Γιατί πρέπει να “αναβαπτιστεί” το Χ.Α
Παν. Γκρουμούτης

Παν. Γκρουμούτης

Γιατί πρέπει να “αναβαπτιστεί” το Χ.Α

Μετά την πάροδο 100 και πλέον ημερών από το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου ορισμένα πράγματα έχουν πια... σταθεροποιηθεί.

Η "πρώτη φορά Αριστερά" επιλογή των Ελλήνων δοκιμάζεται μέρα με τη μέρα στις διαβουλεύσεις με τους εταίρους και πιστωτές μας, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η κοινή γνώμη ακόμη στηρίζει την κυβέρνηση ευελπιστώντας να μην υποστεί νέα επώδυνα μέτρα, φόρους και... περαιτέρω μείωση του βιοτικού της επιπέδου, ενώ ακόμα και η στάση που τηρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχει σαφώς διαφοροποιηθεί σε σχέση με τα... "ειωθότα" του παρελθόντος.

Αλήθεια, ποιος δεν θυμάται τι συνέβαινε κάθε φορά στα κόμματα εξουσίας που έχαναν στην κάλπη; Ποιος δεν θυμάται πολιτικούς αρχηγούς να παραιτούνται μέσα σε λίγες ώρες ή μέρες μετά την ήττα, ποιος δεν θυμάται επίδοξους διαδόχους να τρέχουν στο Ζάππειο ξημερώματα; Τι απ' όλα αυτά έχει συμβεί μέχρι τώρα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ; Σωστά. Τίποτε...

Αν όλα αυτά είναι σημάδια μιας νέας εποχής, μιας μεταστροφής της χώρας, του λαού μας, σε νέες συνήθειες, σε νέα συμπεριφορά, καλώς να τα δεχθούμε. Αλλά μήπως στο ενδιάμεσο των διαβουλεύσεων σε Brussels Group και... Athens Club, να βρει κανείς κυβερνητικός ταγός λίγο χρόνο να ασχοληθεί σοβαρά και με την αγορά;

Τι σκέφτεσαι τώρα, ενδεχομένως θα αναρωτηθείτε. Με τη διαφορά πως ακόμα κι αν το έχουμε ξεχάσει τόσα χρόνια, η πραγματικότητα θέλει την χρηματιστηριακή αγορά να είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης, ιδίως σε οικονομίες όπως η δικιά μας που βρίσκονται σε φάση αναδιοργάνωσης με φιλοδοξίες ανάπτυξης...

Καλές, χρυσές και άγιες και προπάντων αναγκαίες οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες όπως η ρύθμιση των χρεών ή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Καλές αλλά δεν φτάνουν.
Κλείσιμο

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η ελληνική οικονομία θα μπει, πιθανότατα από τον Ιούνιο, σε μια νέα φάση. Όλοι θέλουμε να ελπίζουμε πως θα κινηθεί προς μια τελική φάση εξυγίανσης και στα πρώτα βήματα της ανάπτυξης. Και γι' αυτό ο ρόλος της χρηματιστηριακής αγοράς πρέπει να... αναβαπτιστεί και να αναβαθμιστεί.

Για όσους διαφωνούν το παράδειγμα που μας έδωσε η αγορά τις τελευταίες ημέρες ήταν τρανταχτό! Τις τελευταίες 4 ημέρες το Χ.Α. σημείωσε άνοδο 100 μονάδων για το Γενικό Δείκτη, ξεκόλλησε από τα χαμηλά 31 μηνών και κατέγραψε συνεχόμενα κέρδη σε ποσοστό που είχε να δει από το Νοέμβριο πέρυσι. Κι όλα αυτά επειδή κάποιοι επενδυτές, στην πλειονότητά τους ξένοι (!), "πόνταραν" και προεξόφλησαν πως αργά ή γρήγορα, θα υπάρξει συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. Κι επειδή το "ποντάρισμα" ήταν και είναι μεγάλο, επέλεξαν να τοποθετηθούν στα τραπεζικά χαρτιά, ορισμένα εκ των οποίων άγγιξαν μέσα σε δυο-τρεις συνεδριάσεις, κέρδη της τάξης του 60% μέχρι και 70%!

Είναι λοιπόν προφανές πως η αγορά μας αναμένει έναν ισχυρό καταλύτη για να αντιδράσει. Κι όταν αντιδράσει μόνο θετικά μπορεί να προσδώσει στην όλη εθνική προσπάθεια να μπει η χώρα σε φάση ανάπτυξης.

Εξ' ου και η "πρώτη φορά Αριστερά" διακυβέρνηση θα πρέπει σιγά-σιγά να ασχοληθεί λίγο πιο επισταμένα και με το Χρηματιστήριο. Που αίφνης μπορεί – υπό προϋποθέσεις – να σταθεί αρωγός ακόμα και μιας αριστερής κυβέρνησης...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ