Andreou

Οι Δραχμίστας

Γιώργος Δ. Ανδρέου

Οι φιλολογούντες θα επινοούσαν ειδική λέξη για να χαρακτηρίσουν τους συμπολίτες μας που πιστεύουν ότι η παλινόρθωση του εθνικού νομίσματος, της δραχμής, θα λύσει, ως διά μαγείας, τα προβλήματα της χώρας και τα δικά τους. Δραχμιστές, θα τους έλεγε ο γραφικός γλωσσοπλάστης υπουργός.

Οπως ακτιβιστές, πολεμιστές, τυμπανιστές και άλλα δράσεως σημαντικά (το λαϊκιστές άσχετο;). Οταν όμως η συγκεκριμένη επιλογή θέλουμε να αποκτήσει πολιτικοϊδεολογικό, εθνικιστικό υπόβαθρο και προσανατολισμό, πρέπει να βρεθεί ανάλογο όνομα και τίτλος που να χαρακτηρίζει το κίνημα. Να βγάζει επαναστατικότητα και να παραπέμπει σημειολογικά και συνειρμικά σε αγώνες αριστερούς και λαϊκούς. Ονομα ικανό να συνεγείρει τις μάζες. Τίτλος κατά προτίμηση νοτιοαμερικανικού τύπου που φοριέται τελευταία. Δραχμίστας λοιπόν. Οπως Σαντινίστας, Ζαπατίστας (το φασίστας άσχετο;) και άλλα συναφή (και ευτράπελα). 
Την κατεύθυνση αυτή δείχνουν να επιλέγουν οι κυβερνώντες. Ολα βέβαια έχουν κάποια εξήγηση. Δρυός πεσούσης... Στόχος το 35% περίπου των Ελλήνων, ένας στους τρεις, που απελπισμένος, απογοητευμένος, ανενημέρωτος, ανύποπτος για τις συνέπειες και την οδύνη που θα φέρει μια τέτοια εξέλιξη (η τρόικα και το σήμερα θα φαντάζουν συγκριτικά κήπος της Εδέμ), επιλέγει δημοσκοπικά τον δρόμο της δραχμής. Οσμίστηκαν ψόφιο και σανίδα σωτηρίας (εκλογική βάση) οι «επαναστάτες», ιδεολόγοι -της εξουσίας- και διαβλέποντας την κατρακύλα, επιβράβευση της συνέπειας και της προσήλωσής τους στην αλήθεια, άρχισαν να προσεγγίζουν διακριτικά και με προσποιητή αφέλεια την προοπτική της δραχμής. 

Plan b. Αν κάτι στραβώσει με τους κακούς δανειστές και απειληθεί η θέση μας στην Ευρωζώνη, να προβάλουν τη δραχμή ως δική τους επαναστατική επιλογή για να στοιχίσουν πίσω τους τούς δραχμιστές. Τι και αν δεν είναι πια μαζί τους, απογοητευμένος, ο πρωθιερέας του κινήματος, ενδιατρίβων ανώδυνα στην Εσπερία με καλό μισθό καθηγητού -ουαί- των Οικονομικών. Τι και αν απολαμβάνει πολιτική μοναξιά ο εκ των πλουσιότερων πολιτικών, πνευματικός πατήρ του πατροκτόνου νυν αρχηγού, ανώδυνα και αυτός κήρυκας της δραχμής. Το ζητούμενο είναι να υφαρπαγεί η ψήφος των αφελών και εύπιστων. Να πειστούν ότι αυτοί μόνο μπορούν να διαχειριστούν περήφανα και να ηγηθούν στη διαφαινόμενη νέα κατάσταση της εθνικής ανάστασης μέσω του ηρωικού δρόμου. 

Να δώσουν στην επιλογή απελπισίας και απογοήτευσης επαναστατικό φρόνημα και διάσταση. Σε αυτά είναι μανούλες, βαθείς γνώστες της τακτικής και της αφέλειας των απλών ανθρώπων. Που πείστηκαν εύκολα ότι για όλα φταίνε οι πρωτοκλασάτοι της πρώτης περιόδου (Βαρουφάκηδες και άλλοι) που αποχώρησαν καθυβριζόμενοι ως προδότες, ανίκανοι και ενεργούντες εν αγνοία του αρχηγού. Τον οποίο ξανατίμησε ο λαός αν και είχε δει. Για να ξαναζήσουν οι συνέλληνες τα χειρότερα, απορώντας για τη βλακεία τους. Είναι βέβαιο, πιστεύουν οι επιτελείς -και το φοβάμαι πολύ- ότι από το 35% των δραχμιστών θα πείσουν μεγάλο μερίδιο. Τους ανύποπτους αφελείς. 
Μεγαλύτερο πάντως από το 12%-15% με καθοδική τάση που τους δίνουν οι δημοσκοπήσεις. Να λοιπόν η σανίδα πολιτικής σωτηρίας. Σκέφτηκαν και άρχισαν να καλλιεργούν το έδαφος και τα σενάρια για το ενδεχόμενο. 

Με άλλα πρόσωπα, να δείχνουν σοβαρά και όχι με τους συνήθεις ύποπτους. Το αρχηγείο θα διαψεύδει, όπως πάντα, μεγαλώνοντας τη σύγχυση και τον θόρυβο. Κουβέντα να γίνεται. Στο παιχνίδι της έντασης και των διλημμάτων και ο άλλος, ο συνεταίρος της ΙΚΕ, να βρίζει τους Γερμανούς και να προκαλεί τους γείτονες παίζοντας με τη φωτιά. Σκηνικό ηρωισμού και ο Θεός βοηθός. 

ΣΧΟΛΙΑ (39)

Τραμπ

Ποιός είπε πως με την Δραχμή θα είναι πιο ρόδινα; Απλά δεν θα ζούμε με δόσεις, δεν θα μας λένε συνέχεια τι πρέπει να κάνουμε για να βγούμε από την κρίση και όλο δεν θα βγαίνουμε και θα πεθάνουμε γρήγορα ενώ τώρα πεθαίνουμε αργά.

Σακης

Μια ερώτηση. Με το Ευρώ πως θα γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας? Με 200 Ευρώ μισθό, γιατί τα Σκόπια δεν είναι η πιο ανταγωνιστική χώρα της Ευρώπης (γεωγραφικά)?

Ελσα

Είτε με Ευρώ είτε με δραχμή, ο καθέ Έλληνας την πάρτη του θα κοιτάει. Σκεφτείτε τι θα γινόταν εάν πτώχευε η Ελλάδα και εάν πτώχευε μια σοβαρή χώρα π.χ. η Σουηδία. Χάος στην Ελλάδα, συγκατημένη ένταση στην σοβαρή χώρα. Και η πτώχευση μέσα στην ζωή είναι, αλλά πως θα την διαχειριστείς είναι το θέμα.

Sisos

Ο απλός ο Λαός, όχι οι Οικονομολόγοι, που βλέπει πως βγαίνουμε από την κρίση το 2040 τι θα προτιμίσει αργό θάνατο με ευρώ ή γρήγορο θάνατο με δραχμή? Εγώ βλέπω πως από τα 32 άτομα που τελιώσαμε στην ίδια τάξη το Λύκειο, οι 19 εξ αυτών προχώρησαν στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση και οι 15 εκ των 19 έχουν ήδη μεταναστεύσει.

Δραχμιστης

Και δεν μου λετε ευρωλιγουρια, αμα το ευρω καταστραφει απο δυναμεις εκτος Ελλαδας εσεις θα συνεχιζετε να ζητατε να σας πληρωνουν σε ευρω? Ικανους σας εχω...

Οπως και οι

ευρωλιγουριστας.

Ερώτηση?

Ένα εκατομμύριο δραχμές θα αντιστοιχεί με 300. Ποια η διαφορά, λοιπόν αν κάποιος πληρώνεται με 300 ή ένα σκασμό δραχμές. Και τα δυο δεν φτάνουν, ούτε οικογένεια να δημιουργήσεις, ούτε καν να επιβιώσεις. Άρα σας παρακαλώ ας μου εξηγήσει κάποιος γιατί πρέπει να είμαστε κατα της δραχμής και υπέρ του ευρώ.

vas

Είναι ανόητο να εξηγείς οτιδήποτε, σε ανόητους ανθρώπους. Ελπίζω να σε κάλυψα...ανόητε

Ααααα...

Νομίζω ότι η απάντηση σου ήταν διαφωτιστική και με επιχειρήματα. Σε Ευχαριστω πολύ

Οικονομολόγος

Τί άλλο να σου πεί ρε φίλε; Ανοιξε κανα βιβλίο οικονομικών, διάβασε κανά σοβαρό επιστημονικό άρθρο στο internet. Περιμένεις να καταλάβεις ρωτώντας μέσα στα σχόλια του ΠΘ;

court jester

Το 2009 θα ειχε (καποιο !!!) νοημα να χρεωκοπησωμε (και τυπικα γιατι ουσιαστικα εχωμε χρωκοπησει) σταση πληρωμων κλπ.Η Ελλαδα θα γινοταν ζουγκλα για περιπου 3 χρονια,πολλοι θα πεθαιναν απο ελλειψη φαρμακων,πολλοι θα χανανε περιουσιες οι,μαυραγοριτες θα πλουτιζαν κλπ.Στην πενταετια καπου θα ειχαν στρωσει τα πραγματα δηλ.θα ειχαν γυρισει στα χωρια τους οι περισσοτεροι και θα φυτοζωουσαν οπως την δεκαετια του '60 που μας πουλαγε ο Καραμανλης στους Γερμανους για 100 Μαρκα και δοξαζαμε τον Θεο που πηγαμε στην Γερμανια.Στην δεκαετια το 2020 περιπου οι αγορες θα μας δανειζαν παλι ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΩΜΕ ΝΑ ΞΕΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ2009!!!.Εαν παμε στην Δραχμη τωρα θα συμβουν ολα τα ανωτερω (με καποια ελπιδα ανακαμψης το 2030,ΑΝ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ ΣΑΝ ΚΡΑΤΟΣ,ΕΘΝΟΣ ) συν το οτι το Κρατος θα βρεθει ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ γιατι ο,τι εχει αξια θα εχει πωληθει για πενταροδεκαρες ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΥΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΑ βασει Αγγλικου Δικαιου. Εγω προσωπικα λεφτα μου τα εχω σε δολλαρια,γιατι πληρωνομαι σε δολλαρια στο εξωτερικο,και οχι γιατι ειμαι σαν την Θεανω και τον Ευκλειδη που σας πουλανε,μεσω του χρησιμου ηλιθιου του Ξυδακη,θεωριες Δραχμης ενω αυτοι εχουν τα λεφτα τους ΕΞΩ !!!. Ξυπνηστε.....

Δραχμιστας

Η υποτιμημενη δραχμη θα οδηγησει σε ανοδο του τουρισμου, αρα αυξηση εσοδων απο φορους αρα αυξηση μισθων, συνταξεων, επιδοματων, κατασκευη εργων κτλ αρα ανοδο βιοτικου επιπεδου.

Πειραιώτης

...αυτά σας λέει ο Κασιδιάρης κυρά μου;Αφού δεν έχετε προσόντα,πως βγαίνετε και κάνετε θόρυβο;

Δραχμιστας

Εγω σου ανεφερα ενα οικονομικο επιχειρημα υπερ της δραχμης. Εσυ εχεις κανα επιχειρημα ή μονο φωνασκεις?

Οικονομολόγος

Αν η δραχμή ήταν το μοναδικό νόμισμα στο πλανήτη, έτσι θα ήταν όπως λες. Δυστυχώς όμως δεν θα είναι... Σκέψου λίγο παραπάνω

VASSO

συμφωνω με οσα γραφεις ειναι δυσκολο στο κοσμο που μεχρι χθες θα εστελνε ακομη και τον ΣΩΡΡΑ στη βουλη να καταλαβουν την κατρακυλα που τους περιμενει.Φαντασιονονται εποχες προ του 2010 ανεμελες ευχαριστες με μπολικο παραδακι αφου θα εχουμε δικο μας νομισμα θα κοβουμε οσα μας λειπουν και θα ειμαστε ολοι πλουσιοι και περηφανοι

Έτσι

Νομίζουν ,όσοι θέλουν δραχμή .Το Χρέος διαγράφεται ,το πετρελαιο η βενζίνη,φάρμακα ,τα τρόφιμα ,τα αυτοκίνητα ,θα είναι φθηνότερα ,η Ευρώπη θα πάθει καθίζηση .Θα είμαστε χώρα ευημερίας ,προόδου .

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία