Τι θα λέγαμε αν η Τουρκία...
troupiwtis

Πέτρος Τρουπιώτης

Τι θα λέγαμε αν η Τουρκία...

Ας υποθέσουμε ότι: Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η Τουρκία έχει καταστεί διεθνής πόλος έλξης στρατιωτικών συνεργασιών. Και το καταφέρνει, καθώς το τουρκικό ΓΕΕΘΑ διοργανώνει ένα πολύ μεγάλο πλήθος πολυεθνικών ασκήσεων, στις οποίες συμμετέχουν πρόθυμα χώρες με μεγάλη στρατιωτική ισχύ, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ισραήλ, η Ισπανία, τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος..

Ας υποθέσουμε ότι:

Οι Τούρκοι πιλότοι συνεκπαιδεύονται με τους καλύτερους μαχητές των αιθέρων διεθνώς. Εκτελούν περίπλοκα, απαιτητικά και άκρως ρεαλιστικά σενάρια στον ουρανό, τα οποία τους προσφέρουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ιπτάμενων μέσων τους αλλά και να ανταλλάξουν πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις με τους ξένους συναδέλφους τους. Στο τέλος, μάλιστα, των συνεκπαιδεύσεων αυτών, οι ξένοι πιλότοι μιλούν με διθυραμβικά λόγια μπροστά στις κάμερες για το πόσο ευχαριστημένοι έμειναν από το υψηλό επίπεδο τόσο της εκπαίδευσης όσο και της όλης διοργάνωσης...

Ας υποθέσουμε ότι:

Το τουρκικό ναυτικό πραγματοποιεί μεγάλη πολυεθνική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο στην οποία σπεύδουν να συμμετάσχουν πλήθος άλλων χωρών όπως η Αίγυπτος, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δηλαδή το σύνολο των ισχυρών παικτών της περιφέρειας, εκδηλώνοντας έτσι τη βούλησή τους για στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία. Στην άσκηση αυτή, η οποία, σε συνέχεια αντίστοιχης του προηγούμενου χρόνου στην Τουρκία, πραγματοποιήθηκε σε όλη την αιγυπτιακή ακτογραμμή, συμμετέχουν τουρκικές φρεγάτες με τα οργανικά τους ελικόπτερα, τουρκικά αρματαγωγά και υποβρύχια, αλλά και τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τα οποία μετασταθμεύουν για τις ανάγκες της άσκησης στην Αίγυπτο, εκτελώντας από κοινού με τις δυνάμεις των άλλων χωρών πλήθος γυμνασίων όπως σενάρια αεράμυνας, απόβασης, αμφίβιων επιχειρήσεων και άμυνας σε ασύμμετρες απειλές, σε μια πρωτοφανή επίδειξη κοινής αεροναυτικής ισχύος για τα δεδομένα της Ανατολικής Μεσογείου....

Ας υποθέσουμε ότι:

Κλείσιμο
Οι Τούρκοι καταδρομείς και υποβρύχιοι καταστροφείς συνασκούνται με επίλεκτα στελέχη των Navy Seals και του 10th Special Forces Group των ΗΠΑ, με άνδρες Τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων από το Ισραήλ αλλά και μια Ταξιαρχία Ειδικών Επιχειρήσεων από τη Σερβία. Συνασκούνται με τους καλύτερους στον κόσμο σε απαιτητικές επιχειρησιακές δραστηριότητες, όπως η άμεση επιθετική ενέργεια, η μη συναινετική νηοψία, η έρευνα-διάσωση μάχης, η ειδική επιτήρηση-αναγνώριση καθώς και αντικείμενα υβριδικού πολέμου. Η άσκηση είναι μάλιστα άκρως εντυπωσιακή για όσους την παρακολουθούν, καθώς περιλαμβάνει και συνδυασμένη χερσαία και από αέρος επιχείρηση, ενώ στο τέλος της, εκτελείται άλμα ελευθέρας πτώσεως στο οποίο οι αλεξιπτωτιστές φέρουν τις σημαίες των συμμετεχουσών χωρών.

Ας μεταφερθούμε τώρα στα πραγματικά δεδομμένα

... Τίποτα φυσικά από όλα τα παραπάνω υποθετικά σενάρια δεν ισχύει.

Διότι αυτός που διοργανώνει με επιτυχία πολυεθνικές ασκήσεις όπως ο «ΗΝΙΟΧΟΣ», η «ΜΕΔΟΥΣΑ» και ο «ΩΡΙΩΝ» οι οποίες γίνονται μάλιστα και διεθνής πόλος έλξης για ισχυρές και αξιόπιστες χώρες, αυτός που σχεδιάζει και συντονίζει πολυσυμμετοχικές ασκήσεις όπως η FALCON EYE 1 και 2 με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες δίνουν την ευκαιρία να εκτελεστούν αποστολές σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων τύπου Air Superiority/Supremacy, Dissimilar Air Combat Training (DACT) και Large Force Emplyment (LFE), είναι το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και όχι το τουρκικό.

Διότι αυτοί που συνασκούνται με τους καλύτερους ξένους μαχητές, ανταλλάσσοντας πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις μαζί τους, δεν είναι οι Τούρκοι, αλλά οι Έλληνες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί.

Διότι αυτός που αποκομίζει κέρδη από τη διεξαγωγή τέτοιου υψηλού επιπέδου πολυεθνικών ασκήσεων, ενισχύοντας τις συμμαχίες του με φίλους και εταίρους, είναι η Ελλάδα και όχι η απομονωμένη διεθνώς, αυτό το διάστημα, Τουρκία.

Μόνο έτσι τελικά γίνεται αντιληπτή σε όλη της τη διάσταση η αξία της ολοένα αυξανόμενης δυναμικής των πολυεθνικών στρατιωτικών ασκήσεων αλλά και αμυντικών συνεργασιών, όπως η συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που περιλαμβάνει μάλιστα και ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, τις οποίες προωθούν το Υπουργείο Εξωτερικών από κοινού με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ.

Μόνο αν αναλογιστούμε το πόσο θα «πείραζε» ακόμα και τον απλό Έλληνα πολίτη να ακούει ότι οι Τούρκοι διοργανώνουν πολυεθνικές ασκήσεις τέτοιου βεληνεκούς και εμείς καθόμαστε, ατενίζοντας το …υπερπέραν, μόνο τότε μπορούμε να αντιληφθούμε τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας με την Ελλάδα όχι απλώς παρούσα, αλλά ενεργά συμμετέχουσα και σε αρκετές περιπτώσεις πρωτοστατούσα

Και πώς άλλωστε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά.

Τι είδους στρατηγική ή επιχειρησιακή συνεργασία να μοιραστεί η Τουρκία με άλλες χώρες, όταν η εξωτερική της πολιτική είναι οικοδομημένη πάνω στην επιθετικότητα, τις παραβάσεις του διεθνούς δικαίου και την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των άλλων;
Ποιος θέλει να μοιραστεί «το δογματικό όραμα της Γαλάζιας Πατρίδας» που μόνο αστάθεια και αναθεωρητισμό πρεσβεύει;
Φυσικά κανείς...

Διότι τα δημοκρατικά κράτη επιθυμούν την σταθερότητα και την ασφάλεια, επιθυμούν το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας, γι’ αυτό και έλκονται από την Ελλάδα σχηματίζοντας κοινούς χερσαίους, ναυτικούς και αεροπορικούς «αμυντικούς σχηματισμούς μάχης» μαζί της.

Γι’ αυτό και δίνουν χωρίς υπεκφυγές «ψήφο εμπιστοσύνης» στην αξιόπιστη Ελλάδα και όχι στην αναξιόπιστη Τουρκία, τον προβληματικό ρόλο της οποίας έχουν αντιληφθεί απόλυτα.

Τα δε διθυραμβικά σχόλια των ξένων στρατιωτικών για τους Έλληνες συναδέλφους τους στο τέλος κάθε τέτοιας άσκησης, αποτελεί την καλύτερη «έξωθεν μαρτυρία» και την καλύτερη επιβεβαίωση της υψηλής αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μέσα από τέτοιες συνεργασίες, ενισχύονται και οι σχέσεις με χώρες μεγάλου γεωπολιτικού εκτοπίσματος με τις οποίες μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες με ότι αυτό συνεπάγεται για τη διεθνή θέση και εικόνα της χώρας μας.

*Ο Πέτρος Τρουπιώτης είναι δημοσιογράφος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK