Έ! Έ! Έρχεται! Το μεγαλειώδες σινεμά του Γ. Λάνθιμου

Έ! Έ! Έρχεται! Το μεγαλειώδες σινεμά του Γ. Λάνθιμου

favorite
Αξίζει 5/5 Η ευνοούμενη (The Favourite)

Του Γιώργου Λάνθιμου. Εποχής, 2018, Ιρλανδία/ΗΒ/ΗΠΑ, 119’. Με τους: Ολίβια Κόλμαν, Ρέιτσελ Γουάιζ, Έμα Στόουν

«Η αγάπη έχει τα όριά της», λέει η Λάιδη Μάλμπορο (Ρέιτσελ Γουάιζ) στη Βασίλισσα Άννα (Ολίβια Κόλμαν). «Δε θα έπρεπε», της απαντάει εκείνη, συνοψίζοντας τη βασική διαφορά στην κοσμοθεωρία τους. Στις αρχές του 18ου αιώνα, η Άννα είναι μεν βασίλισσα, η Μάλμπορο όμως κρατά τα κυβερνητικά ηνία, εκμεταλλευόμενη την ευαισθησία της πρώτης για να διαιωνίσει τον πόλεμο με τη Γαλλία, αυξάνοντας τη φορολογία και στρέφοντας το παιχνίδι προς όφελός της. Όταν εμφανίζεται μια ξαδέρφη της (Έμα Στόουν), η οποία έχει ξεπέσει αλλά αρχίζει σταδιακά να κερδίζει την εύνοια της Άννας, η Λαίδη Μάλμπορο πρέπει να βγάλει τα μεγάλα όπλα.

Ποιος θα φανταζόταν ότι μια ταινία εποχής θα ταίριαζε τόσο στο σύμπαν του Γιώργου Λάνθιμου; Ο Λάνθιμος μετατρέπει το ε-ξαι-ρε-τι-κό σενάριο των Ντέμπορα Ντέιβις και Τόνι ΜακΝαμάρα (είναι η πρώτη φορά που δεν έχει ούτε ο ίδιος ούτε ο Ευθύμης Φιλίππου σεναριακό credit) σε μεγαλοπρεπές και ταυτόχρονα απόλυτα προσιτό σινεμά. Ίσως είναι η πιο mainstream ταινία του (εξ ου και οι 10 υποψηφιότητες στα Όσκαρ), εν μέρει λόγω του απολαυστικού, ανελέητου χιούμορ, το οποίο γαργαλάει τις αισθήσεις με την αυθάδεια και την ευθύτητά του.

Αναδεικνύει δε, τρεις γυναικείους χαρακτήρες τόσο πολυδιάστατους και ολοκληρωμένους που δε χωράνε καν κάτω από την ταμπέλα του φεμινισμού. Σεξουαλικότητα, εξουσία, απώλεια, επιβίωση, χορός, όλα στροβιλίζονται στα παραμορφωμένα κάδρα του Λάνθιμου, ο οποίος χρησιμοποιεί ευρυγώνιους fisheye φακούς και μεγεθύνει ακόμα περισσότερο τους ήδη τεράστιους χώρους του παλατιού, για να εστιάσει με ακρίβεια στα τιποτένια, πληγωμένα, τόσο ενδιαφέροντα σκουληκάκια που το κατοικούν. Είναι παρασάγγας η καλύτερη ταινία στα φετινά Όσκαρ, για να μην πω της σεζόν, και κανονικά πρέπει να τα σαρώσει. Αν μη τι άλλο, πρέπει να δικαιωθεί η Ολίβια Κόλμαν, η οποία όχι απλά κατορθώνει να σώσει έναν χαρακτήρα που κάλλιστα θα μπορούσε να παραμείνει μια καρικατούρα, αλλά επισκιάζει ακόμα και τις, εξίσου αψεγάδιαστες, Ρέιτσελ Γουάιζ και Έμα Στόουν. Σημείωση: Από την επόμενη εβδομάδα, η «Ευνοούμενη» θα κυκλοφορήσει σε ευρύτερο δίκτυο αιθουσών. Προς το παρόν, στις εξής δύο παρακάτω.


THE FAVOURITE | Official Trailer | FOX Searchlight




Παίζεται
Αθήνα
Odeon Όπερα, Αβάνα

Αξίζει 4/5 Αποδημητικά πουλιά (Birds of Passage)
Των Κριστίνα Καγιέγο, Σίρο Γκέρα. Δραματική, 2018, Κολομβία/Δανία/Μεξικό, 125’. Με τους: Χοσέ Ακόστα, Καρμίνια Μαρτίνες

Κλείσιμο
Από την ομάδα που είχε κάνει την «Αγκαλιά του φιδιού», την απρόσμενη σινεφίλ επιτυχία του 2015 που ήταν η πρώτη υποψηφιότητα της Κολομβίας για Ξενόγλωσσο Όσκαρ, έρχεται ακόμα μια απρόσμενη ταινία. Η ιστορία ανήκει στον Ραπαγιέτ και την οικογένειά του, οι οποίοι είναι μέλη της φυλής Γουαγιού που, παρότι κανείς σχεδόν δεν το ξέρει, υπήρξε καταλυτική στην εκτίναξη του drug trafficking της χώρας τους στα 70s. Ο Ραπαγιέτ μόλις έχει παντρευτεί την όμορφη Ζαΐντα και προκειμένου να βγάλει χρήματα για να κατευνάσει την πεθερά του Ούρσουλα, η οποία δεν τρελαίνεται με το γάμο, αρχίζει να ντιλάρει μαριχουάνα. Με τα χρόνια, έρχονται τα παιδιά, τα αυτοκίνητα, τα όπλα, τα κακά όνειρα, οι βεντέτες και η ζωή συνεχίζεται σα να έχουν συναντηθεί ο «Νονός», ο «Σημαδεμένος» και οι «Sopranos». Το κάνω να φαίνεται απλοϊκό όμως και δεν του αξίζει. Τα «Αποδημητικά πουλιά» πάνε πολύ παραπέρα από το γκανγκστερικό είδος (παρότι τιμούν τους κανόνες του με σοβαρότητα). Ο σκελετός είναι γνωστός, με λίγα λόγια, το περιεχόμενο όμως μοναδικό, κυρίως γιατί το περιβάλλον των Γουαγιού έχει συγκεκριμένο και μοναδικό χαρακτήρα. Οι Γκέρα και Καγιέγο αποτυπώνουν τη σύγκρουση των ιδιαίτερων παραδόσεών τους (από την ενδυματολογία και τη σχέση με τα πνεύματα ως τα έθιμα και τα συγκλονιστικά τραγούδια) με τον σύγχρονο κόσμο, της γυναίκας με τον άντρα, της αθωότητας με την ενηλικίωση, κρατώντας την κάμερα συνεχώς στον κόσμο τους, χωρίς να νιώθουν καθόλου (και ευτυχώς) την ανάγκη να δείξουν την αστική πλευρά. Η επιρροή της άλλωστε είναι σαφής.


BIRDS OF PASSAGE (2018) | Official US Trailer HD




Παίζεται
Αθήνα
Έλλη, Δαναός, Ατλαντίς, Μικρόκοσμος Filmcenter, Αίγλη (Χαλάνδρι), Άνοιξη Δημ/κός Κιν/φος 2+1
Θεσσαλονίκη
Ολύμπιον



Αξίζει 2/5 Η θετική πλευρά της ζωής (The Upside)
Του Νιλ Μπέργκερ. Κομεντί, 2017, ΗΠΑ, 126’. Με τους: Μπράιαν Κράνστον, Κέβιν Χαρτ, Νικόλ Κίντμαν

Διασκευή της γαλλικής επιτυχημένης ταινίας «Οι άθικτοι» με τον Μπράιαν Κράνστον και τον Κέβιν Χαρτ στη θέση των Φρανσουά Κλιζέ και Ομάρ Σι να υποδύονται τον τετραπληγικό εκατομμυριούχο και άνεργο αποφυλακισμένο αντίστοιχα, που γνωρίζονται κατά λάθος και σώζουν ο ένας τον άλλον με τον τρόπο του. Μια πραγματική ιστορία ελπίδας και ανθρωπιάς που είναι σχεδόν καταδικασμένη να υποφέρει στο σινεμά από στερεοτυπική αναπαράσταση και μελοδραματικές τάσεις. Μπορεί οι εντάσεις εδώ να είναι κάπως μαζεμένες, αλλά όπως και το διάσπαρτο, ως επί το πλείστον προβλέψιμο χιούμορ, επικρατεί μια υποτονικότητα, η οποία σώζεται ευτυχώς από τις ζεστές ερμηνείες των δυο πρωταγωνιστών.



THE UPSIDE Official Trailer (2019) Kevin Hart, Bryan Cranston Movie HD


Παίζεται
Αθήνα
Έμπασσυ Nova Odeon, Κινηματοθέατρα Λάμπρος Κωνσταντάρας-Ρένα Βλαχοπούλου, Γαλαξίας 3D Digital, Village Cinemas Athens Metro Mall Άγιος Δημήτριος, Νανά Cinemax, Novacinema Γλυφάδα Odeon, Odeon Escape, Odeon Starcity, Village 15 Cinemas @ The Mall, Novacinema Odeon Μαρούσι, Τρία Αστέρια 3D Digital, Village 9 Cinemas @ Faliro, Village 5 Cinemas Παγκράτι, Αελλώ Cinemax 5+1, Σινεάκ Δημ/κός Κιν/φος, West City, Village Shopping and More, Αθηνά
Θεσσαλονίκη
Βακούρα, Village 11 Cinemas Mediterranean Cosmos, Odeon Πλατεία, Odeon Μακεδονία

Αξίζει 1/5 Σέρλοκ Χολμς & Δρ Γουάτσον (Holmes & Watson)
Του Έταν Κόεν. Κωμωδία, 2018, ΗΠΑ, 90’. Με τους: Γουίλ Φέρελ, Τζον Σι Ράιλι, Ρέιφ Φάινς

Αχ, ο Γουίλ Φέρελ έκανε κάποτε την καλύτερη αμερικανική κωμωδία στην κατηγορία του αδιαπραγμάτευτα άξεστου χιούμορ. Όχι πια. Σ’ αυτήν τη «διασκευή» του μύθου του Σέρλοκ, καμία σαχλαμάρα δεν είναι ποτέ αστεία ή περίπου αστεία, ούτε καν αρκετά… σαχλή. Μεγάλο λάθος.


HOLMES AND WATSON - Official Trailer (HD)



Παίζεται
Αθήνα
Κινηματοθέατρα Λάμπρος Κωνσταντάρας-Ρένα Βλαχοπούλου, Αθήναιον, Βάρκιζα, Village Cinemas Athens Metro Mall Άγιος Δημήτριος, Νανά Cinemax, Town Cinemas, Μαρία Έλενα-Όναρ Δημ/κός Κιν/φος, Odeon Escape, Odeon Starcity, Άρτεμις Δημ/κός Κιν/φος, Village 15 Cinemas @ The Mall, Village 9 Cinemas @ Faliro, Village 5 Cinemas Παγκράτι, Αελλώ Cinemax 5+1, Village Shopping and More, Άνοιξη Δημ/κός Κιν/φος 2+1
Θεσσαλονίκη
Village 11 Cinemas Mediterranean Cosmos, Cineplexx One Salonica, Odeon Πλατεία, Odeon Μακεδονία


Αξίζει 1/5 Flashback (Backtrace)
Του Μπράιαν Ε. Μίλερ. Δραματική, 2018, Καναδάς/ΗΠΑ, 92’. Με τους: Μάθιου Μοντίν, Σιλβέστερ Σταλόνε

Όταν μια ληστεία πάει στραβά, ο ένας επιζών χάνει τη μνήμη του και περνά τα επόμενα χρόνια σε φυλακή υψίστης ασφαλείας. Μέχρι που μια ομάδα τον βοηθάει να δραπετεύσει και του χορηγεί ένα πειραματικό φάρμακο για να βρει τη μνήμη του. Σαν κακό τηλεοπτικό επεισόδιο από περασμένη δεκαετία.


BACKTRACE Official Trailer (2019) Sylvester Stallone, Thriller Movie HD


Παίζεται
Αθήνα
Νανά Cinemax, Town Cinemas, Odeon Escape, Odeon Starcity, Village 15 Cinemas @ The Mall, Village 9 Cinemas @ Faliro, Αελλώ Cinemax 5+1, Village Shopping and More, Άνοιξη Δημ/κός Κιν/φος 2+1
Θεσσαλονίκη
Village 11 Cinemas Mediterranean Cosmos, Cineplexx One Salonica, Odeon Πλατεία, Odeon Μακεδονία

Τοσοδούλικα 2, Περιπέτεια στην άκρη του κόσμου (Minuscules 2)
Των Ελέν Ζιρό, Τομά Ζαμπό. Κινούμενα σχέδια, 2018, Γαλλία/Κίνα, 92’. Με τις φωνές των:

Τρία χρόνια μετά την «Κοιλάδα των Χαμένων Μυρμηγκιών», οι μικροσκοπικοί ήρωες επιστρέφουν με μια δύσκολη αποστολή στην Καραϊβική.


Τοσοδούλικα 2: Περιπέτεια στην άκρη του κόσμου (Minuscules 2) Trailer Full HD Gr



Παίζεται
Αθήνα
Κινηματοθέατρα Λάμπρος Κωνσταντάρας-Ρένα Βλαχοπούλου, Νιρβάνα Cinemax, Βάρκιζα, Village Cinemas Athens Metro Mall Άγιος Δημήτριος, Νανά Cinemax, Town Cinemas, Odeon Escape, Village 15 Cinemas @ The Mall, Κηφισιά Cinemax, Τρία Αστέρια 3D Digital, Cinerama Digital Cinema, Village 9 Cinemas @ Faliro, Village 5 Cinemas Παγκράτι, Αελλώ Cinemax 5+1, Φοίβος, West City, Village Shopping and More, Δημ/κός Κιν/φος Όνειρο
Θεσσαλονίκη
Village 11 Cinemas Mediterranean Cosmos, Κολοσσαίον, Cineplexx One Salonica, Odeon Μακεδονία, Φαργκάνη Art
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης