stefanadis-hrist

Τα Σύνορα

Χρ. Ι. Στεφανάδης

H οριοθέτηση μιας ελεγχόμενης περιοχής, δηλαδή η έννοια του συνόρου, είναι παλιά  όσο και ο άνθρωπος, αλλά και ακόμα παλαιότερη.

Αφού ακόμα και στο ζωικό βασίλειο, υπάρχει το φαινόμενο της οριοθέτησης του ζωτικού χώρου, δηλαδή περιοχής μέσα στην οποία  μεμονωμένο  ζώο ή και ομοειδής  ομάδα ,έχει την κυριότητα και την νομή. Η έννοια όμως των συνόρων,  είναι γενικότερη από τα αμιγώς γεωγραφικά σύνορα.   Μπορεί να αναφέρονται σε όρια διοικητικών δομών μέσα σε ένα κράτος, όπως είναι οι περιφέρεις και οι δήμοι. Τέλος μπορεί να αναφέρονται μεταφορικά και σε ιδεολογικά “σύνορα” μεταξύ πολιτικών σχηματισμών μέσα σε ένα Δημοκρατικό πολίτευμα. 
Όσον αφορά τα γεωγραφικά σύνορα, στα σύγχρονα και ανεπτυγμένα κράτη,   αυτά είναι σαφώς καθορισμένα και οροθετημένα.

Όσον αφορά τα σύνορα διοικητικών δομών μέσα στο ίδιο το κράτος, είναι και αυτά σαφώς καθορισμένα: Τόσο οι περιφέρειες, όσο και οι δήμοι, διαχωρίζονται και ως προς το γεωγραφικό όριο και ως προς το πληθυσμιακό στοιχείο. 

Όσον αφορά τέλος τα “σύνορα” μεταξύ πολιτικών σχηματισμών, σε μια σύγχρονη Δημοκρατία ενός “φυσιολογικού” κράτους  και αυτά είναι σαφή και περιχαρακωμένα. Και η σαφήνεια αφορά τόσο το ιδεολογικό υπόβαθρο, όσο και τις πρακτικές και τις δράσεις του πολιτικού προσωπικού και των πολιτικών σχηματισμών. Και αυτό πρέπει να ισχύει και στην περίπτωση που ο πολιτικός σχηματισμός ευρίσκεται στην κυβέρνηση, και όταν αυτός βρίσκεται στην αντιπολίτευση, αλλά ακόμα και όταν  αυτός βρίσκεται εκτός βουλής η και εκτός ενεργού πολιτικής.

Τα γεωγραφικά σύνορα ενός κράτους, διαμορφώνονται  στην διαδρομή της ιστορίας. Κυριότερος παράγοντας σε αυτή την διαμόρφωση, είναι η στρατιωτική ισχύς.     
    
Ιστορικά, κράτη που άκμασαν ,επέκτειναν , οριοθέτησαν και φύλαξαν τα γεωγραφικά τους σύνορα με αποτελεσματικότητα. Ενδεικτικά αναφέρεται το Σινικό τείχος που για αιώνες προστάτευε την αχανή Κινεζική αυτοκρατορία από τους γειτονικούς επιθετικούς λαούς.
Άλλο παράδειγμα είναι τα ανατολικά σύνορα του Βυζαντίου, που με τους ακρίτες, οι Βυζαντινοί για αιώνες συγκράτησαν επιδρομείς από την Ανατολή.

Το ίδιο συνέβη και για τα σύνορα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, αλλά  και πολλών άλλων κρατών, στην παλαιότερη και την σύγχρονη  ιστορική διαδρομή. 

Η αποτελεσματική φύλαξη όμως των γεωγραφικών συνόρων μιας χώρας, μεγάλης ή μικρής, προϋποθέτει κοινωνία ευνομούμενη, οικονομικά ισχυρή και ακμάζουσα. Και προϋποθέτει ένα Λαό που ζει αρμονικά και σε ευδαιμονία. 

Σε αντίθετη περίπτωση , δηλαδή σε χώρες με κοινωνίες παρακμιακές και σε Λαούς που η κοινωνική, η οικονομική και η πολιτισμική αδικία έχουν επικρατήσει, τα εξωτερικά σύνορα ασαφοποιούνται, αμφισβητούνται και τελικά καταρρέουν. 

Τα ιστορικά παραδείγματα είναι πολυάριθμα…
…Τα “σύνορα της καρδιάς μας” , είναι ένας όρος που επικαλείται τελευταία ο Τούρκος πρόεδρος. Αναφέρεται προφανώς στα εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα που κατείχε κατά την περίοδο της ακμής της, η Οθωμανική αυτοκρατορία!..
 
Και εκφράζει ,προφανώς για δημαγωγικούς σκοπούς, τις σκέψεις μερίδας του λαού του. 
Βέβαια, αυτά τα “σύνορα της καρδιάς” του συστήματος που κυβερνά, με τον τρόπο πού κυβερνά, την γειτονική χώρα,  μπορεί σήμερα να φαντάζουν, όχι μόνο ανέφικτα, αλλά και αστεία, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε, ότι  η δύναμη της σκέψης είναι η γενεσιουργός αιτία των πάντων. Συγκεκριμένα, να μην ξεχνάμε, ότι μια θετική σκέψη όπως αυτή που εκφράζει ο Τούρκος πρόεδρος, δημιουργεί ψυχική ευφορία, αποκαθιστά τις διαταραχθείσες ισορροπίες του οργανισμού  και παίζει βασικό ρόλο επάνω στην ύλη! Δηλαδή, το κάθε ανθρώπινο ον, έχει την δύναμη να σχεδιάζει νοητικά κάθε επιλογή του κι εν συνεχεία να την μετουσιώνει σε πράξη.

Η αρχή έχει γίνει ήδη και το επόμενο στάδιο είναι η προσπάθεια υλοποίησης του στόχου, αφού απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη έντονης επιθυμίας: Η πίστη σε αυτό το οποίο θέλουμε να υλοποιήσουμε. Γιατί, εάν πιστεύεις σε κάτι με όλη την δύναμη του μυαλού σου, τότε πηγαίνεις εσύ σε αυτόν τον στόχο  και δεν περιμένεις να έρθει εκείνος σε σένα.

Επομένως, σήμερα όσο ποτέ, είναι αναγκαίο να οριοθετήσουμε και εμείς τα “σύνορα της καρδιάς μας”. Τα σύνορα, που επεκτείνονται πολύ πέρα από αυτά του Τούρκου προέδρου. Και που επεκτείνονται όχι μόνο σε γεωγραφικά όρια, αλλά κυρίως σε πνευματικά, πολιτιστικά και επιστημονικά! 

“Σύνορα”, που να περιλαμβάνουν όλους τους Έλληνες, τόσο εντός, όσο και εκτός της Ελληνικής επικράτειας…

“Σύνορα” που θα αγκαλιάζουν όλο το πολιτικό φάσμα της δημοκρατίας μας.
“Σύνορα” που θα αποτρέπουν την επικίνδυνη διάσταση μεταξύ λαού και πολιτικής.
“Σύνορα” που δεν θα αφήνουν χώρο για προγραμματισμένες διώξεις πολιτικών αντιπάλων, αλλά θα επιβάλλουν την ομοψυχία και την ομόνοια.

“Σύνορα” που θα μας επιτρέπουν να απαντάμε δυναμικά , αν χρειασθεί, στις συνεχόμενες προκλήσεις των γειτόνων μας και να απελευθερώνουμε άμεσα τα παιδιά της Ελλάδας που οι Τούρκοι προκλητικά σύρουν σε στημένες δίκες… 

Αυτή η ασαφοποίηση και η αποδυνάμωση των “συνόρων της καρδιάς μας”, μας απειλεί και πρέπει επειγόντως να την υπερβούμε!

Για την επιβίωση της δημοκρατίας…
Για την επιβίωση της πατρίδας…

*Ο Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης  είναι Καθηγητής Καρδιολογίας 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία