Τα ισπανικά που μάθαμε με το Narcos

Τα ισπανικά που μάθαμε με το Narcos

Ένα μικρό λεξικό με τις λέξεις που ακούγονται περισσότερο στις συζητήσεις μεταξύ των Κολομβιανών στην επιτυχημένη σειρά του Netflix

Τα ισπανικά που μάθαμε με το Narcos
Το μοναδικό πράγμα για το οποίο έχει να ψέξει κανείς τον Βάγκνερ Μούρα, τον Πάμπλο Εσκομπάρ του Narcos, είναι για την προφορά των ισπανικών του -κάτι το οποίο μπορεί να καταλάβει μόνο κάποιος που έχει ως μητρική του γλώσσα τα ισπανικά. Βλέπεις, ο Βραζιλιάνος ηθοποιός έμαθε τη γλώσσα για τις ανάγκες του ρόλου. «Ήμουν σε μία τάξη με Γερμανούς επιχειρηματίες και Ιάπωνες εφήβους», θυμάται ο ίδιος για τα μαθήματα που έκανε, ενώ κουβάλησε ολόκληρη την οικογένειά του στην Κολομβία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Εμείς, πάλι, μάθαμε λίγα ισπανικά χάρη στη σειρά που πρωταγωνίστησε, μια και η συγκεκριμένη γλώσσα χρησιμοποιείται κατά κόρον στη συνεννόηση μεταξύ των Κολομβιανών. Για αυτό τον λόγο, είπαμε να ετοιμάσουμε ένα μίνι λεξικό με τις λέξεις που ακούγονται συχνά στη σειρά.

Catedral (ουσ.) Καθεδρικός ναός. Εν προκειμένω δεν πρέπει να το πάρουμε με την κυριολεκτική του έννοια. Έτσι ονομάστηκε η πεντάστερη φυλακή που καταδέχτηκε να «σωφρονιστεί» για ένα διάστημα ο Πάμπλο Εσκομπάρ και την οποία θα ζήλευαν ακόμα και οι Νορβηγοί (οι παραλληλισμοί μεταξύ των δύο χωρών σταματούν εδώ).

Droga (ουσ.) Ναρκωτικό. Η πρώτη ύλη της αυτοκρατορίας του Εσκομπάρ, αλλά και της σειράς ολόκληρης. Βλέπε και Narcotrafficante. Συνώνυμο: narcótico.
Κλείσιμο



Familia (ουσ.)
Οικογένεια. Μπορεί να έκανε ό,τι έκανε, όμως ο Πάμπλο γινόταν θυσία για την οικογένειά του και κυρίως τη μητέρα του, τη γυναίκα του και τα δύο του παιδιά. Γιατί το αίμα νερό δεν γίνεται.

Gringo (ουσ.) Ξένος, Αμερικανός (χρησιμοποιείται υποτιμητικά). Ο μοναδικός προορισμός όλης αυτής της κοκαΐνης που παρήγαγε ο αξιότιμος κύριος Εσκομπάρ κατέληγε στην Αμερική. Αυτό σήμαινε εκτός από τους εξαρτημένους Αμερικανούς και μεγάλη απώλεια συναλλάγματος, όπως μας θυμίζει o πράκτορας της DEA Στιβ Μέρφι (Μπόιντ Χόλμπρουκ) στον πρώτο κύκλο. Αυτός με τη σειρά του οδήγησε στην ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ στην Κολομβία. Πρεσβεία, DEA, CIA, χαμός. Muchos Gringos.

Hermano (ουσ.) Αδελφός. Πέρα από την κυριολεκτική του έννοια, χρησιμοποιείται στοργικά μεταξύ συναδέλφων και φίλων.

Honor (ουσ.) Τιμή. Πολλοί από τους narcos (βλ. narcotrafficante) κομπάζουν για την τιμή τους. Όλα κι όλα! Μπορεί να τινάζει ο ένας τα μυαλά του άλλου στον αέρα, όμως το κάνουν μεταξύ τους. Δεν εμπλέκουν την αστυνομία…



Laboratorio (ουσ.) Εργαστήριο. Οι φάμπρικες όπου ο Πάμπλο και οι συνεργάτες του παρήγαγαν τη χρυσή σκόνη.

Marica (ουσ.) [ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ] Γκέι (με την απολύτως μειωτική έννοια - μπορείτε να φανταστείτε την εναλλακτική απόδοση στα ελληνικά). Βασικά, το πρώτο πράγμα που μαθαίνουμε από μία γλώσσα είναι οι βρισιές. Κακό συνήθειο, αλλά αυτό γίνεται. Πόσες φορές άλλωστε ένας φίλος σου από το εξωτερικό αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τη λέξη “malaka” όταν σου απευθύνεται;

Muchacho (ουσ.) Αγόρι. Ο τρόπος με τον οποίο ο Πάμπλο φώναζε στοργικά τους εργαζομένους του. Πληθυντικός: muchachos. Το λες και γεμίζει το στόμα σου.

Muerto (επίθ.) Νεκρός. Έγκλημα χωρίς νεκρούς δεν υπάρχει. Στο νεκροτομείο κατέληγαν όσοι απαντούσαν λάθος στο δίλημμα “plata o plomo” (βλέπε Plata), αλλά και άνθρωποι που στην τελική δεν έφταιγαν σε τίποτα (βλέπε Narcoterrorista).



Narcoterrorista (ουσ.) Τρομοκράτης έμπορος ναρκωτικών. Όσο εντεινόταν η ένταση τόσο μεταξύ των καρτέλ, όσο και μεταξύ καρτέλ και κυβέρνησης, τόσο αυξάνονταν και οι τρομοκρατικές ενέργειες. Αλίμονο στον άμαχο πληθυσμό.

Narcotrafficante (ουσ.) Χρησιμοποιείται απλά και ως narco. Έμπορος ναρκωτικών. Η αιτία που γυρίστηκε εξαρχής η σειρά. Όλα ξεκίνησαν από τα μέσα των ‘70s όταν ο Πάμπλο Εσκομπάρ άρχισε να χτίζει τη ναρκοαυτοκρατορία του. Μια και το έγκλημα υπακούει στους νόμους της αγοράς -και η αγορά ναρκωτικών είναι τεράστια- σταδιακά μπήκαν στο παιχνίδι και άλλοι narcos, όπως το καρτέλ του Κάλι. Το υλικό στο οποίο μπορεί να βασιστεί η σειρά είναι ατελείωτο.

Patrón (ουσ.) Αφεντικό. Ένα από τα πολλά χαϊδευτικά του Πάμπλο Εσκομπάρ. Με τόσα λεφτά που μοίραζε στον κόσμο, είχε τους περισσότερους στο payroll του. Βλέπε επίσης Plata.

Plata (ουσ.) Ασήμι, λεφτά. Και εδώ έχουμε να κάνουμε με πολλά, πάρα πολλά plata… Mucha plata. Είναι το πρώτο συνθετικό της αγαπημένης φράσης του Πάμπλο, “plata o plomo”, η οποία σημαίνει «ασήμι ή μολύβι», ή πιο κυριολεκτικά «ή είσαι μαζί μου και σε κάνω πλούσιο ή σε κάνω σουρωτήρι με σφαίρες». Διαλέγεις και παίρνεις.



Pobre (επίθ.) Φτωχός. Δεν πρέπει να ξεχνάμε γιατί ο Πάμπλο είχε τόσο μεγάλο έρεισμα στην κοινωνία της Κολομβίας. Δεν είναι τυχαίο ότι είχε ανακηρυχτεί Ρομπέν των Φτωχών. Χρηματοδότησε την κατασκευή πολλών σχολείων, νοσοκομείων και εκκλησιών στη δυτική Κολομβία, ενώ πολλές φορές μοίραζε λεφτά στους φτωχούς, οι οποίοι ήταν και η συντριπτική πλειονότητα στη χώρα.

Policia (ουσ.) Αστυνομία. Μάταια προσπαθούσε η δόλια να σταματήσει τη δράση του Πάμπλο - όχι ότι προσπαθούσαν όλοι οι αξιωματικοί της να τηρήσουν την τάξη.



Puta (ουσ.)
Ιερόδουλη (επίσης με την απολύτως μειωτική έννοια). Εναλλακτικά χρησιμοποιείται και ως επίθετο, όπου λαμβάνει την έννοια του γαμ….ος. Ορίστε, σας έβαλα και δεύτερη βρισιά. Εξάλλου, δεν λογίζεται σειρά που εστιάζει στους ανθρώπους του υποκόσμου να μην έχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Όχι ότι οι «καλοί» δεν βρίζουν…

Rata (ουσ.) Αρουραίος, καρφί. Μπορεί οι έμποροι ναρκωτικών να λένε ό,τι λένε περί τιμής και άλλων ανώτερων ιδεών, όμως τελικά.. κόρακας κοράκου μάτι βγάζει. Ή για την ακρίβεια καρφώνει.



Sicario (ουσ.) Δολοφόνος. Η επίλεκτη ομάδα του Πάμπλο που τον ακολουθούσε για να εξασφαλίσει τη σωματική του ακεραιότητα από κάθε πιθανό εχθρό. Είτε ανταγωνιστή είτε τα όργανα της τάξεως.

Trato (ουσ.) Συμφωνία. Κινείσαι σε μία αγορά. Δεν γίνεται να επιβιώσεις χωρίς να κάνεις συμφωνίες. Επίσης, κινείσαι σε μία παράνομη αγορά. Δεν γίνεται να μην κάνεις συμφωνίες, ακόμα και με την άλλη πλευρά του Νόμου…

Tuyo (κτητ. αντων.) Δικός σου. Ο τίτλος του τραγουδιού στους τίτλους έναρξης. Αυτό το υπνωτιστικό κομμάτι που ούτε καν σε προϊδεάζει για το μακελειό που θα ακολουθήσει και που ολοκληρώνεται με αυτή την ανατριχιαστικά εφησυχαστική εικόνα μίας BMW να καταπίνεται από τις φλόγες.

Εσείς ποιες λέξεις μάθατε; Αφήσαμε καμία απ' έξω;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης