Πώς τα νέα ζευγάρια μπορούν να συνδυάσουν οικογένεια και καριέρα

Πώς τα νέα ζευγάρια μπορούν να συνδυάσουν οικογένεια και καριέρα

Η ισορροπία ανάμεσα στις διαφορετικές ανάγκες της προσωπικής και της επαγγελματικής ζωής, είναι το κλειδί για να βρουν τα νέα ζευγάρια την απάντηση στις προκλήσεις της εποχής μας.

couple1

Sponsored Content

Ο συνδυασμός μιας ευτυχισμένης οικογένειας και μιας επιτυχημένης καριέρας είναι πολλές φορές μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας για τα νέα ζευγάρια αλλά περισσότερο για τις γυναίκες. Η εναλλαγή ρόλων (συζύγου, επαγγελματία, μητέρας) ασφαλώς δημιουργεί ικανοποίηση και πληρότητα αλλά ταυτόχρονα οι απαιτήσεις προκαλούν άγχος. Μερικές φορές τίθεται το δίλημμα αφοσίωση στην καριέρα ή περισσότερος χρόνος στην οικογένεια; Είναι όμως εφικτό να συνυπάρξουν και τα δύο με τις σωστές ισορροπίες και την κατάλληλη στήριξη.

Ηδη, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα νέο ζευγάρι σε αναπαραγωγική ηλικία είναι αρκετές. Από τη μία η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών και από την άλλη το ξέσπασμα της πανδημίας έχουν αυξήσει το άγχος σε αρκετά επίπεδα. Ομως, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, η εναρμόνιση καριέρας και οικογένειας είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί.

Οπωσδήποτε χρειάζεται αμοιβαία κατανόηση, ουσιαστική επικοινωνία και - σε κάποιες περιπτώσεις — ορισμένοι συμβιβασμοί, ώστε να μπορέσει ένα ζευγάρι να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Ο προγραμματισμός, αλλά και η τοποθέτηση στόχων είναι κάτι που βοηθάει, ώστε δύο νέοι υποψήφιοι γονείς να προχωρήσουν βήμα-βήμα σε αυτή τη μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους, χωρίς άγχος, αλλά με χαρά και προσμονή για κάθε καινούριο που φέρνει κάθε μέρα.
Η θέση της γυναίκας είναι σαφώς πιο δύσκολη στο συνδυασμό καριέρας και οικογένειας - ειδικά τους πρώτους, σημαντικούς μήνες στη ζωή ενός παιδιού - αλλά, με στήριξη από τον σύντροφό της, συνεννόηση στην εργασία της, και εμπιστοσύνη στον εαυτό της, μπορεί να τα καταφέρει. Ας δούμε, λοιπόν, κάποια σημεία στα οποία πρέπει να δώσουμε προσοχή, ώστε στο δίλημμα καριέρα ή οικογένεια να επιλέξουμε τελικά, με επιτυχία, και τα δύο.

81154676_m
Κλείσιμο


Η τελειότητα είναι ανέφικτη
Δεν υπάρχει τέλεια ζωή, ούτε τέλεια εργασία, ούτε τέλεια στιγμή για τη δημιουργία οικογένειας. Υπάρχουν όμως θετικά σημεία στη ζωή μας στα οποία αξίζει να στηριχθούμε, αντί να εστιάζουμε στις δυσκολίες. Ας εντοπίσουμε τα καλά της εργασίας μας και όσα μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε. Ποια είναι αυτά; Το ωράριο; Η υποστήριξη από συναδέλφους; Οι απολαβές και τα προνόμια; Με την ίδια θετική σκέψη, θα αντιμετωπίσουμε και τη σχέση με το σύντροφό μας, όπως και την καθημερινότητά μας, ώστε να βρούμε εκείνα τα στοιχεία που θα μας δώσουν την ώθηση να κάνουμε το επόμενο βήμα. Εφόσον μπορούμε να στηριζόμαστε ο ένας στον άλλο και υπάρχει κατανόηση, θα βρεθεί λύση σε οτιδήποτε προκύψει στην κοινή μας πορεία.

10218959_s


Ορια και οργάνωση στη νέα μας ζωή
Η δημιουργία οικογένειας είναι μία νέα πραγματικότητα που αλλάζει τα δεδομένα, ωστόσο είναι μια εμπειρία που πρέπει να βρει τη θέση της στη ζωή μας. Βάζουμε όρια λοιπόν στη δουλειά και την προσωπική ζωή μας και δίνουμε στη νέα πραγματικότητα τον χώρο που χρειάζεται. Προσπαθούμε να οργανώσουμε τη δουλειά μας έτσι, ώστε να βρίσκουμε το χρόνο που απαιτεί η νέα οικογένεια, να αποκτήσουμε τις ισορροπίες μας ως ζευγάρι και να μην εξαντλούμαστε από την καθημερινότητα. Στην αρχή μπορεί να φανεί αγχωτικό, αλλά όλα θα λειτουργήσουν πιο σωστά αν βάλουμε καθημερινό πρόγραμμα με συγκεκριμένες ώρες για το κάθε τι. Η ευημερία κάθε οικογένειας στηρίζεται σε μακροχρόνιο προγραμματισμό, οπότε είναι καλό να συνηθίσουμε σε πιο δομημένο και οργανωμένο τρόπο σκέψης.

56394812_m


Δεν ξεχνάμε τους φίλους και τον προσωπικό μας χρόνο
Όσο δύσκολη και αν είναι η καθημερινότητά μας και όσο απαιτητική και αν είναι η δουλειά μας σε συνδυασμό με τις οικογενειακές υποχρεώσεις, δεν ξεχνάμε τις κοινωνικές επαφές και βρίσκουμε χρόνο για να περνάμε με τους φίλους μας. Διατηρούμε τις αγαπημένες μας συνήθειες που μπορεί να μας ανανεώσουν μετά από μία δύσκολη καθημερινότητα. Σινεμά, ένα όμορφο δείπνο, ακόμη και μια μικρή βόλτα μπορεί να μας δώσουν ενέργεια για ολόκληρη την εβδομάδα. Δεν ξεχνάμε την άσκηση, που μπορεί να μας αναζωογονήσει, ακόμη και όταν αισθανόμαστε ότι οι μπαταρίες μας έχουν αδειάσει. Η ισορροπία είναι το παν, για μια ευτυχισμένη ζωή.

47942588_m


Οταν χρειαζόμαστε βοήθεια, τη ζητάμε
Αν αισθανθούμε την ανάγκη, δεν ντρεπόμαστε να ζητήσουμε βοήθεια, είτε στο κομμάτι της δουλειάς, είτε στις υποχρεώσεις μας στο σπίτι, είτε στα οικονομικά, είτε και ιατρική βοήθεια. Αναζητούμε στήριξη από τους δικούς μας ανθρώπους και από τους κατάλληλους επαγγελματίες. Συζητάμε με τον προϊστάμενο ή τους συναδέλφους μας για ό,τι μας προβληματίζει στις εργασιακές μας αρμοδιότητες και, επιπλέον, αναζητούμε πρωτοβουλίες στήριξης, ώστε να έχουμε βοήθεια σε τομείς που μας ανησυχούν, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, όπως τα οικονομικά ή η εξασφάλιση της υγείας μας. Κανείς δεν μπορεί να καταφέρει τα πάντα μόνος του και, σίγουρα, υπάρχουν γύρω μας οι άνθρωποι αλλά και οι οργανισμοί εκείνοι οι οποίοι θα σταθούν πλάι μας, ακόμη και αν αισθανόμαστε ότι μία δυσκολία μάς έχει λυγίσει.

73363265_m


Οι σύμμαχοι που «θα μπουν μπροστά» για τη δική μας οικογένεια
Η δημιουργία οικογένειας είναι μια προσπάθεια που στηρίζουν πολλοί θεσμοί, φορείς, οργανώσεις και επιχειρήσεις, καθώς το δημογραφικό είναι ένα ζήτημα εθνικής σημασίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Eurobank φέρνει στο προσκήνιο το δημογραφικό ζήτημα και αναλαμβάνει μία σειρά από δράσεις για την αντιμετώπισή του, εγκαινιάζοντας την πρωτοβουλία «ΜΠΡΟΣΤΑ για την οικογένεια». Ξεκινώντας από τις ακριτικές περιοχές της χώρας, από τον Εβρο ως το Καστελόριζο, το πρόγραμμα προσφέρει προνόμια σε νέους γονείς που αποκτούν παιδί από την 01/04/2021.

Τα προνόμια αφορούν νέους γονείς που ζουν στους νομούς Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου, δηλαδή στα ανατολικά σύνορα της χώρας όπου οι μελλοντικοί και νέοι γονείς έχουν να αντιμετωπίσουν περισσότερες προκλήσεις, είναι συχνά λιγότερο ευνοημένοι οικονομικά και έχουν μικρότερη πρόσβαση σε αγαθά και υποδομές.

Η Eurobank συνεργάζεται στον κοινό αυτό στόχο με σημαντικούς φορείς όπως η MKO “Be-live” για την εκστρατεία ενημέρωσης και την κάλυψη δαπανών για εξωσωματική γονιμοποίηση σε ζευγάρια με θέματα γονιμότητας. Σε συνεργασία με την MKO «Αποστολή» προσφέρει ακόμη βρεφικά πακέτα με πολλά βασικά είδη για τα νεογέννητα παιδιά των ακριτικών περιοχών, ενώ είναι δίπλα στη ΜΚΟ «Μαζί για το παιδί» για υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης της τηλεφωνικής γραμμής 11525 και ψυχο-συμβουλευτικά σεμινάρια για νέους και μελλοντικούς γονείς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης