Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού: Ξεκινά η υλοποίηση των έκτακτων μέτρων για τους εποπτευόμενους φορείς του

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού: Ξεκινά η υλοποίηση των έκτακτων μέτρων για τους εποπτευόμενους φορείς του

Έκτακτες επιχορηγήσεις σε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και πολιτιστικούς φορείς για την ανάθεση νέων έργων σε Έλληνες καλλιτέχνες

ΔΗ_ΠΕ_ΘΕ
Άναψε το πράσινο φως για την υλοποίηση μιας σειράς από το σύνολο των έκτακτων μέτρων, που ανακοίνωσε προ ημερών το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) σχετικά με την ενίσχυση του σύγχρονου πολιτισμού κατά την εξαιρετικά δύσκολη αυτή περίοδο της πανδημίας. Τα μέτρα αυτά αφορούν στην ενίσχυση των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ), στην Εθνική Λυρική Σκηνή και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ενώ δίνονται επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τις ειδικές προσκλήσεις που έχουν ανακοινωθεί για άλλους τομείς του πολιτισμού


Όλα τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. θα λάβουν έκτακτη επιχορήγηση ύψους 20.000 ευρώ
με στόχο την  τόνωση των θεατρικών σκηνών τους αλλά και την ενίσχυση του εκπαιδευτικού τους έργου. Παράλληλα, επισπεύδεται η εκταμίευση και της  δεύτερης δόσης, στο μέγιστο δυνατό ποσό, των 35.000 ευρώ, για τη στήριξη των ΔΗΠΕΘΕ, όπως ορίζεται από τις προγραμματικές συμβάσεις  μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και των ΔΗΠΕΘΕ.

Έκτακτες επιχορηγήσεις θα δοθούν και σε εποπτευόμενους φορείς σύγχρονου πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ για την ανάθεση νέων έργων σε Έλληνες καλλιτέχνες. Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, ο κάθε φορέας ορίζει τις προδιαγραφές της ανάθεσης βάσει των ιδρυτικών του σκοπών, με την προϋπόθεση να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν με τις απαιτούμενες διαδικασίες και η ανάθεση να αφορά στην παραγωγή νέου έργου και όχι απλώς υλοποίηση δράσης. Η έναρξη γίνεται με δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με βάση το σχέδιο δράσης που υπέβαλαν στο ΥΠΠΟΑ ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, κ. Γιώργος Κουμεντάκης, και ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κ. Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Παράλληλα, ανακοινώνεται πως το  Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου ενέκρινε την καταβολή χρηματοδοτήσεων σε 12 έργα, τα αιτήματα παράτασης ισχύος της περιόδου προέγκρισης, παράδοσης υλικού και απολογισμού, αλλά και αιτήματα αποδοχής υπέρβασης διάρκειας σε 13 έργα. Η διαδικασία συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς. Προκειμένου δε να επισπευσθούν οι διαδικασίες των ενισχύσεων αναθεωρείται άμεσα ο  Κανονισμός  Χρηματοδότησης του ΕΚΚ.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι στις επιμέρους ειδικές προσκλήσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί, που αφορούν σε θέατρο, χορό, κινηματογράφο, εικαστικά, design, gaming και animation, οι προκηρύξεις των οποίων θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, έχουν δικαίωμα υποβολής  και οι φορείς που έχουν υποβάλει συμμετοχή και στις προσκλήσεις επιχορηγήσεων, που έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Επιπλέον, κάθε φορέας δικαιούται να υποβάλει έως και δύο προτάσεις ανά πρόσκληση και τέσσερις προτάσεις συνολικά ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για την πρόσκληση για δράσεις Ψηφιακού Πολιτισμού η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

 Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Θετικός στον ιό γιατρός ΜΕΘ από το Θριάσιο - Ελέγχονται 40 συνάδελφοι του

Θρίλερ στο Μοσχάτο: Κατήγγειλε στην Αστυνομία τον 85χρονο πατέρα της ως κρούσμα κορωνοϊού

Κορωνοϊος-Καστοριά: Tο δράμα της γούνας - Γιατί θερίζει ο ιός στην περιοχή

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης