kuriakos

Γιώργος Κυριακός

Πριν από 3 χρόνια στις 31/7/2018 έγραφα σε ένα άρθρο μου με τον τίτλο η Ελλάδα χρειάζεται Ηγέτη τα κάτωθι. «Ο ηγέτης μας θα πρέπει να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών! Είναι τυχαίο ότι σήμερα πάνω από 50% δεν ψηφίζουν; Είναι τυχαίο ότι οι νέοι γυρνούν την πλάτη στην πολιτική;

Ξέρω ότι το άρθρο μου θα βρει πολλούς υποστηρικτές , αλλά και πολλούς πολέμιους.

Την Δευτέρα , Τρίτη και Τετάρτη που μας πέρασε, η Χώρα μας δοκιμάστηκε σε όλα τα επίπεδα. Από την μία η χειρότερη κακοκαιρία από το 2002, και από την άλλη η- με μεγάλες δυσκολίες -έναρξη εμβολιασμών της Astra Zeneca. Προσωπικά όπως εκατοντάδες συμπολίτες μου, ταλαιπωρήθηκα. Έμεινα χωρίς ρεύμα για δώδεκα ώρες, ο εμβολιασμός μου ακυρώθηκε λόγω της κακοκαιρίας, ακύρωσα κάποιες επαγγελματικές συναντήσεις, παρέμεινα σπίτι για πάνω από 60 ώρες.

Στις 8 Ιουλίου του 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε πρωθυπουργός. Μετά από περίπου 550 ημέρες διακυβέρνησης ο ελληνικός λαός -σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις- τον εμπιστεύεται ακόμα πιο πολύ απ’ ό,τι όταν ανέλαβε πρωθυπουργός. Τα πολλά προβλήματα που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η χώρα όχι μόνο δεν τον αποδυνάμωσαν, αλλά -σε αντίθεση με τη μέχρι τώρα πρακτική- τον ενδυνάμωσαν. Φαίνεται ότι κάτι κάνει πολύ σωστά. Ενώ η αντιπολίτευση κάτι κάνει πολύ λάθος. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ισχύει το γνωμικό που χρησιμοποιεί ο Σοφοκλής στην «Αντιγόνη»: «Αρχή άνδρα δείκνυσι». Σε ελεύθερη μετάφραση ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται.

Σε λίγες ημέρες αφήνουμε πίσω μας το 2020 -μια χρονιά που πολλοί την αποκαλούν η χειρότερη χρονιά- και μπαίνουμε στο 2021. Ολοι μας είμαστε πολύ κουρασμένοι -ακόμα και εξουθενωμένοι-, πολλοί έχουμε δυστυχώς χάσει κάποιον συγγενή, φίλο ή γνωστό από τον κορωνοϊό, τα οικονομικά της πλειονότητας των Ελλήνων είναι σε δύσκολη κατάσταση - αν και οι καταθέσεις στις τράπεζες έχουν αυξηθεί κατά 15 και πλέον δισ. ευρώ. Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς επιδεινώνουν τις ψυχολογικές δυσκολίες. Καλή η τεχνολογία, αλλά ευχές και κάλαντα μέσω τηλεδιάσκεψης φαντάζει και είναι τόσο απρόσωπο.

Η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ευρώπη είναι πολύ ανησυχητική. Ολοι οι πρωθυπουργοί μέσω διαγγελμάτων ανακοινώνουν όλο και πιο αυστηρά μέτρα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση μιλάει ήδη για την ανάγκη καλύτερου συντονισμού μεταξύ των κρατών-μελών. Στην Ελλάδα η επανεμφάνιση του κ. Τσιόδρα σημειολογικά λέει πολλά. Μας θυμίζει ότι «έχουμε δύσκολο Δεκέμβριο, ίσως και δύσκολο Ιανουάριο, αλλά τότε με την ελπίδα του εμβολίου δεν χάνουμε την ελπίδα μας, εξακολουθούμε να παλεύουμε ως πολίτες, η ζωή μας συνεχίζεται, με δύσκολο τρόπο, αλλά χωρίς να φτάνουμε στο απαγορευτικό», σημείωσε. «Κοιτάμε να έχουμε όσο το δυνατό πιο ανεκτά μέτρα, να αποφύγουμε το lockdown - το lockdown είναι η τελευταία των τελευταίων επιλογή σε όλη την Ευρώπη», συμπλήρωσε. «Εμείς τονίζουμε τι πρέπει να γίνει, αλλά δεν μπορούμε να μπούμε στην προσωπική επιλογή του καθενός. Είναι η ώρα της συνείδησης, τώρα πρέπει να μιλήσει η φωνή της, είναι η ώρα να μιλήσουν οι καρδιές. Αυτή τη στιγμή δεν μετρούν τα δικά μου λόγια, αλλά η επιλογή ελευθερίας του καθενός».

Ζούμε σε εποχή μεγάλης αβεβαιότητας. Ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρώπη αγγίζει περίπου τις 100.000. Τη μεγάλη ανησυχία του για την κατάσταση λόγω της πορείας της πανδημίας εξέφρασε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε. «Η εν εξελίξει επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Οι καθημερινές καταγραφές κρουσμάτων αυξάνονται, το ίδιο και οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία. Ο COVID-19 αποτελεί την πέμπτη αιτία θανάτου, ενώ έχουμε φτάσει πλέον στο όριο των 1.000 θανάτων ανά ημέρα», είπε ο κ. Κλούγκε.

Αν ρωτήσουμε έναν πολίτη ποιες κατά τη γνώμη του είναι οι ΔΕΚΟ, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αναφερθεί στην ΕΥΔΑΠ, στον ΟΤΕ, στη ΔΕΗ, στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στο μετρό, καθώς και στα λεωφορεία και μερικοί μπορεί να αναφερθούν και σε δυο-τρεις ακόμα. Είμαι σίγουρος ότι κανένας πολίτης δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν πάνω από 100 ΔΕΚΟ οι οποίες αποτελούν επιχειρήσεις και οργανισμούς που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο ή σε κάποιο ποσοστό ελέγχονται από αυτό. Ο δε ορισμός των ΔΕΚΟ είναι Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να είναι Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας.

Σε λίγες ημέρες μπαίνουμε στον Οκτώβριο. Ο κορωνοϊός δυστυχώς έχει ξαναμπεί πολύ δυναμικά στην καθημερινότητά μας και δεν μας ξέχασε. Τα καιρικά φαινόμενα μας θύμισαν ότι -όσο και να μην το θέλουμε- μπαίνουμε σιγά-σιγά στον χειμώνα, οι γείτονές μας καθημερινά μας υπενθυμίζουν την ανάγκη να ενισχύσουμε τις αμυντικές μας δυνατότητες και τις στρατηγικές μας συμμαχίες.