Τι ισχύει τον Ιανουάριο για ενοίκια, αποζημιώσεις, επιστρεπτέα προκαταβολή και επιδοτήσεις

Τι ισχύει τον Ιανουάριο για ενοίκια, αποζημιώσεις, επιστρεπτέα προκαταβολή και επιδοτήσεις

Αναλυτικά το πακέτο στήριξης της οικονομίας για τον μήνα που διανύουμε - Ποιες υποχρεώσεις αναστέλλονται

katastimata
«Ενέσεις» ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, αναστολή καταβολής ενοικίου για κλειστές επιχειρήσεις, αλλά και νέα σχήματα κρατικών ενισχύσεων για το δανεισμό μικρών επιχειρήσεων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο.

Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής μέτρα:

Αναστολή εργασίας: Για το διάστημα κατά το οποίο οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται σε αναστολή εργασίας τον Ιανουάριο, θα αποζημιωθούν με το επίδομα των 534 ευρώ (μηνιαίο). Η τηλεργασία έχει ήδη παραταθεί έως τις 31 Ιανουαρίου. Παραλληλα θα επεκταθεί και το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασια για τον Ιανουάριο.

Φόροι εισφορές και δόσεις ρυθμίσεων: Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε πως θα παραταθούν και για τον Ιανουάριο οι υποχρεώσεις (φόροι – εισφορές) για τις κλειστές επιχειρήσεις. Θα δίνεται και η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Ιανουάριο.

Αναστολή πληρωμής ενοικίων: Προβλέπεται πλήρης αναστολή καταβολής ενοικίου για τις επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία. Αναστολή ενοικίου δικαιούνται και όλες τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα.
Οι ιδιοκτήτες από την πλευρά τους θα αποζημιωθούν από το Κράτος με το 80% επί του αρχικού μισθώματος. Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις, θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου μισθώματος.

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5 και πρόγραμμα ενισχύσεων: Έως το τέλος Ιανουαρίου θα καταβληθεί η Επιστρεπτέα 5 των 1,5 δισ. ευρώ για την οποία δυνητικοί δικαιούχοι είναι έως 400.000 εταιρείες. Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να προβεί στην ενίσχυση επιχειρήσεων των οποίων η δραστηριότητα ανεστάλη, με βάση τις δαπάνες που είχαν για κάλυψη παγίων αναγκών (ενοίκια, προμήθειες, κ.α.). Ουσιαστικά θα ξεκινήσει μετά τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα καλύπτει δαπάνες έως 3 εκατ. ευρώ και θα αφορά εταιρείες οι οποίες καταγράφουν μείωση τζίρου τουλάχιστον 30%. Το συγκεκριμένο εργαλείο θα βασίζεται στο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε. που αφορά ενισχύσεις υπό τη μορφή στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες.

Νέος κύκλος εγγυήσεων: Για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό για κεφάλαια κίνησης, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα σχεδιάζει την επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων. Από τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται πως θα έχουν πρόσβαση σε δάνεια κεφαλαίου κίνησης έως 50.000 ευρώ, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο -τρίτο- κύκλο του προγράμματος, θα διατεθούν 450 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση δανείων με την εγγύηση της ΕΑΤ σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή σε επιχειρήσεις που έχουν κύκλο εργασιών μεταξύ 100.000 έως 200.000 ευρώ.



Ειδήσεις σήμερα:

«Διπρόσωπος» καιρός: Βροχές στα δυτικά και βόρεια και ζέστη στα νότια


Ντόναλντ Τραμπ: «Θέλω να διασφαλίσω την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στις 20 Ιανουαρίου»

Νέο τραγικό ρεκόρ στις ΗΠΑ: Σχεδόν 4.000 θάνατοι από κορωνοϊό και πάνω από 265.000 κρούσματα σε 24 ώρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης