tziovaras_grigoris

Ψάξε, ψάξε, δεν θα τη βρεις (την… κάλπη του Οκτωβρίου)

Γρηγόρης Τζιοβάρας

«Ψάχνω να βρω ημερομηνία για εκλογές τον Οκτώβριο…», δήλωσε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο λόγος του οποίου, ως γνωστόν, αποτελεί… απαράβατο συμβόλαιο.

Και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να… υποθέσουμε ότι δεν ανακοίνωσε ακόμη την ημερομηνία επειδή δεν του χάρισε κάποιος ένα ημερολόγιο του 2019 ώστε να δει πότε πέφτει Κυριακή για να στήσει την κάλπη.
Πέρα από την ατελείωτη πλάκα που μπορεί να κάνει κανείς με την εγνωσμένη πλέον (αν)αξιοπιστία του κ. Τσίπρα, εκείνο που πρέπει να ληφθεί υπόψιν είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο νυν πρωθυπουργός «κάνει παιχνίδι» με τον χρόνο των εκλογών, επιχειρώντας να παραπλανήσει τους αντιπάλους του.

Τα ίδια και χειρότερα έκανε το καλοκαίρι του 2015 όταν προκήρυξε πρόωρες εκλογές πιάνοντας στον ύπνο τα κόμματα της ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης από τα οποία είχε νωρίτερα υφαρπάσει συναίνεση στο δικό του τρίτο –και χειρότερο- Μνημόνιο. Στις προπαρασκευαστικές συσκέψεις που έγιναν στο Προεδρικό Μέγαρο μετά το ψευδεπίγραφο δημοψήφισμα της 6ης Ιουλίου είχε δεσμευτεί ότι δεν θα πάει στις κάλπες.

Δέκα μέρες, όμως, αφότου, είπαν το «ναι» τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, καλύπτοντας τις απώλειες από τις μεγάλες διαρροές κυβερνητικών βουλευτών, ο κ. Τσίπρας προκήρυσσε εκλογές, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τον αρχηγό της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη ο οποίος περίμενε να προσέλθει στο Προεδρικό Μέγαρο ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ για να συζητήσουν τον σχηματισμό άλλης κυβέρνησης από την ίδια Βουλή…

Με το πολιτικό «ξέπλυμα» που του έκαναν τόσο ο κ. Μεϊμαράκης, όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης με τη Φώφη Γεννηματά, ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στις κάλπες του Σεπτεμβρίου. Και, φυσικά, κέρδισε ξανά αφού, παρά τα capital controls και τις υπόλοιπες πληγές που είχαν ανοίξει στο σώμα της ελληνικής οικονομίας οι πειραματισμοί του ανεκδιήγητου κυβερνητικού «asset» που άκουγε στο όνομα Γιάνης Βαρουφάκης, οι ίδιοι οι αντίπαλοι της είχαν απενοχοποιήσει την επικίνδυνα ανερμάτιστη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, απονέμοντάς στα στελέχη της πιστοποιητικά πολιτικής «κανονικότητας».

Από τότε, ωστόσο, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης και το πιθανότερο είναι ότι οι παθόντες εκείνης της εποχής συγκαταλέγονται στους μαθόντες, ούτως ώστε να μην πατήσουν και πάλι τη μπανανόφλουδα που φαίνεται να θέλει ο κ. Τσίπρας να βάλει κάτω από τα πόδια όσων δεν βολεύονται με την προκήρυξη των εκλογών.

Όσο και αν το 2019 δεν είναι 2015, όλα δείχνουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει στην πιθανότητα να βρεθούν ξανά «χρήσιμοι ηλίθιοι» που θα διευκολύνουν τους κυβερνητικούς τακτικισμούς, υπερψηφίζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών και στρώνοντας το χαλί στον πρωθυπουργό για να αποφασίσει ο ίδιος την πιο βολική ημερομηνία των εκλογών, την οποία θα ορίσει με τη βούλα του «άτρωτου».

Όπως και να έχει, με την κατάθεση στο Κοινοβούλιο της Συμφωνίας των Πρεσπών ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Τυχόν κυβέρνηση μειοψηφίας που θα στηρίζεται στην ανοχή του Πάνου Καμμένου, όπως φαίνεται ότι είναι ο νέος σχεδιασμός που λανσάρει το πρωθυπουργικό γραφείο, δεν πρόκειται να αντέξει πέραν του Μαΐου. Σκεφθείτε μόνον τον κ. Καμμένο χωρίς τις στολές παραλλαγής. Ή τους μετακλητούς υπαλλήλους που συνδέονται μαζί του να αφήνουν τις κυβερνητικές θέσεις για την ουρά του ταμείου ανεργίας.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι μόνον η τύχη των στελεχών των ΑΝΕΛ που θα καθορίσει τον χρονικό ορίζοντα μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης μειοψηφίας. Είναι, πολύ περισσότερο, οι δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις που θα σηματοδοτήσει η παράταση της πολιτικής αστάθειας από το γάντζωμα στην εξουσία μιας κυβέρνησης που όχι μόνον δεν θα διαθέτει τη «δεδηλωμένη» της Βουλής, αλλά θα βρίσκεται σε απόλυτη δυσαρμονία με τη βούληση των Ελλήνων πολιτών. Αν τώρα τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων καθιστούν αδύνατο τον δανεισμό του ελληνικού δημοσίου, φανταστείτε τι θα γίνει όταν το τιμόνι της χώρας θα έχει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Η προειδοποίηση, άλλωστε, που απηύθυνε τις προηγούμενες ημέρες ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ήταν σαφής: «Στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται βέβαιο ότι η Ελλάδα μετά το 2018 θα προσφύγει γρήγορα στον δανεισμό από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)», υποστήριξε. Και προέβλεψε: «Αναπόφευκτη συνέπεια θα είναι η επιβολή νέων όρων στην οικονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης».

Για όσους δεν πείθονται από τον αντίλογο που επεχείρησαν να αρθρώσουν… προσωπικότητες του δημόσιου βίου όπως η κυρία Ράνια Σβίγκου, θα πρέπει ίσως να θυμηθούμε ότι ο κ. Σημίτης είναι ο πολιτικός ο οποίος στα 15 χρόνια που πέρασαν αφότου παρέδωσε οικειοθελώς την πρωθυπουργία μιλάει μόνον όταν έχει κάτι να πει. Και το σημαντικότερο είναι ότι στις σπάνιες παρεμβάσεις του μιλάει ανυστερόβουλα και περιγράφει εξελίξεις που σχεδόν πάντα επιβεβαιώνονται.

Τον Δεκέμβριο του 2008 υπήρξε ο πρώτος Έλληνας πολιτικός που από το βήμα της Βουλής προειδοποιούσε για τους κινδύνους προσφυγής στο ΔΝΤ όταν οι τότε κυβερνώντες επαίροντο αρειμανίως για τη θωρακισμένη ελληνική οικονομία. Αλλά και πέντε χρόνια αργότερα όταν στην κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ «έβλεπαν» οικονομικό success story, ο πρώην πρωθυπουργός με την ευθυκρισία που τον χαρακτηρίζει διατύπωνε τις ενστάσεις του.
«Είμαι αισιόδοξος, πιο αισιόδοξος απ' όσο ήμουν παλαιότερα», έλεγε στο «Πρώτο Θέμα» (13.10.2013), που είχε συνομιλήσει μαζί του. «Ξέρετε ότι η δική μου αισιοδοξία κυμαίνεται στο όριο που από άλλους μπορεί να θεωρείται απαισιοδοξία», συμπλήρωνε. Διαπίστωνε σημάδια βελτίωσης στο οικονομικό περιβάλλον, αλλά επεσήμαινε πως «για τα επόμενα χρόνια η κατάσταση θα είναι μίζερη» και «οι δυσκολίες δεν θα ξεπεραστούν πριν από το 2020». Ενώ αναφερόμενος στους εταίρους και δανειστές, έλεγε προφητικά: «Θα μας αφήσουν να έχουμε το κεφάλι έξω από το νερό…».

Ας μην υπάρχουν, λοιπόν, ούτε αυταπάτες ούτε ψευδαισθήσεις. Οι θέσεις και οι απόψεις τις οποίες με παρρησία διατυπώνει ο κ. Σημίτης, παίρνοντας το… ρίσκο να δυσαρεστήσει την κυρία Σβίγκου, δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία για το Μέγαρο Μαξίμου. Γι΄ αυτό και όσο και αν ψάξει ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να βρει ημερομηνία για εκλογές τον Οκτώβριο. Η διακυβέρνησή του είναι υπονομευμένη από τις ίδιες τις αποφάσεις του. Και ο ίδιος το ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον. Εκείνο που όλα μαρτυρούν ότι δεν ξέρει είναι το πότε θα αποδειχθεί λιγότερο πικρό το ποτήρι της ήττας που θα πιει: τον Μάιο για να το πιεί μια κι έξω, ή, με δόσεις, λίγο νωρίτερα ή λίγο αργότερα;

Διότι, αν αφήσει την κάλπη για τον Οκτώβριο, τότε μάλλον δεν θα βρει ούτε την ψήφο του…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (8)

kostasv

Όσο πιο πίσω πάνε οι εκλογές θα είναι το καλύτερο για το τόπο γιατί το 2018 είδαμε τί μπορεί να κάνει μια άξια και αξιόπιστη κυβέρνηση. Παραδείγματα : 1. η Ελλάδα πλέον είναι εκτός μνημονίων 2, ακύρωσε νόμο που της επέβαλαν οι δανειστές (περικοπή των συντάξεων) 3. βγήκε δύο φορές στις αγορές 4. ξαναέδωσε μέρισμα στο τέλος του χρόνου 5. αύξησε το ποσό για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης 6. κατατέθηκε προϋπολογισμός που συντάχθηκε από το ελληνικό υπουργείο για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια 7. πλήρωσαν για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια για τηλεοπτικές άδειες 8. μειώθηκαν οι εισφορές 9. μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ 10.καταργήθηκε ο υποκατώτατος μισθός 11. αυξήθηκε ο βασικός μισθός 12. επανήλθαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις Έτσι κρίνεται κάποιος, από τις πράξεις. Εν αναμονή βέβαια και του πολύ ενδιαφέροντος από Novartis μεριά Ιανουαρίου 2019. *Ελπίζω να δημοσιευθεί.

Μπράβο protothema!

Παρότι τα περισσότερα από όσα γράφεις αγαπητέ Κώστα είναι φθηνά προπαγανδιστικά ψέματα που δεν ισχύουν στην πραγματικότητα, όπως βλέπεις το Πρώτο Θέμα σου έδωσε την ευκαιρία να τα πεις. Μπράβο λοιπόν στγο Πρώτο Θέμα!

o allos

Φυσικά και τα λιγούρια δεν πρόκειται να το αφήσουν αμανάτι τόσα παχυλά "μηνιάτικα" και να γυρίσουν στην "πλατεία" για αμπελοφιλοσοφίες, όπως: αν ο Στάλιν ήταν κομφορμιστής ή ο Τρότσκι ήταν η σοσιαλιστική πτέρυγα της αριστερής μετα-επαναστατικής αντιπολίτευσης στην 458η συνεδρία του Κόμματος ανάμεσα στους μήνες Ιανουάριο και Μάρτιο του 1929, με θέμα: η προώθηση του τέταρτου συμπληρωματικού εγγράφου για την παροχή χαρτιών υγείας στο τρίτο καμπινέ του 2ου ορόφου στα γραφεία του κόμματος στη πόλη Новосиби́рск!!! ...

GEORGIA.

Ό δήθεν άφθαρτος και αήτητος Τσίπρας βαδίζει τα τελευταία μέτρα της πιό βρώμικης διακυβέρνησης της μεταπολίτευσης.Βιομηχανία σκανδάλων από Πολάκη, Καμμένο, Παππά, με την ευγενική συνδρομή Βαξεβάνη, Βερύκιου και της κόκκινης Συριζαίικης χουντικής ΕΡΤ. Θα πάμε σε εκλογές με την μπόχα των σκανδάλων που έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ να σκεπάζουν την πολιτική ζωή του τόπου.Ό Τσίπρας έφτιαχνε συνεχώς σκάνδαλα κατά των πολιτικών του αντιπάλων, αφού ήταν ανίκανος να κυβερνήσει.Έγινε καθεστώς σε μόλις τέσσερα χρόνια, όπως καθεστώς έγιναν οι ήττες και το ξεπούλημα των Εθνικών μας θεμάτων, όπως καθεστώς έγιναν οι αποφυλακίσεις κακοποιών και τρομοκρατών, όπως καθεστώς έγιναν οι εργασιακές σχέσεις λάστιχο, χάρη στις οποίες μειώθηκε όπως λένε η ανεργία.Κατάντησαν ο Τσίπρας και ο Καμμένος την Ελλάδα Μαδουριστάν. Ψάχνει λέει να βρεί ημερομηνία εκλογών τον προσεχή Οκτώμβριο, είπε ο Τσίπρας.Τον προσεχή Οκτώμβρη η Ελλάδα θα έχει άλλη κυβέρνηση και ο ψευτοαριστερός Αλέξης θα έχει να αντιμετωπίσει κατηγορίες εσχάτης προδοσίας.Ό μοναδικός στόχος του μοιραίου Τσίπρα, είναι να μπορέσει να κρατήσει ένα ποσοστό της τάξης του 25% για να μποικοτάρει με το τσούρμο του την νέα Ελληνική κυβέρνηση.Οδηγός του ο μαύρος Δεκέμβρης του 2008 και οι πλατείες των αγανακτησμένων που του χάρισαν την βρώμικη και αιματηρή εξουσία του.Καλή χρονιά κύριε Βγόντζα και καλή απαλλαγή από τους αλήτες που μας καταστρεψαν την ζωή.

Και τί να λέει?

Ο Τσίπρας και κάνα δεκαρια υπουργοί του ειναι καμένα χαρτιά, θα χαθούν πολιτικά από τον χάρτη οπως εμφανίστηκαν. Αλλά τι γίνεται με τους νέους τσιπρες που θα προκύψουν?

Ετσι.

Εγω γουσταρω αιφνιδιασμο!Φλεβαρη εκλογες!

ΚΑΡΕΚΛΑΤΟΣ μεχρι τον Οκτωβριο ο ΤΣΙΠΡΑΣ.--Η Τελεια συνταγη για ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ το εχει ΕΜΠΕΔΩΣΕΙ..--Τον Οκτωβριο ερχεται το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΥ ΤΕΛΟΣ.---Παρακαλαει μονον να μην οδηγηθει σε ΕΙΔΙΚΟ δικαστηριο για τις αποκαλυψεις ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΓΙΑ ΔΙΠΛΟ ΝΟΜΙΣΜΑ κα Εξοδο της Ελλαδος ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ.-------Ετσι Η ΠΑΡΕΑ ΤΣΙΠΡΑ δεν αφηνει την καρεκλα.--Θα την κρατησει οσο παει και εκλογες θα γινουν στις 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019.---Μετα την μεγαλη ΗΤΤΑ ΣΥΡΙΖΑ τον ΜΑΙΟ----και βαμμενο ολο τον χαρτη της Ελλαδος ΓΑΛΑΖΙΟ---το ΤΣΟΥΝΑΜΙ της ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ πλεον της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ θα ΣΑΡΩΣΕΙ ολο το συνοθυλευμα ΣΥΡΙΖΑ.----Σημαντικη ωστοσο ειναι και η βοηθεια των ΣΥΡΙΖΟ--ΜΑΛΕΛΗΔΩΝ που στελνουν ολους τους ΑΝΤΙ-ΣΥΡΙΖΑ .. ΚΕΝΤΡΩΟΥΣ στην ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.------ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ---Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ΤΣΟΥΡΟΥΦΛΙΖΕΤΑΙ απ ακρη σε ακρη σε ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΤΟ 2019--- ηρθε---- και η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ αρχισε......Τικ-Τακ....Τικ-Τακ.....

Παραμύθια παιδικά

Ψάξε, ψάξε, δεν θα το βρεις το δαχτυλίδι της εξουσίας...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία