα σε διαστήματα χιλιάδων- μέχρι και εκατομμυρίων- ετών και συμπίπτουν με ευρείες εξαφανίσεις ειδών ανά τον κόσμο.

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι εάν ο κύκλος του άνθρακα που υπάρχει στον πλανήτη μας αυτή τη στιγμή βιώνει μία αναταραχή αρκετά μεγάλη ώστε να οδηγήσει τη Γη σε άλλη μία μαζική εξάλειψη ειδών (έκτη στη σειρά). Στη σύγχρονη εποχή, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται σταθερά από τον 19ο αιώνα και μετά, αλλά είναι δύσκολο να διαπιστωθεί εάν αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει όντως σε μια τέτοια διαδικασία, καθώς είναι πολύ δύσκολος ο συσχετισμός αναταραχών του άνθρακα που έλαβαν χώρα σε βάθος χιλιάδων ετών, με τα εν λόγω δεδομένα της εποχής μας, τα οποία αντιστοιχούν σε λίγο περισσότερο από έναν αιώνα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του MIT News, ο Ντάνιελ Ρόθμαν, καθηγητής Γεωφυσικής στο ΜΙΤ και συν-διευθυντής του Lorenz Center του ΜΙΤ, ανέλυσε μια σειρά από σημαντικές μεταβολές στον κύκλο του άνθρακα των τελευταίων 540 εκατομμυρίων ετών, περιλαμβανομένων των πέντε μαζικών εξαλείψεων ειδών. Ο Ρόθμαν ανακάλυψε «κατώφλια καταστροφής» στον κύκλο του άνθρακα, τα οποία, αν ξεπεραστούν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ασταθές περιβάλλον και εν τέλει σε μαζική εξάλειψη ειδών.

Σε σχετικό paper που δημοσιεύτηκε στο Science Advances, υποδεικνύει ότι μαζικές εξαλείψεις λαμβάνουν χώρα εάν ξεπεραστούν ένα ή δύο τέτοια όρια: Για μεταβολές στον κύκλο του άνθρακα που λαμβάνουν χώρα σε μεγάλα χρονικά πλαίσια, θα ακολουθούν εξαλείψεις εάν αυτές οι αλλαγές εκτυλίσσονται ταχύτερα από ό,τι μπορούν να προσαρμοστούν τα οικοσυστήματα. Για αναταραχές του άνθρακα οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε μικρότερα χρονικά πλαίσια, ο ρυθμός των αλλαγών στον κύκλο του άνθρακα δεν έχει σημασία: Αντ'αυτού, η έκταση της αλλαγής καθορίζει την πιθανότητα μιας μαζικής εξάλειψης ειδών.

Δεδομένων αυτών των εκτιμήσεων, ο Ρόθμαν προβλέπει πως, λαμβάνοντας υπόψιν την πρόσφατη αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσα σε ένα σχετικά μικρό χρονικό πλαίσιο, μια έκτη μαζική εξάλειψη ειδών θα εξαρτηθεί από το εάν μια κρίσιμη ποσότητα άνθρακα προστεθεί στους ωκεανούς. Αυτή η ποσότητα, υπολογίζει, είναι περίπου 310 γιγατόνοι, που, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, αντιστοιχούν στην ποσότητα άνθρακα που η ανθρώπινη δραστηριότητα θα έχει προσθέσει στους ωκεανούς του κόσμου μέχρι το έτος 2100.

Σημαίνει αυτό ότι στο τέλος του αιώνα πρόκειται να λάβει χώρα μια μαζική εξάλειψη των ειδών; Ο Ρόθμαν εκτιμά πως θα χρειαζόταν αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα- περίπου 10.000 χρόνια- για να ολοκληρωθεί μια τέτοια οικολογική καταστροφή. Ωστόσο, τονίζει πως το 2100 ο κόσμος μας θα έχει πιθανότατα εισέλθει σε «άγνωστα ύδατα».

«Αυτό δεν σημαίνει πως η καταστροφή θα λάβει χώρα την επόμενη ημέρα» λέει ο Ρόθμαν. «Λέει ότι, αν αφεθεί ανεξέλεγκτος, ο κύκλος του άνθρακα θα μπορούσε να μπει σε μια φάση όπου δεν θα ήταν πλέον σταθερός, και θα λειτουργούσε με απρόβλεπτο τρόπο. Στο γεωλογικό παρελθόν, αυτού του είδους η συμπεριφορά σχετίζεται με μαζικές εξαλείψεις».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Το κουτί της Πανδώρας

Για εκατομμύρια χρόνια ολα στον πλανήτη ήταν φυσιολογικά και οι άνθρωποι ζούσαν σε αρμονία με την φύση, η οποία τα κανόνιζε όλα: φυτά-ζώα-πτηνά-ψάρια-ανθρώπους να συνυπάρχουν και να ζουν σε ένα τέλειο καθαρό περιβάλλον, μέχρι που ο Άνθρωπος πρόσφατα συνάντησε το κουτί της πανδώρας που δεν είναι άλλο απο την τεχνολογία! Το κουτί της πανδώρας είναι μεταφορική έννοια. Το βήμα προς την τεχνολογία δημιούργησε την εμπορευματοποίηση των τεχνολογικών επιτευγμάτων προς το συμφέρον του χωρίς να ενδιαφέρεται, για το τι μπορεί να προκαλούν τα τεχνολογικά του αυτά επιτεύγματα στο περιβάλλον που ζει και τον συντηρεί, μέχρι που έφτασε να χρησιμοποιεί την τεχνολογία, για δημιουργία 'οπλων και εξελιγμένων ιιών για βιολογικούς πολέμους και δημιουργία ασθενειών ώστε οι ασθενείς να αναγκάζονται, για να επιβιώσουν να αγοράσουν το κατάλληλο φάρμακο, για την θεραπεία της νόσου. Επίσης η τεχνολογία βίασε την φυσική ανάπτυξη και την αρμονία μεταξύ των ειδών με τον άνθρωπο να καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον για να το μετατρέψει σε τσιμεντένιες πόλεις-αυτοκίνητα-πλαστικά-μέταλλα-μηχανές που μολύνουν-καύσιμα που μολύνουν ενω θα μπορούσε να κατασκευάσει εαν ήθελε ενέργεια που δεν χρειάζετε ορυκτά καύσιμα. Δεν θα είχε όμως τα κέρδη των ορυκτών καυσίμων. Ο άνθρωπος έτσι με την τεχνολογία υπερπολλαπλασιάστικε εκμεταλευόμενος τα υπόλειπα είδη του πλανήτη: δέντρα-φυτά-ζώα-πτηνά-ψάρια όπου τα κατακερμάτισε σε επίπεδα εξαφάνισης για να πραγματοποιήσει το καταστρεπτικό τεχνολογικό του όνειρο. ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΕΣΠΑΣΕ ΤΗΝ ΑΛΥΣΙΔΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ, ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟΥ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΝIΚΑΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΩΣΠΟΥ ΕΦΤΑΣΑΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΡΑ ΝΑ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ SOS KAI NA ΑΝΑΠΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΠΑΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥ ΕΡΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ. ΠΩΣ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΟΜΩΣ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ? ΜΕ ΕΞΑΛΕΙΨΗ?

Austerity & depopulation agenda

Η ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΡΥΠΑΝΣΗ ΟΝΟΜΑΖΕΤΕ ΑΤΖΕΝΤΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΡΥΠΟΥΣ ΟΠΩΣ ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ. ΑΥΤΟΙ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΩΣ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΡΓΗΣΕΙ ΠΟΛΥ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥΣ Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΟΛΑ ΧΑΛΙΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΠΩΣ ΝΑ ΤΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ, ΣΤΗΝ ΜΙΖΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΤΗΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΕΙΝΑ. ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΖΟΥΣΑΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΝΙΓΟΝΤΑΙ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΣΑΠΙΟΒΑΡΚΑ ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΑΥΤΗ Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ, ΠΙΘΑΝΟΝ ΟΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΑΥΤΟΙ ΙΘΥΝΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΛΑΝΗΤΗ ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟΣΗ ΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ.

Στίβεν Χόκινγκ

Αρα κάτι ήξερε ο Χόκινγκ οταν δήλωσε αυτο. Παραθέτω μέρος του άρθρου: Στίβεν Χόκινγκ: Φτιάξτε γρήγορα βάσεις στον Άρη, είναι θέμα ζωής και θανάτου!!! Όπως είπε ο Χόκινγκ, η Γη απειλείται από την κλιματική αλλαγή, την εξάντληση των φυσικών πόρων και την κατάρρευση της βιοποικιλότητας, γι' αυτό τα διαστημικά ταξίδια είναι ζωτικά, προκειμένου να διασφαλισθεί το μέλλον της ανθρωπότητας. Ξεμένουμε από χώρο και τα μόνα μέρη να πάμε, είναι οι άλλοι κόσμοι. Είναι καιρός πια να εξερευνήσουμε άλλα ηλιακά συστήματα. Η εξάπλωσή μας σε αυτά ίσως είναι το μόνο πράγμα που θα μας σώσει από τους ΕΑΥΤΟΥΣ μας. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι αναγκαίο οι άνθρωποι να αφήσουν τη Γη δήλωσε ο Χόκινγκ. Δεν πρέπει να αρκούμαστε να απολαμβάνουμε το σύμπαν, από τη βολή της Γης. Η Γη απειλείται από τόσα πολλά πράγματα, που είναι δύσκολο να είμαι θετικός, πρόσθεσε. ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΓΕΛΑΣΑΝ ΚΑΙ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΧΑΖΕΨΕ Ο ΧΟΚΙΝΓΚ. ΑΛΛΟΙ ΟΜΩΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΔΗΛΩΣΑΝ ΟΤΙ Η ΕΚΤΗ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΤΟ 2030. ΣΥΜΠΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΜΕ THN ΧΡΟΝΙΑ (2030 ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΙΚΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΡΗ) ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ 2030 ΤΥΧΑΙΟ??? ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΤΟ ΕΤΣΙ: Human Extinction By 2030

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης