Το ΠΑΣΟΚ... γύπας και τα πούπουλα του ΣΥΡΙΖΑ
pollatos

Μάκης Πολλάτος

Το ΠΑΣΟΚ... γύπας και τα πούπουλα του ΣΥΡΙΖΑ

Σχεδόν 50% αυξήθηκαν τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στις 21 Μαϊου του 2023 (11,46%) συγκριτικά με τις επιδόσεις του κόμματος (Κίνημα Αλλαγής τότε) τον Ιούλιο του 2019 (8,1%)

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη πλευρά, έχασε σχεδόν 11 μονάδες από το ποσοστό του 2019 (31,53%) κατρακυλώντας στο 20,07% του Μαϊου του 2023.

Και μπορεί η μετριότητα του ΣΥΡΙΖΑ να γεννά στο ΠΑΣΟΚ φιλοδοξίες ότι μπορεί να ξαναγίνει ο δεύτερος πόλος του δικομματικού συστήματος, στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν όμως ακόμη πολύ δρόμο για να μπουν σε κυβερνητική τροχιά.

Η ΝΔ έπειτα από 4 χρόνια κυβερνητικής θητείας κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά της από το 39,85% το 2019 στο 40,79% τον Μάιο του 2023. Αρα έχει ακόμη δεξαμενές να αντλήσει ψήφους και εκλογικό ακροατήριο, αφού φαίνεται ότι τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη ευχαρίστησαν περισσότερους από εκείνους που μάλλον δυσαρέστησαν.

Θα βγάλουν κυβέρνηση οι εκλογές της 25ης Ιουνίου; Η απάντηση είναι θετική σχεδόν απ' όλους, ακόμη και από τον ΣΥΡΙΖΑ του οποίου τα ηγετικά στελέχη εκλιπαρούν τους ψηφοφόρους να κάνουν κάτι για να μην καταφέρει η ΝΔ να εκλέξει 180 βουλευτές -πλειοψηφία 3/5 δηλαδή στην επόμενη Βουλή- αναγνωρίζοντας ορθά-κοφτά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Προφανώς η κάλπη της επόμενης αναμέτρησης είναι άδεια και πρέπει να ξαναγεμίσει, όμως στον ΣΥΡΙΖΑ καταλαβαίνουν ότι βρίσκονται σε πορεία καθόδου. Σε αυτή την παρακμή τους, ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύντροφοί του στον ΣΥΡΙΖΑ είναι δύσκολο να χτυπήσουν... Ολυμπιάδα. Το πολύ-πολύ να δώσουν αγώνα μήπως και καταφέρουν να κρατήσουν τους ΠΑΣΟΚογενείς ψηφοφόρους τους. Τους οποίους ψηφοφόρους θα προσπαθήσουν με νύχια και με δόντια να συγκολλήσουν στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ Σπίρτζης, Ξενογιαννακοπούλου, Τζάκρη και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις. Ελα όμως που πολλοί από τους ΠΑΣΟΚογενείς του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να λοξοκοιτάζουν ξανά προς Χαριλάου Τρικούπη μεριά διαβλέποντας πού είναι η δυναμική στην Κεντροαριστερά σε αυτή τη χρονική φάση.

Τι θα σηματοδοτήσουν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου στο Κέντρο και τα Αριστερά του πολιτικού φάσματος; Πολλές διεργασίες, υπόγειες και επιφανειακές που θα κρατήσουν μήνες, μπορεί και χρόνια. Αν το αποτέλεσμα από τις επόμενες κάλπες βγάλει τον ΣΥΡΙΖΑ στο 20% ή και χαμηλότερα ο Αλέξης Τσίπρας δύσκολα θα παραμείνει επικεφαλής, ακόμη κι αν επί του παρόντος δεν διαφαίνεται ο επόμενος αρχηγός. Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει πρώτα να διατηρήσει τις δυνάμεις του στην περιοχή του 12%. Κι αν μάλιστα καταφέρει να αυξήσει το ποσοστό του μειώνοντας περαιτέρω τη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι απίθανο να φουντώσει η συζήτηση για κοινή εκλογική συμπόρευση των δύο κομμάτων -κάποια στιγμή στο μέλλον- στο πρότυπο του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν ότι τα προγράμματα ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ είναι πανομοιότυπα ή έστω εμφανίζουν μεγάλη συμβατότητα σε ποσοστό περί το 70%, εξαιρουμένων βέβαια των απόψεων των δύο κομμάτων για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και πιθανώς την πρόθεση επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ.

Η αλήθεια είναι ότι στις εκλογές της 21ης Μαϊου το ΠΑΣΟΚ ήταν μια ασφαλής ψήφος διαμαρτυρίας για τους απογοητευμένους από τον ΣΥΡΙΖΑ ίσως και για κάποιους από εκείνους που είχαν τους δικούς τους λόγους να μην (ξανα)ψηφίσουν ΝΔ. Δεν είναι ασφαλές να θεωρήσει κάποιος ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έγινε... γύπας που πιάνει στα νύχια του ψηφοφόρους τους οποίους μαγνητίζει. Πιο πιθανό είναι οι περισσότεροι από τους νέους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να επέλεξαν τον χώρο του κέντρου και για να αποστασιοποιηθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για να μην δώσουν λευκή επιταγή στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ξέρουν όσοι επέλεξαν ΠΑΣΟΚ ότι δύσκολα θα το δουν ξανά κυβέρνηση μέσα στην επόμενη 4ετία και η ψήφος τους ήταν μια ήπιας μορφής διαμαρτυρία σε ένα συστημικό κόμμα που μοιάζει να προσπαθεί να μεγαλώσει ξανά. Κι αυτό χωρίς άγαρμπες κινήσεις όπως το κάλεσμα του Τσίπρα στους χρυσαυγίτες να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό διότι όσο πιο μικρό και ελεγχόμενο είναι ένα κόμμα, τόσο ευκολότερη είναι η ιδεολογική καθαρότητα. Τα δύσκολα ξεκινούν μετά, όταν στην ουσία κάποιος πολιτικός σχηματισμός διεκδικεί την κυβέρνηση. Διότι τότε θα πρέπει να γίνει πραγματικός γύπας, αντλώντας στελέχη και από την Δεξιά και από την Αριστερά που και στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να... ξεπουπουλιάσει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK