Banksy: Νέο καλλιτεχνικό "χτύπημα" στη φυλακή του Ρέντινγκ

Banksy: Νέο καλλιτεχνικό "χτύπημα" στη φυλακή του Ρέντινγκ

Ο Banksy βάζει αυτή τη φορά στο στόχαστρο τη φυλακή του Ρέντινγκ και μάς παρουσιάζει το νέο του έργο - αναφορά στον Όσκαρ Ουάιλντ

banksy
Ο Banksy κάνει ξανά την εμφάνιση του με ένα νέο έργο, αυτή τη φορά στον εξωτερικό τοίχο των φυλακών Ρέντινγκ στο Μπέρκσιαρ της Αγγλίας. Μέχρι πρότινος, αν και όλοι ήταν υποψιασμένοι για την ταυτότητα του καλλιτέχνη, κανείς δεν μπορούσε να είναι βέβαιος. O Banksy χρησιμοποιεί το λογαριασμό του στο Instagram για να κάνει γνωστή κάποια νέα δημιουργία του.  Πρόσφατα, λοιπόν, ανάρτησε το εν λόγω έργο του, επιβεβαιώνοντας, έτσι, στο κοινό του ότι εκείνος κρύβεται πίσω από αυτή την τοιχογραφία.



Το έργο του απεικονίζει έναν κρατούμενο, ντυμμένο με τη -γνωστή σε όλους- στολή σε μία προσπάθεια του να δραπετεύσει από τη φυλακή με τη βοήθεια ενός σκοινιού φτιαγμένου εξ ολοκλήρου από σεντόνια, δεμένα μεταξύ τους. Παρατηρούμε ότι στην άκρη αυτού κρέμεται μία παλιά γραφομηχανή. Φυσικά, αυτό μάς προδίδει ότι πρόκειται προφανώς για μια αναφορά στον Ιρλανδό ποιητή Όσκαρ Ουάιλντ, ο οποίος εξέτισε την ποινή του στη συγκεκριμένη φυλακή. Ως γνωστόν, άλλωστε, ο Banksy δεν επιλέγει ποτέ τυχαία την τοποθεσία, όπου θα εκθέσει κάποια δημιουργία του, καθώς όλες εμπεριέχουν ένα κρυφό μήνυμα ή στηρίζονται σε κάποιο κοινωνικό φαινόμενο. 



 
Κλείσιμο
Ο Όσκαρ Ουάιλντ κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του στη φυλακή Ρέντινγκ  (από το 1895 έως το 1897) έγραψε το ποίημα "The Ballad of Reading Gaol". Το ποίημα ξεκινά με μία πραγματική ιστορία, όπου συνέβη  στις 7 Ιουλίου του 1896, ενώ ο Όσκαρ βρισκόταν ήδη στη φυλακή. Αφορά στον απαγχονισμό ενός 30χρονου στρατιώτη της Αγγλικής Βασιλικής Ιππικής Φρουράς, ο οποίος είχε καταδικαστεί για το φόνο της συζύγου του, κόβοντας το λαιμό της με ξυράφι.  Το ποίημα καταλήγει να παρουσιάζει τη σκληρότητα της τιμωρίας και την αντιμετώπιση της από το σύνολο των κρατουμένων. 

180808_oscar_wilde


Η φυλακή του Ρέντινγκ είναι εγκαταλελειμμένη από το 2013, ενώ το 2019 διατίθεται σε πώληση χωρίς, όμως, να υπάρχει κάποιος ενδιαφερόμενος. Έτσι, εξετάζονται άλλες εναλλακτικές για την αξιοποίηση του κτιρίου ως πολιτιστική κληρονομιά.  Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Rabble Theater του Ρέντινγκ εξέφρασε με ενθουσιασμό τη γνώμη του σχετικά με την επιλογή του Banksy να χρησιμοποιήσει τον τοίχο της φυλακής ως καμβά στο BBC: «Στα κατάλληλα χέρια, αυτή η φυλακή θα εξελίξει το Ρέντινγκ σε έναν διεθνώς αναγνωρισμένο ιστορικό και πολιτιστικό προορισμό. Να τολμήσω να πω ότι μοιάζει να συμφωνεί ο Banksy», δήλωσε. 


banksy-reading


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης