Οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας σε 180 λιμένες παγκοσμίως

Οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας σε 180 λιμένες παγκοσμίως

Θάνος Πάλλης: Η σημαντική μείωση των προσεγγίσεων πλοίων στα λιμάνια ίσως γίνει μόνιμη

limanias
Με τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στο θαλάσσιο εμπόριο να είναι σημαντικές, η Διεθνής Ένωση Λιμενών-International Association of Ports and Harbors-, έχει συστήσει μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων λιμένων όπως ενδεικτικά: Αντβέρπ, Μπουσάν, Felixstowe, Γκουαντζού, Λονδίνο, Λος Άντζελες. Ρότερνταμ, Μομπάσα, ώστε να αναλύσει τις επιπτώσεις στη λιμενική βιομηχανίας.

Στην ομάδα των «σοφών» συμμετέχουν και δύο επιστήμονες, ο Θάνος Πάλλης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ναυτιλιακών Οικονομολόγων, και ο Theo Notteboom, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σαγκάης, στους οποίους και ανατέθηκε η παρακολούθηση των οικονομικών επιπτώσεων του COVID-19 στην παγκόσμια λιμενική βιομηχανία.
thanos1

Ο Θάνος Πάλλης μίλησε στο «NM» για τις τάσεις σε 180 και πλέον λιμένες ανά τον κόσμο, όπως αυτές κατεγράφησαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

-Κύριε Πάλλη ποιές είναι οι επιδράσεις στις εβδομαδιαίες προσεγγίσεις πλοίων στους λιμένες;

Υπάρχει μια σημαντική μείωση των προσεγγίσεων, η οποία γίνεται εντονότερη στη περίπτωση των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Τέσσερα στα 10 λιμάνια υποδέχονται λιγότερα πλοία εμπορευματοκιβωτίων εβδομαδιαίως. Η μείωση υπερβαίνει το 25% στον ένα στους 10 λιμένες.

Αναμένουμε μεγαλύτερη μείωση την προσεχή περίοδο, καθώς εταιρίες τακτικών γραμμών ανακοινώνουν ακυρώσεις δρομολογίων από την Άπω Ανατολή, ή την «παράκαμψη» συγκεκριμένων λιμένων. Θετικό σημείο η μερική αντιστάθμιση από την αντικατάσταση των ακυρωμένων δρομολογίων με «περιφερειακά» δρομολόγια. Θα έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε αν η συγκεκριμένη τάση γίνει μονιμότερη μετά το «άνοιγμα» των οικονομιών.

Κλείσιμο
Λόγω της μείωσης εισαγωγών καυσίμων και γενικού φορτίου σε περισσότερους από τους μισούς λιμένες παρατηρείται πτώση 5-25%. στις προσεγγίσεις εμπορικών πλοίων και δεξαμενοπλοίων. Ωστόσο, τα απαραίτητα φορτία συνεχίζουν να μεταφέρονται, και να εξυπηρετούνται στους λιμένες όλου του κόσμου.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Αχμάντ Αρμπερί: Πατέρας και γιος συνελήφθησαν για τη δολοφονία μαύρου που έκανε... τζόκινγκ!

Ελεύθερες από τις 18 Μαΐου οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Cara Delevingne: Η Ashley (και όχι μόνο) φιλούσε υπέροχα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης