Πρεμιέρα αύριο για το καλάθι του νοικοκυριού - Προσφορές και σε επώνυμα προϊόντα

Πρεμιέρα αύριο για το καλάθι του νοικοκυριού - Προσφορές και σε επώνυμα προϊόντα

Αν και το καλάθι θα περιέχει κυρίως προϊόντα «ιδιωτικής ετικέτας», τελικά θα υπάρξουν προσφορές και σε επώνυμα - Θα υπάρχει ειδική σήμανση στα ράφια

super-market
Σε σπριντ για να είναι όσο το δυνατόν όλα έτοιμα για την πρεμιέρα του «καλαθιού του νοικοκυριού» αύριο, επιδίδονται υπ. Ανάπτυξης και αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τελευταίες ήδη, έπειτα από έναν γύρο συζητήσεων που είχαν με τη βιομηχανία, έχουν σχεδόν καταλήξει στη σύνθεση του «καλαθιού» που θα παρουσιάσουν με ελάχιστες εκκρεμότητες πάνω στις 51 κατηγορίες προϊόντων που έχει προσδιορίσει το υπουργείο. Αν και η παρουσία των λεγόμενων προϊόντων «ιδιωτικής ετικέτας» θα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής στα καλάθια που θα παρουσιάσουν οι περισσότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, εν τούτοις θα υπάρξουν και προσφορές σε επώνυμα προϊόντα με βάση συμφωνίες που έκλεισαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Την ίδια ώρα πυρετώδεις είναι και οι προετοιμασίες του υπ. Ανάπτυξης σε τεχνικό επίπεδο προκειμένου να ξεκινήσει ομαλά η εφαρμογή του μέτρου με πρώτη και κύρια την επέκταση της πλατφόρμας e-καταναλωτή όπου θα δηλώνονται τα προϊόντα του «καλαθιού» από κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ και θα τηρείται ιστορικό εξέλιξης τιμής.

Χθες, ημέρα κατά την οποία υπεγράφη η σχετική υπουργική απόφαση που εξειδίκευε τα του μέτρου, στο υπ. Ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον υπουργό κ. Αδ. Γεωργιάδη και τη συμμετοχή – μεταξύ άλλων – του ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή κ. Σωτήρη Αναγνωστόπουλου και του διοικητή της ΔΙΜΕΑ κ Χαράλαμπου Μελισσινού. Στη σύσκεψη καθορίστηκαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες αναφορικά με την έναρξη ισχύος του «καλαθιού του νοικοκυριού» καθώς και το πλάνο των ελέγχων που θα ξεκινήσουν σχεδόν ταυτόχρονα στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ που θα συμμετέχουν στην πρωτότυπη δράση με την οποία θα επιχειρηθεί να μπει φρένο στις ανατιμήσεις βασικών προϊόντων και την προστασία –κυρίως- των ευάλωτων νοικοκυριών.

Κλείσιμο
Σε κάθε περίπτωση επειδή δεν αποκλείονται προβλήματα πρακτικής – τεχνικής φύσης κατά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου συμφωνήθηκε να υπάρξει κάποιου είδους ευελιξία απ’ την πλευρά των ελεγκτικών Αρχών.

Το μέτρο ξεκινά και επισήμως από αύριο, 2 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση που υπεγράφη χθες και δημοσιοποιήθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, ως τις 9 το πρωί της Τετάρτης οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ θα πρέπει να έχουν κοινοποιήσει στην ψηφιακή πλατφόρμα του υπ. Ανάπτυξης e-καταναλωτής τα προϊόντα του “καλαθιού του νοικοκυριού” και παράλληλα να τα διαθέσουν στο καταναλωτικό κοινό. Το ίδιο πράγμα θα επαναλαμβάνεται κάθε εβδομάδα με στόχο να αλλάζει η σύνθεση του “καλαθιού” και να αποφευχθούν φαινόμενα “πανικού” και υπεραποθεματοποίησης.

Η πρώτη λίστα

Οι 51 κατηγορίες προϊόντων μέσα απ’ τις οποίες οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα κάνουν την επιλογή τους για να διαμορφώσουν τη δική τους πρόταση στο «καλάθι του νοικοκυριού» είναι:

1 Ρύζι
2 Ψωμί για τόστ
3 Ψωμί φραντζόλα (τυποποιημένο/συσκευασμένο)
4 Φρυγανιές
5 Μακαρόνια Νο 6
6 Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
7 Όσπρια (ένα τουλάχιστον είδος)
8 Γαλοπούλα ή/και πάριζα
9 Κατεψυγμένα ψάρια
10 Νωπό χοιρινό (συσκευασμένο ή μη)
11 Νωπό κοτόπουλο (συσκευασμένο ή μη)
12 Γάλα φρέσκο πλήρες
13 Γάλα φρέσκο χαμηλά λιπαρά
14 Γάλα εβαπορέ
15 Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις
16 Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις με χαμηλά λιπαρά
17 Τυρί φέτα
18 Τυρί γκούντα
19 Τυρί με χαμηλά λιπαρά
20 Χυμός τομάτας διατηρημένος
21 Αυγά (κλωβοστοιχίας και αχυρώνα)
22 Μαργαρίνες
23 Παρθένο ελαιόλαδο
24 Ηλιέλαιο
25 Κατεψυγμένα λαχανικά (τουλάχιστον ένα από αρακάς, μπάμιες, φασολάκια)
26 Λευκή ζάχαρη
27 Φόρμουλα μωρών (παιδικές τροφές)
28 Γάλα βρεφικής ηλικίας (παιδικές τροφές)
29 Ελληνικός καφές
30 Στιγμιαίος καφές
31 Γαλλικός καφές
32 Τσάι ή χαμομήλι
33 Κακάο σε σκόνη
34 Χυμός πορτοκάλι
35 Απολυμαντικά χεριών / αντισηπτικά
36 Απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων (υγρά και σε σκόνη – όχι ταμπλέτες)
37 Απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμού επιφανειών - χλωρίνες
38 Απορρυπαντικά πιάτων για πλύσιμο στο χέρι
39 Χαρτί κουζίνας
40 Χαρτί υγείας
41 Οδοντόκρεμες
42 Σερβιέτες
43 Ταμπόν
44 Σαμπουάν
45 Σαπούνια σε στερεή κατάσταση
46 Πάνες ακράτειας
47 Πάνες για μωρά
48 Μωρομάντηλα
49 Σαμπουάν για μωρά
50 Τροφές για σκύλους
51 Τροφές για γάτες

Ειδική σήμανση

Τα προϊόντα που θα συμμετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού», όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση, μπορούν να έχουν ειδική σήμανση που θα τοποθετείται πάνω στα προϊόντα ή στα ράφια, φυσικά ή διαδικτυακά. Επίσης το ειδικό σήμα θα μπορεί να χρησιμοποιείται στις διαφημιστικές και προωθητικές καμπάνιες των επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν. Τυχόν κατάχρηση του σήματος από τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο μέτρο ή χρήση του από επιχειρήσεις που δεν συμμετέχουν αλλά το καπηλεύονται θα επιφέρει τις διοικητικές κυρώσεις του άρθρου 13α του ν. 2251/1994
kalathiss

Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «το καλάθι του νοικοκυριού» μπορούν να αποκτούν πρόσβαση στο ειδικό σήμα αποστέλλοντας σχετικό αίτημα στην ηλεκτρονική διεύθυνση gen-sec@mindev.gov.gr.

Υπόχρεοι

Υπενθυμίζεται πως το μέτρο είναι υποχρεωτικό για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ με ετήσιο τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ ενώ σε αυτό μπορούν να υπαχθούν και άλλες επιχειρήσεις λιανικής ανεξαρτήτως μεγέθους, εφόσον το επιθυμούν, αρκεί να ακολουθούν τα προβλεπόμενα της σχετικής νομοθετικής διάταξης που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα και της υπουργικής απόφασης. Η αποστολή του καταλόγου προϊόντων για τις επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες αποστολής στοιχείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-katanalotis, θα λαμβάνει χώρα μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, η αποστολή των καταλόγων γίνεται με λίστα στην ηλεκτρονική διεύθυνση gen-sec@mindev.gov.gr .

ΔΙΜΕΑ

Αρμόδια αρχή για τον έλεγχο εφαρμογής του «καλαθιού του καταναλωτή» ορίζεται η Διεύθυνση Διαχείρισης Δεδομένων, Στατιστικής και Εποπτείας Ηλεκτρονικού Εμπορίου της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.). Οι κυρώσεις για μη αποστολή ή ελλιπή αποστολή καταλόγου προϊόντων από τους υπόχρεους (διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης αποστολής πλήρους καταλόγου) επιβάλλονται με απόφαση του Διοικητή της ΔΙ.Μ.Ε.Α. Κατά της απόφασης επιβολής προστίμου χωρεί προσφυγή ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Οι επιβαλλόμενες κυρώσεις εισπράττονται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.) και αποδίδονται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ειδήσεις σήμερα:

Βαρόνος της μαφίας της Ιταλίας συλλαμβάνεται στην Αργεντινή

OHE: Η καλλιέργεια παπαρούνας στο Αφγανιστάν αυξάνεται ραγδαία μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν

GNTM 5: Οι τέσσερις νέες παίκτριες και οι... μεταμορφώσεις του «makeover» - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης