panagiotis-vlaxos01

Θα σώσει η Αυτοδιοίκηση τη χαμένη τιμή της πολιτικής;

Παναγιώτης Βλάχος

Ωρες-ώρες είναι να απελπίζεσαι από το πόσο στον κόσμο της παραμένει η ελληνική πολιτική ζωή. Ακόμη και χωρίς μνημόνια, αλλά με διεθνή επιτροπεία, η δεκαετής σχεδόν κρίση δεν λέει να τελειώσει ως νοοτροπία και αντίληψη. Ο διχασμός παραμονεύει στη γωνία.

Ο εμφυλιοπολεμικός λόγος αναζωπυρώνεται με την πρώτη ευκαιρία.

Τα καθημερινά δελτία Τύπου των δύο μεγάλων κομμάτων είναι γεμάτα εχθρικά επίθετα για τον πολιτικό αντίπαλο. Υπουργοί σχολιάζουν την αποτυχία τους μεταθέτοντας την ευθύνη στους πολίτες ή στους υφισταμένους τους. Ο πρωθυπουργός προσβάλλει Ελληνα πολίτη από το βήμα της Βουλής σε μια αποτυχημένη απόπειρα χιούμορ. Σκάνδαλα, ράσα και προεκλογικές παροχές είναι το τρίπτυχο μιας παρακμιακής καθήλωσης σε έναν μικρόκοσμο που τροφοδοτείται από τις επιδιώξεις λίγων στις μερικές εκατοντάδες τετραγωνικά που ενώνουν τις πλατείες Συντάγματος και Κολωνακίου.

Φαίνεται ότι βγήκαμε από την κρίση χωρίς κάποια βασικά συμπεράσματα ή έστω κάποιου είδους επιθυμητή συμβατότητα με άλλες χώρες που τη γλίτωσαν. Δεν είναι τυχαίο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συνανθρώπων μας θεωρεί ότι η πολιτική λειτουργεί ως ένα σύμπαν με δικούς του κανόνες και συνθήκες συναλλαγής, διαφθοράς και αλληλοεξυπηρετήσεων.

Υπάρχει όμως και ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εκεί τα πράγματα μάλλον είναι διαφορετικά. Ισως γιατί εκεί σκάνε τα πρώτα κύματα της κοινωνικής ωρίμανσης ή οι κρίσεις της καθημερινότητας. Από το 2010, που λειτούργησε ο «Καλλικράτης» και παρά τα προβλήματά του, περιφέρειες και δήμοι υποκατέστησαν και συμπλήρωσαν πολλές από τις λειτουργίες του κεντρικού κράτους, ενώ δημιουργήθηκαν νέοι θεσμοί και υπηρεσίες για την προστασία των ασθενέστερων. Αν βέβαια το κράτος έλυνε τα χέρια της Αυτοδιοίκησης, θα λύνονταν και περισσότερα προβλήματα. Και σίγουρα θα γλιτώναμε και ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και ταλαιπωρία, αν αποκεντρώναμε την πλειοψηφία των κρατικών υπηρεσιών και αφήναμε την κεντρική κυβέρνηση να σχεδιάζει και να αξιολογεί τις πολιτικές της. Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία.

Η ιστορία όμως που έχει σημασία είναι ότι σήμερα η σημερινή κεντρική πολιτική απογοητεύει τους πολίτες. Οι προσδοκίες, όμως, δεν θα μείνουν ορφανές. Πολλές θα στραφούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εχουμε δει ότι ένας καλός δήμαρχος, που διαδέχεται έναν άλλο καλό δήμαρχο μπορούν από κοινού να κάνουν τη διαφορά και να αλλάξουν αντιλήψεις, να βάλουν τους πολίτες στο παιχνίδι, ώστε να προστατεύουν την πόλη τους από πισωγυρίσματα.

Δυστυχώς αυτή η συνέχεια δεν συνέβη στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Μια καλή θητεία διακοπτόταν από οπορτουνιστές ή όσους έψαχναν εφαλτήριο για την κεντρική πολιτική σκηνή. Ωστόσο, η παρακαταθήκη Καμίνη και Μπουτάρη, με όσα αρνητικά και αν τους προσάψει κανείς, είναι μια βάση για να χτίσει κανείς. Απέδειξαν ότι μπορεί μια δημοτική αρχή να εκφράζει έμπρακτα προοδευτικές αρχές και πολιτικές. Και ότι προφανώς είναι σημαντικό να αλλάζουν οι λάμπες και να μαζεύονται τα σκουπίδια στην ώρα τους, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να σέβεσαι το δημόσιο χρήμα, να μεριμνάς για όσους δεν έχουν ένα πιάτο φαγητό, να τα βάζεις με τους νεοναζί και να ανοίγεις τους πολιτισμικούς και οικονομικούς ορίζοντες της πόλης σου.

Κάθε δήμαρχος πρέπει να κρίνεται από τις συνθήκες που καλείται να διαχειριστεί. Τώρα πια στη μεταμνημονιακή Ελλάδα δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα έχουν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο. Ούτως ή άλλως, με τον «Κλεισθένη» κανείς δεν θα περισσεύει την επόμενη μέρα. Ρεαλιστές και ιδεαλιστές θα πρέπει να συνεργαστούν για το καλό των πόλεων, αλλά και για τη χαμένη τιμή της πολιτικής, έτσι όπως τη χρεοκοπούν καθημερινά οι σημερινοί κυβερνώντες.


*Σύμβουλος δημόσιας καινοτομίας και νομικός

ΣΧΟΛΙΑ (4)

ΤΤ

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι μικρογραφία της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Από ποτέ μετουσιώθηκε σε «αγγελούδια»;

Ειναι αλήθεια ,αλλά πευτει μαύρο

Δεν το λέμε με το όνομα τους. Το κρύβουμε. Δεν θέλουμε να το πούμε. Η αυτοδιοίκηση , είμαι η μόνη ίσως ελπίδα να απαλλαγουμε από το χτικιο , που κατατρωει τα σωθικά μας δεκαετίες τώρα. Από το δημοσιουπαλληλικο κατεστημενο. Τον στρατό κατοχής. Από τα γιουσουφάκια που έχουν ανέβει στον σβέρκο του δημοσιου και κατά τρώνε τα πάντα. Δήμοι που να έχουν την δυνατότητα να αναλάβουν πολλούς τομείς από το κρατος δυνάστη, να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες. Αλλά δεν αφήνει η κεντρική κυβέρνηση, να αποποιηθει των εξουσιών της, όπως π.χ. ο διορισμός υπαλληλων,που συνεπάγεται και τους ανάλογους ψηφους στις εκλογές. Και ως φαίνεται θα σερνομαστε για πολλά χρόνια ακόμη.

τζιζζζ

ο διχασμος δεν παραμονευει,ειναι εδω.

Μας καταστρέψατε

Πολιτικοί και παρατρεχάμενοι. Προσέξτε καθ σεις είστε μέσα.

Ασε ρε φίλε

Βγήκες να μας πεις για τα πρώτα παρτάλια... Που το είδες το καλό από τον Καμίνη κι τον Μπουτάρη; Θα σωθεί η ..."χαμένη τιμή της πολιτικής " με τα γκέι παρέιντ; Ρε που βρεθήκατε τέτοια μπουμπούκια; Ρε σοβαρευτείτε ρε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία