Άνοιξαν οι πύλες της κολάσεως σε Ισραήλ και Γάζα
pollatos

Μάκης Πολλάτος

Άνοιξαν οι πύλες της κολάσεως σε Ισραήλ και Γάζα

«Από την αρχή του χρόνου η γεωγραφική περιοχή του σημερινού Ισραήλ γεννά θρησκείες και πολέμους» μου είχε πει παλιά ένας σοφός διπλωμάτης

Και αυτό μάλλον επαναλαμβάνεται και τώρα. Δυστυχώς. Με τους νεκρούς Ισραηλινούς από την εισβολή των τρομοκρατών της Χαμάς να ξεπερνά τους 600. Και τους νεκρούς Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας κοντά στους 400. Και με χιλιάδες αμάχους -κυρίως- τραυματίες. Και με εκατοντάδες Ισραηλινούς, στην πλειονότητά τους γυναικόπαδα, ομήρους των τρομοκρατών της Χαμάς. Τρόμος σε πιάνει όταν σκέπτεσαι τι μπορεί να συμβεί με τους αιχμαλώτους. Επειδή αποφασίζουν τα πιο ακραία, φανατικά στοιχεία για τη μοίρα τους. Και επειδή οι όμηροι βρίσκονται ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά.

32 ώρες μετά την εισβολή των τρομοκρατών της Χαμάς και το ξέσπασμα του πολέμου, καμία μεγάλη δύναμη, κανένα τρίτο μέρος, καμία χώρα απ' αυτές που θεωρούνται υπερδυνάμεις δεν έχει τη δύναμη να επιβάλλει τερματισμό της αιματοχυσίας. Και αυτό είναι μια ξεκάθαρη αποτυχία της πολιτικής. Που για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, αφού προηγήθηκε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο συνεχιζόμενος πόλεμος, φαίνεται η αποδιάρθρωση της λεγόμενης παγκόσμιας τάξης. Καλύτερα να μην σχολιάσω τον ρόλο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, την αποτελεσματικότητά του ή την ικανότητά του να παρέμβει για να πειθαναγκάσει τους τρομοκράτες της Χαμάς και το αμυνόμενο Ισραήλ να σταματήσουν τώρα τις εχθροπραξίες.

Η κατάρρευση της πολιτικής και η αποτυχία των διεθνών ηγετών να παρέμβουν για να τερματιστεί το μακελειό επιτρέπουν την επικράτηση σε ακόμη πιο αδίστακτες ηγεσίες που δεν έχουν κανένα φραγμό να σχεδιάσουν και να επιτρέψουν τις μεγαλύτερες ακρότητες. Ακόμη και οι πανίσχυρες χώρες του Κόλπου που είναι κοινό μυστικό ότι χρηματοδοτούσαν επί χρόνια τους εξτρεμιστές στην Παλαιστίνη για να καταστρέψουν στο Ισραήλ φαίνεται σαν να μην έχουν πλέον τρόπο να ξαναβάλουν το «τζίνι» στο μπουκάλι. Κι όταν ανοίγει το κουτί της Πανδώρας οι πρώτοι που την πληρώνουν είναι οι πιο ευάλωτοι, οι άμαχοί δηλαδή. Που μετά την καταστροφή είναι λογικό να συνταχθούν με τους πιο ακραίους κύκλους, ή στα παλαιστινιακά εδάφη ή στο Ισραήλ. Και έτσι αναπαράγεται ο φαύλος κύκλος.

Οι φανατικοί της Χαμάς χρησιμοποιούνται από καθεστώτα σαν αυτό της Τεχεράνης που τους χρηματοδοτεί και τους εξοπλίζει με όπλα. Για να συνεχίζεται ένας άτυπος θρησκευτικός πόλεμος, με επιχείρημα των τρομοκρατών ότι οι Ισραηλινοί περιορίζουν τις λειτουργίες στο τέμενος Αλ Άκσα που θεωρούν ότι τους επιτρέπει να δολοφονούν, να βιάζουν, να προβαίνουν σε περιύβριση νεκρών, να αιχμαλωτίζουν και να καταστρέφουν.

Τα δραματικά γεγονότα στο Ισραήλ δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για μετριοπαθείς κινήσεις που θα επιτρέψουν κάποιου είδους επαναπροσέγγιση μεταξύ των Αράβων και του Ισραήλ. Μετά το στραπάτσο, ο Νετανιάχου δεν έχει επιλογή από το να βομβαρδίσει ανηλεώς τη Λωρίδα της Γάζας για να εξουδετερώσει τους τρομοκράτες. Κι ας γνωρίζει ότι με την επιχείρηση «σιδερένιο ξίφος» κινδυνεύει να δημιουργήσει μια νέα γενιά από φανατικούς-πιόνια στα χέρια των μουτζαχεντίν. Ο πρώτος στόχος για τους Ισραηλινούς είναι η εκκαθάριση των πόλεων και των κοινοτήτων όπου βρίσκονται ακόμη τρομοκράτες της Χαμάς και η απελευθέρωση των αιχμαλώτων-ομήρων. Μετά είναι βέβαιον ότι θα εξαπολύσουν επίθεση εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πιθανόν χερσαία επιχείρηση. Πόσο η κατάσταση θα ανατροφοδοτήσει εντάσεις στο Λίβανο, στην Αίγυπτο, στη Συρία ή αλλού είναι κάτι που απομένει να το δούμε. Σε τρίτο χρόνο -επειδή για το Ισραήλ τώρα είναι η ώρα της μάχης- οι Ισραηλινοί θα πρέπει να εξηγήσουν στο εσωτερικό τους πώς και γιατί αιφνιδιάστηκαν την ημέρα της εβραϊκής αργίας του Σαββάτου της Σιμχάτ Τοράτ. Πώς έχει αναπτύξει η Χαμάς τέτοια προηγμένη τεχνολογία παραπλάνησης και πώς κατάφερε να ξεγελάσει τα συστήματα παρακολούθησης του Ισραήλ που επαίρεται για τις κορυφαίες δυνατότητές του παγκοσμίως στο πεδίο με τους «αυτιάδες» που ακούνε, καταγράφουν και παρακολουθούν ό,τι συμβαίνει; Πώς κατάφερε η Χαμάς να σχεδιάσει, να ενορχηστρώσει και να υλοποιήσει μια τόσο μεγάλης κλίμακας επιχείρηση που χρειάζεται μήνες προετοιμασίας χωρίς οι Ισραηλινοί να αντιληφθούν το παραμικρό; Ήταν μόνο η θεωρουμένη σαν δεδομένη στήριξη του Ιράν που επέτρεψε στους τρομοκράτες της Χαμάς να εισβάλουν στο Ισραήλ σπέρνοντας τον θάνατο από ξηράς, θαλάσσης και αέρος ή μήπως μπορεί να υπάρχουν και άλλοι που βοήθησαν τους φανατικούς;

Το γεγονός είναι ότι άλλαξαν οι πύλες της κολάσεως στο Ισραήλ και στη Γάζα και τα πράγματα στη Μέση Ανατολή δεν θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK