Όταν το σινεμά ασχολείται με τον «μεγάλο αδελφό»

Όταν το σινεμά ασχολείται με τον «μεγάλο αδελφό»

Στην μετά-Σνόουντεν εποχή και με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας «Anon» του Άντριου Νίκολ, ανατρέχουμε στις καλύτερες (sci fi και μη) ταινίες που έχουν να κάνουν με τις επιπτώσεις της τεχνολογίας της παρακολούθησης (με τον έναν τρόπο ή με τον άλλο)

citizen
Δε θα βρείτε τη «Ζωή των άλλων», όχι, αρνούμαι, αλλά αντ’ αυτής μερικές πολύ καλύτερες ταινίες που επιτυγχάνουν αυτό που δεν καταφέρνει το άμοιρο το «Anon». Για την ιστορία, η υπόθεση της ταινίας με τον Κλάιβ Όουεν εκτυλίσσεται σ’ ένα μέλλον δίχως ανωνυμία ή ιδιωτικότητα, όπου ένας αστυνομικός εντοπίζει μια γυναίκα αόρατη στο «σύστημα», που συνδέεται με μια σειρά φόνων. Αξίζει να σημειωθεί πως, παρόλο που το«Anon» δεν είναι από τις καλύτερες ταινίες του Νίκολ(με τα χρόνια έχει χάσει την αιχμή του, βλέπε «The Host»), ο ίδιος έχει συμμετάσχει όχι σε μία, αλλά σε δυο από τις παρακάτω («Gattaca» και «Truman Show»).


1984

Το βιβλίο του Τζορτζ Όργουελ που εισήγαγε το “Big Brother” ως σημαίνον της αυταρχικής μαζικής παρακολούθησηςμεταφέρθηκε σε αρκούντως κλειστοφοβική και ανήλιαγη ταινία από τονΜάικλ Ράντφορντ με τον Τζον Χερτ στον πρωταγωνιστικό. Σφίγγεται το στομάχι μου μόνο που το θυμάμαι.



1984 (John Hurt) - Official Trailer




Citizenfour
Κλείσιμο
Η ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡΑΡΑ της Λόρα Πουατράς για τον Σνόουντεν που περιγράφει τις συναντήσεις του με τον Γκλεν Γκρίνγουολντ της Γκάρντιαν και το πώς διέρρευσαν τελικά τα απόρρητα έγγραφα της NSA είναι από τα πιο γραπωτικά θρίλερ που μπορείτε να δείτε (σε αντίθεση με το μέτριο «Σνόουντεν» που έκανε ο Όλιβερ Στόουν).



Citizenfour Official Trailer 1 (2014) - Edward Snowden Documentary HD




The Truman Show
Με πιάνει νοσταλγία κάθε φορά που το θυμάμαι τώρα, αλλά η ταινία του Πίτερ Γουίαρ ήταν τότε συνταρακτική. Και πρωτοποριακή: ρίσκαρε δίνοντας στον Τζιμ Κάρεϊ τον πρωταγωνιστικό, τα εφέ για την εποχή ήταν ανήκουστα, η σκηνογραφία επίσης, και η ιστορία, τότε θα λέγαμε, προχώ.



The Truman Show - Trailer




Minority Report
Ο Σπίλμπεργκ σε άπιαστο και ασταμάτητο σερί επιτυχιών, ανάμεσα σε «Διάσωση του στρατιώτη Ράιαν», «Artificial Intelligence» και «Πιάσε με αν μπορείς», ο Τομ Κρουζ καβάλα στο κύμα μιας οργασμικής τότε καριέρας, η Σαμάνθα Μόρτον το τέλειο ρομπότ και ο Κόλιν Φερθ πιπίνι. Φουτουριστικός ρεαλισμός για την ιστορία του Φίλιπ Κ. Ντικ, με τρελά γκάτζετ – η πρώτη ταινία με πλήρως ψηφιακή σκηνογραφία. Είχαν πέσει σαγόνια.




Minority Report (2002) Official Trailer #1 - Tom Cruise Sci-Fi Action Movie




Gattaca
Ο Άντριου Νίκολ στα καλύτερά του.Κομψή, ασημένια, κρύα αισθητική, με την Ούμα Θέρμαν να κόβει ατσάλι μετο βλέμμα της και τον Ίθαν Χοκ να τη ζεσταίνει.Εδώ τα σαγόνια είχαν πέσει με τον Τζουντ Λο, τη χρονιά που έκανε έκρηξη η καριέρα του παρέα με το «Wilde». 




Gattaca - Trailer




A Scanner Darkly
Θυμάστετην περίοδο που ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ πειραματιζόταν με μίξεις live action και animation? Μετά την υπαρξιακή ψυχεδέλεια του «Waking Life» πήρε σειρά το πιο σκοτεινό – Φίλιπ Κ. Ντικ ιστορία, γαρ - «A Scanner Darkly» με τον υπέρτατο Κιάνου Ριβς γεννημένο να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Φεύγα.

A Scanner Darkly (2006) Official Trailer - Keanu Reeves, Robert Downey Jr. Movie HD





Hackers
Συγκίνηση.Η Αντζελίνα Τζολί προ Μπραντ Πιτ, προ ανορεξίας, προφήμης. Ερωτευμένη με τον Τζόνι Λι Μίλερ. Σε παραγνωρισμένο 90s θρίλερ που ναι μεν ξεπεράστηκε γρήγορα, είχε δε όμως αδιανόητη ζωντάνια. Και ξεσηκωτικό σάουντρακ. Hack the Planet!

Hackers Official Trailer #1 - Matthew Lillard Movie (1995) HD
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης