Σταϊκούρας στον ΘΕΜΑ 104,6: Καμία αντιπαράθεση με Βρούτση - Απόλυτη συμφωνία στο ασφαλιστικό

Σταϊκούρας στον ΘΕΜΑ 104,6: Καμία αντιπαράθεση με Βρούτση - Απόλυτη συμφωνία στο ασφαλιστικό

Δεν ανοίγει δημοσιονομική τρύπα με τις προβλέψεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου - Μειώσεις φόρων και ΕΝΦΙΑ αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος - Θέσαμε την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στους Θεσμούς - Πρέπει να βγουν στη σέντρα οι κακοπληρωτές - Προανήγγειλε νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών από τον Μάιο

staikoyras-arthro
Στην πρόθεση της κυβέρνησης να υπάρξει μείωση φόρων όπως η εισφορά αλληλεγγύης και ο ΕΝΦΙΑ όταν δημιουργηθεί ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον ΘΕΜΑ 104,6.

Όπως είπε, η ασφαλής εκτίμηση από την πλευρά του υπουργείου για τον φετινό προϋπολογισμό θα γίνει «μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020» προσθέτοντας ότι για τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα και η άσκηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε, μάλιστα, ότι πρόθεσή του είναι ο όποιος δημοσιονομικός χώρος να πηγαίνει σε ποσοστό 80% σε μειώσεις φόρων και 20% σε αυξήσεις δαπανών πιθανόν για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας.

Ξεκαθάρισε δε ότι «οι προβλέψεις του αφαλιστικού νομοσχεδίου είναι στο δημοσιονομικό πλαίσιο που έχουμε συμφωνήσει ως κυβέρνηση. Δεν ανοίγει δημοσιονομική τρύπα με τις προβλέψεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου». «Είμαστε απολύτως ταυτισμένοι και συνεννοημένοι στα πάντα. Δεν υάρχει τίποτα από όλα αυτά που γράφονται σε εξώφυλλο εφημερίδας» σχολίασε, μάλιστα, για τις σχέσεις του με τον Γιώργο Βρούτση. «Οι προβλέψεις του ασφαλιστικού που θα έρθουν στη Βουλή με πρωτοβουλία του υπ. Εργασίας είναι στο δημοσιονομικό πλαίσιο που έχουμε συμφωνήσει απόλυτα ως κυβέρνηση, ως υπουργείο Οικονομικών και ως υπουργείο Εργασίας».

«Το 2020 μας ενδιαφέρει η εκτέλεση του προϋπολογισμού για να πετύχουμε τον στόχο του 3,5 στο πλεόνασμα» πρόσθεσε ο Χρήστος Σταϊκούρας υπενθυμίζοντας ότι «η κυβέρνηση επέλεξε το β΄ εξάμηνο του 2019 όταν με ασφάλεια δημιουργούνταν δημοσιονομικός χώρος να μειώνει φόρους και να αυξάνει δαπάνες με έμφαση στα χαμηλότερο στρώματα. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, δώσαμε τις 120 δόσεις, δώσαμε εμπροσθοβαρώς το επίδομα θέρμανσης, μειώσαμε την προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις».

Θέσαμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ειδικά για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το αίτημα για μείωσή τους ότι αυτό τέθηκε από την κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς καθώς είναι σε εξέλιξη η σύνταξη της πρώτης ελληνικής έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους.

Αναφερόμενος στα τέσσερα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς είπε ότι είναι:

1. η χώρα θα έχει μεγαλύτερους ρυθμούς μεγέθυνσης από αυτόυς που προβλέπουν οι θεσμοί. Όπως είπε για το 2019 ταυτίζονται στο 1,6%-1,7%, φαίνεται ότι θα κινηθούμε κοντά ίσως και οριακά πάνω από το 2%

Κλείσιμο
2. η χώρα συνεχίζει να έχει χαμηλό κόστος δανεισμού πολύ χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις που είχαν οι Θεσμοί πριν από 2 χρόνια όταν συνέτασαν την έκθεση βιωσιμότητας χρέους

3. η χώρα αποπλήρωσε το ακριβότερο κομμάτι του δανεισμού αυτά του ΔΝΤ

4. η χρήση των ANFA και SMP's για αναπτυξιακούς λόγους

«Το θέτουμε σοβαρά και τεκμηριωμένα το θέμα τώρα. Αυτή τη στιγμή αν δεν ολοκληρωθεί η άσκηση δεν βάζω πήχη. Θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερα (σ.σ. τα πρωτογενή πλεονάσματα) γιατί δημιουργείται χώρος για δημοσιονομικές πράκτικές όπως οι μειώσεις των φόρων» πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.

Τοποθετώντας το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, είπε ότι «μια πρώτη καταληκτική ημερομηνία είναι περίπου τον Μάιο καθώς τότε η χώρα πρέπει να καταστήσει μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής για την επόμενη 4ετια αλλά η πραγματική καταληκτική ημερομηνία είναι ο Οκτώβριος του 2020».

«Η κυβέρνηση, η χώρα και οι πολίτες έχουν κάνει τα πάντα το τελευταίο 6μηνο για να καταφέρουν την αναβάθμιση της οικονομίας» προσθεσε.

Αποκάλυψε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει «καθώς έχουν προκύψει κάποιες έκτακτες πρόσθετες δαπάνες για το μεταναστευτικό, να εξαιρεθούν οι δαπάνες από τα δημόσια οικονομικά κατά πρόγραμμα γιατί δεν μπορούσε να υπολογιστεί όταν ετίθεντο οι στόχοι για 3,5% το 2020».

Νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών τον Μάιο

Ερωτηθείς για τους πλειστηριασμούς που ξεκινούν τον Απρίλιο, αρχικά παρατήρησε ότι «γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται. Η προστασία της α΄ κατοικίας δεν θα υπήρχε μετά το τέλος του 2019. Εμείς επεκτείναμε το πλαίσιο κατά 4 μήνες και ψηφίσαμε βελτιώσεις για χορήγηση της ρύθμισης».

Προανήγγειλε δε ότι «επιδιώκουμε νέο πλαίσο ρύθμισης χρεών και πτώχευσης φυσικών πρόσωπων που θα έχει ενσωμάτωση όλων των υπαρχόντων εργαλείων. Θα προσφέρει δεύτερη ευκαιρία για ρύθμιση οφειλών. Εκτιμώ ότι μετά το 4μηνο θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε».

Διευκρίνισε δε ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν στρατηγικοί κακοπληρωτές. Η εκτίμηση των τραπεζών είναι ότι 1 στους 4 μπορεί και δεν πληρώνει και βρίσκει καταφύγιο. Οφείλει μια σοβαρή κυβέρνηση να βγάλει στη σέντρα αυτή την κατηγορία των πολιτών».

Ρεαλιστικά αισιόδοξοι ότι το 2020 θα είναι καλύτερο

Κληθείς να σχολιάσει την καθυστέρηση στην ανταπόκριση της πραγματικής οικονομίας σε σχέση με τα μέτρα που λαμβάνονται ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι «όπως στην πτώση έτσι και στην άνοδο υπάρχει διαφορά στη λήψη μέτρων και την αντίδραση της οικονομίας. Οι δείκτες επιβεβαιώνουν ότι είμαστε σε σωστή κατεύθυνση. Έχουμε αύξηση του ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο του 2019. Το οικονομικό κλίμα έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, υπάρχει λελογισμένη μείωση της ανεργίας. Αυτά μας κάνουν ρεαλιστικά αισιόδοξους ότι η κατάσταση θα είναι καλύτερη το 2020».

Μιλώντας για τις τράπεζες, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «στο τέλος του 2020 θα είναι καλύτερα από το 2019. Η πολιτική σταθερότητα που υπάρχει στη χώρα κα η πολιτική που επιλέξαμε είχε αποτέλσμα να γυρίσουν 8 δισ. καταθέσεις και να αρθούν τα capital controls».

Ο κ. Σταϊκούρας ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο νέας εξόδου στις αγορές και αρκέστηκε στην απάντηση «θα δούμε» προσθέτοντας ότι «θα βγαίνουμε στις αγορές και το κρίσιμο είναι το πού θα κατευθύνουμε τοςυ πόρους».Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης