Στην Ελλάδα απολαμβάνουμε υψηλό βαθμό ελευθερίας σε πάρα πολλούς τομείς. Σίγουρα είμαστε ελεύθεροι στον τρόπο που εκφραζόμαστε, πολλές φορές τείνουμε στην ασυδοσία. Μπορούμε να ρίξουμε την ευθύνη για όλα τα δεινά της υπερδεκαετούς κρίσης με τα μνημόνια στους πολιτικούς, τα κόμματα και τους πρωθυπουργούς που κυβέρνησαν, σχεδόν εξαγνίζοντας τα δικά μας λάθη ή τις παραλείψεις θεσμών που έπρεπε να λειτουργούν ανεξάρτητα, σταθεροποιητικά, σαν τη αλογόμυγα που θα έπρεπε να είναι το ξυπνητήρι.
Είμαι σίγουρος ότι κάτι πολύ στραβό συμβαίνει στα πανεπιστήμιά μας. Καθρέπτης της κοινωνίας μας, των ίδιων των εαυτών μας είναι, ας μην γελιόμαστε. Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, κατά τη διάρκεια ενός πάρτι όπου συμμετείχαν 600-700 άτομα και υποθέτουμε ότι πολλοί εξ αυτών ήταν φοιτητές, υπήρχαν και συνεργεία με... βαριοπούλες, που αποφάσισαν να γκρεμίσουν βιβλιοθήκη που χτιζόταν στους χώρους του ιδρύματος
Περίπου 300 άμαχοι πολίτες βρέθηκαν νεκροί στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, περίπου 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το Κίεβο, μετά την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων. Τουλάχιστον 50 από τους νεκρούς, σύμφωνα με τις ουκρανικές δημοτικές αρχές, εκτελέστηκαν με μια σφαίρα στο κεφάλι. Κάποιοι από τους νεκρούς βρέθηκαν με δεμένα τα χέρια πίσω από την πλάτη.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναδιατάσσει τις ισορροπίες και τις ζώνες επιρροής - Οι ΗΠΑ αποκομίζουν κέρδη σε βάρος της Ε.Ε., όπου Γαλλία και Γερμανία διαγκωνίζονται για την πρωτοκαθεδρία - Η Κίνα διαφωνεί με την ένταση, αλλά κοιτάζει προς την Ταϊβάν, ενώ ο Ερντογάν βρίσκει ευκαιρία να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με Ουάσινγκτον και Τελ Αβίβ
Μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία τίποτα δεν είναι όπως πριν. Η Ευρώπη, συνηθισμένη σε 60 χρόνια ειρήνης, με κάποια πολεμικά διαλείμματα στα Βαλκάνια που δεν έλαβαν την μορφή γενικευμένου πολέμου, ούτε και δημιούργησαν την αίσθηση ότι μπορεί και να βρισκόμαστε μπροστά στην απειλή ενός Γ' Παγκόσμιου Πολέμου, ξύπνησε από βαθύ λήθαργο.