Τουρκία: Τριετές πρόγραμμα λιτότητας κατά του πληθωρισμού ανακοίνωσε η κυβέρνηση Ερντογάν

Τουρκία: Τριετές πρόγραμμα λιτότητας κατά του πληθωρισμού ανακοίνωσε η κυβέρνηση Ερντογάν

Ο πληθωρισμός τον Απρίλιο έφτασε το 70% σε ετήσια βάση – Περιορισμό των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, δημοσιονομικές περικοπές και απαγόρευση ανέγερσης ή αγοράς νέων δημόσιων κτιρίων προβλέπει το πρόγραμμα 

erdogan1
Πρόγραμμα λιτότητας, διάρκειας τριών ετών, για την περικοπή των δημόσιων δαπανών, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που υπέστη ήττα στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, μια εξέλιξη που από πολλούς αποδόθηκε στην εκτίναξη των τιμών καταναλωτή και την πτώση της τουρκικής λίρας. 

«Προτεραιότητά μας είναι να καταπολεμήσουμε το ακριβό κόστος διαβίωσης. Ο χαμηλός, μονοψήφιος, πληθωρισμός είναι απαραίτητος για μία βιώσιμη ανάπτυξη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ κατά την διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος λιτότητας στην Αγκυρα. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε σε ετήσια βάση το 70%, ωστόσο ομάδα ανεξάρτητων τούρκων οικονομολόγων (Enag) εκτιμά ότι ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 124% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, με αύξηση 5 ποσοστιαίων μονάδων σε μηνιαία βάση.

Τι προβλέπει στο σχέδιο

Το σχέδιο προβλέπει σειρά περιορισμών στον προϋπολογισμό της Τουρκίας «για το σύνολο του δημόσιου τομέα», ορισμένοι από τους οποίους απαιτούν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα υποβληθούν στο κοινοβούλιο, διευκρίνισε ο υπουργός.

Ειδικότερα, αναστέλλεται για μια τριετία η ανέγερση ή αγορά δημοσίων κτηρίων, με την εξαίρεση των περιπτώσεων που συνδέονται με τους σεισμικούς κινδύνους ή τις φυσικές καταστροφές. Επίσης, για να τριετία θα απαγορευτεί η αγορά ή η ενοικίαση κάθε νέου οχήματος του δημόσιου τομέα, με την εξαίρεση των «υποχρεωτικών αναγκών» που αφορούν τον τομέα της υγείας, της ασφάλειας και της άμυνας.

Κλείσιμο
Παράλληλα, θα σταματήσει η χρησιμοποίηση εισαγόμενων αυτοκινήτων στον δημόσιο τομέα, ενώ στους δημοσίους υπαλλήλους θα επιβληθεί χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς.

Δημοσιονομικές περικοπές

Το σχέδιο προβλέπει και άλλες δημοσιονομικές περικοπές για την «τιθάσευση των δαπανών» όπως η μείωση κατά 10% των δημόσιων προϋπολογισμών για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών και κατά 15% για επενδύσεις, με την εξαίρεση των δαπανών που αφορούν τις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό του Φεβρουαρίου 2023.

Ο Μεχμέτ Σιμσέκ δεν προσδιόρισε ποια θα είναι η πολιτική της κυβέρνησης για τους μισθούς. Ωστόσο, ο αριθμός των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα θα περιορισθεί στον αριθμό των συνταξιοδοτήσεων.

Στα μέσα του Απριλίου, ο υπουργός Εργασίας Βεντάτ Ισικχάν ανακοίνωσε το πάγωμα του κατώτατου μισθού, ο οποίος συνήθως αυξάνεται τον Ιούλιο, αντίθετα με τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 50% την 1η Ιανουαρίου για να φθάσει τις 17.002 τουρκικές λίρες (489 ευρώ). Ο πληθωρισμός έφθασε στο 69,8% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, έναντι 68,5% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις αρχές Μαΐου.


Προοπτική επιστροφής σε μονοψήφιο πληθωρισμό στο τέλος του 2025


Την περασμένη εβδομάδα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Φατίχ Καραχάν είχε διατυπώσει την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να μειώνεται τον Ιούνιο και αναθεώρησε ελαφρώς προς τα επάνω την πρόβλεψή του για το τέλος του έτους, στο 38% έναντι 36%.

Ο υπουργός Οικονομίας επιβεβαίωσε την προοπτική επιστροφής σε μονοψήφιο νούμερο πληθωρισμού στο τέλος του 2025.


Ειδήσεις σήμερα:

Η βιογραφία του Βασίλη Καρρά: Η απαγωγή στον δρόμο για το πανηγύρι, το σπίτι που χάθηκε στα ζάρια, η γνωριμία με τον Εθνάρχη

Πορνό: Πόσο βλέπουν οι Έλληνες και ποιες είναι οι αγαπημένες κατηγορίες σε κάθε πόλη

Δείτε πώς ο Πιρς Μόργκαν στρίμωξε τον εκπρόσωπο της ισραηλινής κυβέρνησης για τους νεκρούς αμάχους στη Γάζα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης