Τα δύο ταξίδια «στην πόλη των ωραίων εκκλησιών»

Τα δύο ταξίδια «στην πόλη των ωραίων εκκλησιών»

Μια ιστορία από δύο ταξίδια -το 1913 και το 1919- στη Θεσσαλονίκη του Γαλλοελβετού φωτογράφου Frédéric Boissonnas‎ και του συνταξιδιώτη του Daniel Baud-Bovy εκτίθεται στο Βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης στην Τσιμισκή μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου

miet-touring-greece
Περιηγητές του ελληνικού χώρου, επισκέπτες της χώρας, φυσιολάτρες και φιλέλληνες οι δύο φίλοι, ο Γαλλοελβετός φωτογράφος Φρεντερίκ Μπουασσοννά και ο συνοδοιπόρος και συνεργάτης του Ντανιέλ Μπω-Μποβύ, κατέγραψαν σε δύο ταξίδια τους στη Θεσσαλονίκη -το 1913 και το 1919- δύο περιόδους καμπής στην ιστορία της πόλης.

Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στη Τσιμισκή, παρουσιάζεται η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Στην πόλη των ωραίων εκκλησιών» από τα δύο ταξίδια των περιηγητών.

Όπως διαβάζουμε στο ενημερωτικό σημείωμα: «Ο φακός του Μπουασσοννά αποτυπώνει όψεις της πόλης σε δύο στιγμές καμπής στην ιστορία της, δηλαδή την απελευθέρωση και την καταστροφή της από τη σαρωτική πυρκαγιά».

Στην έκθεση αναδύονται τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν το πολύπλοκο και σαγηνευτικό ψηφιδωτό της πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης: ο βυζαντινός της πλούτος, μέσα από τις ωραίες κι επιβλητικές εκκλησίες και τα Κάστρα αλλά και το αρχιτεκτονικό αποτύπωμα των Οθωμανών που μαρτυρεί τη μακραίωνη παρουσία τους. Πανοραμικές λήψεις και στιγμές καθημερινού βίου υφαίνουν τον οπτικό καμβά της Θεσσαλονίκης των αρχών του 20ού αιώνα, μιας πόλης ταυτόχρονα μνημειακής και σύγχρονης. Έτσι την πρωτοαντίκρισαν και την απαθανάτισαν ο ταξιδιώτης-φωτογράφος και ο αχώριστος συνταξιδιώτης του Ντανιέλ Μπω-Μποβύ, ο πρώτος με το φακό κι ο δεύτερος με την πένα του».

Το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο του ΜΙΕΤ στο οποίο ανήκει το φωτογραφικό αρχείο θα συνοδεύσει την έκθεση με μια έκδοση ενός τόμου με τίτλο: «F. Boissonnas – D. Baud-Bovy, Δύο ταξίδια, 1913 & 1919» περιεχομένου 78 σελίδων με 49 ασπρόμαυρες φωτογραφίες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης