Δημοσιονομικός «χώρος» έως 1 δισ. κάθε χρόνο για παροχές αν εξασφαλισθεί η επενδυτική βαθμίδα

Δημοσιονομικός «χώρος» έως 1 δισ. κάθε χρόνο για παροχές αν εξασφαλισθεί η επενδυτική βαθμίδα

Τι σημαίνει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός και επενδυτική βαθμίδα - ΥΠΟΙΚ: Πώς εξαφάνισε το πρωτογενές έλλειμμα η χώρα. Νέα «θετική έκπληξη» για τις αγορές - Έρχεται πιο κοντά η επενδυτική βαθμίδα

staikouras_dilwseis_xr
Διαπιστευτήρια αξιοπιστίας και σταθερότητας στέλνει στις διεθνείς αγορές η Αθήνα, με την χθεσινή προαναγγελία από τον Χρήστο Σταϊκούρα και Θεόδωρο Σκυλακάκη, ότι το οικονομικό αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί στις 24 Απριλίου για το έλλειμμα του 2022 θα είναι τουλάχιστον 1% ή 1,5% του ΑΕΠ (δηλαδή 2 ως 3 δισεκατομμύρια ευρώ) καλύτερο από αυτό που εκτιμούσαν μέχρι τώρα η Κυβέρνηση, αλλά και οι ξένοι Οίκοι Αξιολόγησης όταν αναβάθμιζαν μέχρι πριν και ένα μήνα την ελληνική οικονομία!

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε χθες με κάθε επισημότητα και ενώπιον του Προέδρου του Eurogroup, ότι η Ελλάδα «μηδένισε το πρωτογενές έλλειμμα το 2022». Επανειλημμένως ο Πασκάλ Ντόναχιου έχει πει πως η Ελλάδα είναι «η μόνη θετική είδηση» στην Ευρώπη, από το 2020 και μετά.

Το χθεσινό μήνυμα είναι ιδιαίτερα ηχηρό όμως, εφόσον επιβεβαιωθεί σε λίγες μέρες ότι το 2021 η Ελλάδα σταμάτησε πια να παράγει ελλείμματα,και ότι από το 2022 και μετά παράγει πλέον μόνον Ανάπτυξη και πλεονάσματα!

Το καλύτερο αποτέλεσμα του 2022 σημαίνει και καλύτερη εκκίνηση για το 2023. Η εξέλιξη αυτή φέρνει τη χώρα μας πλέον πολύ πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα. Με την είδηση αυτή «αν δεν υπήρχαν η διεθνής οικονομική αναταραχή καθώς και η εκλογική αβεβαιότητα, θα έφερνε την επόμενη αναβάθμιση και την κανονικότητα των αγορών στην Ελλάδα, από τον Απρίλιο κιόλας» εξηγούσαν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Κλείσιμο
«Θα ήταν πολύ μεγάλη έκπληξη να συμβεί τώρα» έλεγαν όμως, θυμίζοντας ότι και ο Πρωθυπουργός ανέφερε χθες ότι «εφόσον από την εκλογές προκύψει σταθερή κυβέρνηση, η Ελλάδα θα ανακτήσει εντός του 2023 την επενδυτική βαθμίδα».

Τι θα σημαίνει πρακτικά όλο αυτό;

μείωση κόστους δανεισμού, ελάφρυνση χρέους και μείωση δαπανών για τόκους 900 εκατομμύρια ή έως 1 δισ. ευρώ ετησίως, δημιουργώντας πρόσθετο δημοσιονομικό «χώρο» για παροχές. Και μάλιστα σε μόνιμη βάση κάθε χρόνο, ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης ανάπτυξης και παρότι η Ελλάδα βρίσκεται από τις πρώτες χώρες στην παροχή μέτρων στήριξης και βοήθειας εδώ και μια τριετία.

και επιπλέον, ασφάλεια ότι ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 μέχρι και το 2060 (!) μπορεί πλέον να επιτυγχάνεται με μέτρα Ανάπτυξης, αντί σκληρής λιτότητος όπως είχε “καθιερωεθεί” στα προηγούμενα χρόνια.

πρόσβαση στα μεγαλύτερα και πιο ποιοτικά funds χρηματοδότησης των κρατικών ομολόγων και για επενδύσεις στη χώρα μας.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης