Εκδόθηκε το θεατρικό «Το μήλο του Αδάμ» της Πέλας Σουλτάτου

Εκδόθηκε το θεατρικό «Το μήλο του Αδάμ» της Πέλας Σουλτάτου

Ένας κόσμος όπου «κυρίαρχα θηλυκά ελέγχουν γυναίκες και παιδιά κατά το πρότυπο της πατριαρχικής ιδεολογίας» όπως σχολιάζει η  καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Κατερίνα Διακουμοπούλου

adam
Η πεζογράφος Πέλα Σουλτάτου εμφανίζεται στη θεατρική γραφή με το πρώτο αυτόνομο έργο της «Το μήλο του Αδάμ», έπειτα από συμμετοχή σε συλλογικούς τόμους με τα έργα «Οι αμαζόνες πάντα επιστρέφουν» και «Άλογα».

Στο μονόπρακτο «Το μήλο του Αδάμ», η Έρη φαίνεται να προετοιμάζεται, με τη βοήθεια της μητέρας της, να γιορτάσει την τελευταία ημέρα της εργένικης ζωής της, αφού την επομένη θα παντρευτεί αντίθετα με τη θέλησή της τον Χερρ Μίλτενμπεγκερ, έναν Ελβετό εύπορο ηλικιωμένο. Η μητέρα της Εύα, είναι μία εντυπωσιακή και διακεκριμένη γυναίκα, αντίθετα με την κόρη της, η οποία φαίνεται συντετριμμένη από τα βιώματά της, παροπλισμένη στη σκιά της Εύας, αλλά και των τριών φιλενάδων της.

«Δύο κυρίαρχα χαρακτηριστικά του έργου είναι ότι το μονόπρακτο έλκει την έμπνευσή του από το θεατρικό έργο του Fassbinder Bremer Freiheit (Ελευθερία στη Βρέμη) και ότι η συγγραφέας, για την παραστασιμότητα του έργου της, έθεσε μία “απαραίτητη προϋπόθεση”: τα δραματικά πρόσωπα μητέρα και φίλες της ηρωίδας να ενσαρκωθούν από την ίδια ηθοποιό – το ίδιο εξουσιαστικό πρόσωπο με διαφορετικά προσωπεία, κάθε ένα από τα οποία αντιπροσωπεύει ευρείες κοινωνικές δομές όπου κυρίαρχα θηλυκά ελέγχουν γυναίκες και παιδιά κατά το πρότυπο της πατριαρχικής ιδεολογίας», όπως αναφέρει στο Επίμετρο η Επίκουρη Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Κατερίνα Διακουμοπούλου.

Ποια είναι η Πέλα Σουλτάτου

pela1

Η Πέλα Σουλτάτου γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και ζει στην Αθήνα με τα δυο παιδιά της. Έχει κάνει σπουδές στην Κοινωνιολογία και τη Δημόσια Υγεία και απέκτησε τον διδακτορικό της τίτλο στις Επιστήμες της Αγωγής από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Διδάσκει στην ανώτατη εκπαίδευση και εργάζεται στη Δημόσια Διοίκηση.  Έχει ασχοληθεί με την πεζογραφία για ενήλικες και παιδιά.

Τα βιβλία της

ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ:
• Τα φώτα στο βάθος, διηγήματα, εκδόσεις Απόπειρα, 2013
• Ανκόρ, μυθιστόρημα, εκδόσεις Καστανιώτη, 2015
Κλείσιμο
• Ανάποδες στροφές, μυθιστόρημα, εκδόσεις Καστανιώτη, 2019
• Η θάλασσα δεν είναι μπλε, διηγήματα, εκδόσεις Καστανιώτη, 2021

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ:
• ΜυΧαΤή ή Το Μυστήριο της Χαμένης Τηλεόρασης, εκδόσεις Πατάκη, 2019
• Καληνύχτα θα πει... η νύχτα είναι καλή, εκδόσεις Κέδρος, 2023

Ειδήσεις σήμερα:

Διπλή τραγωδία στην πολύπαθη Μαγνησία - Νεκροί σε εργατικά δυστυχήματα δύο νέοι άνθρωποι


«Λουκέτο» στην κλινική των Χανίων που ερευνάται δικαστικά για εμπόριο βρεφών και παράνομες υιοθεσίες

Αναχώρησε για τη Λιβύη το C-130 με δύο τόνους τρόφιμα και ένα τόνο φαρμακευτικού υλικού - Φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης