makis-pollatos1

Μάκης Πολλάτος

Πόσο πιθανό είναι να έχουμε... παρεξηγήσει τον Ερντογάν; Είναι δυνατόν ο πρόεδρος της Τουρκίας να ετεροκαθορίζεται στη συλλογική συνείδηση των Ελλήνων που τον θεωρούν εκ των προτέρων μοχθηρό, ύπουλο, ραδιούργο, κακό, υποχθόνιο λόγω της συνήθους καχυποψίας με την οποία αντιμετωπίζουμε τους Τούρκους λόγω της μόνιμης συνήθειάς τους να θέλουν να αφανίσουν ό,τι το ελληνικό από προσώπου γης;

2

«Από την 4η Μαΐου 2020 που τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο της κυβέρνησης για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας COVID-19, τονίζεται διαρκώς από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ ότι το επόμενο 15ήμερο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο» ανέφεραν στρατιωτικές πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εξηγώντας ότι «οι προφανείς ιδιαιτερότητες αυτής της κρίσιμης για τη δημόσια υγεία περιόδου επιβάλλουν τη συνέχιση και για το επόμενο τουλάχιστον δεκαπενθήμερο της πρόσκαιρης αναστολής των δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης μεγάλης κλίμακας, προς διαφύλαξη του εξαιρετικά χαμηλού ποσοστού κρουσμάτων COVID-19 στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, ποσοστό το οποίο στην κορύφωση της πανδημίας στη χώρα μας δεν ανήλθε πέραν του 0,05% της δύναμης τους».

6

Η ελληνική οικονομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό. Υπολογίζεται ότι το 20% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της Ελλάδας προέρχεται -ευθέως ή εμμέσως- από τον τουρισμό.

10

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας «στήριξαν» και «στηρίζουν» την κυβέρνηση στην κρίση με τον κορωνοϊό. Έτσι πιστεύει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αύτο είπε και την Πέμπτη από το βήμα της Βουλής (και μην βιαστείτε, ο μήνας είχε 2, δεν ήταν Πρωταπριλιά).

183

Ο Γολγοθάς που ανεβαίνουν η Ιταλία και η Ισπανία με τους χιλιάδες νεκρούς από τον κορωνοϊό νομίζω ότι δεν θα πρέπει να έχει αφήσει σε κανέναν Έλληνα και σε καμία Ελληνίδα αμφιβολίες για την αξία του να τοποθετείς τον σωστό άνθρωπο στην πιο κρίσιμη θέση.

202

Κατά τη διάρκεια της μάχης μου φαίνεται πως είναι λάθος να ασχολούμαστε με αλλότρια θέματα. Πολύ περισσότερο να σχεδιάζουμε έκτακτα στρατοδικεία ή δικαστήρια για να αποδώσουμε ευθύνες. Ο εχθρός σε αυτή την μάχη είναι ο κορωνοϊός. Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να τον αντιμετωπίσει, να τον σταματήσει, να τον νικήσει -κι αν μπορέσει- ακόμη και να τον εξαλείψει.

60

Μία εβδομάδα μετά τον βομβαρδισμό τουρκικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ της Συρίας με αποτέλεσμα τον θάνατο 34 Τούρκων στρατιωτών, ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέπτεται σήμερα την Μόσχα για συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Επισήμως, οι 34 Τούρκοι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό της συριακής πολεμικής αεροπορίας. Σχεδόν αφιονισμένος, αφού δεν μπορούσε να αποδείξει πιθανή εμπλοκή της Μόσχας στον θάνατο των 34 στρατιωτών του, ο Ερντογάν έκανε πράξη τις απειλές του και άνοιξε τα σύνορα της Τουρκίας προς την Ελλάδα με σκοπό να πλημμυρίσει την Ευρώπη με μετανάστες. Ο Τούρκος πρόεδρος κέρδισε έτσι λίγες ημέρες, μέχρι να κανονίσει την σημερινή του συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

1

Τέσσερις ημέρες σε αφωνία η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δεν βρήκε λέξη να πει για την οργανωμένη από την Τουρκία προσπάθεια χιλιάδων παράνομων μεταναστών από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και πολλές αφρικανικές χώρες να διεισδύσουν στην Ελλάδα.

3

Έμεινε η παραμικρή αμφιβολία σε κανέναν σώφρονα Έλληνα για το τι επιδιώκει ο Ερντογάν στέλνοντας χιλιάδες λαθρομετανάστες στην Ελλάδα; Διατηρεί κανείς από τους λογικούς σε αυτή την χώρα επιφυλάξεις για το πού το πάνε οι Τούρκοι;

27

Το δόγμα της ψυχραιμίας, με το οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε την μίνι κρίση της 31ης Ιανουαρίου με τον πλου του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Oruc Reis» στο νοτιοανατολικό άκρο του FIR Αθηνών επιστρατεύουν στα υπουργεία Εξωτερικής και Εθνικής Άμυνας για να σχεδιάσουν την ελληνική αντίδραση σε περίπτωση που ο Ταγίπ Ερντογάν υλοποιήσει τις απειλές του και ξεκινήσει θαλάσσιες εργασίες στον άξονα Ρόδου-Καρπάθου-Κάσου-Κρήτης.

11

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος τις τελευταίες ημέρες είναι εξόχως αποκαλυπτικός σχετικά με τους σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων. Όπως εξήγησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο εκσυγχρονισμός 85 ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 θα διαρκέσει περίπου 7 με 8 χρόνια.

19

Η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν βρίσκονται σε μια κατάσταση λίγο πριν τον πόλεμο. Αυτή την ώρα οι πιο αξιόπιστοι συνομιλητές του Ιράν είναι η Ρωσία και η Τουρκία. Με δεδομένη την επιρροή της Μόσχας και της Άγκυρας στην Τεχεράνη, θα περίμενε κάποιος από την Ουάσιγκτον να τα σπάσει μαζί τους σε αυτή την συγκυρία; Μάλλον δύσκολο.

5

Η τέλεια καταιγίδα στα Ελληνοτουρκικά πλησιάζει, καθώς όλα δείχνουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αποφασίσει να υλοποιήσει τις απειλές του για θαλάσσιες έρευνες στην περιοχή µεταξύ Κρήτης και Λιβύης. «Τα πράγµατα θα πάνε στα άκρα», προβλέπει αξιωµατούχος µε γνώση των διπλωµατικών διεργασιών µεταξύ Αγκυρας και Τρίπολης, εξηγώντας ότι ο κ. Ερντογάν θα προχωρήσει στο σχέδιό του γ ια έρευνες υδρογονανθράκων σε ελληνική υφαλοκρηπίδα στον άξονα Ρόδος - Κάρπαθος - Κάσος - Κρήτη και νοτιότερα.

28