Σταϊκούρας στον ΘΕΜΑ 104,6: Καμία αντιπαράθεση με Βρούτση - Απόλυτη συμφωνία στο ασφαλιστικό

staikoyras-arthro

Δεν ανοίγει δημοσιονομική τρύπα με τις προβλέψεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου - Μειώσεις φόρων και ΕΝΦΙΑ αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος - Θέσαμε την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στους Θεσμούς - Πρέπει να βγουν στη σέντρα οι κακοπληρωτές - Προανήγγειλε νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών από τον Μάιο

Στην πρόθεση της κυβέρνησης να υπάρξει μείωση φόρων όπως η εισφορά αλληλεγγύης και ο ΕΝΦΙΑ όταν δημιουργηθεί ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον ΘΕΜΑ 104,6.

Όπως είπε, η ασφαλής εκτίμηση από την πλευρά του υπουργείου για τον φετινό προϋπολογισμό θα γίνει «μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020» προσθέτοντας ότι για τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα και η άσκηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε, μάλιστα, ότι πρόθεσή του είναι ο όποιος δημοσιονομικός χώρος να πηγαίνει σε ποσοστό 80% σε μειώσεις φόρων και 20% σε αυξήσεις δαπανών πιθανόν για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας.

Ξεκαθάρισε δε ότι «οι προβλέψεις του αφαλιστικού νομοσχεδίου είναι στο δημοσιονομικό πλαίσιο που έχουμε συμφωνήσει ως κυβέρνηση. Δεν ανοίγει δημοσιονομική τρύπα με τις προβλέψεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου». «Είμαστε απολύτως ταυτισμένοι και συνεννοημένοι στα πάντα. Δεν υάρχει τίποτα από όλα αυτά που γράφονται σε εξώφυλλο εφημερίδας» σχολίασε, μάλιστα, για τις σχέσεις του με τον Γιώργο Βρούτση. «Οι προβλέψεις του ασφαλιστικού που θα έρθουν στη Βουλή με πρωτοβουλία του υπ. Εργασίας είναι στο δημοσιονομικό πλαίσιο που έχουμε συμφωνήσει απόλυτα ως κυβέρνηση, ως υπουργείο Οικονομικών και ως υπουργείο Εργασίας».

«Το 2020 μας ενδιαφέρει η εκτέλεση του προϋπολογισμού για να πετύχουμε τον στόχο του 3,5 στο πλεόνασμα» πρόσθεσε ο Χρήστος Σταϊκούρας υπενθυμίζοντας ότι «η κυβέρνηση επέλεξε το β΄ εξάμηνο του 2019 όταν με ασφάλεια δημιουργούνταν δημοσιονομικός χώρος να μειώνει φόρους και να αυξάνει δαπάνες με έμφαση στα χαμηλότερο στρώματα. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, δώσαμε τις 120 δόσεις, δώσαμε εμπροσθοβαρώς το επίδομα θέρμανσης, μειώσαμε την προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις».

Θέσαμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ειδικά για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το αίτημα για μείωσή τους ότι αυτό τέθηκε από την κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς καθώς είναι σε εξέλιξη η σύνταξη της πρώτης ελληνικής έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους.

Αναφερόμενος στα τέσσερα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς είπε ότι είναι:

1. η χώρα θα έχει μεγαλύτερους ρυθμούς μεγέθυνσης από αυτόυς που προβλέπουν οι θεσμοί. Όπως είπε για το 2019 ταυτίζονται στο 1,6%-1,7%, φαίνεται ότι θα κινηθούμε κοντά ίσως και οριακά πάνω από το 2%

2. η χώρα συνεχίζει να έχει χαμηλό κόστος δανεισμού πολύ χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις που είχαν οι Θεσμοί πριν από 2 χρόνια όταν συνέτασαν την έκθεση βιωσιμότητας χρέους

3. η χώρα αποπλήρωσε το ακριβότερο κομμάτι του δανεισμού αυτά του ΔΝΤ

4. η χρήση των ANFA και SMP's για αναπτυξιακούς λόγους

«Το θέτουμε σοβαρά και τεκμηριωμένα το θέμα τώρα. Αυτή τη στιγμή αν δεν ολοκληρωθεί η άσκηση δεν βάζω πήχη. Θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερα (σ.σ. τα πρωτογενή πλεονάσματα) γιατί δημιουργείται χώρος για δημοσιονομικές πράκτικές όπως οι μειώσεις των φόρων» πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.

Τοποθετώντας το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, είπε ότι «μια πρώτη καταληκτική ημερομηνία είναι περίπου τον Μάιο καθώς τότε η χώρα πρέπει να καταστήσει μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής για την επόμενη 4ετια αλλά η πραγματική καταληκτική ημερομηνία είναι ο Οκτώβριος του 2020».

«Η κυβέρνηση, η χώρα και οι πολίτες έχουν κάνει τα πάντα το τελευταίο 6μηνο για να καταφέρουν την αναβάθμιση της οικονομίας» προσθεσε.

Αποκάλυψε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει «καθώς έχουν προκύψει κάποιες έκτακτες πρόσθετες δαπάνες για το μεταναστευτικό, να εξαιρεθούν οι δαπάνες από τα δημόσια οικονομικά κατά πρόγραμμα γιατί δεν μπορούσε να υπολογιστεί όταν ετίθεντο οι στόχοι για 3,5% το 2020».

Νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών τον Μάιο

Ερωτηθείς για τους πλειστηριασμούς που ξεκινούν τον Απρίλιο, αρχικά παρατήρησε ότι «γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται. Η προστασία της α΄ κατοικίας δεν θα υπήρχε μετά το τέλος του 2019. Εμείς επεκτείναμε το πλαίσιο κατά 4 μήνες και ψηφίσαμε βελτιώσεις για χορήγηση της ρύθμισης».

Προανήγγειλε δε ότι «επιδιώκουμε νέο πλαίσο ρύθμισης χρεών και πτώχευσης φυσικών πρόσωπων που θα έχει ενσωμάτωση όλων των υπαρχόντων εργαλείων. Θα προσφέρει δεύτερη ευκαιρία για ρύθμιση οφειλών. Εκτιμώ ότι μετά το 4μηνο θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε».

Διευκρίνισε δε ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν στρατηγικοί κακοπληρωτές. Η εκτίμηση των τραπεζών είναι ότι 1 στους 4 μπορεί και δεν πληρώνει και βρίσκει καταφύγιο. Οφείλει μια σοβαρή κυβέρνηση να βγάλει στη σέντρα αυτή την κατηγορία των πολιτών».

Ρεαλιστικά αισιόδοξοι ότι το 2020 θα είναι καλύτερο

Κληθείς να σχολιάσει την καθυστέρηση στην ανταπόκριση της πραγματικής οικονομίας σε σχέση με τα μέτρα που λαμβάνονται ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι «όπως στην πτώση έτσι και στην άνοδο υπάρχει διαφορά στη λήψη μέτρων και την αντίδραση της οικονομίας. Οι δείκτες επιβεβαιώνουν ότι είμαστε σε σωστή κατεύθυνση. Έχουμε αύξηση του ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο του 2019. Το οικονομικό κλίμα έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, υπάρχει λελογισμένη μείωση της ανεργίας. Αυτά μας κάνουν ρεαλιστικά αισιόδοξους ότι η κατάσταση θα είναι καλύτερη το 2020».

Μιλώντας για τις τράπεζες, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «στο τέλος του 2020 θα είναι καλύτερα από το 2019. Η πολιτική σταθερότητα που υπάρχει στη χώρα κα η πολιτική που επιλέξαμε είχε αποτέλσμα να γυρίσουν 8 δισ. καταθέσεις και να αρθούν τα capital controls».

Ο κ. Σταϊκούρας ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο νέας εξόδου στις αγορές και αρκέστηκε στην απάντηση «θα δούμε» προσθέτοντας ότι «θα βγαίνουμε στις αγορές και το κρίσιμο είναι το πού θα κατευθύνουμε τοςυ πόρους».Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (17)

andreas

καλα δεν εχουν τσιπα επανω τους μεχρι προχθες ελεγε ο κος βρουτσης οτι θα δωσει τα αναδρομικα απο την 1 οκτωμβριου τωρα σταδιακα σε 5 χρονια καλα δεν ντρεποντε δηλ θα παρει ας πουμε 50 ευρω οχι αυξηση οπως λενε αλλα ψευτοδιορθωση συνταξης και θα του δινει 6 ευρω διορθωση καθε χρονο και μας τσαμπουνανε πως βγηκαμε απο την κριση απο τον αννα στον καγιαφα δυσμοιρε λαε!!!!

Είμαστε fail state, αν ανέβει το πετρέλαιο και πέσει ο τουρισμός θα τρέχουν και δεν θα φθάνουν.

Ανάπτυξη σημαίνει ότι οι τράπεζες δίνουν νέα δάνεια και παράγεται νέο χρήμα. Αν όμως η οικονομία δεν είναι ανταγωνιστική αυτό το χρήμα αργά ή γρήγορα θα βγει έξω (σε εισαγόμενα) οπότε και οι δανειολήπτες δεν θα μπορούν να βρουν στην εσωτερική αγορά διαθέσιμες ποσότητες να αποπληρώσουν τα δάνεια τους και αφενός οι ίδιοι θα συντριβούν από την σχετική νομοθεσία και αφετέρου η οικονομία θα ξανά χρεοκοπήσει από την (τοξική) ανάπτυξη. Όποτε αν δεν αναπτυχθούν ανταγωνιστικές επιχειρήσεις που να εξάγουν υψηλής αξίας προϊόν και να φέρνουν συνάλλαγμα η ανάπτυξη δεν παίζει κανένα ρόλο και θα πρέπει κάποτε να σταματήσουμε αυτή την καραμέλα(της ανάπτυξης). Όποτε γιατί πρέπει να φορολογούνται έστω και στο ελάχιστο οι επιχειρήσεις που φέρνουν συνάλλαγμα εντός της χώρας; Όχι φορολογία αλλά 0% φόρος στα έσοδα από διεθνής συναλλαγές σε μη τουριστικές επιχειρήσεις και επιδότηση από πάνω πρέπει να τους δίνεται προκειμένου να ορθοποδήσει η οικονομία. Μπορεί να τα θέτω κάπως ακροθιγώς για σχόλιο στο ΥΠΟΙΚ αλλά η κεντρική ιδέα είναι σωστή.

Με το μεταφορικο ισοδυναμο

τι θα κανετε κ.Υπουργε; Θα πληρωσετε τους νησιωτες η' θα πανε σε ημετερες τσεπες; Τα χρηματα ειναι εγκεκριμενα,τι σας εμποδιζει;Γιατι δεν δινετε μια εξηγηση μεσω επισημης ανακοινωσης να μην ερχονται σε πληρη αμηχανια οι αρμοδιοι υπαλληλοι,οι οποιοι δεν ξερουν ουτε ψεματα ναπουν;Προσεξτε διοτι καπως ετσι χανεται η εμπιστοσυνη μετα τα" ωσαννα".....

O Kalos Trapezitis

Να βγάλετε στα μανταλάκια όλους τους μπαταχτζήδες που έχουν χρέη αλλά πρώτα να μας πείτε που πήγαν τα χαρισμένα 80δις του Αλογοσκούφη προς τις τράπεζες , πόσα δις ακριβώς έδωσε το δημόσιο στις τράπεζες από το 2012 έως το 2017 και που κατέληξαν αυτά .Επίσης να κάνετε επιμερισμό πόσο στοίχισαν , στοιχίζουν και θα στοιχίσουν για άλλα 50 χρόνια οι τρεις ( και λίγες λέω) χρεοκοπίες των τραπεζών στον Έλληνα φορολογούμενο . Έπειτα βγάλτε στην σέντρα όλους τους τραπεζίτες που έκαιγαν χρήμα ( δανεικό) την δεκαετία του 00 , έβαλαν στην τσέπη τεράστια μπόνους και μισθούς και μόλις βάρεσαν κανόνι έστειλαν τον λογαριασμό στους συνήθεις βλάκες . Κάντε λοιπόν πρώτα αυτά και μετά τακτοποιήστε και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές , οι οποίοι παρεμπιπτόντως είναι μέτοχοι των τραπεζών , τα κρατικά κεφάλαια των διασώσεων που ανήκουν σε εσάς ?

vagpap70

Το φόρο στα καύσιμα πότε θα τον καταργήσετε που έχουμε 5 χρόνια να βάλουμε πετρέλαιο στο καλοριφέρ και δεν μπορούμε να γεμίσουμε το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου; Πότε; Ολα τα άλλα θα τα μειώσετε αλλά γι αυτό δε λέτε τίποτα. Καν'τε το να σας παραδεχτώ.

Παιδιά

Δεν μου βγαίνει να υποστηρίξω τις αποφάσεις Μητσοτάκη, καληνύχτα.

Βασίλης

Όποια κυβέρνηση καταφέρει να καταργήσει τον ένφια η να τον αντισταθμίσει χρεώνοντας έντιμα και σε όλη την επικράτεια μοιράζοντας σωστά τα φορολογικά βάρη θα εκλέγεται ισόβια.

Προχωρα Κυριακο αγορι μου.

Καταργηστε τον αθλιο ΕΝΦΙΑ του χοντροΜπεννυ αμεσα !! Ειναι ενας αθλιος φορος που εξοντωνει οικογενειες καθε χρονο ! Οι αποποιησεις κληρονομιων ειναι τερατωδεις λογω αυτου του αθλιου κατασκευασματος ενος χοντροτυχοδιωκτη που χτυπησε τους νοικουραιους και τους ανθρωπους που ειχαν φτυσει αιμα να εχουν καποιο κεραμιδι. Τους κοπριτες ουτε τους ενοιαζε διοτι δεν ειχαν τιποτα. Και για αυτο ο ΤΣΥΡΙΖΑ τον ενισχυσε τον ΕΝΦΙΑ, διοτι ηταν παντα φιλοκοπριτικος ! Δεν εχω εγω? Ε ας μην εχει και ο γειτονας, ολοι ισοι ειναι καλυτερα, το μοτο του ΤΣΥΡΙΖΑ. Τωρα ο Κυριακος εχει την ευκαιρια να ισοπεδωσει τις αθλιοτητες του χοντροβουβαλου του ΠΑΣΟΚ και των κατσαπλιαδων και παρταλιων του κομμουνισμου.

kostas

Γνωρίζετε αν θα υπάρξει η δυνατότητα τροποποιητικών δηλώσεων στις αρχικές δηλώσεις για το επίδομα θέρμανσης; Ενώ έλαβα κανονικά το επίδομα, έκανα λάθος στα στοιχεία του διαχειριστή!

δημοκρατης

Αυτα ειναι κοροιδιες! Με τα ΑΝ, δεν υπαρχει οικονομικη πολιτικη! Η αληθεια ειναι, οτι οσο η χωρα μας ακολουθει πλεονασματικες υποχρεωσεις, τοσο ο ελληνικος λαος θα υποφερει! ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!... και υποβιβαζουν το βιωτικο επιπεδο του Ελληνα! Ο μητσοτακης κοροιδευει το λαο, οπως εκανε και ο τσιπρας!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης