Γευστικές απολαύσεις με λευκά τυριά: Ένα πλήρες μενού για όλο το Σαββατοκύριακο
Γευστικές απολαύσεις με λευκά τυριά: Ένα πλήρες μενού για όλο το Σαββατοκύριακο
Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε πιάτα με λευκά τυριά αλλά και με αρακά και πολλά αρωματικά για να δώσουμε γεύση στην Άνοιξη
Είμαστε ένας λαός που αγαπάει τα τυριά, και κυρίως τα λευκά. Όλα τους, και κυρίως τα φρέσκα, συνοδεύουν το τσίπουρο και τη ρακή, ταιριάζουν με τα φρούτα και το μέλι, προστίθενται σε φρέσκες σαλάτες, γίνονται βασικό υλικό σε πίτες και τάρτες, και μπαίνουν σε σάλτσες ζυμαρικών.
Στη χώρα μας τα σκήπτρα των λευκών τυριών τα κρατά η φέτα, ένα τυρί που ενώ ωριμάζει για τουλάχιστον 3 μήνες καταφέρνει να διατηρεί τη φρεσκάδα του. Υπάρχουν όμως και πολλά ακόμη γεμάτα γεύσεις, αρώματα και μοναδικό χαρακτήρα. Από τα πιο γνωστά είναι το Καλαθάκι Λήμνου που στην ξηρή του μορφή είναι ιδανικό για μακαρονάδες, η πικάντικη μεσσηνιακή Σφέλα, και το φινετσάτο Μανούρι που φτιάχνεται κυρίως στη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία.
Τα αλοιφώδη έχουν την υφή πηχτής κρέμας και απλώνονται εύκολα επάνω στο ψωμί και τα παξιμάδια. Σε αυτήν τη κατηγορία ανήκουν το Ανεβατό από την περιοχή της Κοζάνης και των Γρεβενών, το Γαλοτύρι από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία, το Κατίκι Δομοκού, η Κοπανιστή από τις Κυκλάδες, το Πηχτόγαλο από τα Χανιά και η Ξινομυζήθρα από την Κρήτη και τις Κυκλάδες. Δεν ξεχνάμε, βέβαια και τα δύο λευκά μαλακά τυριά που προκύπτουν από την τυροκόμηση άλλων τυριών: τη Μυζήθρα και τον Ανθότυρο.
Εκτός από τα ελληνικά λευκά έχουμε αδυναμία και σε εκείνα της γειτονικής μας Ιταλίας: Η Μοτσαρέλα με την κρεμώδη υφή είναι ένα από τα βασικά συστατικά της ιταλικής πίτσας, η Ρικότα με την ήπια γεύση της μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές συνταγές, και το ιδιαίτερο Μασκαρπόνε πρωταγωνιστεί στο τιραμισού.
Διαβάστε περισσότερα στο cantina.protothema.gr
Στη χώρα μας τα σκήπτρα των λευκών τυριών τα κρατά η φέτα, ένα τυρί που ενώ ωριμάζει για τουλάχιστον 3 μήνες καταφέρνει να διατηρεί τη φρεσκάδα του. Υπάρχουν όμως και πολλά ακόμη γεμάτα γεύσεις, αρώματα και μοναδικό χαρακτήρα. Από τα πιο γνωστά είναι το Καλαθάκι Λήμνου που στην ξηρή του μορφή είναι ιδανικό για μακαρονάδες, η πικάντικη μεσσηνιακή Σφέλα, και το φινετσάτο Μανούρι που φτιάχνεται κυρίως στη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία.
Τα αλοιφώδη έχουν την υφή πηχτής κρέμας και απλώνονται εύκολα επάνω στο ψωμί και τα παξιμάδια. Σε αυτήν τη κατηγορία ανήκουν το Ανεβατό από την περιοχή της Κοζάνης και των Γρεβενών, το Γαλοτύρι από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία, το Κατίκι Δομοκού, η Κοπανιστή από τις Κυκλάδες, το Πηχτόγαλο από τα Χανιά και η Ξινομυζήθρα από την Κρήτη και τις Κυκλάδες. Δεν ξεχνάμε, βέβαια και τα δύο λευκά μαλακά τυριά που προκύπτουν από την τυροκόμηση άλλων τυριών: τη Μυζήθρα και τον Ανθότυρο.
Εκτός από τα ελληνικά λευκά έχουμε αδυναμία και σε εκείνα της γειτονικής μας Ιταλίας: Η Μοτσαρέλα με την κρεμώδη υφή είναι ένα από τα βασικά συστατικά της ιταλικής πίτσας, η Ρικότα με την ήπια γεύση της μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές συνταγές, και το ιδιαίτερο Μασκαρπόνε πρωταγωνιστεί στο τιραμισού.
Διαβάστε περισσότερα στο cantina.protothema.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα