Η Θράκη και τα... βουνά
pollatos

Μάκης Πολλάτος

Η Θράκη και τα... βουνά

Είναι άχαρη η προεκλογική περίοδος μέχρι τις δεύτερες εκλογές της 25ης Ιουνίου. Ολοι περιμένουν να ξαναγεμίσουν οι κάλπες με ψήφους αλλά τα βασικά ζητούμενα έχουν απαντηθεί

Η ΝΔ δεν αμφισβητείται ότι θα είναι πρώτο κόμμα ούτε καν από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, ούτε καν από τα στελέχη του που επιλέγει ο ίδιος να εμφανίζονται στα κανάλια για να μην ξαναγίνει καμιά στραβή τύπου Κατρούγκαλου. Και γι' αυτό αγνοούνται τηλεοπτικά υποψήφιοι σαν τον Πολάκη, τον Μπαλάφα και τόσοι άλλοι που στην Κουμουνδούρου τρέμουν ότι αν ανοίξουν το στόμα τους τα ποσοστά τους κινδυνεύουν να κατρακυλήσουν κάτω από το 20%.

Είναι όμως και λίγο... χαριτωμένη η προεκλογική περίοδος από τις τσαχπινιές στο ΤικΤοκ και τα short videos που γυρίζουν οι πολιτικοί αρχηγοί ακολουθώντας τη μόδα και λίγο αυτοσαρκάζονται, λίγο αυτοτρολάρονται, κάνουν χιούμορ, προβάλλουν τα μέλη των οικογενειών τους και τις αδυναμίες, τα σαρδάμ ή το τρεχαλητό τους για να μαζέψουν ψήφους και να προσελκύσουν τους αναποφάσιστους.

Στις 26 Ιουνίου όμως τα προβλήματα θα είναι εδώ. Και θα απαιτούν λύσεις εφαρμόσιμες, αποτελεσματικές και ριζοσπαστικές. Ενα βουνό από καθημερινά προβλήματα που δυσκολεύουν τη ζωή των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Με πρώτη την ακρίβεια που τσακίζει κόκκαλα και αδειάζει πορτοφόλια στο άψε σβήσε. Εισαγόμενη ξε-εισαγόμενη, η ακρίβεια πρέπει να αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση που επιλέγεται για να λύνει προβλήματα, να παρεμβαίνει και να διορθώνει. Πρέπει να βρουν -αν υπάρχουν- καρτέλ που καταφέρνουν να εναρμονίζουν πρακτικές και να συμφωνούν τιμές, να πατάξουν την αισχροκέρδεια και γι΄αυτά όλα χρειάζεται πολλή δουλειά και συστηματική προσπάθεια.

Πρέπει να εντοπιστούν εκείνοι που φοροδιαφεύγουν εισπράττοντας αμοιβές σε μαύρα και πληρώνοντας με μετρητά την ώρα που η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών αγοράζουν ακόμη και τον πρωινό καφέ με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Το θέμα της υγείας κινδυνεύει να μετατραπεί σε γόρδιο δεσμό. Μια βόλτα στα επείγοντα ενός δημόσιου νοσοκομείου δείχνει πόσο μεγάλη μεταρρύθμιση χρειάζεται σε μια σειρά από τομείς. Από την ενεργοποίηση συγκεκριμένων πρωτοκόλλων για τις ιατρικές πράξεις και τις εξετάσεις που πρέπει να γίνονται σε σοβαρές παθήσεις ώστε να μην χάνονται άνθρωποι απλώς και μόνο επειδή ένας γιατρός -ή ένα ιατρικό συμβούλιο- αποφάσισε να κάνει κάτι λιγότερο από το απαραίτητο για να σωθεί μια ζωή. Να αντιμετωπιστούν τα αρματολίκια των μεγαλογιατρών και των καθηγητών που εξυπηρετούν την προσωπική τους πελατεία στα κρατικά νοσοκομεία και οι μη έχοντες περιμένουν εβδομάδες και μήνες ολόκληρους για μια πλή εξέταση. Και να λυθούν βασικά προβλήματα όπως η στελέχωση των ασθενοφόρων με διασώστες που δεν αντέχουν το κόστος της ζωής στα νησιά ή σε άλλες ακριβές περιοχές και προτιμούν να πάνε στην Κύπρο όπου ο μισθός που παίρνουν είναι σχεδόν διπλάσιος.

Παρεμβάσεις χρειάζονται και στην παιδεία που δεν θα εξαντλούνται στα πυροτεχνήματα της πανεπιστημιακής αστυνομίας αλλά θα αντιμετωπίζουν την ουσία των προβλημάτων: τις χαμένες ώρες διδασκαλίας στα γυμνάσια και λύκεια, την δομή των μαθημάτων και τα πολλές φορές ανεπαρκή βιβλία.

Λύσεις χρειάζονται και σε θέματα που παιρνούν κάτω από τα ραντάρ, με τα οποία κανείς σχεδόν δεν ασχολείται. Από την κατάσταση των δρόμων και την ελλιπή αστυνόμευση ή τους ελέγχους της τροχαίας για ζώνη, κράνος, παραβίαση ερυθρού σηματοδότη μέχρι την πώληση καπνικών προϊόντων με κάνναβη που είναι χαλαρά διαθέσιμα στα περίπτερα για όλους. Εκτός κι αν έχει νομοθετηθεί η ελεύθερη πώληση κάνναβης και δεν το έχουμε καταλάβει.

Αφού σιγά-σιγά λυθούν αυτά τα προβλήματα που είναι ολόκληρα... βουνά, θα μπορούσαμε να ασχοληθούμε και με τα πιο βαριά θέματα, για παράδειγμα της ανάμειξης του τουρκικού προξενείου στην εκλογή βουλευτών στη Θράκη. Αν και εχεί χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί ώστε πέραν όλων των άλλων να μην φαίνεται σαν να παραδέχεται η ελληνική πολιτεία ότι μια ξένη χώρα έχει τη δύναμη να κατευθύνει τις ψήφους μιας μειονοτικής ομάδας, εν προκειμένω των μουσουλμάνων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK