Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας – Το ζωγραφικό έργο

Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας – Το ζωγραφικό έργο

Η έκδοση ενός βιβλίου για το έργο μιας εμβληματικής μορφής της σύγχρονης Τέχνης όπως είναι ο Νίκος Χαζτηκυριάκος-Γκίκας και το άνοιγμα του σπιτιού του στο κέντρο της Αθήνας (Κριεζώτου 3) ως εκθεσιακού χώρου είναι δύο σημαντικές πρωτοβουλίες του Μουσείου Μπενάκη μέσα στο δύσκολο αλλά και ανήσυχο 2012

Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας – Το ζωγραφικό έργο
Η έκδοση ενός βιβλίου για το έργο μιας εμβληματικής μορφής της σύγχρονης Τέχνης όπως είναι ο Νίκος Χαζτηκυριάκος Γκίκας και το άνοιγμα του σπιτιού του στο κέντρο της Αθήνας (Κριεζώτου 3) ως εκθεσιακού χώρου είναι δύο σημαντικές πρωτοβουλίες του Μουσείου Μπενάκη μέσα στο δύσκολο αλλά και ανήσυχο 2012.

Εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι μια νέα γυναίκα, η Κλεάνθη-Χριστίνα Βαλκανά κατέγραψε, ανέλυσε και παρουσιάζει σ’έναν πολυτελή τόμο την εικαστική δημιουργία του Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα. «Είναι από τους λίγους ζωγράφους της εποχής του», γράφει στον πρόλογό της, «που κατάφερε να αφήσει το στίγμα του στον καλλιτεχνικό κύκλο του Παρισιού.

Κλείσιμο
Μακροβιότατος, εργατικός και πολυτάλαντος, άφησε πίσω του ένα τεράστιο σε μέγεθος και αξία καλλιτεχνικό έργο που περιλαμβάνει πίνακες, σχέδια, γλυπτά, Χαρακτικά, κοστούμια, σκηνικά και αρχιτεκτονικές δημιουργίες.

Τα στοιχεία της βιογραφίας του, τα οποία παρατίθενται στην αρχή του βιβλίου, ανακαλούν στην μνήμη φυσιογνωμίες του ελληνικού και ευρωπαϊκού πνεύματος με τις οποίες ήταν σε επαφή και συνάφεια ο Υδραίος στην καταγωγή καλλιτέχνης. Επιδόθηκε στην αναζήτηση της ελληνικότητας σε όλες τις εκφάνσεις του πολιτισμού και της κοινωνικής ζωής και θεωρήθηκε δικαίως μέλος και συνομιλητής της περίφημης γενιάς του ’30. Ιδιάιτερη αίσθηση προκαλούν οι σπάνιες φωτογραφίες έργων του που δεν υπάρχουν πια.

Η παρουσίαση και η ανάλυση της δουλειάς του Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα από την Κ. Βαλκανά οδηγούν σ’ ένα ταξίδι υψηλής αισθητικής απόλαυσης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης