O Aλεξάντερ Πέιν στην αθηναϊκή πρεμιέρα της ταινίας «Τα Παιδιά του Χειμώνα» - Ποιοι έδωσαν το «παρών»

O Aλεξάντερ Πέιν στην αθηναϊκή πρεμιέρα της ταινίας «Τα Παιδιά του Χειμώνα» - Ποιοι έδωσαν το «παρών»

Ο ο σκηνοθέτης με ελληνικές ρίζες Αλεξάντερ Πέιν εμπνεύστηκε το συγκεκριμένο έργο από το κωμικό δράμα του 1935 Merlusse του Μαρσέλ Πανιόλ

ta-paidia-toy-xeimwna-arthroy
Η ταινία «Τα Παιδιά του Χειμώνα» έκανε επίσημη πρεμιέρα στην Αθήνα, στο Θέατρο του Pierce - Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024. Η νέα ταινία του βραβευμένου με δύο Όσκαρ Αλεξάντερ Πέιν έχει καταφέρει να κερδίσει σημαντικά βραβεία και υποψηφιότητες, συγκεντρώνοντας διθυραμβικά σχόλια από κριτικούς και κοινό.

Πριν την έναρξη της προβολής, ο Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος συνάντησε εξέχουσες προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό και δημοσιογραφικό χώρο σε θερμό κλίμα υποδοχής. Μετά την προβολή που προκάλεσε άφθονο γέλιο αλλά και συγκίνηση, ο δημιουργός πήρε μέρος σε ένα απολαυστικό Q&A, απαντώντας στις ερωτήσεις του κοινού και φοιτητών του τμήματος Κινηματογραφικών Σπουδών του Deree – Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, που σύντομα θα γιορτάσει τα 150 χρόνια συνολικής παρουσίας στο χώρο της εκπαίδευσης, αποσπώντας παρατεταμένο χειροκρότημα.

 «Εάν είχα μια συμβουλή για τους Έλληνες δημιουργούς ταινιών, θα ήταν αυτή που έχω προς όλους: Φτιάξτε κωμωδίες! Μην ξεχνάτε ότι οι κωμωδίες αποτελούν ένα σοβαρό είδος», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αλεξάντερ Πέιν.

Η κινηματογραφική επανασύνδεση του Αλεξάντερ Πέιν με τον πρόσφατα βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα Πολ Τζιαμάτι τοποθετείται σε μια άδεια πανεπιστημιούπολη της Νέας Αγγλίας, τον μακρινό χειμώνα του 1970. Η κατάμεστη αίθουσα του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος που φιλοξένησε τη λαμπερή πρεμιέρα αποτέλεσε το ιδανικό περιβάλλον για να ταξιδέψει το κοινό στο κλίμα της ταινίας.

Ο Πέιν εμπνεύστηκε το συγκεκριμένο έργο από το κωμικό δράμα του 1935 Merlusse του Μαρσέλ Πανιόλ.

Τι είδαμε - Τι μας «πέρασε» ο σκηνοθέτης με ελληνικές ρίζες Πέιν 

Στο συγκεκριμένο έργο βρισκόμαστε στο λύκειο- οικοτροφείο Μπάρτον της Μασαχουσέτης κοντά στο 1970. Από το Μπάρτον όσοι προάγονται πηγαίνουν σε κολέγια ή πανεπιστήμια κύρους. Στη συγκεκριμένη ταινία, κύριο ρόλο έχει ο καθηγητής φιλολογίας Πολ Χάναμ (τον οποίο παίζει ο Πολ Τζιαμάτι). Ο Χάναμ παραμένει πιστός στις αρχές του και είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής ανάμεσα σε μαθητές και καθηγητές· χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι δεν έβαλε προαχθέντες βαθμούς στο γιό ενός γερουσιαστή και έμμεσα αλλά τιμωρητικά καθίσταται από το συμβούλιο των καθηγητών ως υπεύθυνος επόπτης του λυκείου – οικοτροφείου κατά τη διάρκεια των εορτών μαζί με πέντε παραμένοντες μαθητές. Στη συνέχεια λόγω ενός έκτακτου γεγονότος οι 4 μαθητές φεύγουν και παραμένει μόνος του με τον πιο ανυπάκουο Άνγκους Τούλι (τον οποίο παίζει ο Ντομινίκ Σέσσα) και την μαγείρισσα Μέρυ Λάμπ που έχει χάσει το γιο της στον πόλεμο του Βιετνάμ πρόσφατα (την οποία παίζει η υποψήφια για όσκαρ Β΄ γυναικείου ρόλου Νταβάιν Τζόι Ράντολφ). Το έργο διαδραματίζεται την περίοδο των Χριστουγέννων.

 Έμφαση δίνεται στο προσωπικό δράμα των τριών ηρώων συγκεκριμένα στον Χάναμ λείπει η ακαδημαϊκή καριέρα, στον Τούλι λείπουν οι γονείς του, που τον άφησαν μέσα στα Χριστούγεννα για να πάνε μήνα του μέλιτος και στη Λάμπ λείπει ο γιος της. Ένα από τα κεντρικά μηνύματα, επίσης, της ταινίας είναι η έννοια και το νόημα της «αυτοθυσίας». 

Η ταινία «Τα Παιδιά του Χειμώνα» έχει ήδη αποσπάσει δύο βραβεία στις Χρυσές Σφαίρες (Χρυσή Σφαίρα Α’ Ανδρικού Ρόλου σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ - Πολ Τζιαμάτι, Χρυσή Σφαίρα Β’ Γυναικείου Ρόλου - Ντα’Βάιν Τζόι Ράντολφ) και τρία Βραβεία Critics’ Choice (Καλύτερου Ηθοποιού - Πολ Τζιαμάτι, Καλύτερου Νεαρού Ηθοποιού - Ντόμινικ Σέσα, Β’ Γυναικείου Ρόλου - Ντα’Βάιν Τζόι Ράντολφ), ενώ μετά και τις επτά διεκδικήσεις στα Βραβεία BAFTA, οι προβλέψεις για τα φετινά Όσκαρ επιβεβαίωσαν τις μεγάλες προσδοκίες συγκεντρώνοντας πέντε υποψηφιότητες στις κατηγορίες: Καλύτερης Ταινίας, Α’ Ανδρικού Ρόλου, Β’ Γυναικείου Ρόλου, Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου και Καλύτερου Μοντάζ.

Η ταινία «Τα Παιδιά του Χειμώνα» κυκλοφορεί στους κινηματογράφους στις 25 Ιανουαρίου από την Tanweer.

Η 96η τελετή απονομής των Οσκαρ θα πραγματοποιηθεί στο Dolby Theatre Hollywood στο Λος Αντζελες την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024, με οικοδεσπότη τον Τζίμι Κίμελ. 

Ποιο έδωσαν το παρών 

Κλείσιμο
ta-paidia-toy-xeimwna-8
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΕΙΝ
ta-paidia-toy-xeimwna-9
ΤΑΣΟΣ ΛΕΚΚΑΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΟΤΣΙΚΑΣ, ΚΛΕΛΙΑ ΑΝΔΡΙΟΛΑΤΟΥ, ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΕΙΝ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΕΝΟΣ
ta-paidia-toy-ximwna-02
ΕΥΑ ΝΑΘΕΝΑ, KΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
ta-paidia-toy-xeimwna-7
MAJD SAMAAN, ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΕΙΝ
ta-paidia-toy-ximwna-06
ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΕΙΝ
ta-paidia-toy-ximwna-07
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΕΝΟΣ, ΤΑΣΟΣ ΛΕΚΚΑΣ, ΚΛΕΛΙΑ ΑΝΔΡΙΟΛΑΤΟΥ, GAIA ΜΕΡΚΟΥΡΗ, ΔΩΡΟΘΕΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, ΗΛΙΑΝΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ
ta-paidia-toy-xeimwna-4
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΒΛΑΣ, AΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΕΙΝ
ta-paidia-toy-xeimwna-1_2
ΟΡΕΣΤΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ, ΚΛΕΛΙΑ ΑΝΔΡΙΟΛΑΤΟΥ
ta-paidia-toy-ximwna-01
ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΥΡΠΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ta-paidia-toy-xeimwna-5
ΡΟΥΛΑ ΡΕΒΗ, ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΟΤΣΙΚΑΣ
ta-paidia-toy-xeimwna-10
ΧΑΡΗΣ ΝΤΑΒΛΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΒΛΑΣ
ta-paidia-toy-xeimwna-2
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΣ, ΚΛΕΛΙΑ ΑΝΔΡΙΟΛΑΤΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΕΝΟΣ
ta-paidia-toy-ximwna-08
ΙΩΑΝΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ
ta-paidia-toy-ximwna-04
ΧΑΡΗΣ ΝΤΑΒΛΑΣ, ΑΡΗΣ ΚΑΒΑΤΖΙΚΗΣ, ΤΖΟΒΑΝΝΑ ΒΛΑΧΑΒΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΙΚΟΡΙΑΝ
ta-paidia-toy-ximwna-03
ΤΖΟΒΑΝΝΑ ΒΛΑΧΑΒΑ, ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΟΤΣΙΚΑΣ, ΡΟΥΛΑ ΡΕΒΗ, ΧΑΡΗΣ ΝΤΑΒΛΑΣ
ta-paidia-toy-ximwna-05


Ειδήσεις σήμερα:

Δεν έπαιζα τις δωρεές στα «φρουτάκια», ισχυρίζεται τώρα ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος

Εξασθενεί η κακοκαιρία «Avgi» - Oι εξηγήσεις των μετεωρολόγων γιατί δεν χιόνισε στην Αθήνα

Αμερικανός σκότωσε τον πατέρα του και έδειξε το κομμένο του κεφάλι στο YouTube με... μήνυμα κατά του Μπάιντεν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης