savvidis01

Παναγιώτης Σαββίδης

To Βερντέν (Verdun) είναι μια πόλη 18.000 κατοίκων στην Β.Α. Γαλλία στην ιστορική περιοχή της Λωρραίνης, κοντά στα σύνορα με την Γερμανία. Κτισμένη σε στρατηγική τοποθεσία, που ελέγχει τις διαβάσεις που οδηγούν στο Παρίσι, η πόλη οχυρώθηκε ισχυρά και κατά τη διάρκεια του Α΄ Π.Π.. Εκεί μάλιστα, έλαβε μέρος μία από τις φονικότερες αναμετρήσεις μεταξύ Γάλλων και Γερμανών, που κράτησε έντεκα σχεδόν μήνες, με βαριές απώλειες και για τις δύο πλευρές. Η αντοχή και η αποτελεσματικότητα των οχυρώσεων στο Βερντέν οδήγησε τους Γάλλους στη συνέχεια στην κατασκευή της περίφημης «Γραμμής Μαζινό», η οποία όμως αποδείχθηκε εντελώς ανεπαρκής για τις συνθήκες του Β' Παγκοσμίου Πόλεμου.

Πριν ακόμη το αίμα του νεκρού Κωνσταντίνου Κατσίφα στεγνώσει, οι γνωστοί πρόθυμοι ξαμολήθηκαν σε social media,  τηλεοράσεις και εφημερίδες αβαντάροντας  το αλβανικό αφήγημα για την εκτέλεση του 35χρονου ομογενή, ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, χωρίς να κρατήσουν τα ελάχιστα προσχήματα και προσκολλημένοι στις ιδεολογικές τους εμμονές.

Αντί να επιλέξει τη σιωπή, ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης συνεχίζει να προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, όχι μόνο εμμένοντας στην ανιστόρητη άποψή του για το θέμα της γενοκτονίας των Ποντίων, αλλά κάνοντας προκλητικά λόγο για «στερεότυπα που αναζωπυρώνουν τον εθνικιστικό λόγο»

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν σταθερά την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, να «σπάει» το όριο του 3% και να πετυχαίνει την είσοδο του στην βουλή, όποτε και εάν προκηρυχθούν εκλογές

Οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με την προέλαση των τζιχαντιστών του ISISκαι τις διώξεις των χριστιανών από τις πατρογονικές τους εστίες, έφερε στην επιφάνεια την παρουσία χιλιάδων ελληνορθόδοξων στο Λίβανο και στην Συρία, που έως πρότινος ελάχιστοι γνώριζαν την παρουσία τους.

1

Μπορεί να πέρασαν 20 χρόνια από το περιβόητο : «Ποιος θα θυμάται τη Μακεδονία σε δέκα χρόνια;» του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ωστόσο παρά την οικονομική κρίση που βιώνουμε, η πλειοψηφία των Ελλήνων και κυρίως τα 3,5 εκατομμύρια Μακεδόνων, εξακολουθούν να θυμούνται τη Μακεδονία και τη συνεχιζόμενη προσπάθεια των Σκοπίων να καπηλευτούν την ιστορική και πολιτιστική της κληρονομιά.

«Βλαχάρα, φάγατε τόσα εκατομμύρια» γιουχάισαν τη Βίκη Σταμάτη, σύζυγο του Άκη Τσοχατζόπουλου,  πλήθος κόσμου λίγο πριν οδηγηθεί στον ανακριτή στο κτίριο 6 της πρώην Σχολής Ευελπίδων, προκειμένου να απολογηθεί.

Σήμερα συμπληρώνονται 71 χρόνια από την εισβολή των Ναζιστικών Στρατευμάτων στην Ελλάδα και τη γενναία αντίσταση των υπερασπιστών των οχυρών της Γραμμής Μεταξά, από το Μπέλες έως την Ροδόπη στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Μια σημαντική επέτειος, επίκαιρη όσο ποτέ, που λίγοι ωστόσο θυμήθηκαν.

Μια χούφτα Έλληνες, οι περισσότεροι έφεδροι του αλβανικού μετώπου, κατάφεραν να αποσπάσουν τον παγκόσμιο θαυμασμό, για το ηρωικό τους ανάστημα απέναντι στους συμπατριώτες της κυρίας Μέρκελ που να μεν διέθεταν υπεροπλία και τα πλέον σύγχρονα όπλα της εποχής, αλλά τότε οι δικοί μας παππούδες πάλευαν για τα ιδανικά και πίστευαν στο δίκαιο του αγώνα τους.

Στα απαρατήρητα πέρασε η είδηση πως δικαστήριο των ΗΠΑ δικαίωσε την Ισπανία, ζητώντας από την εταιρεία Odyssey Marine Exploration, που ειδικεύεται στον εντοπισμό και την ανέλκυση ναυαγίων, να επιστρέψει  στη χώρα θησαυρό που ανέλκυσε  το 2007 από βυθισμένη γαλέρα του 19ου αιώνα στα ανοιχτά της Πορτογαλίας.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο μαζί με συναδέλφους από άλλα ΜΜΕ, βρεθήκαμε στην όμορφη Πιερία, προσκεκλημένοι του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, με μοναδικό στόχο να γνωρίσουμε  τις ομορφιές και τα αξιοθέατα ενός τόπου, που πολλά έχει να προσφέρει στον επισκέπτη.

Τα όσα ζούμε τις τελευταίες ώρες με τις νέες απαιτήσεις της Ε,Ε και των δανειστών μας, αγγίζουν τα όρια του πλήρους εξευτελισμού των Ελλήνων και της πολιτικής τους ηγεσίας.

Η βουλευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ κυρία Μίκα Ιατρίδη, ανήκει στους νέους αυτής της χώρας, που σίγουρα στάθηκαν τυχεροί στη ζωή τους. Όχι επειδή μόλις σε ηλικία 32 ετών οι συμπατριώτες της, την έστειλαν στο κοινοβούλιο, αλλά επειδή κυριολεκτικά είχε … «μπάρμπα στην Κορώνη».

Το 1992 ανεβαίνοντας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο  τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, είχε βουρκώσει δημόσια όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το όνομα της Μακεδονίας.

Τον φετινό Δεκαπενταύγουστο, βρέθηκα στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου, όπου για δεύτερη συνεχή χρονιά τελέστηκε μέσα σε συγκινησιακή ατμόσφαιρα, πανηγυρική θεία λειτουργία χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.