Μια δημοσιογραφική ματιά πάνω στον αντισημιτισμό

Μια δημοσιογραφική ματιά πάνω στον αντισημιτισμό

Ένα μικρό βιβλίο – 40 σελίδες- που προέκυψε από μια ομιλία της στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος στις 29 Ιανουαρίου 2019 υπογράφει η δημοσιογράφος Ξένια Κουνελάκη

xenia-koumalaki
Μια ομιλία- ένα βιβλίο. Το τελευταίο μόλις και φθάνει τις 40 σελίδες. Κι όμως, αυτό το μικρό βιβλίο με την υπογραφή μιας έμπειρης δημοσιογράφου που δεν δειλιάζει να διατυπώνει δημόσια την άποψη της μπορεί εκ των πραγμάτων να διαδραματίσει ένα καταλυτικό ρόλο στο πώς αντιλαμβανόμαστε όλοι μας τα μηνύματα των καιρών.

«Ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα» της Ξένιας Κουνελάκη (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις) είναι ένα μικρό εγχειρίδιο πολιτικής και πολιτισμικής αυτογνωσίας για την κοινωνία και κυρίως για τον ρόλο των ενεργών πολιτών απέναντι σε φαινόμενα ταυτισμένα με θάνατο και αίμα, με διωγμούς, με σκοτάδι…

Η έκδοση στηρίζεται σε μια ομιλία της στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος (29 Ιανουαρίου 2019).

Διαβάζω στο χρήσιμο τόπο του biblionet: «Προσκεκλημένη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, η οποία αφανίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και με αφορμή την Ημέρα Mνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, η δημοσιογράφος της Καθημερινής Ξένια Κουναλάκη προσπαθεί να καταγράψει, στο κείμενο της ομιλίας της, τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κοινή γνώμη, ο Τύπος και τα κόμματα στην Ελλάδα διαχειρίζονται αυτή την τραυματική μνήμη, αλλά και το βάρος της συλλογικής ενοχής. Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στον ρόλο και τις ευθύνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, των ΜΜΕ, των πολιτικών (συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Αριστεράς) για την εμπέδωση του αντισημιτισμού στη χώρα μας».

Η ίδια η δημοσιογράφος – συγγραφέας και πάνω απ΄όλα ένας ενεργός, μάχιμος πολίτης επισημαίνει: «Στην Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται συνεχώς οι συγκρίσεις, αυξάνεται η χρήση συμβόλων, πληθαίνουν τα σκίτσα που σχετικοποιούν το Ολοκαύτωμα. Κάνουμε, δηλαδή, το ακριβώς αντίθετο από αυτό που κάνει, π.χ., ο Χόρχε Σεμπρούν, ο οποίος, πολλά χρόνια μετά το γεγονός, το 1963, γράφει το Μεγάλο Ταξίδι προσπαθώντας να κατανοήσει τι έχει συμβεί, ή ο Κλοντ Λανζμάν, στο εμβληματικό ντοκιμαντέρ Shoah, που μιλάει για το Ολοκαύτωμα μέσα από βουβά μονοπλάνα με φυσικό ήχο: φλυαρούμε για το Ολοκαύτωμα, συγκρίνουμε την κρίση χρέους με το Ολοκαύτωμα, εμάς με τους Εβραίους, σκιτσάρουμε τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε ως ναζιστές δεσμοφύλακες στρατοπέδων συγκέντρωσης». Και καταλήγει: «Αναφερόμαστε διαρκώς στο Ολοκαύτωμα, χωρίς να μιλάμε πραγματικά για αυτό».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης