Δολοφονία Καρολάιν

makis-pollatos1

Μάκης Πολλάτος

Αν υποθέσουμε ότι το momentum της οριακής βελτίωσης των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία διατηρηθεί και στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, τότε θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να εξοπλιστεί με νέα οπλικά συστήματα για τη θωράκιση της άμυνάς της. Σωστά; Άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο στρατός κοστίζει χρήματα και η χώρα δεν πρέπει να ξοδεύει χρήματα χωρίς λόγο.

30

Όποιος είχε παρακολουθήσει τα 35 λεπτά της λεκτικής αντιπαράθεσης του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 15 Απριλίου στην Άγκυρα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ανέμενε κάτι διαφορετικό από τη συνέντευξη Τύπου της 31ης Μαϊου στην Αθήνα που διήρκεσε κάτι λιγότερο από 8‘30’’.

10

Η πτήση της Ryanair που υποχρεώθηκε από τον Λουκασένκο να προσγειωθεί στο Μινσκ δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Ούτε και μπορεί να αντιμετωπιστεί απλώς με απόφαση της ΕΕ να μην πετούν τα αεροσκάφη των ευρωπαϊκών εταιρειών πάνω από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Δεν είναι μια τυπική υπόθεση που απλώς κάποιος μπορεί να παρακάμψει.

15

Η σύντομη ζωή της Καρολάιν και το φρικτό τέλος της από την απάνθρωπη μανία ανθρωπόμορφων τεράτων δείχνει πολλά για την σημερινή κοινωνία. Για την αποκτήνωση ορισμένων «ανθρώπων» που για να κλέψουν και να αρπάξουν ξένες περιουσίες δεν διστάζουν να αφαιρέσουν μια ανθρώπινη ζωή.

4

Η καραντίνα διήρκεσε πολύ περισσότερο από 40 ημέρες. Κι εδώ που τα λέμε, ποιος από μας μπορεί εύκολα να χαρακτηρίσει τον εαυτό του... υπεράνθρωπο και να παραδεχτεί ότι πράγματι εφάρμοσε πλήρως όσα προέβλεπαν τα πρωτόκολλα για τον περιορισμό της πανδημίας, κινούνταν αυστηρά στο δρομολόγιο δουλειά-σπίτι και σπίτι-δουλειά χωρίς διαλείμματα για περιπάτους δίχως sms, ούτε συνάξεις στα κρυφά με φίλους;

5

Το είδαμε κι αυτό: Περσόνες που καλά-καλά δεν ξέρεις πώς βιοπορίζονται, να παροτρύνουν τους νέους, ανθρώπους που είναι άνεργοι επί μήνες, να προσφέρουν δωρεάν-εθελοντική εργασία απλώς για να αποκτήσουν... εμπειρία.
Θα μπορούσε να είναι κακόγουστη φάρσα. Κάποιος που είναι καλοπληρωμένος για να αναδεικνύει γκάφες άλλων να προτείνει σε ταλαιπωρημένους, χτυπημένους από την κρίση να μπουν στην αγορά εργασίας δουλεύοντας αμισθί με το σκεπτικό ότι από το να κάθονται στο σπίτι, είναι καλύτερα να δουλεύουν κι ας μην πληρώνονται διότι έτσι, λέει, θα μαζέψουν εμπειρίες, θα δουν πώς λειτουργεί ο τομέας που τους ενδιαφέρει κι αυτό δήθεν δεν αποτιμάται...

31

Οι λοιμωξιολόγοι, πνευμονολόγοι, ειδικοί και άλλοι παθολόγοι είναι διχασμένοι για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Άλλα λέει ο ένας, άλλα ο δεύτερος, άλλα ο τρίτος. Προφανώς, το πρόβλημα δεν είναι η πολυφωνία, ούτε οι διαφορετικές απόψεις.

1

Οι πληροφορίες ότι η Μόσχα μετακίνησε περίπου 40.000 στρατιωτικούς μαζί με άρματα μάχης, μονάδες πυροβολικού, ακόμη και βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία έχουν θέσει το Κίεβο σε κατάσταση συναγερμού.

11

Αν υποθέσουμε ότι το 60% της χερσαίας επιφάνειας της Ελλάδας είναι δάσος, τότε οι νέοι δασικοί χάρτες είναι ακριβείς και δεν θα έπρεπε να υπάρχει κάποιου είδους πρόβλημα.

8

Στον σύγχρονο δυτικό κόσμο, τουλάχιστον στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ο πληθυσμός γερνάει. Κι αυτό δεν είναι νέο. Οι γυναίκες χειραφετούνται ολοένα και περισσότερο, δίνουν προτεραιότητα στην καριέρα τους, παραμερίζουν τον στόχο δημιουργίας οικογένειας και αφήνουν για το μακρινό μέλλον την τεκνοποίηση. Για να διατηρείται ο πληθυσμός μιας χώρας, κάθε γυναίκα κατά μέσο όρο πρέπει να φέρνει στον κόσμο 2,1 παιδιά. Στην Ελλάδα ο ρυθμός αναπλήρωσης είναι μόλις 1,35 γεννήσεις ενά γυναίκα.

32

Σίγουρα δεν είναι και το πιο συνηθισμένο πράγμα να ακούς τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να αποκαλεί τον πρόεδρο της Ρωσίας «δολοφόνο», προειδοποιώντας ότι θα πληρώσει τις συνέπειες των πράξεών του. Ούτε και μπορείς να μείνεις ατάραχος βλέποντας τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να υποστηρίζει ότι η πολιτική της Κίνας σε μια σειρά από θέματα απειλεί τους κανόνες στους οποίους εδράζεται η παγκόσμια σταθερότητα.

3

Ως κοινωνία έχουμε δώσει απάντηση στο ερώτημα «πού το πάει η Τουρκία;»; Εχουμε αναρωτηθεί αν το καθεστώς Ερντογάν δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να γίνει η μεγαλύτερη απειλή για την χώρα, επιδιώκοντας την γιγάντωση και επέκταση της Τουρκίας με τρόπο ώστε να περιορίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας;

10