Όχι πια «X-Men», μόνο «X-Women»

Όχι πια «X-Men», μόνο «X-Women»

Οι γυναίκες βάζουν τα γυαλιά στο franchise των X-Men.

x-men00
«Πάντα εμείς είμαστε που σώζουμε τους άντρες εδώ πέρα», λέει η Τζένιφερ Λόρενς στον Τζέιμς ΜακΑβόι στο νέο «X-Men: Μαύρος Φοίνικας». «Μάλλον πρέπει να σκεφτείς να αλλάξεις το όνομα σε X-Women». Σε έναν μονόλογό της, η Τζέσικα Τσαστέιν αναφέρει αργότερα: «Κάποιοι νόμοι και κανόνες δημιουργήθηκαν πριν πολύ καιρό από άντρες με μικρό μυαλό».

Το μήνυμα είναι σαφές. Σχεδόν μια εικοσαετία μετά την πρώτη ταινία «X-Men», έχει έρθει επιτέλους η ώρα για τις γυναίκες του franchise να βάλουν τα πράγματα σε τάξη. Γι’ αυτό και εδώ πρωταγωνιστής δεν είναι ούτε ο Τσαρλς Εξέβιε του ΜακΑβόι, ούτε ο Μαγκνέτο του Μάικλ Φασμπέντερ, αλλά η Τζιν Γκρέι της Σόφι Τέρνερ – μια από τις αδικημένες φιγούρες στο σύμπαν των X-Men (βλέπε «Η τελική αναμέτρηση»).
X-Men Dark Phoenix 2019

Κλείσιμο
Η επιλογή του καστ δεν είναι τυχαία: και οι τρεις πρωταγωνίστριες (Σόφι Τέρνερ – Τζένιφερ Λόρενς – Τζέσικα Τσαστέιν) αποτελούν δυναμικά γυναικεία πρότυπα (οκ, στα κινηματογραφικο-τηλεοπτικά χωράφια). Η Τέρνερ μετά από τον ρόλο της Σάνσα Σταρκ στο «GoT» έχει ταυτιστεί με την πυγμή και την αποφασιστικότητα του χαρακτήρα της – από τα πιο ενδιαφέροντα αφηγηματικά τόξα στη σειρά. Η Τζένιφερ Λόρενς μιλά χρόνια τώρα υπέρ της ισότητας και είναι στο διοικητικό συμβούλιο του Represent.us, μιας οργάνωσης που αγωνίζεται για τη μεταρρύθμιση του νομικού συστήματος ώστε να καταπολεμηθεί η διαφθορά. Τον τελευταίο χρόνο μάλιστα είχε κρατηθεί μακριά από το Χόλιγουντ για να αφοσιωθεί στον πολιτικό ακτιβισμό και την κοινωφελή εργασία. Η Τζέσικα Τσαστέιν έχει εκφραστεί ανοιχτά για μια σειρά από φεμινιστικά θέματα (διαφορά στους μισθούς, έλλειψη γυναικών κριτικών, κακοποίηση, κ.α.) αλλά είχε γίνει viral όταν, με την ιδιότητά της ως μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Κανών, μίλησε για την έλλειψη γυναικείας παρουσίας και την παθητική αναπαράσταση των γυναικείων χαρακτήρων που επικρατούσε στο πρόγραμμα.
x-men01

Στην ταινία, και οι τρεις τους υποδύονται γυναίκες με άποψη και τσαγανό. Η Τζιν, το πιο δυνατό πλάσμα στο σύμπαν, καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις εν μέσω προσωπικής σύγκρουσης. Η Ρέιβεν βλέπει την αλήθεια προτού προλάβει καν να τη μυριστεί οποιοσδήποτε άλλος, και παραμένει πιστή στην οικογένεια των μεταλλαγμένων χωρίς να κλείσει βλέφαρο. Η Βουκ είναι η μόνη εξωγήινη που καταλαβαίνει πεντακάθαρα τι πρέπει να κάνει για να σώσει τα εναπομείναντα μέλη της φυλής της.

Υπάρχει αυτή η ξώφθαλμη πια συνήθεια στους X-Men (και στο σινεμά γενικότερα) να θέλουν να καταστρέφουν ή να βάζει στην άκρη τους γυναικείους χαρακτήρες του όσο μεγαλύτερη δύναμη αποκτούν. Ο «Μαύρος Φοίνικας» κάτι πάει να κάνει (δεν τα καταφέρνει πλήρως), αν μη τι άλλο γιατί αποπειράται να δώσει λίγο βάθος στον πιο ενδιαφέροντα χαρακτήρα του franchise που οι πρώτες ταινίες είχαν αδικήσει σημαντικά. Και, ας τους δώσουμε επίσης το κρέντιτ ότι είναι η πρώτη ταινία τους που βάζει σε πρωταγωνιστική θέση μια γυναίκα (είκοσι χρόνια επαναλαμβάνω μετά την πρώτη ταινία).
x-men02

«Αυτό που συμβαίνει με την Γκρέι/Μαύρο Φοίνικα είναι πως δεν πρόκειται για το υπέρτατο κακό, αλλά ούτε για την υπερ-ηρωίδα που θα σώσει τον κόσμο κι όλα θα πάνε καλά», λέει η Τέρνερ. «Είναι ένας τρομερά βασανισμένος και πληγωμένος χαρακτήρας. Έχει κάτι πολύ αληθινό, οδυνηρό. Οι εμπειρίες της θυμίζουν διανοητικές διαταραχές. Δεν είναι τόσο εξωπραγματικό για να μην το καταλάβουν οι θεατές. Δεν είναι ούτε άσπρος ούτε μαύρος ο χαρακτήρας, αλλά ζει σε μια γκρίζα περιοχή. Δίνει μια μάχη με την οποία θα ταυτιστεί πολύς κόσμος. Γι’ αυτό άλλωστε την αγαπάνε τόσο πολλοί».

Αν ο «Μαύρος Φοίνικας» θα δώσει τέλος στο franchise θα το δούμε προσεχώς (χλωμότατο). Ως τότε οι τρεις πρωταγωνίστριές του συνεχίζουν ακάθεκτες την φορτσάτη καριέρα τους με διάφορα ενδιαφέροντα πρότζεκτ:

Σόφι Τέρνερ

Η 23χρονη ηθοποιός περνά τρελό μήνα του μέλιτος: τόσο μετά το γάμο της με τον Τζο Τζόνας, όσο και μετά το όλο high της ολοκλήρωσης του «Game of Thrones». Μετά τον «Μαύρο Φοίνικα» η Τέρνερ θα υποδυθεί μια έφηβη κοπέλα που γίνεται φίλη με έναν βετεράνο πολέμου, ο οποίος υποφέρει από μετατραυματικό σύνδρομο – τίτλος της ταινίας το «Broken Soldier» και σκηνοθέτης ο Μάθιου Κόπολα (ουδεμία σχέση με τον Φράνσις).
Στο θρίλερ εκδίκησης του Γιούρι Σμιτ «Heavy», η Τέρνερ ενηλικιώνεται για να παίξει πλάι στον Ντάνιελ Ζοβάτο. Εκείνος υποδύεται έναν έμπορο ναρκωτικών, εκείνη τη γυναίκα του: μαζί τα περνούν φίνα και λουσάτα, μέχρι που εμφανίζεται ένας παιδικός τους φίλος και τους ζητά βοήθεια για ένα κόλπο που όμως μυρίζει από μακριά μπελάδες.
x-men03

Το πιο ενδιαφέρον από τα προσεχή πρότζεκτ της Τέρνερ όμως είναι εκείνο για την – πραγματική - περιπέτεια της Γιουλιάνε Κέπκε στο «Girl who Fell from the Sky» του Στάνλι Μπρουκ. Η Κέπκε ήταν η μοναδική επιζώσα ενός αεροπορικού ατυχήματος το 1971 σε πτήση της εταιρείας LANSA πάνω από το Περού. Ως εκ θαύματος, η σχολική μαθήτρια τότε Κέπκε επέζησε από την πτώση (πάνω από 3 χιλιόμετρα ύψος) όταν χτύπησε κεραυνός το αεροπλάνο, και στη συνέχεια ταξίδεψε τραυματισμένη μέσα στη ζούγκλα για 11 μέρες μέχρι να βρει βοήθεια. Η ιστορία της έχει μεταφερθεί ξανά στο σινεμά δύο φορές (μία εκ των οποίων ήταν το ντοκιμαντέρ «Wings of Hope» του Βέρνερ Χέρτσογκ).

Τζέσικα Τσαστέιν

Μετά την άνευρη «Γυναίκα του ζωολογικού κήπου» και την αταίριαστη τελικά για εκείνη «Κυρία Σλόαν», η Τσαστέιν ανεβάζει την ένταση με το σίκουελ του «Αυτό» (2017). Το «Κεφάλαιο 2» συνεχίζει την ιστορία 27 χρόνια μετά τη φρικαλέα εμπειρία της Λέσχης των Losers από τη γνωριμία τους με τον Pennywise. Όλοι έχουν προχωρήσει στη ζωή τους, μέχρι που δέχονται ένα τηλέφωνο που τους καταρρακώνει και τους επανασυνδέει αναγκαστικά. Αναμένατε πολλά κόκκινα μπαλόνια και μπογιατισμένα πρόσωπα, τρομαχτικά πρόσωπα. Μαζί με την Τσαστέιν πρωταγωνιστούν ο Τζέιμς ΜακΑβόι, ο Μπιλ Σκάρσγκαρντ και ο Μπιλ Χέιντερ.

Δείτε το τρέιλερ εδώ:
ΤΟ ΑΥΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 (It Chapter 2) Υποτιτλισμένο trailer


Δύο ταινίες στα σκαριά με τον Τέιτ Τέιλορ, τον οποίο προφανώς έχει αγαπήσει από τη συνεργασία τους στις «Υπηρέτριες» έχει η Τσαστέιν. Στο «Eve» υποδύεται μια επαγγελματία δολοφόνο που πρέπει να βρει τρόπο να επιβιώσει όταν μια δουλειά στραβώνει θεαματικά. Στο «George and Tammy», η Τσαστέιν θα αναλάβει το ρόλο της θρυλικής τραγουδίστριας της κάντρι μουσικής Τάμι Γουαϊνέτ, η οποία κάποτε είχε χαρακτηριστεί ως η Πρώτη Κυρία της Κάντρι Μουσικής (η μεγαλύτερη της επιτυχία ήταν το «Stand by your Man»). Η ταινία εστιάζει στη σχέση της με τον άντρα της Τζορτζ Τζόουνς, με τον οποίο τραγουδούσε μαζί, και χρησιμοποιεί σαν πρώτη ύλη το βιβλίο που έχει γράψει η κόρη τους Τζορτζέτ Τζόουνς για τη ζωή με τους γονείς της. Στο ρόλο του Τζόουνς, ο Τζος Μπρόλιν.

Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη Τάμι που θα υποδυθεί η Τσαστέιν. Στο «The Eyes of Tammy Faye» υποδύεται όχι μόνο μια ακόμα Τάμι, αλλά μια ακόμα Πρώτη Κυρία, αυτή τη φορά των τηλευαγγελιστών. Η Τάμι Φέι Μπέικερ μαζί με τον άντρα της Τζιμ (εδώ ο Άντριου Γκάρφιλντ) ήταν οι σταρ της θρησκευτικής τηλεοπτικής λατρείας στα 70s και 80s, μέχρι που ασκήθηκε δίωξη στον Τζιμ για πολλαπλές απάτες και συνωμοσία. Η άκρως κινηματογραφική ζωή της Τάμι Φέι είχε γίνει ντοκιμαντέρ το 2000, στο οποίο βασίζεται το σενάριο της ταινίας του Μάικλ Σογουόλτερ («Έρωτας μετ’ εμποδίων/The Big Sick»). Τεράστιες βλεφαρίδες, μαλλιά-τούρτα, φανταχτερά ρούχα και προσωπικότητες γεννημένες για να γίνουν ταινία.

Για μια γεύση από Τάμι Φέι, δείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ εδώ:


Σα να μην έφταναν όλα αυτά, η Τσαστέιν θα παίξει απέναντι στον Έντι Ρεντμέιν στο «The Good Nurse» του Τομπίας Λίντχολμ (σκηνοθέτη του «Πειρατεία στον ωκεανό» και συν-σεναριογράφου με τον Τόμας Βίντερμπεργκ στο εξαιρετικό «Κυνήγι»). Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, το έργο θα αποδώσει την ιστορία του Τσάρλι Κάλεν, ενός αξιοσέβαστου νοσηλευτή και πατέρα, ο οποίος σκότωνε κρυφά τους ασθενείς του και έμεινε γνωστός ως Άγγελος του Θανάτου – ήταν υπεύθυνος για 300 συνολικά φόνους μέσα σε 16 χρόνια. Η Τσαστέιν θα υποδυθεί τη νοσηλεύτρια που ρίσκαρε τη δουλειά και την ασφάλεια της οικογένειάς της για να τον σταματήσει.

Και, όχι, δεν τελειώνει εδώ: στα σκαριά είναι το «355», ένα θρίλερ κατασκοπείας με ένα μεγάλο γυναικείο καστ: Τσαστέιν, φυσικά, και μαζί της η Λουπίτα Νιονγκ’ό, η Πενέλοπε Κρους, η Νταϊάν Κρούγκερ και η Μπινγκμπινγκ Φαν. Σκηνοθέτης ο Σάιμον Κίνμπεργκ του «Σκοτεινού Φοίνικα».

Τζένιφερ Λόρενς

Λίγα, αλλά αξιοπρόσεκτα πρότζεκτ σχεδιάζει η Τζένιφερ Λόρενς. Το ένα είναι μυστηριώδες: η Λόρενς θα πρωταγωνιστήσει στο «Άτιτλο Φιλμ» της αναγνωρισμένης θεατρικής σκηνοθέτιδας Λίλα Νόιγκεμπαουερ, η οποία κάνει το κινηματογραφικό της ντεμπούτο. Δεν υπάρχει απολύτως καμία πληροφορία για την υπόθεση, πέρα από το ότι πρόκειται για μια «προσωπική ταινία», όπως ανέφερε η σκηνοθέτις. Την περιέργεια κινεί (επιπλέον) το γεγονός ότι η Λόρενς κάνει παραγωγή για πρώτη φορά σε ταινία με την εταιρεία της Excellent Cadaver.
x-men05

Ακόμα μια ταινία στην οποία κάνει παραγωγή και πρωταγωνιστεί η Λόρενς, είναι το «Bad Blood» του Άνταμ ΜακΚέι («The Big Short», «Vice»), βασισμένο στο βιβλίο «Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup» του Τζον Καρέιρου. Ο δημοσιογράφος Καρέιρου είχε παρακολουθήσει στενά την υπόθεση της biotech startup εταιρείας Theranos, και μαζί της την Ελίζαμπεθ Χολμς που την ίδρυσε. Στο ξεκίνημά της, η εταιρεία υποσχόταν εξετάσεις αίματος με μια σταγόνα μόνο αίματος – ήταν τόσο επαναστατικό το εγχείρημα που η Theranos είχε χαρακτηριστεί ως ένα «startup-μονόκερος». Η Λόρενς θα υποδύεται την Χολμς – τη νεότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχο γυναίκα - στην άνοδο και πτώση της. Η ιστορία της έχει ήδη γίνει ντοκιμαντέρ από τον Άλεξ Γκίμπνεϊ για λογαριασμό του HBO («The Inventor»), podcast («The Dropout») και, αν δεν το’χετε με τα podcasts ντοκιμαντέρ-διδυμάκι του «Dropout» για λογαριασμό του ABC News.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης