Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυξάνονται 8% τα αναπηρικά επιδόματα

Η χώρα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 - Πρόεδρος Eurogroup: Σύντομα η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα - Σταϊκούρας: Μηδενίστηκε το πρωτογενές έλλειμμα το '22

mitsotakis_mi_arthro
Την αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ κατά 8% ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα: «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική» ως «τελευταία συμβολική κίνηση της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας»

Δείτε την εκδήλωση για την οικονομία και την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Εκδήλωση του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα-Πρόοδος-Προοπτική»

Δεσμευτήκαμε για μείωση φόρων το 2019 και μειώσαμε παραπάνω από 50 φόρους

«Είχαμε δεσμευθεί το 2019 ότι θα μειώσουμε τους φόρους και μειώσαμε τους φόρους. Μειώσαμε παραπάνω από 50 φόρους, αποκλιμακώνοντας ταυτόχρονα και τις εισφορές εργαζόμενων και εργοδοτών.

Οι φορολογούμενοι πληρώνουν πια χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, χαμηλότερο φόρο εισοδήματος, καταργήθηκε για όλους η εισφορά αλληλεγγύης, πρακτικά έχουν γίνει δωρεάν οι γονικές παροχές, ο εταιρικός φόρος έπεσε στο 22%, ο φόρος στα μερίσματα στο 5%. Αλλά χρησιμοποιήσαμε και τη φορολογία ως κίνητρο, ως επενδυτικό κίνητρο για επενδύσεις στην καινοτομία», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυξάνονται 8% τα αναπηρικά επιδόματα - Έχουμε αποδείξει τη φροντίδα μας για τους πιο ευάλωτους

«Η ανάπτυξη πρέπει να διευρύνει συνολικά το δημόσιο πλούτο και μέρισμα από αυτόν να μετατρέπεται σε περισσότερη απασχόληση, σε καλύτερες αμοιβές. Επιμένω πολύ σε αυτό και σε μεγαλύτερη φροντίδα για τους πιο ευάλωτους. Είναι δηλαδή ένας δίκαιος συνδυασμός συνολικής προόδου και προσωπικής ευημερίας.

Έχουμε αποδείξει έμπρακτα τη φροντίδα μας για τους πιο ευάλωτους. Είναι κάτι το οποίο το εννοώ. Και ξέροντας λοιπόν ότι ενώ οι αναπηρικές συντάξεις αυξήθηκαν, αντισταθμίζοντας ένα μέρος του πληθωρισμού, η αλήθεια είναι ότι δεν τις ακολούθησαν τα σχετικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Γι’ αυτό και επέλεξα ως τελευταία, συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας, την άμεση αύξησή τους κατά 8%. Ενισχύοντας έτσι σχεδόν 200.000 συμπολίτες μας με το μέρισμα που μας επιτρέπει η καλή πορεία της οικονομίας», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Οι πολίτες θα κρίνουν και θα ζυγίσουν - θα δώσουν δεύτερη ισχυρή εντολή στην προκοπή στις 21 Μαΐου

«Οι συμπολίτες μας έχουν βιώσει τη μετάβαση από το λαϊκισμό στο ρεαλισμό και από την καθήλωση στην πρόοδο. Θα συγκρίνουν και θα κρίνουν, θα ζυγίσουν και θα αποφασίσουν», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως «με ορόσημο την Κυριακή 21η Μαΐου, ενωμένοι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα δώσουν δεύτερη ισχυρή εντολή στην προκοπή, ώστε η αυτοδύναμη Ελλάδα να προχωρήσει όπως της αξίζει σταθερά, τολμηρά και μόνο μπροστά».

Η ομιλία του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με τα διδάγματα του Δαρβίουν ότι «επιβιώνει εκείνος που προσαρμόζεται καλύτερα στις αλλαγές» τονίζοντας ότι «αυτό συνοψίζει την εξέλιξη της πορείας της ελληνικής οικονομίας. Σε λιγότερο από 45 μήνες και παρά τις προκλήσεις ο τόπος μας κατάφερε να συμβαδίσει με το διεθνές περιβάλλον. Κατάφερε να κάνει άλματα τα βήματά του ώστε να κερδίσει τις εντυπώσεις και να αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη της Ευρώπης»

Κλείσιμο
Όπως είπε «το 2019 κάναμε μια νέα αρχή και έκτοτε έχουμε εκτινάξει εξαγωγές και επενδύσεις. Το κλείσιμο του 2022 μας βρίσκει με τη δεύτερη ισχυρότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Σε συνδυασμό με τις επιδόσεις του τουρισμού είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μας βοηθήσει να αντέξουμε παρά τις διεθνείς αναταράξεις»

«Ο δείκτης του ΑΕΠ δεν είναι αυτοσκοπός. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό ότι δημιουργήθηκαν 340.000 νέες θέσεις εργασίας και μειώσαμε την ανεργία κατά 7%» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός απαριθμώντας ότι «οι εργαζόμενοι είδαν τον κατώτατο μισθό να αυξάνεται τρεις φορές και να έχει φτάσει τα 780 ευρώ. Οι συνταξιούχοι είδαν για πρώτη φορά μόνιμες αυξήσεις κατά σχεδόν 8% μετά από 12 χρόνια. Πι πιο ευάλωτοι είδαν την πολιτεία δίπλα τους σε κάθε δυσκολία»

«Όλα αυτά δεν έγιναν σε κενό. Συνέβησαν ενώ η χώρα αντιμετώπιζε την πανδημία του κορωνοϊού, την υβριδική εισβολή στα σύνορά της, την διαρκώς επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων της. Οι λύσεις που προωθήσαμε δεν ήταν ούτε προφανείς, ούτε εύκολες. Όμως πιστεύω ότι τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Synderio_5853244
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Αφού, δε, υπενθύμισε ότι «η εθνική οικονομία τα 4 χρόνια αναβαθμίστηκε 12 φορές» πρόσθεσε ότι «βρίσκεται ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα» και συμπλήρωσε: «Συμμερίζομαι την αισιοδοξία του προέδρου του Eurogroup. Eφόσον από τις εκλογές προκύψει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον πληθωρισμό λέγοντας ότι «συμπιέζει τα εισοδήματα αλλά είναι αισθητά κάτω σε σχέση με την ευρωζώνη» και κάλεσε όλους να κρατήσουν το γεγονός ότι «η Ελλάδα εξέδωσε επιτυχώς 5ετες ομόλογο μια ημέρα μετά την προκήρυξη των εκλογών απόδειξη ότι η διεθνής κοινότητα εμπιστεύεται το παρόν και το μέλλον της χώρας».

«Δεν έγιναν όλα αυτά με το πάτημα ενός κουμπιού. Το 2019 δεν είχα υποσχεθεί θαύματα αλλα σας είχε παριγράψει ένα όραμα και είχα υποσχεθεί σκληρή δουλειά. Είχα περιγράψει την οικονομική πολιτική ως ένα τρίγωνο με πρώτη πλευρά τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε:

«Η δεύτερη πλευρά αφορούσε την αλλαγή στο δημοσιονομικό μείγμα μετά την ιδεοληπτική αντίληψη της υπερφορολόγησης της εργατικής τάξης από την προηγούμενη κυβέρνηση. Υποσχεθήκαμε ότι θα μειώσουμε φόρους και τους μειώσαμε. Ακολουθήσαμε μια ευέλικτη και αναπτυξιακή φορολογική πολιτική χωρίς να κινδυνεύσει η δημοσιονομική σταθερότητα».

Ειδικά, δε, για το πρωτογενές έλλειμμα του 2022 με αφορμή τις αναφορές του Χρήστου Σταϊκούρα, είπε ότι «θα είναι πολύ χαμηλότερο του αναμενομένου και ισχύει η δέσμευση το 2023 η χώρα θα παράξει πρωτογενές πλεόνασμα».
Synderio_5853162
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

«Η τρίτη πλευρά ήταν η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Όλες οι τράπεζες είναι θωρακισμένες από τις διεθνείς αναταράξεις. Κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι κλυδωνίζονται τράπεζες στην Ελβετία και οι δικές μας να έχουν υψηλή κεφαλαιοποίηση» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε «όλα αυτά αποτελούν ενδείξεις ότι η χώρα δεν είναι πρόβλημα αλλά μέρος της λύσης της ευρωπαϊκής εξέλιξης και δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα σήμερα προσελκύει επενδύσεις από όλο τον κόσμο και από εταιρείες κολοσσούς όπως η Microsoft, Amazon, Google».

«Κακά τα ψέματα οι δείκτες για τους οποίους μιλήσαμε σήμερα αφορούν όσους ξέρουν να μεταφράζουν αριθμούς και την μεγάλη εικόνα της οικονομίας. Αυτό που έχει σημασία είναι να καταλάβει ο πολίτης ότι βελτίωνεται και η δική του θέση. Παρά τα λάθη το αναγνωρίζουν καλόπιστα οι Ελληνίδες και οι Έλληνες. Η κυβέρνηση κράτησε όρθια την παραγωγή και την κατανάλωση μέσα στις κρίσεις. Οι εργαζόμενοι θυμούνται ότι ήταν το κράτος που προστάτευσε τις θέσεις εργασίας και ανέλαβε το κόστος της μισθοδοσίας τους. Οι πολίτες βλέπουν το πλεόνασμα του πλούτου να επιστρέφει στο εισόδημά τους» συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Μητσοτάκης.

Ανακοίνωσε, μάλιστα, άμεση αύξηση κατά 8% των αναπηρικών επιδομάτων λέγοντας: «Η ανάπτυξη πρέπει να διευρύνει συνολικά τον δημόσιο πλούτο και το μέρισμα να μεταφράζεται σε καλύτερες αμοιβές και προστασία για τους ευάλωτους. Έχουμε αποδείξει την φροντίδα για τους πιο ευάλωτους και ξέροντας΄οτι οι αναπηρικές συντάξεις αυξήθηκαν η αλήθεια είναι ότι δεν τις ακολούθησαν τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Γι' αυτό ως τελευταία συμβολική πράξη της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας αποφάσισα την άμεση αύξηση κατά 8% στα αναπηρικά επιδόματα ενισχύοντας 200.000 συμπολίτες μας»

«Οι συμπολίτες έχουν βιώσει τη μετάβαση από τον λαϊκισμό στον ρεαλισμό. Θα κρίνουν και θα συγκρίνουν όσα είπαμε σήμερα. Με ορόσημο την Κυριακή 21 Μαίου όταν ενωμένοι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα δώσουν δεύτερη ισχυρή εντολή στην προκοπή ώστε η αυτοδύναμη Ελλάδα να προχωρήσει όπως της αξίζει σταθερά τολμηρά και μόνο μπροστά όπως της αξίζει» κατέληξε ο πρωθυπουργός

Πρόεδρος Eurogroup

«Θα ήθελα να ομολογήσω ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας τυγχάνει σεβασμού και έχει κύρος στο Eurogroup» ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, χαρακτηρίζοντας ιστορική στιγμή την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία.

«Άκουσα από τον πρωθυπουργό τις επιδόσεις και την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και έχω την πεποίθήση ότι σύντομα θα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα και το πιστεύω αυτό γιατί στην Ελλάδα έχει πραγματοποιηθεί μεγάλη προσπάθεια και πρόοδος» πρόσθεσε ο κ. Ντόναχιου.

Κάνοντας αναφορά στις αλλαγές στο χρηματοοικονομικό σύστημα είπε ότι η οικονομία της Ελλάδας αντέχει στους κραδασμούς όπως η πανδημία ή ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Τον Αύγουστο η Ελλάδα βγήκε από το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας και είχε την πρώτη έκθεση μετά από αυτή που ήταν θετική και γι' αυτό το Eurogroup αποφάσισε περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας. Η Ελλάδα είναι πλέον ένα καθόλα φυσιολογικό μέλος της ευρωζώνης. Έτσι εγώ ως ΥΠΟΙΚ σε μια χώρα όπως η Ιρλανία καταλαβαίνω πόσο μεγάλο είναι το επίτευγμα αυτό. Καταλαβαίνω τις θυσίες που έχουν γίνει για να φτάσει κανείς σε αυτό το σημείο αλλά σας διαβεβαιώνω ότι απέδωσαν καρπούς και έχουν ενισχύσει την ανθεκτικότητά της. Παρά το ασταθές περιβάλλον πετύχατε ανάπτυξη 5,9% το 2022 και πρόβλεψη 2,3% για φέτος, επιδόσεις υψηλότερες από αυτές της Ευρωζώνης» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.
5853177__1_
O πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου

O κ. Ντόναχιου αναφέρθηκε στην πρόκληση του πληθωρισμού τονίζοντας ότι και σε αυτό το επίπεδο η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο από τις χώρες της ΕΕ προσθέτοντας ότι «η πρόκληση είναι να είναι κανείς συνετός στη διαχείριση των δημοσιονομικών. Υπάρχουν πολλά καλά πράγματα σε μια οικονομία όπως η ελληνική».

«Οποιαδήποτε προεκλογική περίοδος είναι δύσκολη με προκλήσεις. όσοι θα συμμετάσχετε σε αυτές θα ήθελα να σας ενθαρρύνω όταν σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση θα έχει μια καλύτερη προοπτική και ισχυρότερα δημοσιονομικά θεμέλα από ο,τι οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια και αυτό οφείλεται στην δουλειά που έχετε κάνει και στις δύσκολες αποφάσεις που λάβατε

«Θα πρέπει να είστε πολύ υπερήφανοι για το έργο που έχετε κάνει» κατέληξε ο κ. Ντόναχιου

Σταϊκούρας

«Προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και τα καταφέραμε από κοινού κοινωνία και πολιτεία. Την τελευταία 4ετια η οικονομία κατάφερε να αντέξει. Η πολιτεία στήριξε γενναία νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Δημιούργησε πολλές και καλές θέσεις απασχόλησης. Όλα αυτά τα καταφέραμε οικοδομώντας τις πολιτικές μας στους ακρογωνιαίους λίθους της αξιοπιστίας. Ό,τι είπαμε το κάναμε, τηρήσαμε τις προεκλογικές υποσχέσεις» είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο υπουργός Οικομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Καταφέραμε η οικονομία μας να διακρίνεται για υψηλή ανθεκτικότητα, πρόοδο και ισχυρή δυναμική που έχουν θέσει τις βάσεις για ακόμα μεγαλύτερα επιτεύγματα, για καλύτερες δουλειές, για καλύτερες αμοιβές, για περισσότερη ευημερία για όλους» συνέχισε ο υπ. Οικονομικών.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Σταϊκούρας «μηδενίσαμε το πρωτογενές έλλειμμα του 2022» το οποίο, σύμφωνα με την εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού του 2023 είχε εκτιμηθεί πως θα έφτανε στο 1,6% του ΑΕΠ, μια εξέλιξη που σημαίνει καλύτερη επίδοση της τάξεως των 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέρος της οποίας μεταφέρεται και στην φετινή χρονιά.
Synderio_5853209
Από αριστερά ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης

Κάνοντας έναν απολογισμό με έργα και πράξεις είπε:

- μειώσαμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ιδίως για τη μεσαία τάξη. Ενδεικτικά μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή, την προκαταβολή φόρου, ασφαλιστικές εισφορές, χορηγήσαμε υπερεκπτώσεις για την πράσινη οικονομία.

- στηρίξαμε τους πολίτες με 57 δισ. ευρώ με μέτρα όπως η επιδότηση λογαριασμών ρεύματος, τις στοχευμένες επιδοτήσεις καυσίμων και τροφίμων, την επιστρεπτέα προκαταβολή, το επίδομα θέρμανσης

- ενισχύσαμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών με παρεμβάσεις όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 20% στην 4ετια, η αύξηση των συντάξεων

- ενισχύσαμε τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος

- προχωρήσαμε σε αποκρατικοποιήσεις σε λιμάνια και μαρίνες, αξιοποιήσαμε το Ελληνικό

- εφαρμόσαμε συνετή δημιοσονομική πολιτική και διορατική εκδοτική στρατηγική. Έτσι καθίσταται απολύτως εφικτή η επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023

«Η χώρα μας σε αυτό τον μεγάλο, δύσκολο, σκληρό αγώνα που έδωσε τα 4 χρόνια δεν ήταν μόνη αλλά είχε ισχυρό εταίρο, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ισχυρό ρόλο είχε ο πρόεδρος του Eurogroup που δρομολόγησε λύσεις και συνέβαλε σε καθοριστικές αποφάσεις για την ελληνική οικονομία» συνέχισε ο κ. Σταϊκούρας.

«Τα επιτεύγματα μας ενισχύουν την αισιοδοξία ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε στο μέλλον. Δεν παραγνωρίζουμε ότι η κατάσταση είναι ρευστή, ούτε ότι δεν υπήρξαν λάθη και παραλείψεις. Δεν κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, προσπαθούμε να τα διορθώσουμε με ειλικρίνεια μακριά από πρακτικές λαϊκισμού και ελιτισμού. Για να συγκροτήσουμε πατρίδα υψηλών απαιτήσεων πρέπει να συγκροτήσουμε ένα πιο παραγωγικό κράτος που θα αντανακλά τα αιτήματα της σύγχρονης κοινωνίας για συνδυασμό αποτελεσματικότητας και κοινωνικής συνοχής» είπε ακόμα ο υπουργός Οικονομικών.

«Στις 21 Μαΐου η χώρα έχει εθνικές εκλογές. Οι πολίτες θα κρίνουν και θα συγκρίνουν. Εκτιμώ ότι θα επιλέξουν κυβέρνηση ΝΔ που κινείται με ευθύνη, διαθέτει όραμα και σχέδιο για την πατρίδα, μειώνει φόρους και εισφορές, στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, που ενισχύει το κύρος και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, που χτίζει ισχυρές συμμαχίες και αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα. Την κυβέρνηση της σοβαρότητας, της αποτελεσματικότητας και της σταθερότητας, την κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Προχωράμε στον δρόμο της συνέπειας και της αξιοπιστίας. Προχωράμε για μια οικονομία που θα λειτουργεί εταιρικά και συναγωνιστικά δίπλα στις οικονομίες της Ευρώπης για περισσοτερες ευκαιρίες για όλους πρωτίστως για τη νέα γενιά» κατέληξε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Σκυλακάκης 

Παρά τις τεράστιες εξωγενείς κρίσεις πετύχαμε πολύ σημαντικές οικονομικές επιδόσεις σημείωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Όπως υπενθύμισε με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 25%, το δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά 15 μονάδες σε σχέση με το 2018 και οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 45%. Αυτά τα πετύχαμε ανατρέποντας την ιδεοληπτική πολιτική των προκατόχων μας με μια απροκάλυπτη επιθετικότητα στην ιδιωτική οικονομία».
Synderio_5853193
O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης

«Πετύχαμε 12 αναβαθμίσεις και ολοκληρώσαμε 13 αξιολογήσεις και τα αποτελέσματα για το 2022 που θα ανακοινωθούν θα είναι κατά 1% του ΑΕΠ τουλάχιστον καλύτερα από την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού. Αυτό ανοίγει την πόρτα στην επενδυτική βαθμίδα» συνέχισε ο κ. Σκυλακάκης.

«Το δίλημμα που ανοίγεται μπροστά μας είναι ξεκάθαρο: οπισθοδρόμηση, αστάθεια, ιδεοληψίες ή σταθερότητα και ανάπτυξη. Η πορεία της οικονομίας πρέπει να συνεχιστεί και είναι στο χέρι μας να το κάνουμε πραγματικότητα» κατέληξε ο κ. Σκυλακάκης.

Βεσυρόπουλος

Το 2022 η οικονομία κατέγραψε ανάπτυξη 5,9% τόνισε στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος. «Αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοπιστωτικά εργαλεία για να διαμορφώσουμε μια αναπτυξιακή πολιτική. Οι παρεμβάσεις μας στη φορολογική πολιτική στοχεύουν στη διαμόρφωση ενός φορολογικού συστήματος απλού, δίκαιου και αποτελεσματικού που θέτει τις βάσεις για δημοσιονομική μεγέθυνση».

«Σταθερά και μεθοδικά προχωρήσαμε στην αποκλιμάκωση των φορολογικών επιβαρύνσεων δείχνοντας ότι η μείωση φόρων έχει αναπτυξιακή προοπτική. Σε αντίθεση με την προηγούμενη διακυβέρνηση όπου επιβλήθηκαν 29 νέοι φόροι, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε πάνω από 50 μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων» σημείωσε, επίσης, ο κ. Βεσυρόπουλος.
Synderio_5853204
Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος

«Η ανθεκτικότητα της οικονομίας και οι προοπτικές της συνδέονται με την πολιτική σταθερότητα» κατέληξε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα βίντεο στο οποίο καταγράφηκε πώς η ελληνική οικονομία κινήθηκε τα τελευταία 4 χρόνια, τα μέτρα της κυβέρνησης για μείωση φόρων, την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων με συνολικά 57 δισ. ευρώ, την αύξηση του κατώτατου μισθού, το ρεκόρ στις επενδύσεις, την μείωση της ανεργίας, την ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών, τη μεγαλύτερη μείωση του χρέους στην Ευρώπη, την ενίσχυση του κύρους της χώρας και της οικονομίας διεθνώς, την πρόωρη αποπληρωμή των ταμείων του ΔΝΤ, την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία, την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων «για μια πιο ισχυρή οικονομία με περισσότερες δουλειές και καλύτερους μισθούς».

Τα συγχαρητήρια του προέδρου του Eurogroup για την ελληνική οικονομία

Nωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την εποικοδομητική συμμετοχή της χώρας μας στο Eurogroup με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα αλλά και γαι τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια με παράλληλη στήριξη της κοινωνικής συνοχής.

«Σας ευχαριστώ πολύ που βρήκατε τον χρόνο να έρθετε να μιλήσουμε για ό,τι έχουμε πετύχει μαζί τα τελευταία χρόνια», σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνάντησης.

«Είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι εδώ και ανυπομονώ πραγματικά για το συνέδριο αργότερα, ώστε να υπογραμμίσω την τεράστια πρόοδο που έχει συντελεστεί», τόνισε ο Πρόεδρος του Eurogroup (σ.σ. ο κ. Ντόναχιου βρίσκεται στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στο συνέδριο για την ελληνική οικονομία με τίτλο «Ανθεκτικότητα, Πρόοδος, Προοπτική»).

«Είναι μια σπουδαία ευκαιρία να συνοψίσουμε όλα όσα έχουμε πετύχει και να εντοπίσουμε επίσης τις προκλήσεις για την επόμενη περίοδο, γιατί φυσικά η δουλειά μας δεν σταματάει ποτέ», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι σταθερές οικονομικές επιδόσεις της χώρας μας με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και χαμηλό πληθωρισμό, και αντηλλάγησαν απόψεις για την οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη και τις προοπτικές της στη σκιά των κρίσεων που δημιούργησαν η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στον κ. Ντόναχιου ότι η σταθερή άσκηση βιώσιμων δημοσιονομικών πολιτικών από τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συνδυαστεί με ένα ανανεωμένο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης στο ενωσιακό επίπεδο. Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στις σχετικές διαβουλεύσεις και επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας εντός του 2023.

Συζητήθηκε ακόμα η τρέχουσα χρηματοπιστωτική αστάθεια στο διεθνές σύστημα και ο βαθμός στον οποίο επηρεάζεται το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τέλος, υπήρξε κοινή αντίληψη ότι η πρόοδος των εργασιών για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και την εμβάθυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών συνιστούν επιτακτική ανάγκη για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ όσον αφορά την ανταγωνιστικότητά της διεθνώς, την ανοικτή στρατηγική αυτονομία της, καθώς και τη διττή μετάβαση, πράσινη και ψηφιακή.

Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Αγαπητοί συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, κύριε Διοικητά της Τράπεζας της Ελλάδος, σεβασμιότατε, κύριε Πρόεδρε του Eurogroup αγαπητέ Paschal, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά και γενναιόδωρα λόγια σου, σημαίνουν πολλά για εμένα και τους συνεργάτες μου. Αλλά νομίζω ότι σημαίνουν πολλά για τους Έλληνες που έχουν υποφέρει πολλά και είμαι ικανοποιημένος για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, επειδή μπορούμε να κοιτάξουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Κυρίες και κύριοι, ακούγοντας τις πολύ ενδιαφέρουσες ως τώρα τοποθετήσεις σκεφτόμουν την κεντρική θέση-άποψη του Κάρολου Δαρβίνου ότι «επιβιώνει εκείνος που τελικά προσαρμόζεται καλύτερα στις αλλαγές» και νομίζω ότι ακριβώς αυτό συνοψίζει και την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Γιατί, πράγματι, σε λιγότερο από 45 μήνες και μάλιστα μέσα από πολλές αλλεπάλληλες κρίσεις, ο τόπος μας κατάφερε να συμβαδίσει με το διεθνές περιβάλλον, κατάφερε να εντάξει τις εθνικές μας ανάγκες, τις εθνικές προτεραιότητες στα ζητούμενα της εποχής. Κατάφερε να κάνει άλματα τα βήματά του για να κερδίσει τον χαμένο χρόνο, ώστε η Ελλάδα να αποτελεί σήμερα την ευχάριστη έκπληξη της Ευρώπης.

Και τίποτε άλλωστε το 2023 δεν θυμίζει την υπερχρεωμένη χώρα της μνημονιακής επιτήρησης, αυτή που ύστερα από τα capital controls, ύστερα από τις πολλές περικοπές των μισθών και των συντάξεων εμφάνιζε μηδενική ανάπτυξη, αλλά και χαμηλή διεθνή αξιοπιστία, με τραυματισμένη και διχασμένη την κοινωνία της, με τον κύριο πάροχο ηλεκτρισμού στα πρόθυρα χρεοκοπίας έχοντας ετήσιες ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Το καλοκαίρι του 2019, λοιπόν, κάναμε μια νέα αρχή. Τέσσερα χρόνια μετά έχουμε καλύψει απώλειες στο μέσο εισόδημα, έχουμε εκτινάξει την παραγωγικότητά μας, τις επενδύσεις μας, τις εξαγωγές μας. Το εθνικό προϊόν επανέρχεται φέτος στα επίπεδα του 2010 ενώ το κλείσιμο του 2022 μας βρίσκει με την δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Είναι κάτι που, σε συνδυασμό με τις ισχυρές επιδόσεις του τουρισμού, αισιοδοξούμε ότι θα διατηρήσει το θετικό πρόσημο και εν μέσω των ανησυχιών για μια διεθνή οικονομική κάμψη.

Όμως, κυρίες και κύριοι, ο δείκτης της ανάπτυξης δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι και πρέπει πάντα να είναι μια παράμετρος της συλλογικής ευημερίας αλλά και της ατομικής προκοπής. Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό ότι αυτή την τετραετία δημιουργήθηκαν κοντά στις 300.000 νέες θέσεις εργασίας, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό ότι ρίξαμε τα ποσοστά της ανεργίας κατά σχεδόν 7 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας και εδώ στα επίπεδα που είχαμε πριν από την έκρηξη της μεγάλης δημοσιονομικής περιπέτειας.

Αλλά έχουν μεγάλη σημασία και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών των βημάτων που έγιναν στην αγορά εργασίας. Με την απασχόληση να αυξάνεται περισσότερο στους νέους και στις γυναίκες. Με τις πρώτες δειλές ενδείξεις της αντιστροφής του brain drain, με τις πρώτες ενδείξεις ότι η πολιτική μας δεν είναι απλά αναπτυξιακή αλλά και κοινωνικά δίκαιη, αντιμετωπίζοντας διαχρονικές ανισότητες.

Αλλά όχι μόνο, γιατί στο ίδιο διάστημα οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι είδαν τον κατώτατο μισθό να αυξάνει τρεις φορές και από τα 650 ευρώ, που τον παραλάβαμε το 2019, να έχει φτάσει σήμερα τα 780 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι είδαν για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια αυξήσεις, μόνιμες αυξήσεις κοντά στο 8%. Και κυρίως οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας είδαν δίπλα τους την πολιτεία σε κάθε δυσκολία, από τις πολλές και ξαφνικές που υπήρξαν μέχρι τώρα.

Όλα αυτά δεν συνέβησαν εν κενώ. Δεν συνέβησαν σε κάποια ουδέτερη στιγμή, σε ένα ομαλό περιβάλλον. Συνέβησαν ενώ η χώρα αντιμετώπιζε την παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού, την υβριδική επίθεση των εισβολών μεταναστών από την Τουρκία στα σύνορά της, αργότερα τη διεθνή ενεργειακή αναταραχή και διαρκώς την επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων της.

Οι λύσεις, συνεπώς, που έπρεπε να δρομολογήσουμε μαζί με το οικονομικό επιτελείο σάς διαβεβαιώνω δεν ήταν προφανείς ούτε εύκολες. Κληθήκαμε, όπως είπε και ο Paschal, να κάνουμε δύσκολες επιλογές. Όμως πιστεύω ότι τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν, όπως εξάλλου αποδεικνύουν και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν πριν και από τον Υπουργό, τον Αναπληρωτή Υπουργό, τον Υφυπουργό αλλά και σε αυτό το πολύ διαφωτιστικό σύντομο βίντεο με το οποίο ανοίξαμε την εκδήλωσή μας.

Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τελικός κριτής των οικονομικών επιδόσεων δεν είμαστε μόνο εμείς αλλά και όσοι παρατηρούν, μελετούν και αξιολογούν την ελληνική οικονομία. Η εθνική οικονομία αυτά τα τέσσερα χρόνια αναβαθμίστηκε 12 φορές. Βρίσκεται τώρα ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα. Και συμμερίζομαι απόλυτα την αισιοδοξία του Προέδρου του Eurogroup, η Ελλάδα, εφόσον από τις εκλογές προκύψει σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση, θα ανακτήσει εντός του 2023 την επενδυτική βαθμίδα. Θα συνεχίσει την πορεία μείωσης του δημοσίου χρέους, το οποίο υποχώρησε πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα ως ποσοστό το ΑΕΠ.

Ταυτόχρονα κατάφερε και αντιμετώπισε, περιόρισε τις επιπτώσεις και από την εισαγόμενη κρίση ακρίβειας. Ο πληθωρισμός μειώνεται, πιστεύω ότι έχουμε δει πια τα χειρότερα. Είναι σημαντικό να υπάρχει η αναγνώριση ότι ο πληθωρισμός σήμερα στην Ελλάδα, παρότι ακόμα συμπιέζει το κόστος ζωής των Ελλήνων πολιτών, είναι στο 5,4%, αισθητά κάτω από το 7% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Είναι ο πέμπτος χαμηλότερος πληθωρισμός στην ευρωζώνη.

Και κάτι, το οποίο θεωρώ επίσης σημαντικό. Αναφέρθηκε ο Χρήστος στην εκδοτική στρατηγική της χώρας μας, τη στρατηγική δηλαδή έκδοσης δημοσίου χρέους, η οποία ήταν και αυτή που στήριξε τα ταμειακά διαθέσιμα όλη αυτή τη δύσκολη εποχή. Κρατήστε το γεγονός ότι η Ελλάδα εξέδωσε με μεγάλη επιτυχία πενταετές ομόλογο μόλις μία μέρα μετα την προκήρυξη των εθνικών εκλογών. Απόδειξη ότι η διεθνής κοινότητα εμπιστεύεται και το παρόν, αλλά και το μέλλον της χώρας.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, τα παραπάνω δεν έτυχαν, δεν ήρθαν με το πάτημα ενός κουμπιού. Θέλω να σάς θυμίσω ότι το 2019, από αυτό εδώ μάλιστα το χώρο στον οποίο είχαμε παρουσιάσει τότε το πρόγραμμά μας, δεν είχα υποσχεθεί θαύματα. Είχα υποσχεθεί όμως, είχα περιγράψει ένα όραμα. Kαι σάς είχα μιλήσει για ένα συγκεκριμένο σχέδιο ανάταξης της οικονομίας μας. Για ένα πράγμα είχα δεσμευτεί: για πολλή και σκληρή δουλειά. Και από τότε είχα περιγράψει την οικονομική μας στόχευση ως ένα τρίγωνο με παράλληλες πολιτικές κατευθύνσεις στις ισάριθμες πλευρές του.

Πρώτη πλευρά του τριγώνου ήταν οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις που θα έκαναν πιο ανταγωνιστική την οικονομία μας, θα γεφύρωναν το επενδυτικό και παραγωγικό κενό. Και τέτοιες υλοποιήθηκαν πάρα πολλές, ανάμεσά τους ο εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας, η ριζική αναμόρφωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην επικουρική ασφάλιση, μιας και μιλάμε για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις αποταμιεύσεις μας για αναπτυξιακούς σκοπούς.

Και βέβαια το Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που είναι μέχρι στιγμής ο πυροδότης για πάνω από 100 επενδύσεις αιχμής, ένα σχέδιο το οποίο -θέλω να τονίσω- είναι ελληνικής ιδιοκτησίας, ένα σχέδιο το οποίο συνδυάζει επενδύσεις με τολμηρούς μεταρρυθμιστικούς στόχους. Ένα σχέδιο το οποίο οδήγησε την ελληνική οικονομία να έχει ήδη εισπράξει 11 δισεκατομμύρια από ευρωπαϊκούς πόρους, ένα σχέδιο στο οποίο η Ελλάδα υπήρξε πρωταγωνίστρια στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για να δρομολογήσει ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα. Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που είμαστε πρωτοπόροι και στην πράσινη μετάβαση, με τις μισές σχεδόν ανάγκες μας σε ηλεκτρική ενέργεια να καλύπτονται ήδη από ανανεώσιμες πηγές.

Κι όταν περιγράφαμε το 2019 τη μεγάλη μεταρρύθμιση που θα κάνει το κράτος μας ανταγωνιστικό, μιλούσαμε τότε για την ψηφιακή καθημερινότητα του gov.gr. Σήμερα αυτή η πραγματικότητα είναι πράξη, 1.500 υπηρεσίες διευκολύνουν την καθημερινότητα των επιχειρήσεων και των πολιτών. Ένα μέτωπο που τώρα εντείνεται με στόχο ένα ακόμα πιο αποτελεσματικό δημόσιο.

Η δεύτερη πλευρά του τριγώνου -για το οποίο σας είχα μιλήσει το 2019- αφορούσε την αλλαγή στο δημοσιονομικό μείγμα. Νομίζω μίλησε και ο Θοδωρής (Σκυλακάκης) πολύ γλαφυρά για μία ιδεοληπτική αντίληψη υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης, του κόσμου της εργασίας, από την προηγούμενη κυβέρνηση. Είχαμε δεσμευθεί το 2019 ότι θα μειώσουμε τους φόρους και μειώσαμε τους φόρους. Μειώσαμε παραπάνω από 50 φόρους, αποκλιμακώνοντας ταυτόχρονα και τις εισφορές εργαζόμενων και εργοδοτών.

Οι φορολογούμενοι πληρώνουν πια χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, χαμηλότερο φόρο εισοδήματος, καταργήθηκε για όλους η εισφορά αλληλεγγύης, πρακτικά έχουν γίνει δωρεάν οι γονικές παροχές, ο εταιρικός φόρος έπεσε στο 22%, ο φόρος στα μερίσματα στο 5%. Αλλά χρησιμοποιήσαμε και τη φορολογία ως κίνητρο, ως επενδυτικό κίνητρο για επενδύσεις στην καινοτομία. Ως κίνητρο για να μπορέσουν, παραδείγματος χάρη, οι εταιρείες καινοτομίας, οι startups, να δώσουν δικαιώματα μετοχών, stock options, στους εργαζόμενούς τους.

Ακολουθήσαμε μία ευέλικτη και αναπτυξιακή φορολογική πολιτική, προσέξτε όμως, το κάναμε -και αυτή νομίζω ότι είναι η μεγάλη επιτυχία της πολιτικής μας- χωρίς να απειληθεί η δημοσιονομική πειθαρχία. Και είναι ενδεικτικό ότι τελικά το πρωτογενές έλλειμμα του 2022 -εγώ θα είμαι λίγο πιο συντηρητικός στις εκτιμήσεις μου μέχρι που να δούμε τα επίσημα στοιχεία- θα είναι σίγουρα όμως πολύ χαμηλότερο του αναμενόμενου. Και ισχύει στο ακέραιο η δέσμευσή μου, το 2023, αγαπητέ Paschal, η χώρα θα παράξει πρωτογενές πλεόνασμα. Είναι όμως ένα πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο προέρχεται από την ανάπτυξη και όχι από την υπερφορολόγηση.


Και η τρίτη πλευρά του τριγώνου για το οποίο σας μίλησα αφορούσε την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Υπήρχε το 2019 έντονη ανησυχία για τη σταθερότητα των τραπεζών, κυρίως εκ του γεγονότος ότι τότε ακόμα οι τράπεζές μας είχαν παραπάνω από 40% «κόκκινα» δάνεια στους ισολογισμούς τους. Και από αυτό το 45% όπου βρίσκονταν τα «κόκκινα» δάνεια τον Ιούλιο του 2019, έχουν πέσει πια σε μονοψήφιο ποσοστό, τον Σεπτέμβριο του 2022. Δύο συστημικές τράπεζες αύξησαν το μετοχικό τους κεφάλαιο με ιδιωτικά κεφάλαια, όχι με δημόσιο χρήμα. Όλες τώρα είναι απόλυτα θωρακισμένες από τις διεθνείς αναταράξεις.

Και είμαι σίγουρος ότι δεν θα μπορούσαν πολλοί πριν από τέσσερα χρόνια να προβλέψουν μία συγκυρία στην οποία να κλυδωνίζονται τράπεζες στην Ελβετία, όμως οι δικές μας τράπεζες να έχουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και να αρχίσουν και πάλι τα πιστωτικά ιδρύματα να επιτελούν τον κύριο σκοπό τους, που δεν είναι άλλος από την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Χθες μάλιστα, ανακοινώθηκε η διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων του προγράμματος επιδότησης στεγαστικών δανείων. Μία ακόμα σημαντική παρέμβαση για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους συνεπείς δανειολήπτες σε μία εποχή που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το φάσμα μιας απότομης αύξησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Όλα αυτά, κυρίες και κύριοι, αποτελούν ενδείξεις ότι η χώρα μας δεν είναι πλέον πρόβλημα αλλά μέρος της λύσης στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Δεν είναι, συνεπώς, τυχαίο ότι σήμερα η Ελλάδα προσελκύει πια επενδύσεις από όλο τον κόσμο, φιλοξενεί τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Google, η Microsoft, η Amazon, η Digital Realty, επενδύσεις μεγάλων εταιρειών όπως η Pfizer, πολλά πολυεθνικά funds τα οποία επενδύουν πια στην Ελλάδα, σε παραγωγικές επενδύσεις στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων, τον τουρισμό, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη βιομηχανία, την παραγωγή.

Και βέβαια, δεν είναι επίσης τυχαίο, ήταν κι αυτό προϊόν σκληρής δουλειάς- ότι το Economist Intelligence Unit θεωρεί ότι η χώρα μας έχει πετύχει τη μεγαλύτερη πρόοδο στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος από όλες τις χώρες που ο «Economist» μελέτησε τα τελευταία τρία χρόνια.

Και βέβαια η καλύτερη απόδειξη του γεγονότος ότι καταφέρνουμε σταδιακά να μεταστρέψουμε και να μετατρέψουμε το μοντέλο της παραγωγής μας σε ένα μοντέλο παραγωγής πιο εξωστρεφές, πιο ανταγωνιστικό, είναι το ρεκόρ εικοσαετίας στις εξαγωγές μας. Ναι, δεν είναι πολλοί αυτοί στην Ευρώπη οι οποίοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα πια πλησιάζει την πρωταθλήτρια Πορτογαλία ως προς το ποσοστό των εξαγωγών της σε αγαθά και σε υπηρεσίες ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Κακά τα ψέματα, όμως. Οι συγκεκριμένοι δείκτες για τους οποίους σας μιλήσαμε σήμερα μπορεί να αφορούν κυρίως όλους όσοι ξέρουν να μεταφράζουν αριθμούς και οι οποίοι ασχολούνται με τη μεγάλη εικόνα της οικονομίας. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία για εμάς είναι να νιώσει και ο καθημερινός πολίτης ότι από αυτούς τους δείκτες, από αυτή την πρόοδο για την οποία σας μιλήσαμε, προκύπτει και η δική του καλύτερη ζωή. Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο σταδιακά πια, παρά τις δυσκολίες και παρά τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίσαμε και παρά τα λάθη τα οποία μπορεί να έγιναν, το αναγνωρίζουν πλέον καλόπιστα οι Ελληνίδες και οι Έλληνες.

Η κοινωνία μας είδε στην πράξη την κολοσσιαία στήριξη που ξεπέρασε τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ και κράτησε όρθιες την παραγωγή και την απασχόληση μέσα στις κρίσεις. Θυμούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ένα πολύ αποτελεσματικό μέτρο δημόσιας πολιτικής το οποίο στήριξε ταμειακά επιχειρήσεις όταν ξαφνικά δεν είχαν καθόλου τζίρο.

Οι εργαζόμενοι θυμούνται ότι το κράτος ήταν αυτό το οποίο προστάτευσε τις θέσεις εργασίας και ανέλαβε ουσιαστικά το κόστος της μισθοδοσίας τους. Και βέβαια, οι πολίτες βλέπουν το πλεόνασμα του δημοσίου πλούτου να επιστρέφει στο μέσο εισόδημα, αυτό που από το 2019 αυξήθηκε αθροιστικά κατά 7% σε πραγματικούς όρους, περισσότερο από όσο στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία και την Ισπανία.

Πρόκειται, με άλλα λόγια, για τα αποτελέσματα της πολιτικής που πρεσβεύουμε: η ανάπτυξη πρέπει να διευρύνει συνολικά το δημόσιο πλούτο και μέρισμα από αυτόν να μετατρέπεται σε περισσότερη απασχόληση, σε καλύτερες αμοιβές. Επιμένω πολύ σε αυτό και σε μεγαλύτερη φροντίδα για τους πιο ευάλωτους. Είναι δηλαδή ένας δίκαιος συνδυασμός συνολικής προόδου και προσωπικής ευημερίας.

Έχουμε αποδείξει έμπρακτα τη φροντίδα μας για τους πιο ευάλωτους. Είναι κάτι το οποίο το εννοώ. Και ξέροντας λοιπόν ότι ενώ οι αναπηρικές συντάξεις αυξήθηκαν, αντισταθμίζοντας ένα μέρος του πληθωρισμού, η αλήθεια είναι ότι δεν τις ακολούθησαν τα σχετικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Γι’ αυτό και επέλεξα ως τελευταία, συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας, την άμεση αύξησή τους κατά 8%. Ενισχύοντας έτσι σχεδόν 200.000 συμπολίτες μας με το μέρισμα που μας επιτρέπει η καλή πορεία της οικονομίας.

Κυρίες και κύριοι, δεν θα σας κουράσω άλλο με την παράθεση δεδομένων. Μένω στο αναμφισβήτητο πια συμπέρασμα ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια η Ελλάδα από το κακό, από το προβληματικό παιδί της Ευρώπης έχει μετατραπεί σε πολλά σε ένα καλό παράδειγμα. Μένω στο πόσοι άλλοτε διχασμένοι και απογοητευμένοι Έλληνες είναι τώρα οπλισμένοι με περισσότερη αυτοπεποίθηση, με περισσότερη αισιοδοξία, παρά το γεγονός -όπως είπα- ότι αντιμετωπίζουμε ακόμα πολλές προκλήσεις, πολλές δυσκολίες. Πιστεύω ότι έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι από την πρόοδο την οποία έχουμε πετύχει.

Επιτρέψτε μου, ωστόσο, να κλείσω με δύο σχόλια. Πρώτον, ότι τις εθνικές μας πρωτοβουλίες τις συνόδευαν πάντα και οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Δεν προσήλθαμε στα ευρωπαϊκά fora, στο Eurogroup, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια Υπουργών μιλώντας μόνο για τα δικά μας προβλήματα, διεκδικώντας μόνο διευθετήσεις που θα ήταν προς όφελος της χώρας μας. Προφανώς κάναμε και αυτό. Ταυτόχρονα, όμως, συμβάλλαμε και στη διαμόρφωση μιας πιο ανθεκτικής ευρωπαϊκής πολιτικής.

Να θυμηθώ τη συμβολή μας στη καθιέρωση του ενιαίου ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, σε μία εποχή που κανείς δεν μιλούσε στην Ευρώπη για το πώς θα μπορούμε να ταξιδέψουμε και πώς θα μπορέσουμε να ξαναβάλουμε μπροστά τον κλάδο του τουρισμού.

Να θυμηθώ επίσης και την πολύ ενεργό συμμετοχή μας στη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Όταν πρωτομιλήσαμε, μαζί με άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, για το Ταμείο Ανάκαμψης πολλοί πίστευαν τότε στην Ευρώπη ότι θα ήταν αδύνατον για τις πιο δημοσιονομικά συντηρητικές χώρες της Ευρώπης να κάνουν αυτό το τολμηρό βήμα. Κι όμως, πέντε μήνες μετά, σε μία μαραθώνια διαπραγμάτευση η οποία κράτησε πέντε μέρες, η Ευρώπη έκανε ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον. Αποφάσισε να δανειστεί υπερεθνικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να στηρίξει αναπτυξιακά τις χώρες να ξεπεράσουν την κρίση της πανδημίας και να συνδέσουν ταυτόχρονα αυτές τις αναπτύξεις με κεντρικούς στρατηγικούς ευρωπαϊκούς στόχους, όπως η πράσινη ανάπτυξη, η ψηφιοποίηση, η στήριξη των δεξιοτήτων.

Η Ελλάδα ήταν παρούσα σε όλες αυτές τις συζητήσεις, όπως ήμασταν παρόντες και ως Έλληνες στην πρόσφατη διαμόρφωση μηχανισμού για τον έλεγχο των τιμών του φυσικού αερίου. Αργήσαμε λίγο, πληρώσαμε πολλά περισσότερα χρήματα σε εισαγωγές φυσικού αερίου από ό,τι χρειαζόταν αν είχαμε κινηθεί νωρίτερα. Όμως η Ευρώπη απέδειξε και αποδεικνύει ότι μπορεί τελικά, έστω κι αν μερικές φορές χρειάζεται περισσότερος χρόνος και πιο αναλυτικές διαβουλεύσεις, να καταλήγει σε λύσεις που είναι προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών και που ενισχύουν συνολικά την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και βέβαια, το ίδιο ισχύει για τη μεγάλη πρόκληση των επόμενων μηνών, και αναφέρομαι στο νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, ένα θέμα με το οποίο έχουμε ασχοληθεί πολύ, το έχουμε συζητήσει εκτενώς με τον φίλο Paschal, η Ελλάδα έχει καταθέσει πολύ αναλυτικές προτάσεις.

Αλλά ένα είναι σαφές, και πιστεύω ότι σε αυτό συμφωνούμε όχι μόνο με τον Πρόεδρο του Eurogroup αλλά και με τους περισσότερους ομολόγους μου, ότι στη σημερινή συγκυρία οι παλιοί κανόνες είναι αναποτελεσματικοί. Πρέπει να διδαχθούμε από τα μαθήματα της κρίσης και κυρίως από τα μαθήματα από χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ελλάδα, που πόνεσαν και υπέφεραν για να μπουν στον σωστό δρόμο. Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι η μείωση του χρέους μπορεί να συνδυάζεται με μεταρρυθμίσεις οι οποίες φέρνουν ανάπτυξη.

Αυτό εξάλλου, πιστεύω, ότι είναι και το συμπέρασμα της ελληνικής εμπειρίας αυτή την τελευταία τετραετία. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι και τα ελληνικά μαθήματα, τα ελληνικά διδάγματα θα είναι χρήσιμα σε αυτήν την συζήτηση για να καταλήξουμε στους νέους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας που θα διέπουν τον τρόπο με τον οποίο θα ασκούμε τη δημοσιονομική πολιτική από εδώ και στο εξής.

Αυτή η εμπειρία, ωστόσο, την οποία έχουμε αποκτήσει καλούμαστε να της δώσουμε μια ορμητική συνέχεια, καθώς την πατρίδα μας την πλήγωσε μια κρίση που δεν κράτησε δύο, άντε τρία χρόνια όπως κράτησε στην Ιρλανδία. Κράτησε σχεδόν μια δεκαετία, ενώ η οικονομική κρίση των εταίρων μας κράτησε πολύ λιγότερο. Και η αλήθεια είναι πως υπάρχει ακόμα απόσταση που μας χωρίζει από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα σε αρκετούς τομείς. Δείτε το παράδειγμα της Ιρλανδίας, ένα παράδειγμα πραγματικά προς μίμηση. Πώς μια χώρα η οποία μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πολύ πιο φτωχή από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σήμερα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν υπάρχει κανείς απολύτως λόγος γιατί η Ελλάδα να μην μπορεί να πετύχει ένα αντίστοιχο μεγάλο αναπτυξιακό άλμα.

Και αυτή η εθνική αναγκαιότητα είναι που απαιτεί τη διάτρηση της χώρας με την ίδια σιγουριά στην ίδια ανοδική τροχιά. Είναι κάτι που πιστεύω ότι σύντομα θα σφραγίσει και η επιλογή των Ελλήνων πολιτών στις εκλογές που έρχονται.

Οι συμπολίτες μας έχουν βιώσει αυτή τη μετάβαση από το λαϊκισμό στο ρεαλισμό και από την καθήλωση στην πρόοδο. Θα συγκρίνουν και θα κρίνουν, θα ζυγίσουν και θα αποφασίσουν. Αντιμετωπίζοντας -όπως και εσείς, είμαι βέβαιος- όσα συζητήσαμε σήμερα όχι ως απολογισμό, αλλά ως σταθμό. Ως σταθμό μιας συναρπαστικής διαδρομής, μιας διαδρομής που μέσα από δυσκολίες, μέσα από αντιξοότητες μπορεί να επιφυλάξει πολλές ακόμα επιτυχίες για τη χώρα μας και τους πολίτες της.

Με ορόσημο, λοιπόν, την Κυριακή 21η Μαΐου, όταν ενωμένοι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα δώσουν δεύτερη ισχυρή εντολή στην προκοπή, ώστε η αυτοδύναμη Ελλάδα να προχωρήσει όπως της αξίζει σταθερά, τολμηρά και μόνο μπροστά.

Σας ευχαριστώ.

Ειδήσεις σήμερα:

Από τι πεθαίνουν οι Έλληνες - Τι δείχνει μελέτη για την τελευταία επταετία

Εκτός φυλακής εδώ και μία βδομάδα ο Σειραγάκης που ασέλγησε σε 36 ανήλικους

Η στιγμή που η προτομή «βόμβα» εκρήγνυται στα χέρια του Ρώσου μπλόγκερ στην Αγία Πετρούπολη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης