Καρχαρίας “γιαλαντζί”
Χρ. Ι. Στεφανάδης

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Καρχαρίας “γιαλαντζί”

Στον Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό, κοντά στον αρκτικό κύκλο,  ψαράδες από την Γροιλανδία, ψάρεψαν ένα καρχαρία που ανήκει σε ένα μοναδικό είδος αυτού του θαλάσσιου ζώου.

Είναι από τους ζωντανούς οργανισμούς που ζουν περισσότερα χρόνια από οποιοδήποτε άλλο πλάσμα του πλανήτη μας. 

Ο προσδιορισμός της ηλικίας του καρχαρία της Γροιλανδίας , έγινε  με μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα στα μάτια του θαλάσσιου αυτού ζώου. Με την αξιόπιστη αυτή μέθοδο, οι επιστήμονες έχουν προσδιορίσει την ηλικία άλλων 28 καρχαριών αυτού του είδους. . Ο γηραιότερος μέχρι σήμερα ήταν 392 ετών, ενώ στην πλειονότητά τους τα ζώα αυτά ζουν από 272 μέχρι 512 χρόνια, ενώ θεωρείται ότι φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα σε ηλικία 150 ετών….
Πρόκειται για θηλυκό καρχαρία, μήκους 5,5 μέτρων, ηλικίας  512 ετών!.
Γεννήθηκε το έτος 1505 και δεν είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο. 

Αυτό το είδος καρχαριών μεγαλώνουν μόνο ένα εκατοστό το χρόνο και φημίζονται για την μακροβιότητα τους που φτάνει τα εκατοντάδες χρόνια. 

Σύμφωνα με την ηλικία του, ο καρχαρίας θα πρέπει να ζούσε όταν ο Γαλιλαίος χαρτογραφούσε ακόμη τον κόσμο, στους Ναπολεόντειους Πολέμους, την διακήρυξη της αμερικανικής ανεξαρτησίας και το ναυάγιο του Τιτανικού. 
Κλείσιμο

Ο καρχαρίας της Γροιλανδίας θεωρείται κορυφαίος κυνηγός στο περιβάλλον και τρέφεται κυρίως με ψάρια και πιθανότατα φώκιες. Επίσης, σε ορισμένους έχουν βρεθεί με υπολείμματα από πολικές αρκούδες και ταράνδους στα στομάχια τους. 

Προτιμά ψυχρά νερά και έχει εντοπιστεί σε βάθος 2.200 μέτρων.

Το κρέας του καρχαρία της Γροιλανδίας είναι τοξικό και για το λόγο αυτό  δεν καταναλώνεται ωμό, αλλά μαγειρεμένο με ειδικό τρόπο .

…Σκέπτομαι, ότι αν αυτός ο καρχαρίας ζούσε όλους αυτούς τους αιώνες της ζωής του στο Αιγαίο πέλαγος, και τι δεν θα είχε δει!

Αναζητώντας τροφή στον βυθό της Ελληνικής αυτής θάλασσας, θα έβλεπε τα αρχαία ναυάγια των Ελληνικών πολεμικών πλοίων από την εποχή του Ομήρου , του Τρωικού πολέμου και των Περσικών πολέμων…

Θα έβλεπε τα ναυάγια των αρχαίων Ελληνικών πλοίων, που γεμάτα καλλιτεχνικούς θησαυρούς, βούλιαξαν σε καταιγίδες παρασύροντας στον βυθό μαζί με το πλήρωμα , αγάλματα και αμφορείς , αδιάψευστα δείγματα του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού… 
Θα έβλεπε την Ελληνική επανάσταση στην θάλασσα.

Τις ανατινάξεις των Τουρκικών πλοίων από τους μπουρλοτιέρηδες, τις ναυμαχίες , αλλά και τα πτώματα των Ελλήνων που επέπλεαν στο λιμάνι της Χίου μετά την σφαγή του άμαχου πληθυσμοί από τους Τούρκους…

Θα έβλεπε τα απόνερα του θρυλικού θωρηκτού Αβέρωφ, όταν κατατρόπωνε τον Τουρκικό στόλο στο Βόρειο Αιγαίο… 

Θα έβλεπε την άνθηση της ναυτιλίας μας μετά την απελευθέρωση…
Θα έβλεπε στην Τήνο τον ύπουλο τορπιλισμό του Έλλη από τους φασίστες.
Θα έβλεπε τα Ελληνικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια, με πενιχρά μέσα να αντιστέκονται στον Γερμανο-Ιταλικό άξονα, όταν οι Τούρκοι τηρούσαν ουδετερότητα…
Και σίγουρα, αυτός ο καρχαρίας της Γροιλανδίας, αν ζούσε όλους αυτούς τους αιώνες στο Αιγαίο, δεν θα είχε καμία  αμφιβολία , ότι η θάλασσα αυτή είναι Ελληνική θάλασσα, χωρίς γκρίζες ζώνες, χωρίς αμφισβητούμενα νησιά ή βραχονησίδες…
… Ήρθε πριν λίγες ημέρες επίσημη επίσκεψη στην χώρα μας, ο πρόεδρος της γειτονικής  “φίλης” χώρας.

Σαν καρχαρίας πολύ μικρότερης ηλικίας, που γεννήθηκε 
με την συνθήκη της Λωζάννης. Και επομένως δεν είχε μνήμη της πορείας του λαού του από τις στέπες της Ασίας προς την Δύση. Την άλωση της Κωνσταντινούπολης, την υποδούλωση της χώρας μας, τις σφαγές, την καταπίεση, τον σκοταδισμό.

Απροκάλυπτα αμφισβήτησε τα σύνορά μας και την ιστορία μας.
Αμφισβήτησε τα σύνορά μας και την ιστορία μας και μέσα στο προεδρικό μέγαρο και στην Θράκη.
… Στον θαλάσσιο κόσμο του βυθού, ο καρχαρίας θεωρείται ο μεγάλος θηρευτής. Θηράματα του όμως είναι συνήθως μικρότερα και ασθενέστερα ψάρια. Τρέπεται σε φυγή μπροστά στην φάλαινα  Όρκα ή στο καμάκι του ψαρά!

Η ομοψυχία, η πολιτική σταθερότητα και κυρίως η στρατιωτική ισχύς , αποτελούν την μόνη θωράκιση της χώρας μας στον καρχαρία που απειλεί από Ανατολικά. Όλα τα υπόλοιπα, όπως η επίκληση του διεθνούς δικαίου, η προσδοκία προστασίας από τους Ευρωπαίους  εταίρους μας και  η αναφορά μας σε Ευρωπαϊκά  σύνορα , μάλλον είναι αναποτελεσματικά.

Αυτό διδάσκει και η πρόσφατη ιστορία της Κύπρου. Και τότε, ενώ η χώρα μας ήταν μέλος της Ατλαντικής συμμαχίας, οι σύμμαχοι μας δεν μας κάλυψαν. 

Το παράδειγμα του Ισραήλ είναι πιο ρεαλιστικό και ασφαλές. Φαίνεται ότι μόνο η ομοψυχία και η στρατιωτική ισχύς θα αποτρέψει ή θα αντιμετωπίσει τον κάθε καρχαρία “γιαλαντζί” !

    
*Ο Χριστόδουλος  Ι. Στεφανάδης 
 Είναι Καθηγητής Καρδιολογίας
  

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης