LIVE

Κορωνοϊός

Nikolopoulos

Προσοχή, βρέχει μαθητευόμενους μάγους!

Γρ. Νικολόπουλος

Ο,τι και να γίνει στις εκλογές, τα μαντάτα για τους φορολογούμενους είναι μαύρα. Ολες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα κάλυψαν τις τρύπες των ελλειμμάτων αυξάνοντας διαρκώς τους φόρους.

Τώρα που υπάρχει ήδη δημοσιονομικό κενό, που το πλεόνασμα μπορούμε να το ξεχάσουμε και που τα φορολογικά έσοδα δεν εισπράττονται γιατί πολλοί δεν έχουν να πληρώσουν και άλλοι το αποφεύγουν, μπορούμε να θεωρούμε βέβαιο ότι όποια κυβέρνηση και αν εκλεγεί θα αυξήσει ξανά τους φόρους. Η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ (αν εκλεγεί ξανά με οποιαδήποτε μορφή) δεν το λέει, αλλά θα αναγκαστεί να το κάνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το λέει και θα το κάνει. Ωστόσο η αύξηση των φόρων θα στείλει την οικονομία σε ακόμη βαθύτερη ύφεση και ουσιαστικά δεν θα φέρει έσοδα στο Δημόσιο. Και επειδή ξέρουμε τι έκανε και τι δεν έκανε η κυβέρνηση που είχαμε μέχρι χθες, άρα δεν μπορούμε να περιμένουμε μεγάλες διαφοροποιήσεις, ας δούμε τι λέει ότι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους φόρους. 

Λέει, λοιπόν, ότι θα φορολογήσει περισσότερο τους πλούσιους και θα ελαφρύνει τους φτωχότερους. Η ελάφρυνση των φτωχότερων είναι αναγκαία, καλό θα ήταν να γινόταν μέσα από μείωση της σπατάλης του Δημοσίου, αλλά πρέπει να κρατάμε μια πισινή για την αύξηση της φορολόγησης των πλουσίων. Ποιος θεωρείται πλούσιος από τον ΣΥΡΙΖΑ; Ο κ. Μανώλης Γλέζος μίλησε για όποιον έχει εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ τον χρόνο. Ο κ. Τσίπρας τον διόρθωσε λέγοντας ότι ο κ. Γλέζος εννοούσε 20.000 ευρώ τον μήνα.

Εχει μια μάλλον ουσιαστική διαφορά. Μετά ο κ. Τσίπρας μίλησε για φόρο επί του τζίρου των μεγάλων επιχειρήσεων, τον προσδιόρισε μάλιστα στο 1%. Αναφέρθηκε στην αρχή σε 50 επιχειρήσεις, μετά σε 100 και μετά διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανέβασαν τον αριθμό των μεγάλων επιχειρήσεων σε μερικές χιλιάδες. Στην αρχή μίλαγαν για τις πιο κερδοφόρες, μετά για τις πιο μεγάλες. Δεν εξειδίκευσαν πώς θα πληρώσουν φόρο οι μεγάλες ζημιογόνες. Τελικά, ακόμη δεν ξέρουμε ποιες είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις που θα φορολογηθούν επί του τζίρου. Οπως και να ’χει το πράγμα, η φορολόγηση επί του τζίρου των επιχειρήσεων προκαλεί σημαντική αύξηση του λειτουργικού κόστους τους και αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουν λεφτά ούτε για προσλήψεις, ούτε για επενδύσεις. Αρα ανεργία και ύφεση.

Μετά διατυπώνονται κάποιες άλλες σκέψεις για τη χρηματοδότηση των αναγκών του Δημοσίου όσο δεν συμφωνούμε με τους Ευρωπαίους για τους όρους που θα συνοδεύουν την πιστωτική γραμμή ενισχυμένων όρων. Λέει π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα χρηματοδοτηθεί από την εσωτερική αγορά, δηλαδή θα βγάλει έντοκα γραμμάτια που θα τα αγοράσουν υποχρεωτικά οι τράπεζες. Ας πούμε ότι τον αφήνει ο Ντράγκι να το κάνει (που δεν είναι σίγουρο). Αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο θα απορροφήσει τη ρευστότητα  των τραπεζών, άρα δεν θα μπορούν να χρηματοδοτούν ούτε τις επιχειρήσεις, ούτε τους πολίτες. Πάλι, λοιπόν, δεν θα υπάρχουν λεφτά για επενδύσεις, δηλαδή δεν θα υπάρχουν λεφτά για ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας.

Αυτό βεβαίως είναι το μικρότερο κακό αν το Δημόσιο αρχίσει και παίρνει λεφτά από τις τράπεζες. Διότι αν το παραξηλώσει, μπορεί να καταλήξουμε σε πτώχευση των τραπεζών και λύση αλά Κύπρο όπου οι καταθέσεις μετατράπηκαν σε κεφάλαια για να σωθούν οι τράπεζες.  Μετά υπάρχει το σενάριο φορολόγησης της περιουσίας γενικώς. Δηλαδή καταθέσεις, ακίνητα, ομόλογα, μετοχές κ.λπ. Εκεί είναι που θα πέσει το πολύ κλάμα, διότι πολλοί άνθρωποι που έχουν σπίτια δεν έχουν λεφτά για να πληρώσουν φόρους. Επίσης, όσοι προ κρίσεως είχαν σπίτια, ελληνικά ομόλογα και μετοχές τραπεζών, δηλαδή οι συντηρητικότεροι μικροεπενδυτές, τώρα έχουν μόνο τα σπίτια και τα χρέη τους.

Οι μικρομέτοχοι, λοιπόν, που είναι ταυτόχρονα ιδιοκτήτες ακινήτων, θα την πληρώσουν άσχημα. Εκτός, πάλι, αν δεν θεωρηθούν πλούσιοι.

Η σημαντικότερη ερώτηση, λοιπόν, είναι ποιος θεωρείται πλούσιος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και ποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασίσει ποιος θεωρείται πλούσιος. Διότι αν αποφασίσει ο Μηλιός, ο Τσακαλώτος, ο Σταθάκης και κάποιοι άλλοι ευκατάστατοι, μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα βάλουν τον πήχη ψηλότερα από τον δικό τους προσωπικό πλούτο, οπότε σωθήκαμε (σχεδόν όλοι). Αν αποφασίσει ο Δραγασάκης, ο Λαφαζάνης ή κάποιοι άλλοι λιγότερο πλούσιοι από τους οικονομικούς εγκεφάλους του ΣΥΡΙΖΑ, τότε κινδυνεύουν όσοι παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ τον μήνα. Εν πάση περιπτώσει, το ζήτημα φτάνει σε αδιέξοδο όσο δεν υπογράφουμε με τους Ευρωπαίους τη νέα συμφωνία.

Οι αγορές θα είναι κλειστές, κάθε φορολογική παρέμβαση θα μας στέλνει σε βαθύτερη ύφεση και θα αυξάνει την ανεργία και το μόνο που θα έπρεπε να έχουμε ήδη ακούσει από όλες τις μεριές, δηλαδή ότι θα μειωθεί η σπατάλη στο Δημόσιο, δεν το λέει κανείς. Γι’ αυτό οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να περιμένουν άσπρη μέρα από αυτές τις εκλογές. Η οικονομία γενικότερα δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να ελπίζει σε άσπρη μέρα, ειδικά όταν βλέπει να επελαύνουν οι μαθητευόμενοι μάγοι όλων των αποχρώσεων που θα επιχειρήσουν να μάθουν στου κασίδη το κεφάλι, δηλαδή στο δικό μας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (16)

Απλά πράγματα

Τα όσα γράφονται στον ξένο τύπο είναι αστειότητες και ό,τι φανεί του κάθε λολοστεφανή. Ο ξένος τύπος είναι γεμάτος συμφέροντα, πολλά άρθρα είναι εντελώς της πλάκας και άλλα είναι πληρωμένα. Καμιά σημασία μην δίνετε και ψηφίστε με το χέρι στην καρδιά ξέροντας ότι η παραμονή μας στο ευρώ είναι δεδομένη μακάρι να εκλεγεί κι' ο ... Γκλέτσος με την Στανίση. Σας το λέω με πλήρη επίγνωση. Οι εταίροι θέλουν μια λύση στα γρήγορα γιατί η παράταση της αβεβαιότητας δεν κάνει καλό στο ευρώ και την νομισματική σταθερότητα. Η ίδια η Γερμανία παραβιάζει την Συνθήκη με τα τεράστια πλεονάσματα που έχει στο Τρεχουσών. Αν έχει έναν απέναντί της και την κολλάει κάθε μέρα μ' αυτό στον τοίχο θα κοπεί κάθε μαγκιά. Υπάρχουν και άλλα επιχειρήματα. Διώξτε μας αν τολμάτε να σκίσετε την Συνθήκη σαν κουρελόχαρτο να χάσετε σαν Γερμανία 70 δις ενώ με ένα κούρεμα 40 δις αναλογικά θα έχουμε μείωση του χρέους μας στο 90% του ΑΕΠ! Μεταρρυθμίσεις τσαμπουνά η τρόικα; Μεταρρυθμίσεις θα ζητάμε κι' εμείς να περιορισθεί το δημοσιονομικό της πλεόνασμα και το πλεόνασμα στο εμπορικό της ισοζύγιο. Απειλεί αυτή με πληρωμές και ρευστότητα; Απειλούμε κι' εμείς να κόψουμε ευρώ όπως έκανε η Ιρλανδία το 2011 (τύπωσε πάνω από 50 δις και της είπαν ότι έχει δικαίωμα! Και φυσικά έχει δικαίωμα!) Απειλεί αυτή με τις ανοησίες του Σόϊμπλε; Απειλούμε και εμείς όχι βέβαια με στάση πληρωμών ----όοοοοοχι! --- αλλά με ΕΚΠΛΉΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΑΚΩΝ ΜΑς ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ! Να βυθισθεί η χώρα στο χάος και να δούμε που θα πάει η Ευρωζώνη! Αυτό δεν έκανε και ο κ. Σαμαράς. Ε, θα το κάνουμε και εμείς επί 10 φορές! Να δούμε αν το θέλουν! ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ! Γιατί τότε θα βγει ένας Λοχίας και θα τους ταράξει στην Νομιμότητα και στην Σταθερότητα και στην Συνέπεια σύμφωνα ΑΚΡΙΒΩΣ με το εθνικό σχέδιο που σας περιέγραψα.

APORIA

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΕΡΔΟΣ της 18ης Ιανουαρίου 2011 που υπογράφεται από την έγκυρη δημοσιογράφο Ελευθερία Κούρταλη αναφέρεται ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα έκτακτου δανεισμού ύψους 51 δισ. ευρώ, τυπώνοντας η ίδια τα χρήματα αυτά! Το ποσό μάλιστα αυτό, εμφανίζεται στον ισολογισμό της τράπεζας ως άλλα κεφάλαια. Κατά το δημοσίευμα της εφημερίδας Irish Independent, εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε πως η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας τυπώνει η ίδια χρήματα και τα δανείζει στις τράπεζές της και δεν δανείζεται ρευστότητα από την ΕΚΤ για να χρηματοδοτήσει τις πληρωμές της. Η ΕΚΤ δήλωσε πως η τράπεζα της Ιρλανδίας μπορεί να δημιουργήσει δικά της κεφάλαια!

Yavol!

Προφανώς υπάρχουν καλά και κακά κράτη στην Ευρωζώνη απ' ότι φαίνεται. Είδα και εγώ το σχετικό δημοσίευμα.

Ελα να τελειωνουμε πια

Ο,τι και να κανει ο Τσιπρας και ο ΚΑΘΕ Τσιπρας καμια χωρα δεν προβλεπεται να αποχωρησει μονομερως, διμερως η πολυμερως απο την ευρωζωνη. Απαγορευεται βασει της ιδιας της Συνθηκης του Μααστριχτ. Τι δεν καταλαβαινετε; ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ. ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ. ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ. ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ. ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΆΡΧΕΙ. Επίσης δεν μπορεί ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης να αποχωρήσει οικειοθελώς από το κοινό νόμισμα διότι η συμμετοχή των κρατών μελών της Eνωσης στο κοινό νόμισμα αποτελεί υποχρέωσή τους πηγάζουσα από τη Συνθήκη.

ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΧΡΩΣΤΟΥΜΕΝΑ.....

ΟΠΩΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΜΕ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΗΣ.......ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ. Καθε κρατος μελος ΕΧΕΙ υποχρεωσεις ,οταν δεν θελει να τις εκπληρωσει ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ : ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΧΑΡΙΣΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΣΕΝΤ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ. !!! ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΣΕΝΤ !!

Tάκης

Δεν νομίζω ότι είναι ακριβώς οπως τα λες. Το να πεις στους Ευρωπαίους φευγω από το Ευρω κ να σου πουν ΟΚ δεν παίζει. Αλλά το να πεις θέλω να φύγω απο το Ευρω και κάνετε δεκτή την απόσυρση μου ως Ελλαδα απο το ευρω, αυτο γίνεται. Τώρα Ευρώ ή Δραχμή ? Μία χειρότερη λυση για να μείνουμε στην Ευρωζωνη νομιμα κ ωραια κ με συνθηκες είναι το GEΥΡΩ έτσι μας κοροιδευουν πιο άνετα οι Ευρωπαιοι, μας παγιδευουν σε ισοτιμια δραχμής κ χειροτερα απλα το όνομα της δραχμης αλλαζουν κ τις φιγουρες στα χαρτονομισματα, δηλ. παλι τον ηπιαμε. Τα δανεια μας κ τα χρεη μας συνεχιζονται και οι Αμερικάνοι ήδη κανουν παρτι απο τωρα αμα γίνει κατι τετοιο

ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σε εποχή κρίσης δεν θα πάθουν τίποτα όσοι έχουν να δώσουν κάτι παραπάνω. Δεν θα τους λείψουν. Αντίθετα θα βγουν ωφελημένοι, αφού αυτοί θα κερδίσουν περισσότερα από τυχόν ανάπτυξη. Οι επιχειρήσεις (όσες τουλάχιστον ξέρουν τι τους γίνεται και δεν τα βρήκαν έτοιμα) προτιμούν να έχουν διαθέσιμο εισόδημα οι καταναλωτές παρά να έχουν χαμηλή φορολογία οι ίδιες.... Και βέβαια μόνο με Σαμαρά και Ευρώπη μπορούμε να έχουμε κάποιες ελπίδες...

arnoub

κάθε πρόγραμμα πρέπει να ξεκινήσει από ένα όριο που χρειάζεται ο πολίτης για να ζήσει. Αλλιώς κάθε πρόγραμμα είναι καταδικασμένο εξ αρχής.

ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ....

Εννοείται αυτό ρε συ... Δεν πρέπει να κοιτάξουμε πόσα λεφτά έχουμε για να δώσουμε, ούτε να προσπαθήσουμε να τα αυξήσουμε και μετά να τα δώσουμε, πρέπει οι κυβερνήσεις να κόψουν το λαιμό τους και να δώσουν λεφτά για να τρώνε οι πολίτες.... Ο περιούσιος λαός επί γης έμαθε στην καλοπέραση και κανείς δεν έχει δικαίωμα να την κόψει...

αντωνης σογιας

... ολα θα τα χαλασει ο συριζα!!! μαυρο λοιπον!!!! ψηφιζουμε νουδουλα και πασοκ που ΞΕΡΟΥΝ!!! αληθεια τι ξερουν ??? αυτο που εκαναν τοσα χρονια???

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία