Γιώργος Δεμερτζής: «Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ήταν κυριολεκτικά ένας «κοιμώμενος γίγαντας»

Γιώργος Δεμερτζής: «Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ήταν κυριολεκτικά ένας «κοιμώμενος γίγαντας»

Ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ μιλά στο protothema.gr για τις νέες δράσεις, την συνεργασία με την Ακαδημία των Όσκαρ, το παρελθόν και το μέλλον ενός θεσμού που μας κάνει υπερήφανους παγκοσμίως

Demertzis_Drama2
Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (DISFF), που θα διεξαχθεί από τις 4 έως τις 10 Σεπτεμβρίου, συνεχίζει να δίνει έμφαση στην ποιότητα και την ποικιλομορφία του προγράμματος του, προσφέροντας στους θεατές μια εμπειρία συναρπαστικής ανακάλυψης και αναζήτησης. Το Φεστιβάλ συνεργάζεται με πολλά διεθνή φεστιβάλ και ιδρύματα κινηματογράφου, ενισχύοντας τη συνεργασία και την ανταλλαγή πολιτιστικών αξιών και εμπειριών. Στόχος του είναι να δημιουργήσει ένα διεθνές βήμα για νέους κινηματογραφιστές και να προωθήσει τον ελληνικό κινηματογράφο στο διεθνές πεδίο. Με τη δύναμη της τέχνης του κινηματογράφου, το DISFF συμβάλλει στην ανάδειξη της τέχνης και της κουλτούρας της πόλης της Δράμας, καθώς και στην προβολή της ως ένας σημαντικός πολιτιστικός προορισμός. Ο Πρόεδρος κ. Δεμερτζής Γιώργος, ο οποίος βρίσκεται πίσω από όλες αυτές τις ενέργειες και συνεργασίες, μίλησε στο protothema.gr για τις νέες δράσεις, την συνεργασία με την Ακαδημία των Όσκαρ, το παρελθόν και το μέλλον ενός θεσμού που μας κάνει υπερήφανους παγκοσμίως

Από το 1978 μέχρι το 2023 η διαδρομή είναι μεγάλη. Ποια θα λέγατε είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα του φεστιβάλ και σε τι οφείλει την διαχρονικότητα του;

Το Φεστιβάλ της Δράμας ξεκίνησε το 1978 ως πρωτοβουλία της Κινηματογραφικής Λέσχης της Δράμας. Η ανταπόκριση τόσο των κινηματογραφιστών όσο και του κοινού ήταν μεγάλη από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του μετά από λίγα χρόνια υιοθετήθηκε από τον Δήμο της Δράμας ενώ στη συνέχεια και από την Πολιτεία. Τα τελευταία χρόνια, το Φεστιβάλ Δράμας έχει καθιερωθεί στη συνείδηση τόσο του κινηματογραφικού κόσμου όσο και στη συνείδηση του κοινού, ως ο χώρος ανάδειξης των κινηματογραφικών ταινιών μικρού μήκους, ως ο χώρος παρουσίασης όλων αυτών που θα αποτελέσουν ή θα συμπληρώσουν στο μέλλον ένα βασικό κομμάτι του πολιτισμού μας σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η διαχρονικότητα του σίγουρα οφείλεται στην αγάπη των Δραμινών, όλων αυτών που το υπηρέτησαν και το υπηρετούν, των δημιουργών, της πολιτείας και ιδιαίτερα της εκάστοτε δημοτικής αρχής που το στηρίζουν με κάθε τρόπο και προπάντων οικονομικά για 46 συναπτά έτη ύπαρξης και λειτουργίας.

Μιλήστε μας για τον άξονα ανάπτυξης και λειτουργίας του Οπτικοακουστικού Hub που σχεδιάζεται στο πρώην στρατόπεδο Ανδρικάκη

Αποτελεί ένα πρωτοποριακό έργο εθνικής σημασίας με διεθνή εμβέλεια, που θα ενδυναμώσει το ρόλο του Φεστιβάλ και θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για τη πόλη μας. Μετά πρόταση μας στο ΥΠ.ΠΟ για αξιοποίηση του πρώην στρδου Ανδρικάκη στη Δράμα, το Υπουργείο αναγνωρίζοντας τη στρατηγική σημασία ανέλαβε πρωτοβουλία και συντόνισε τις ενέργειες για τη: «Σύσταση και λειτουργία δημιουργικού κόμβου για τις οπτικοακουστικές τέχνες στη Δράμα» που θα λειτουργήσει σε συνδυασμό και με το πολιτιστικό-αναπτυξιακό masterplan για την πόλη της Δράμας και άξονα το Φεστιβάλ Δράμας με στόχο να συνδράμει στην οικονομία και το αναπτυξιακό μοντέλο της ευρύτερης περιοχής αλλά και της χώρας. Για το σκοπό αυτό υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΥΠ.ΠΟ.Α της ΕΤΑΔ Α.Ε και του Δήμου Δράμας. Τo έργο είναι ήδη ενταγμένο στο ΕΣΠΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με χρηματοδότηση 7 εκατ. ευρώ, ενώ το επόμενο διάστημα ολοκληρώνονται οι μελέτες ωρίμανσης και σκοπιμότητας για την αξιοποίηση του ύψους 270.000€ χρηματοδότησε ευγενώς η δραμινή εταιρεία Raycap S.A. Το στρατηγικό πλάνο προβλέπει την περαιτέρω προώθηση και διεθνοποίηση του Φεστιβάλ, ανάπτυξη του τομέα των οπτικοακουστικών στη Δράμα και την Περιφέρεια ΑΜΘ συνεισφέροντας στην επαγγελματοποίηση των νεοεισερχόμενων στην αγορά και την ενίσχυση του ευρύτερου τοπικού και περιφερειακού πολιτιστικού οικοσυστήματος και των θέσεων εργασίας.

Πως φτάσαμε στα Όσκαρ;

Η επιτυχία είναι έργο πολλών και όχι ενός ανδρός. Είναι ομαδική δουλειά που έγινε οργανωμένα και συστηματικά, με ουσιαστική ενασχόληση και πολυεπίπεδες συνεργασίες σε βάθος χρόνου με συνέπεια. Με τη στήριξη του Δημάρχου Δράμας Χριστόδουλου Μαμσάκου, πετύχαμε τον πρώτο στόχο, να αποκτήσουμε στενή συνεργασία και υποστήριξη από το Υπουργείο Πολιτισμού. Αυτή ήταν η ισχυρή βάση για όλα που ακολούθησαν. Μετά από λίγους μήνες και συγκεκριμένα τον Μάιο του 2020, βασικός συντελεστής, συνεργάτης και συνοδοιπόρος αυτή τη προσπάθεια, ο Γιάννης Σακαρίδης, που αποδέχθηκε την πρόταση μου αλλά και την πρόκληση να αναλάβει το τιμόνι του Φεστιβάλ ως καλλιτεχνικός διευθυντής. Ένας δημιουργός με μεγάλη εμπειρία στον χώρο, που υπηρέτησε για χρόνια την κινηματογραφική Τέχνη στο εξωτερικό, με αληθινή αγάπη για τη Δράμα και το Φεστιβάλ, έχοντας διαγωνιστεί σ αυτό και έχοντας συμμετάσχει στις διαδικασίες του. Για μένα η επιλογή του ήταν καταλυτική για όλη την αναπτυξιακή πορεία και ότι πετύχαμε στον τομέα ευθύνης του. Τον πίστεψα, τον υποστήριξα και δικαιώθηκα στις προσδοκίες μας με τον καλύτερο τρόπο. Με αγάπη, θέληση, υπομονή και επιμονή, σχεδιάσαμε τη νέα εποχή του, Φεστιβάλ που άνοιξε δρόμους και έκτισε γέφυρες. Χαράζοντας αυτή τη πορεία, ξεκινήσαμε με την αποπληρωμή με νόμιμο τρόπο και δημιουργικές συνεργασίες των βραβείων που κέρδισαν και δεν παρέλαβαν ποτέ οι Έλληνες σκηνοθέτες από το 2002 έως το 2011, με αποτέλεσμα να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των δημιουργών, να επιστρέψουν στο Φεστιβάλ και να συνεργάζονται μαζί μας σημαντικοί Έλληνες σκηνοθέτες με καταξιωμένη πορεία στο χώρο εντός και εκτός συνόρων. Διαμορφώσαμε την υπέροχη ομάδα του Φεστιβάλ επενδύοντας ικανούς, με αγάπη για το σινεμά, πείρα, έμπνευση και ένα εξαιρετικό παραγόμενο έργο για τους κινηματογραφιστές εντός και εκτός συνόρων.

Σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε η νέα Οπτική Ταυτότητα του Φεστιβάλ με διαφανή διαδικασία με συνέπεια στη σύγχρονη οπτική γλώσσα και τον εξελισσόμενο ψηφιακό κόσμο. Δημιουργήσαμε στρατηγικές συνεργασίες με Φορείς όπως το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το ΕΚΟΜΕ, την RAYCAP, την ΚΥΚΛΩΨ, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, και μεγάλες ελληνικές εταιρείες του χώρου, ενισχύοντας τις προοπτικές, την παρουσία και τη δυναμική μας. Με γνώμονα την εξωστρέφεια αναπτύξαμε δεσμούς συνεργασίας, ανταλλάσσουμε προγράμματα και δημιουργούμε νέες δράσεις με τα μεγαλύτερα Διεθνή Φεστιβάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οι σχέσεις μας με το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ του Clermont-Ferrand, του Τορίνο, των Καννών, αλλά και τα Διεθνή Ελληνικά Φεστιβάλ του Βερολίνου και του Λος Αντζελες είναι πιο κοντά από ποτέ προς όφελος της ταινίας μικρού μήκους και των δημιουργών της.

Το επιστέγασμα αυτών των ενεργειών ήρθε με την κορυφαία διάκριση που ανακοινώθηκε πριν λίγες εβδομάδες από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου: Δύο εισιτήρια για τη διαδικασία ανάδειξης των Όσκαρ στους νικητές του Εθνικού και του Διεθνούς Διαγωνιστικού.

Φέτος ποιες θα είναι οι θεματικές και τι ξεχωριστό θα παρακολουθήσουμε;

Το 46ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, θα διεξαχθεί στις 4-10 Σεπτεμβρίου 2023 στην Δράμα με ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει 182 ταινίες από 41 χώρες. Το Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα και το Διεθνές Διαγωνιστικό πλαισιώνονται και φέτος από το Διεθνές Σπουδαστικό και το Εθνικό Σπουδαστικό Πρόγραμμα. Παράλληλα, συνεχίζουν την επιτυχημένη τους πορεία τα διαγωνιστικά προγράμματα Διεθνές Animation και Short & Green, και βέβαια το καινοτόμο πρόγραμμα Cinematherapy που και φέτος εντάχθηκε στα σχολεία, ενώ ταξίδεψε εντός κι εκτός συνόρων.

Φέτος εγκαινιάζεται το νέο διαγωνιστικό πρόγραμμα KIDDO με ταινίες για παιδιά και από παιδιά αλλά και το Short Film Hub που φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία, με ακόμα πιο ενδυναμωμένη την παρουσία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο που συναντήσατε στην θητεία σας;

Κλείσιμο
Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας όταν αναλάβαμε τη Διοίκηση του ήταν κυριολεκτικά ένας «κοιμώμενος γίγαντας», με πολλές προκλήσεις και σημαντικά θέματα που έχριζαν αποφασιστικής αντιμετώπισης, προκειμένου να κατακτήσει τη θέση που του αξίζει εντός και εκτός συνόρων.

Ως μεγαλύτερη πρόκληση θα χαρακτήριζα την αναδόμηση τα συνεργασίας και διασφάλιση υποστήριξης από το Υπουργείο Πολιτισμού που για πολλά χρόνια δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Με το Δημάρχου Δράμας Χριστόδουλο Μαμσάκο, ενεργώντας άμεσα και αποφασιστικά, αλλά και με την πολύ θετική στάση της Υπουργού κας. Μανδώνη πετύχαμε να ανατρέψουμε τα δεδομένα τον Σεπτέμβριο του 2019 που αναλάβαμε. Με πολύ και πρωτογενή εργασία και συνεργασίες το επόμενο διάστημα τον Ιανουάριο του 2020, δημιουργήθηκε και υπογράφηκε με το Υπουργείο Πολιτισμού για πρώτη φορά τετραμερής σταθερή Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης 3ετούς διάρκειας (2020-2022), με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας& Θράκης και του Δήμου Δράμας για τη χρηματοδότηση του Φεστιβάλ. Η Σύμβαση ανανεώθηκε φέτος και αναβαθμίστηκε οικονομικά για την επόμενη 3ετία (2023-2025). Αυτό το πρώτο και καθοριστικό βήμα που μας παρείχε την ασφάλεια και τη δύναμη να συνεχίσουμε στο σχεδιασμό της επιτυχίας.
Από τις πρώτες μέρες που αναλάβαμε τη Διοίκηση του Δήμου, καταβάλαμε με τον Δήμαρχο Δράμας κάθε προσπάθεια για τη δημιουργία της Σχολής Κινηματογράφου με το ΕΑΠ. Το καταφέραμε και με την έναρξη του 2023 ξεκίνησε τη λειτουργία του το Προπτυχιακό Τμήμα Κινηματογραφικών Σπουδών με το ΕΑΠ και εργαστήρια σκηνοθεσίας στη πόλη μας. Ένα όνειρο πολλών ετών που έγινε πράξη. Το Φεστιβάλ Δράμας εμπνευστής και διεκδικητής αυτής της κατάκτησης θα αναπτύξει προγράμματα και δράσεις συνέργειας με τη Σχολή, μεγιστοποιώντας το όφελος των εν δυνάμει νέων κινηματογραφιστών.

Δημιουργήσαμε στρατηγικές συνεργασίες με Φορείς όπως το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το ΕΚΟΜΕ, την RAYCAP, την ΚΥΚΛΩΨ, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, και μεγάλες ελληνικές εταιρείες του χώρου, ενισχύοντας τις προοπτικές, την παρουσία και τη δυναμική μας. Με γνώμονα την εξωστρέφεια αναπτύξαμε δεσμούς συνεργασίας, ανταλλάσσουμε προγράμματα και δημιουργούμε νέες δράσεις με τα μεγαλύτερα Διεθνή Φεστιβάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οι σχέσεις μας με το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ του Clermont-Ferrand, του Τορίνο, των Καννών, αλλά και τα Διεθνή Ελληνικά Φεστιβάλ του Βερολίνου και του Λος Αντζελες είναι πιο κοντά από ποτέ προς όφελος της ταινίας μικρού μήκους και των δημιουργών της.

Παράλληλα όπως ανέπτυξα και παραπάνω αναλυτικά πετύχαμε την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Ανδρικάκη που θα μεταμορφωθεί σε ένα υπερσύγχρονο κέντρο για τις οπτικοακουστικές τέχνες στη Δράμα, ένα πρωτοποριακό έργο εθνικής σημασίας με διεθνή εμβέλεια, που θα ενδυναμώσει το ρόλο του Φεστιβάλ και θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για τη πόλη μας και τη χώρα μας.

Αυτά θεωρώ από την πλευρά μου και άλλα πολλά μικρότερης εμβέλειας αλλά σημαντικά ήταν τα βήματα που όλα μαζί συντέλεσαν στη επιτυχία του σήμερα και τη διακριτή θέση που κατέχει πλέον το Φεστιβάλ στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό.

Οι αρχές του τόπου μας βοηθούν ή ενισχύουν το φεστιβάλ; Δίνει η πατρίδα μας όση σημασία πρέπει στην ανάδειξη πολιτιστικών εκδηλώσεων;

Κατηγορηματικά ναι. Θα τολμήσω να πω ότι αν η εκάστοτε Δημοτική Αρχή δε στήριζε διαχρονικά και αδιάλειπτα το Θεσμό του Φεστιβάλ μάλλον δε θα υπήρχε λόγος σήμερα να μιλάμε.. Είναι αλήθεια ότι η Πολιτεία δεν ήταν πάντα παρόν στις απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις. Η απουσία της δημιουργούσε τριγμούς αλλά ο Δήμος Δράμας ήταν πάντα παρόν γιατί πίστευε στον θεσμό και το μέλλον του. Σήμερα, μετά τον αγώνα των τελευταίων χρόνων, αναπτύχθηκαν άριστες σχέσεις και συνεργασίες και τα πράγματα είναι σταθερά καλύτερα. Το Υπουργείο Πολιτισμού πλέον είναι βασικός υποστηρικτής Φεστιβάλ όπως και η Περιφέρεια. Ο Πολιτισμός είναι πλέον μέρος της στρατηγικής αναπτυξιακής ατζέντας για τους Δήμους και τις Περιφέρειες που βλέπουν ότι δημιουργεί οικονομία κλίμακας στις περιοχές του τόπου μας που ακμάζει.

Το Φεστιβάλ σε λίγες μέρες γιορτάζει τη 46η διοργάνωση του παράλληλα με την εκπλήρωση ενός οράματος ετών, τη λειτουργία, εδώ και μερικούς μήνες, της πολυαναμενόμενης Κινηματογραφικής Σχολής στη Δράμα από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο με εξ’ αποστάσεως μαθήματα και δια ζώσης εργαστήρια στην πόλη της Δράμας. Το Φεστιβάλ Δράμας εμπνευστής και διεκδικητής αυτής της κατάκτησης θα αναπτύξει προγράμματα και δράσεις συνέργειας με τη Σχολή, μεγιστοποιώντας το όφελος των εν δυνάμει νέων κινηματογραφιστών.

Η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Ανδρικάκη προδιαγράφει θετικά την επόμενη μέρα για το Φεστιβάλ φέρνοντας το στο επίκεντρο των εξελίξεων, αφού από την μελέτη σκοπιμότητας προτείνεται να αναλάβει τη διοίκηση και διαχείριση του νεοσύστατου δημιουργικού κόμβου για τις οπτικοακουστικές τέχνες στη Δράμα, ενώ παράλληλα δρομολογήθηκε ο εκσυγχρονισμός των υποδομών του Δημοτικού Ωδείου και του Κινηματογράφου Ολύμπια.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο στοίχημα του φεστιβάλ για το μέλλον και ποιος ο προσωπικός σας ευσεβής πόθος ως πρόεδρος;

Θεωρώ ότι στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα έχουμε πετύχει πάρα πολλά σε λίγα χρόνια. Το στοίχημα μας είναι να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα, τη συνέπεια και την αξιοπιστία μας στο χρόνο. Τα επόμενα βήματα μας θα σχεδιαστούν με προσοχή, όραμα και πάντα σε συνάρτηση με τις προοπτικές που δημιουργούμε.

Ευσεβής μου πόθος είναι να δω τη Δράμα και το Φεστιβάλ μας κορυφαίο προορισμό όλου του πλανήτη για τους κινηματογραφιστές και τους επαγγελματίες του χώρου.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει το φεστιβάλ για το μέλλον;

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους σκοπεύει στην προαγωγή και διάδοση της τέχνης του κινηματογράφου και ειδικότερα της ταινίας μικρού μήκους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, την ανάπτυξη του πνεύματος φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των κινηματογραφιστών απ’ όλες τις χώρες του κόσμου, τη διοργάνωση προβολών ελληνικών και ξένων μικρού μήκους ταινιών, κινηματογραφικών αφιερωμάτων, σχετικών σεμιναρίων, συνεδρίων, διαλέξεων, συζητήσεων, εκθέσεων μουσικών συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων κάθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, στην Δράμα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τη συνεργασία με ομοειδείς φορείς στην Ελλάδα και διεθνώς για την ενθάρρυνση και ανάπτυξη της ταινίας μικρού μήκους. Το Φεστιβάλ της Δράμας θα είναι πάντα παρόν, δίπλα στους κινηματογραφιστές και ιδιαίτερα στους νέους δημιουργούς, να υποστηρίζει το έργο τους και την υλοποίηση του με κάθε τρόπο.

Ειδήσεις σήμερα:

«Μάγεψε» η δεύτερη «υπερπανσέληνος» του Αυγούστου – Εντυπωσιακές εικόνες του «Blue Moon»


Σποραδικές βροχές στα δυτικά σήμερα, στους 35 βαθμούς η θερμοκρασία


Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στα Φάρσαλα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης