Επίδομα 800 ευρώ: Μεγάλη Τετάρτη οι πρώτες πληρωμές - Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις

Επίδομα 800 ευρώ: Μεγάλη Τετάρτη οι πρώτες πληρωμές - Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις

Το μέτρο θα επεκταθεί και τον Μάιο - Το πρώτο 800άρι αφορά την περίοδο περίπου έως τις 27 Απριλίου κι ανάλογα με το πότε ανέστειλε την λειτουργία της η κάθε επιχείρηση

ypoik
Δεύτερος γύρος καταβολής των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού αναμένεται να αποφασιστεί τον Μάιο για την πλειονότητα του εργατικού δυναμικού της χώρας, όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί στελέχη της κυβέρνησης. Το πρώτο 800άρι αφορά την περίοδο περίπου έως τις 27 Απριλίου κι ανάλογα με το πότε ανέστειλε την λειτουργία της η κάθε επιχείρηση. Το δεύτερο 45ήμερο αναμένεται να καταλαμβάνει κατά κύριο λόγο τον Μάιο με απώτερη ημερομηνία την 15η Ιουνίου εφόσον απαιτηθεί να διατηρηθούν τα έκτακτα μέτρα.

Αν όμως εντός του Μαΐου αρχίσει η αποκλιμάκωση των μέτρων και ανοίξουν κάποιες επιχειρήσεις ( πχ υπαίθρια καφέ) τότε θα επανεξετάζεται κατά περίπτωση η ισχύς του μέτρου.

Το χρονοδιάγραμμα των μέτρων του Απριλίου

Με βάση τα τελευταία στοιχεία αιτήσεις υπεύθυνη δήλωση για το επίδομα των 800 ευρώ έχουν υποβάλει πάνω από 515.910 επιχειρήσεις-εργοδότες, οι οποίοι απασχολούν 851.520 εργαζόμενους. Αντίστοιχα, στο support employees είχαν υποβάλει αίτηση 730.056 εργαζόμενοι.

Την ίδια ώρα «βροχή πέφτουν» τα αιτήματα για την υπαγωγή στο καθεστώς των 800 ευρώ από πολυπληθείς κατηγορίες πολιτών.

Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό εργασίας Γιάννη Βρούτση, αμέσως μετά το Πάσχα θα ενταχθούν 13 νέες κατηγορίες επιχειρήσεων και ΚΑΔ, που αφορούν περίπου 100.000 εργαζόμενους, οι οποίοι θα αποκτήσουν δυνατότητα λήψης της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ. Οι ειδικότητες που θα ενταχθούν στα μέτρα στήριξης είναι οι εξής: Καλλιτέχνες, Ξεναγοί, Τουριστικοί συνοδοί, Οικοδόμοι, Ωρομίσθιοι, Ιεροψάλτες, Φορτοεκφορτωτές, εργαζόμενοι Helexpo, Μουσικοί, Ηθοποιοί, Ταξιθέτες, εργαζόμενοι σε λιγνιτικές μονάδες καθώς και εργαζόμενοι σε επίσχεση.

Οι εργαζόμενοι που δεν πρόλαβαν να υποβάλουν δήλωση θα έχουν ξανά την ευκαιρία για υποβολή μετά τις 10 Απριλίου καθώς κάθε 10ήμερο θα ξεκινά ένας νέος κύκλος δηλώσεων, με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ. Για παράδειγμα , μισθωτός με ΑΦΜ που λήγει σε 2 μπορεί να υποβάλλει δήλωση στις 2 Απριλίου, στις 12 και στις 22.

Ενισχύονται ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες

Στην πλατφόρμα της aade.gr καλούνται από αύριο να υποβάλουν τις αιτήσεις τους περίπου 750.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων -ανεξαρτήτως νομικής μορφής- που απασχολούν έως και 5 άτομα προσωπικό προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, το επίδομα συνολικού ποσού ύψους 800 ευρώ.

Από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, εξαιρούνται οι επιστήμονες οι οποίοι για το μήνα Απρίλιο δικαιούνται το voucher των 600 ευρώ εφόσον λάβουν μέρος στα επιδοτούμενα σεμινάρια τηλε-εκπαίδευσης.

- Προϋπόθεση είναι οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων να απασχολούν έως πέντε άτομα προσωπικό. -Δικαιούχοι των 800 ευρώ είναι αυτοαπασχολούμενοι, και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων κάθε νομικής μορφής. Θα εξαιρούνται μόνο οι ανώνυμες εταιρείες.

Κλείσιμο
- Δεν θα καταβληθεί επίδομα 800 ευρώ σε όσους επαγγελματίες ή επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει μηδενική δήλωση ΦΠΑ κατά το τελευταίο έτος .

- Σε περίπτωση εταιρείας, το επίδομα των 800 ευρώ καταβάλλεται στον επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό του νομικού προσώπου. Αυτό σημαίνει ότι σε μια ομόρρυθμη εταιρεία, ή σε μια ετερόρρυθμη εταιρεία, δεν θα δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ για κάθε εταίρο χωριστά αλλά μια φορά στο όνομα της επιχείρησης ανεξαρτήτως αν η ΟΕ, η ΕΕ και η ΙΚΕ έχουν περισσότερους από έναν εταίρους ή μετόχους.

-Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, η αποζημίωση των 800 ευρώ θα καλύπτει χρονικό διάστημα 45 ημερών.

Παράλληλα, «τρέχουν» οι αιτήσεις για συμμετοχή στο «ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για επιστήμονες πληττόμενους από τον COVID-19 βάσει Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Έως χθες, είχαν υποβάλει στο http://elearning.yeka.gr, αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα κατάρτισης 67.206 επιστήμονες.

Το πρόγραμμα αφορά 180.390 επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες. Οι δικαιούχοι θα λάβουν επίδομα, ύψους 600 ευρώ, το οποίο θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο. Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το επιστημονικό επίδομα θα καταβληθεί σε δύο δόσεις: 400 ευρώ, ως προκαταβολή, με την ενεργοποίηση της επιταγής, η οποία θα καταβάλλεται από τη Μεγάλη Πέμπτη 16 Απριλίου και μετά, ενώ τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα καταβληθούν έως το τέλος του Απριλίου.

Πότε θα καταβληθούν τα 800 ευρώ

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι μισθωτοί των επιχειρήσεων που λειτουργούν κανονικά (εκτός ΚΑΔ) θα πρέπει να εισπράξουν το δώρο του Πάσχα έως σήμερα Μεγάλη Τετάρτη. Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν ή υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ θα λάβουν το δώρο τμηματικά με καταληκτική ημερομηνία την 30η Ιουνίου. Στο ποσό θα συμμετέχει φέτος και το κράτος, πληρώνοντας το τμήμα του δώρου για την χρονική περίοδο από την αναστολή της σύμβασης έως 30/4.

Οι πρώτες πληρωμές των 800 ευρώ θα γίνουν από σήμερα Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου έως και τη Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου και θα αφορούν τους δικαιούχους που υπέβαλαν δήλωση στο supportemployees.yeka.gr από 1 έως 10 Απριλίου.

Επίσης για τους εργοδότες των επιχειρήσεων που πλήττονται βάσει ΚΑΔ δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης τυχόν λαθών από τις 21/4 έως τις 23/4. Οι δεύτερες πληρωμές θα γίνουν 27-30 Απριλίου και θα αφορούν τους δικαιούχους που έκαναν δήλωση από 11 έως 20 Απριλίου

Η τελευταία « φουρνιά» εργαζομένων που θα πάρουν τα 800 ευρώ μεταξύ 5 και 10 Μαΐου είναι εκείνοι που θα κάνουν δήλωση στο supportemployees.yeka.gr από 21 έως 30 Απριλίου .

Με τη διόρθωση των λαθών δίνεται η δυνατότητα σε εργοδότες και εργαζόμενους να ενταχθούν στην ομάδα των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή και να αξιοποιήσουν την έκπτωση 40% του ενοικίου που καταβάλλουν.

Τμηματικά θα καταβληθούν και πάλι οι συντάξεις

Οι συντάξεις Μαΐου θα καταβληθούν νωρίτερα και τμηματικά , για πρώτη φορά ανάλογα με το ΑΦΜ του συνταξιούχου προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις τράπεζες. Οι ημερομηνίες πληρωμής όπως γνωστοποιήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας είναι οι εξής:

ΙΚΑ, ΟΤΕ, τράπεζες: θα καταβληθούν στις 22 Απριλίου για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1 3 5 7 9 και στις 24 Απριλίου σε όσους το ΑΜΚΑ λήγει σε 0 2 4 6 8.

ΟΑΕΕ – ΟΓΑ – ΕΕΤΑΑ: Θα καταβληθούν στις 27 Απριλίου.

ΝΑΤ – Δημόσιο, ΔΕΗ – ΕΤΑΠ ΜΜΕ: Θα καταβληθούν στις 29 Απριλίου.

Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των ανασφάλιστων υπερηλίκων Μαΐου 2020 την Πέμπτη 30 Απριλίου 2020.

Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις Μαΐου 2020 στις 27 Απριλίου 2020

Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις ανάλογα με το ΑΜΚΑ αν τελειώνει το ΑΜΚΑ σε 1,3,5,7,9 θα πληρωθούν 22 Απριλίου, ενώ αν τελειώνει 0,2,4,6,8 θα πληρωθούν στις 24 Απριλίου.

Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν 29 Απριλίου 2020.

Η πληρωμή των επικουρικών συντάξεων θα γίνει την Τρίτη 5 Μαΐου 2020.

Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, σε συντονισμό με το Υπουργείο Εργασίας, θα καταβάλλει Μεγάλη Πέμπτη 16.4.2020 αναδρομικά ποσά, συνολικού ύψους 2.888.544,47 ευρώ σε 3.964 νέους μερισματούχους που η αίτηση τους υποβλήθηκε έως και 31.1.2020,

Τα αναδρομικά αφορούν τα μερίσματα μέχρι και 31/3/2020, ενώ εφεξής οι εν λόγω 3.964 νέοι μερισματούχοι θα λαμβάνουν κανονικά το μέρισμα τους με το σύνολο των υπολοίπων μερισματούχων του Ταμείου, την προτελευταία εργάσιμη ημέρα του κάθε τριμήνου. Το μέρισμα για το Β’ Τρίμηνο του 2020, θα καταβληθεί στα τέλη Ιουνίου.
Με την εκκαθάριση και την καταβολή των παραπάνω αναδρομικών ποσών, το Ταμείο τακτοποιεί όλες τις υποχρεώσεις του προς τους μερισματούχους έως και τον Ιανουάριο του 2020.


Ειδήσεις σήμερα: 

ΟΑΕΔ: Διαβάστε τα πάντα για τις παρατάσεις επιδομάτων, προγραμμάτων, ηλεκτρονικές εγγραφές

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. για το Πάσχα

Κρούσματα κορωνοϊού: 89 οι νεκροί - Πέθανε 67χρονη στο «Ασκληπιείο»
Ειδήσεις σήμερα: 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης