kalantzakoy

Ιωάννα Καλαντζάκου - Τσατσαρώνη

Η απόφαση του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ακυρώθηκε το πρόστιμο που είχε επιβληθεί σε υποψήφιους βουλευτές για την αποστολή ενημερωτικών e-mail και sms κατά την προεκλογική περίοδο του 2019, έχει ιδιαίτερη σημασία για την ελευθερία της πολιτικής επικοινωνίας και υπήρξε και δική μου προσωπική δικαίωση

1

Ο πληθωρισμός και ειδικά η αύξηση των τιμών στην ενέργεια, πέραν του γενικού προβλήματος που προκαλούν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, επαναφέρουν στην επικαιρότητα και το ζήτημα της προστασίας της κύριας κατοικίας όσων οφειλετών αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους

Σήμερα, ημέρα της γιορτής της Γυναίκας μάνας, συντρόφου, συζύγου, επαγγελματία καταλαβαίνουμε τη σημασία της υλοποίησης του νέου Εθνικού Σχεδίου για την ισότητα των φύλων που κινείται σε τέσσερις θεματικούς άξονες με 67 δράσεις και αφορά σε όλες τις εργαζόμενες και μη γυναίκες. Στις γυναίκες που αποδεικνύουν κάθε μέρα ότι αξίζουν την ισότητα, αλλά δεν έχουν ακόμη κατακτήσει πλήρως

1

Η πανδημία, με το τέταρτο κύμα που βιώνουμε , εξακολουθεί να δοκιμάζει τις ζωές και την υγεία των ανθρώπων στην Ευρώπη και στη χώρα μας, αλλά και να εντείνει την ανησυχία για την οικονομία και την επιβίωση των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρών και μικρομεσαίων.

5

H αποκατάσταση της κανονικότητας μετά την πανδημία, εφικτή μόνο με τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, που αποτελεί τη μοναδική ασπίδα προστασίας της ζωής όλων μας, συνοδεύεται από το μεγάλο στοίχημα της στήριξης των εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και πολιτών, για τους οποίους η επόμενη μέρα σημαδεύεται από το μεγάλο βάρος των χρεών που «πάγωσαν» ή δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας.

6

Η πανδημία του κορονοϊού, της οποίας το δεύτερο κύμα εκδηλώνεται απειλητικό σε ολόκληρο τον πλανήτη, δοκιμάζει την οικονομία όλων των κρατών, θέτοντας τις κυβερνήσεις ενώπιον πρωτοφανών διλημμάτων και προκλήσεων τέτοιας έντασης, ώστε η φράση «αχαρτογράφητα νερά» αυτήν τη φορά δεν αποτελεί κλισέ, αλλά κυριολεκτική περιγραφή της κατάστασης.

Η πανδημία και η παρατεταμένη αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας, την οποία προκάλεσε, έχουν τραυματίσει την ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Απέναντι σ΄αυτή την πρωτόγνωρη δοκιμασία, η κυβέρνηση έχει πετύχει να προασπίσει τη δημόσια υγεία και να ενισχύσει τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους , χωρίς να οδηγηθούμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Ήδη αντιμετωπίζουμε το ερώτημα της επόμενης μέρας. Οι απώλειες σε ανθρώπους δεν αποτιμώνται - και δεν αναπληρώνονται. Πώς θα μπορέσουμε όμως να καλύψουμε τις επιζήμιες επιπτώσεις στην οικονομία και να οδηγηθούμε στην πολυπόθητη ανάπτυξη που θα επουλώσει τις πληγές του τελευταίου δωδεκαμήνου;

Η πρωτοφανής υγειονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας λόγω της πανδημίας αφήνει αρνητικό αποτύπωμα στην οικονομία και τη δημοσιονομική ισορροπία, αλλά και στο ασφαλιστικό σύστημα, που ήταν ήδη προ πανδημίας αντιμέτωπο με το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού και της πλήρους αναστροφής της ηλικιακής πυραμίδας και τις αυξανόμενες ανάγκες δημοσιονομικής ενίσχυσής του. Η κρατική δαπάνη για συντάξεις αυξήθηκε από 10,5% του ΑΕΠ το 2019, στο 13,5% το 2020, ποσοστό υψηλότερο από οποτεδήποτε στο παρελθόν. Οι δε γεννήσεις από 148.000 το 1980 μειώθηκαν σε 84.000 το 2019…

Με δεδομένο τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό διαζυγίων τα τελευταία χρόνια- κυρίως  λόγω της οικονομικής κρίσης – αναδεικνύεται μείζονος σημασίας ζήτημα ο τρόπος ανατροφής των παιδιών μετά τον χωρισμό τον γονέων.

Αν η πανδημία, με όλη την οδύνη και αναστάτωση που έχει προκαλέσει, συντέλεσε σε κάτι θετικό, αυτό είναι κατά κοινή ομολογία η επιτάχυνση της μετάβασης της χώρας μας στην ψηφιακή εποχή και η εξαιρετική αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στο έργο αυτό. Η δημόσια διοίκηση, η εκπαίδευση, ο τραπεζικός τομέας και οι εμπορικές επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν εκ των πραγμάτων να επισπεύσουν την ψηφιακή «μεταμόρφωσή» τους, οι δε πολίτες, μαθητές και συναλλασσόμενοι αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν - και το έπραξαν με αξιοσημείωτη επιτυχία. Πράγματι, αν η μία όψη της ψηφιακής επιτάχυνσης βρίσκεται στον πόλο της προσφοράς υπηρεσιών και πωλήσεων, η δεύτερη εστιάζεται στον πόλο της «ζήτησης»: στον εντυπωσιακό αριθμό των κατοίκων της χώρας που ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση και ανακάλυψαν τα οφέλη και τις διευκολύνσεις της ψηφιακής εποχής. Οφέλη που θα αναδείξουν την πλήρη σημασία τους μόλις επανέλθουμε στην κανονικότητα, όταν δεν θα είναι μονόδρομος οι ψηφιακές συναλλαγές.

Με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, το σχέδιο του οποίου εξετάζεται ήδη από τους θεσμούς και αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση μέχρι το τέλος του μήνα, η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι θα παρέχει «δεύτερη ευκαιρία» σε όσους πτωχεύουν χωρίς δόλο. Επιχειρηματίες και φυσικά πρόσωπα, που αποτυγχάνουν εξαιτίας των οικονομικών συγκυριών, θα έχουν τη δυνατότητα να θέτουν την υφιστάμενη περιουσία τους στη διάθεση των δανειστών τους και να μπορούν να εργαστούν ή να επιχειρήσουν και πάλι στο μέλλον, χωρίς να είναι εσαεί «όμηροι» των παλαιών χρεών τους.

Στον πόλεμο κατά της πανδημίας, η πατρίδα μας «μετράει» μέχρι στιγμής μια νίκη. Νίκη πικρή, όπως σε κάθε πόλεμο. Με απώλειες ανθρώπων που θρηνούν οι αγαπημένοι τους – κι εμείς όλοι. Με απώλειες οικονομικές, που θα δείξουν το βάρος τους αύριο. Αλλά με απώλειες πολύ μικρότερες σε σχέση με ό,τι θα μπορούσε να είχε συμβεί, αν η κυβέρνηση δεν είχε λάβει έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα και αν οι Έλληνες, στη συντριπτική πλειοψηφία μας, δεν τα είχαμε τηρήσει.