Deutsche Welle: Το Brexit βλάπτει τα εισοδήματα των Ευρωπαίων

brexit

Έκθεση του ιδρύματος Μπέρτελσμαν δείχνει ότι εκτός από τη Βρετανία επιβαρύνεται κυρίως η Γερμανία, ενώ κερδισμένοι της αποχώρησης θα είναι ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία

Ουδείς γνωρίζει αν το επικείμενο Brexit θα είναι σκληρό ή μαλακό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια, τόσο στη Βρετανία, όσο και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες που διατηρούν στενούς οικονομικούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένα άτακτο Brexit σημαίνει για τη Γερμανία απώλειες εισοδήματος σχεδόν 10 δις ευρώ τον χρόνο, υπολογίζει έκθεση του γερμανικού ιδρύματος Μπέρτελσμαν για το κόστος του Brexit, που δημοσιεύθηκε σήμερα. Οι συντάκτες διαπιστώνουν ότι η Βρετανία θα επιβαρυνθεί ετησίως, σε περίπτωση αποχώρησης δίχως συμφωνία, με 57 δις ευρώ, η Γαλλία με 8 δις και η Ιταλία με 4 δις.

Το μεγαλύτερο βάρος του Brexit στην ΕΕ θα επωμισθεί επομένως η Γερμανία, της οποίας η οικονομία βασίζεται κυρίως στις εξαγωγές. Ας σημειωθεί ότι οι απώλειες 10 δις ευρώ το χρόνο αντιστοιχούν σε μείωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά μόλις 0,3%.

Στο 50% μειώνεται το κόστος του Brexit αν...

Η έκθεση του γερμανικού ιδρύματος εξέτασε το κόστος του Brexit και στην περίπτωση αποχώρησης βάσει συμφωνίας, για να διαπιστώσει ότι μειώνεται περίπου στο 50%. Έτσι οι απώλειες εισοδήματος στην ΕΕ, εκτός Βρετανίας, αναμένεται να διαμορφωθούν στα 22 δις ευρώ και στη Γερμανία στα 5 δις. Σύμφωνα με τους συντάκτες, στις απώλειες εισοδήματος συμβάλλουν οι εμπορικοί δασμοί που αυξάνουν το κόστος των προϊόντων, αλλά και ο περιορισμός της ανταγωνιστικότητας εντός Ευρώπης με επιπτώσεις σε τιμές προϊόντων και μισθούς.

Κερδισμένοι του Brexit θα είναι, σύμφωνα με το Μπέρτελσμαν, οι ΗΠΑ, η Κίνα, αλλά και η Ρωσία. Όπως δήλωσε στην παρουσίαση της έκθεσης ο Ντόμινικ Πονάτου, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, «όσο ακριβότερο γίνεται το εμπόριο μέσα στην Ευρώπη, τόσο ελκυστικότερο καθίστανται οι εμπορικές σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο».

Ο επικεφαλής του ιδρύματος Άαρτ Γιάν ντε Γκέους προειδοποίησε μάλιστα Λονδίνο και Βρυξέλλες να επιδιώξουν οπωσδήποτε ένα οργανωμένο Brexit με μια συγκεκριμένη συμφωνία. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να δεχθεί βαρύ πλήγμα ο Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος, που είναι ο μεγαλύτερος του κόσμου.

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Ελλην

ΤΩΡΑ ΑΝΑΛΑΛΥΨΑΝ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ; ΜΕ 60 ΔΙΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΜΕ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΕ ΣΚΛΗΡΟ ΜΠΡΕΧΙΤ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΘΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΤΑ ΙΣΑ ΜΕ ΙΑΠΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΑΛΛΑ ΜΟΛΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΜΕ ΗΠΑ ΚΑΙ ΙΑΠΩΝΙΑ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΟΧΙ ΤΑ 10 ΔΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΛΛΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 40 ΔΙΣ!!

δεν καταλαβες το αρθρο...

αν το δεις στο αγγλικο κειμενο λεει καθε γερμανος θα χασει καπου 1000 ευρω απο το Μπρεξιτ. Ομως οι αγγλοι θα χασουν παρα πολυ περισσοτερα , κοντα 15000 ευρω το κεφαλι α.ε. Οι γερμανοι δεν εχουν προβλημα, οι αγγλοι εχουν σκυλιασει " φευγουμε τωρα, αλλα δωστε μας ιδια προνομοια". Λες δε θα χασουν οι αγγλοι λοιπον;

Το Brexit ΔΕΝ βλάπτει τα εισοδήματα όλων των Ευρωπαίων

Το Brexit βλάπτει τα εισοδήματα των βορειοευρωπαίων Σκανδιναβών, Γερμανών, και Ολλανδών, όχι τα δικά μας. Στο ν αγύριστο και να μη μας γράφουν οι μεθύστακες βρετανοί. Κάποτε γελούσαν για την Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη του νότου αποκαλώντας τους PIGS, απαιτώντας μεταξύ άλλων Grexit. Τώρα βλέπουμε ποιος φεύγει πρώτος και ποιοι είναι τα ...PIGS με όλη την σημασία της λέξης

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mitsotakis-xairetoyra-arthro

«Ο Μητσοτάκης προώθησε ιδιωτικοποιήσεις που λίμναζαν επί μακρόν και προσπαθεί να χτίσει την εμπιστοσύνη προκειμένου η Αθήνα να χαλαρώσει τον δημοσιονομικό "ζουρλομανδύα" και να προσελκύσει τις αναγκαίες επενδύσεις» 

11