Ένας γερανός, χορογράφος!

Ένας γερανός, χορογράφος!

Ο 45χρονος Μπορίς Σαρμάτζ, ένα από τα σημαντικότερα ονόματα της αβανγκάρντ σκηνής του χορού, προτείνει μια χορογραφία «παραδομένων σωμάτων», χρησιμοποιώντας τόσο την ανθρώπινη όσο και τη μηχανική κίνηση, σε μια παράσταση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

chorografos
Ο Μπορίς Σαρμάτζ γεννήθηκε το 1973 στην πόλη Σαμπερί στη νότια Γαλλία.

Είναι χορογράφος και χορευτής και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ονόματα της αβανγκάρντ σκηνής χορού τα τελευταία χρόνια.

Αν και κατηρτισμένος με κλασσική παιδεία, ο ίδιος παρέκλινε από την αυστηρά προδιαγεγραμμένη διαδρομή του κλασικού χορευτή -όπως διαβάζουμε στα βιογραφικά του στοιχεία στην ιστοσελίδα της ¨Στέγης¨ με αφορμή ένα παλαιότερο έργο του- δοκιμάζοντας τις δυνάμεις του -σε μορφές και τεχνικές χορού όπως ο αυτοσχεδιασμός– ανοιχτές σε πειραματισμούς.

Επίσης, «στο διάστημα της συνεργασίας του με το Εθνικό Κέντρο Χορού της Γαλλίας, από το 2002 έως το 2004, ανέπτυξε το Bocal, ένα νομαδικό και εφήμερο σχολείο που συγκέντρωνε παιδιά διαφορετικού κοινωνικού υποβάθρου. Το 2007 και το 2008 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Universität der Künste του Βερολίνου, όπου συνέβαλε στην κατάρτιση ενός νέου ακαδημαϊκού προγράμματος για το χορό».

Ως προσκεκλημένος καλλιτέχνης του Φεστιβάλ της Αβινιόν το 2011, ο Σαρμάτζ δημιούργησε στο αίθριο του Παπικού Ανακτόρου της πόλης το έργο «enfant», ένα έργο για 26 παιδιά, 9 χορευτές και 3 μηχανές.

Στις 12 Ιουλίου –και για δύο συνεχόμενες ημέρες- ο Μπορίς Σαρμάτς παρουσιάζει το έργο του «enfant», στο χώρο της Πειραιώς 260 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Για την παράσταση διαβάζουμε σχετικά σε ένα ενημερωτικό σημείωμα των διοργανωτών: «Τα τελευταία χρόνια ο καλλιτέχνης, διερευνά την έννοια της πολλαπλότητας, θέτοντας μια σχετικά απλή ερώτηση: πώς γίνεται να υπάρξει σωματική κίνηση χωρίς τη χρήση μυϊκής ενέργειας; Συνεχίζοντας την έρευνα πάνω στις μηχανές που ξεκίνησε σε προηγούμενα έργα του, ο Σαρμάτς προτείνει μια χορογραφία παραδομένων σωμάτων χρησιμοποιώντας ένα αμφιλεγόμενο υλικό: τα παιδιά. Ένα εύθραυστο, εύπλαστο, αλλά και μη ελέγξιμο υλικό, που οι χορευτές μεταφέρουν, τοποθετούν, αποθέτουν στο έδαφος και χειρίζονται δημιουργώντας ένα τοπίο μεταμορφώσεων. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η κίνηση, τόσο στην ανθρώπινη όσο και στη μηχανική μορφή της: Ένας τεράστιος γερανός μετακινεί τους ενήλικους χορευτές, οι οποίοι με τη σειρά τους μετακινούν τα παιδιά».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης