LIVE

Κορωνοϊός

makis-pollatos1

Μάκης Πολλάτος

Η καραντίνα διήρκεσε πολύ περισσότερο από 40 ημέρες. Κι εδώ που τα λέμε, ποιος από μας μπορεί εύκολα να χαρακτηρίσει τον εαυτό του... υπεράνθρωπο και να παραδεχτεί ότι πράγματι εφάρμοσε πλήρως όσα προέβλεπαν τα πρωτόκολλα για τον περιορισμό της πανδημίας, κινούνταν αυστηρά στο δρομολόγιο δουλειά-σπίτι και σπίτι-δουλειά χωρίς διαλείμματα για περιπάτους δίχως sms, ούτε συνάξεις στα κρυφά με φίλους;

3

Το είδαμε κι αυτό: Περσόνες που καλά-καλά δεν ξέρεις πώς βιοπορίζονται, να παροτρύνουν τους νέους, ανθρώπους που είναι άνεργοι επί μήνες, να προσφέρουν δωρεάν-εθελοντική εργασία απλώς για να αποκτήσουν... εμπειρία.
Θα μπορούσε να είναι κακόγουστη φάρσα. Κάποιος που είναι καλοπληρωμένος για να αναδεικνύει γκάφες άλλων να προτείνει σε ταλαιπωρημένους, χτυπημένους από την κρίση να μπουν στην αγορά εργασίας δουλεύοντας αμισθί με το σκεπτικό ότι από το να κάθονται στο σπίτι, είναι καλύτερα να δουλεύουν κι ας μην πληρώνονται διότι έτσι, λέει, θα μαζέψουν εμπειρίες, θα δουν πώς λειτουργεί ο τομέας που τους ενδιαφέρει κι αυτό δήθεν δεν αποτιμάται...

31

Οι λοιμωξιολόγοι, πνευμονολόγοι, ειδικοί και άλλοι παθολόγοι είναι διχασμένοι για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Άλλα λέει ο ένας, άλλα ο δεύτερος, άλλα ο τρίτος. Προφανώς, το πρόβλημα δεν είναι η πολυφωνία, ούτε οι διαφορετικές απόψεις.

Οι πληροφορίες ότι η Μόσχα μετακίνησε περίπου 40.000 στρατιωτικούς μαζί με άρματα μάχης, μονάδες πυροβολικού, ακόμη και βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία έχουν θέσει το Κίεβο σε κατάσταση συναγερμού.

11

Αν υποθέσουμε ότι το 60% της χερσαίας επιφάνειας της Ελλάδας είναι δάσος, τότε οι νέοι δασικοί χάρτες είναι ακριβείς και δεν θα έπρεπε να υπάρχει κάποιου είδους πρόβλημα.

8

Στον σύγχρονο δυτικό κόσμο, τουλάχιστον στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ο πληθυσμός γερνάει. Κι αυτό δεν είναι νέο. Οι γυναίκες χειραφετούνται ολοένα και περισσότερο, δίνουν προτεραιότητα στην καριέρα τους, παραμερίζουν τον στόχο δημιουργίας οικογένειας και αφήνουν για το μακρινό μέλλον την τεκνοποίηση. Για να διατηρείται ο πληθυσμός μιας χώρας, κάθε γυναίκα κατά μέσο όρο πρέπει να φέρνει στον κόσμο 2,1 παιδιά. Στην Ελλάδα ο ρυθμός αναπλήρωσης είναι μόλις 1,35 γεννήσεις ενά γυναίκα.

32

Σίγουρα δεν είναι και το πιο συνηθισμένο πράγμα να ακούς τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να αποκαλεί τον πρόεδρο της Ρωσίας «δολοφόνο», προειδοποιώντας ότι θα πληρώσει τις συνέπειες των πράξεών του. Ούτε και μπορείς να μείνεις ατάραχος βλέποντας τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να υποστηρίζει ότι η πολιτική της Κίνας σε μια σειρά από θέματα απειλεί τους κανόνες στους οποίους εδράζεται η παγκόσμια σταθερότητα.

2

Ως κοινωνία έχουμε δώσει απάντηση στο ερώτημα «πού το πάει η Τουρκία;»; Εχουμε αναρωτηθεί αν το καθεστώς Ερντογάν δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να γίνει η μεγαλύτερη απειλή για την χώρα, επιδιώκοντας την γιγάντωση και επέκταση της Τουρκίας με τρόπο ώστε να περιορίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας;

8

Η Τουρκία, ως αναθεωρητική αλλά και επεκτατική δύναμη, απαιτεί την προσοχή όλων των δυνάμεων του έθνους που καλούνται να σχεδιάσουν προσεκτικά τα συστηματικά βήματα μιας στρατηγικής για την αντιμετώπιση των κινδύνων που θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια.

9

Τα όσα φρικτά αποκαλύπτονται το τελευταίο διάστημα για τη δράση προσώπων υπεράνω υποψίας που -πίσω από κλειστές πόρτες, σε διαμερίσματα αλλά και στη σκηνή ή στα παρασκήνια- βίαζαν ανηλίκους, κακοποιούσαν σεξουαλικά γυναίκες και άντρες ή υποχρέωναν συνεργάτες τους σε ανομολόγητες πράξεις με την απειλή της επαγγελματικής εξαφάνισης και το δέλεαρ της... ανέλιξης είναι κυριολεκτικά αδιανόητα.

3

Κακά τα ψέματα, αν θέλουμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, αυτή την εποχή είμαστε χωρισμένοι σε δύο νέες κατηγορίες: Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι.

5

Ξεκίνησαν λοιπόν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας, έπειτα από πέντε χρόνια ψυχρής αντιπαράθεσης. Ιδίως τους έξι τελευταίους μήνες του 2020, ο Ερντογάν τράβηξε το σκοινί μέχρι του σημείου να σπάσει, θεωρώντας ότι θα μπορούσε να προκαλέσει την Ελλάδα να κάνει το πρώτο βήμα ξεκινώντας μια ανεξέλεγκτη στρατιωτική αντιπαράθεση.

27