Η άνοιξη και ένας ώριμος έφηβος

Η άνοιξη και ένας ώριμος έφηβος

Ο Γιάννης Μπουτάρης σε έναν «έξω καρδιά» χαιρετισμό προς το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που υποδέχεται η ίδια η πόλη «με περισσότερη ελπίδα και λιγότερο φόβο»

documentary
Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης στο μήνυμα του που δημοσιεύεται στις πρώτες σελίδες του προγράμματος του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης κάνει λόγο για έναν ώριμο έφηβο που συναντιέται σε μια πόλη που διαθέτει «περισσότερη ελπίδα και λιγότερο φόβο». Βεβαίως, όποιος θα διαβάσει ολόκληρο το μήνυμα θα βρει και μια σπουδαία είδηση. Ο νικητής του Χρυσού Αλέξανδρου πάει στα ΄Οσκαρ.

Το μήνυμα του δημάρχου είναι το εξής: «Ο ερχομός της φετινής άνοιξης συμπίπτει με την έναρξη της 21ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, σηματοδοτώντας τη σταθερή και δυναμική εξέλιξηενός ώριμου και ταυτόχρονα“εφηβικού” θεσμού της πόλης μας.
documentary-1

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους διοργανωτές του Φεστιβάλ, αλλά πάνω απ΄όλα θέλω να ευχηθώ στους νέους-στο μυαλό και στη ψυχή- δημιουργούς αφενός να κατορθώνουν να αφουγκράζονται όλα τα σήματα μίας εποχής, που δυστυχώς διακρίνεται από τη γιγάντωση της ατομικότητας και του “εγώ” και αφετέρου να βοηθήσουν παράλληλα τη Θεσσαλονίκη να ανοίξει ακόμη περισσότερο τα φτερά της και τις πόρτες της στον κόσμο.

Το ίδιο το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, άλλωστε, φροντίζει διαχρονικά γι΄αυτό: με μεγάλη χαρά πληροφορήθηκα πως πλέον συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες διοργανώσεις του κόσμου, όπως αποφάσισε η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών κι Επιστημών. Η διάκριση αυτή θα δίνει τη δυνατότητα στα ντοκιμαντέρ που θα κερδίζουν τον Χρυσό Αλέξανδρο του Διεθνούς Διαγωνιστικου τμήματος να συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής των υποψηφιοτήτων για τα Βραβεία Όσκαρ για το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ. Παράλληλα, ενισχύει την εξωστρέφεια της πόλης μας και τη διεθνή της αναγνωρισιμότητα και ως επίκεντρου της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Εύχομαι καλή επιτυχία στη διοργάνωση και καλώ το κοινό της πόλης μας να στηρίξει για μία ακόμα φορά το Φεστιβάλ και να αποδείξει ότι η Θεσσαλονίκη είναι πλέον μία πόλη με περισσότερη ελπίδα και λιγότερο φόβο».

Από την πλευρά των διοργανωτών γράφει η τριάδα – η Ελίζ Ζαλαντό (Γενική Διευθύντρια Φεστιβάλ), ο Ορέστης Ανδρεαδάκης (Διευθυντής Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης) και ο Δημήτρης Κερκινός (Επικεφαλής Προγράμματος Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ). Στο μήνυμα τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η ποικιλομορφίατης ανθρώπινης ύπαρξης βρίσκεται για μία ακόμη φορά στο επίκεντρο του προγράμματος της 21ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Σ΄ έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει και γίνεται όλο και πιο σύνθετος, ο κινηματογράφος τεκμηρίωσης καταγράφει ανελλιπώς τις ανθρώπινες διαδρομές κι αφηγήσεις. Ιστορίες υπέρβασης και αποτυχίας, ετερότητας και πολυπολιτισμικότητας, καλλιτεχνικές αναζητήσεις και φορμαλιστικές ασκήσεις, μουσικές περιπλανήσεις και κινηματογραφικές αποτιμήσεις αποτυπώνονται στα έργα των σκηνοθετών, στην προσπάθειά τους να τεκμηριώσουν την αστείρευτη γκάμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Το αποτύπωμά της αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο στα ντοκιμαντέρ που καταπιάνονται με την πολιτική δράση και την ιστορική περισυλλογή, τη δημόσια διοίκηση, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ισορροπία μεταξύ του φυσικού και πολιτισμικού βιότοπου, τη σχέση παραγωγής και κατανάλωσης της τροφής.

Κλείσιμο
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε ξεχωριστές προσωπικότητες και θεματικές: στον κορυφαίο Κινέζο ντοκιμαντερίστα και εικαστικό καλλιτέχνη Γουάνγκ Μπινγκ, πρωτοπόρο του ανεξάρτητου ντοκιμαντέρ, στη διαρρηχθείσα σχέση του ανθρώπου με τα ζώα και τον τρόπο που σχετιζόμαστε μ΄αυτά, εμπνευσμένοι από το δοκίμιο του Τζον Μπέρτζερ, « Γιατί να κοιτάζουμε τα ζώα «, στην αρχαιολογία του κινηματογραφικού μέσου και τη συνθήκη της ξενότητας, όπως αποτυπώνεται στο έργο του Αυστριακού δημιουργού, Γκούσταβ Ντόιτς και τέλος σε μία αλλόκοτη της νεότητας, όπως καταγράφεται στις μικρού μήκους ταινίες του Εδουάρδο Γουίλιαμς. Επίσης, το Φεστιβάλ τιμάει τον ελληνικής καταγωγής διακεκριμένο σκηνοθέτη, Λουί Ψυχογιό, δίνοντας του τη φετινή barte blanche, στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιάσει δέκα σπουδαία, αγαπημένα του ντοκιμαντέρ.

Η 21η διοργάνωση βρίσκει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανάμεσα στα 28 κορυφαία φεστιβάλ του κόσμου, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στις ταινίες που κερδίζουν το πρώτο βραβείο σ΄αυτά να περιλαμβάνονται αυτόματα στη λίστα επιλογής της κατηγορίας OSCAR Καλύτερου Ντοκιμαντέρ της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου».

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι διαθέσιμο εδώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης