kuriakos

Γιώργος Κυριακός

Εκατόν πενήντα ημέρες μετά την άφιξη του κορωνοϊού και με την παγκόσμια οικονομία -αλλά και υγεία- να υφίσταται μεγάλες πιέσεις, η Ευρώπη, επιτέλους, έδρασε. Μετά από τέσσερις ημέρες διαπραγματεύσεων μεταξύ των καλών (οι χώρες του Νότου), των κακών (οι «φειδωλοί» του Βορρά) και των άσχημων (ο καθένας ας κρίνει), επετεύχθη μια εξαιρετική συμφωνία για την Ευρώπη που αποφάσισε να δράσει συντονισμένα προασπιζόμενη το κοινό της συμφέρον - αλλά και πάνω απ’ όλα την ίδια την ύπαρξή της και την προοπτική της. Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ε.Ε., αποτελούμενη από 27 χώρες-μέλη, αποφάσισε να αμοιβαιοποιήσει το χρέος και να εκδώσει κοινό ευρωπαϊκό χρέος. Για την ιστορία, το Next Generation EU θα παράσχει 360 δισ. ευρώ χαμηλότοκα δάνεια και 390 δισ. ευρώ χορηγήσεις.

Ελεγε ο Γκάντι: «Πρώτα αδιαφορούν για σένα, μετά γελάνε με σένα, μετά σε πολεμάνε και στο τέλος κερδίζεις». Και προσέθεσε ο Αϊνστάιν: «Μάθε από το χθες, ζήσε το σήμερα, να ελπίζεις για το αύριο. Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς». Ολα τα παραπάνω ισχύουν και για τον καθένα από εμάς, για τη χώρα μας, αλλά και για την ανθρωπότητα.

4

Από την αρχή της εμφάνισης του κορωνοϊού και με αναγκαστική αφορμή τον περιορισμό μας στο σπίτι αναπτύχθηκε μία μεγάλη τάση διαδικτυακών συνεδρίων και εταιρικών συναντήσεων, καθώς και πολλοί τρόποι επικοινωνίας κυρίως με επίκεντρο ιντερνετικές λύσεις και εφαρμογές.

1

Στο τέλος του 2018 πρότεινα να θεσπίσουμε ως χώρα ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα του 2040 που να καλύπτει υποχρεωτικά τους κάτωθι τομείς. Υπογεννητικότητα. Καταπολέμηση της ανεργίας. Επιστροφή των νέων που εγκατέλειψαν τη χώρα. Παιδεία. Υγεία. Ασφαλιστικό Πρόγραμμα. Επενδύσεις στη χώρα. Τουρισμός. Εξωτερική Πολιτική. Φορολογικό Σύστημα, Εξαγωγές, Αγροτική Ανάπτυξη. Στα τέλη του 2015 ο ΣΕΒ είχε υπολογίσει ότι για να εξισορροπήσουμε την τεράστια ζημία που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια απαιτούνται επιπλέον επενδύσεις, πέραν όσων πραγματοποιούνται ετησίως, τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2022. Και οι δύο ανωτέρω προτάσεις έμοιαζαν, όπως λένε και οι Αγγλοσάξονες, «too good to be true».

3

Πολλά πρωινά κατηφορίζοντας τη λεωφόρο Κηφισίας σταματάω και αγοράζω τον καφέ μου σε ένα σημείο εστίασης γνωστής αλυσίδας. Ο Πέτρος -ο ιδιοκτήτης- είναι πάντοτε εκεί 7 μέρες την εβδομάδα. Απ’ ό,τι μαθαίνω, δε, ξεκινάει την εργασία του στις 4 το πρωί για να υποδεχτεί μαζί με το προσωπικό του τους πελάτες στις 6 το πρωί. Πολλές φορές μάλιστα βρίσκεται στην επιχείρησή του και στο κλείσιμο, στις 10 το βράδυ. Ο καφές που σερβίρει είναι εξαιρετικός, συχνά κερνάει και ένα συνοδευτικό, και προσφέρει εργασία σε 11 υπαλλήλους. Η γνώση του για την αγορά είναι αξιοσημείωτη και η ανάλυσή του πολύ ορθολογική. Οταν τον ρωτάω πώς αντέχει να εργάζεται πάνω από 80 ώρες την εβδομάδα, μου απαντάει με χαμόγελο: «Ο,τι αφήνεις σε αφήνει». Και εγώ σκέφτομαι φωναχτά ότι η ζωή μοιάζει με το ποδήλατο. Δεν πέφτεις, εκτός κι αν σταματήσεις το πετάλι. Απλά, προσθέτω με κάποιο μικρό παράπονο: «Από το 2009 πολλές ορθοπεταλιές και πολλή ανηφόρα, ρε παιδί μου».

3

Σήμερα, όλο και πιο πολύ, όλο και πιο συχνά, όλο και περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο καθημερινά ψάχνουν να βρουν την αλήθεια τους. 

1

Πριν από δέκα χρόνια, κατά τη διάρκεια των έντονων συζητήσεων με την τρόικα, είχε εκπονηθεί ένα εθνικό πλάνο αποκρατικοποιήσεων της τάξεως των 50 δισ. ευρώ ή περίπου 25% του τότε ΑΕΠ της χώρας. 

1

Ο τίτλος του σημερινού μου άρθρου προήλθε από μια σύντομη επικοινωνία με έναν φίλο, ο οποίος με αυτές τις τέσσερις λέξεις συνοψίζει -πολύ ρεαλιστικά- τη σημερινή πραγματικότητα. Τον ευχαριστώ για τον τίτλο που μου έδωσε.

10

Μπήκαμε  στο 2020. Προερχόμαστε από μία δεκαετία όπου ο πρώτος στόχος για τη χώρα μας, για τον καθέναν από εμάς, αλλά και για κάθε επιχείρηση ήταν η επιβίωση.

2

Οταν οι διοργανωτές μιας πολιτιστικής εκδήλωσης έχουν ψυχή, γνώση, κέφι, μεράκι, επαγγελματισμό, αλλά και γνωρίζουν σε βάθος το θέμα τους, τότε δεν μπορεί παρά να προσφέρουν μεγαλόκαρδα στους τυχερούς παρευρισκόμενους μια ποιοτικά άρτια και αξέχαστη εκδήλωση. Κάπως έτσι γράφεται Ιστορία

Αρχισα να αρθρογραφώ εδώ και δέκα χρόνια. Φίλοι μου δημοσιογράφοι με πείρα πάνω από 40 χρόνια, ο Γιάννης και ο Μιλτιάδης, μου δώσανε με γενναιοδωρία το απόφθεγμα της γνώσης τους

Πριν από λίγες μέρες είχα την τιμή να παρευρεθώ σε ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός

Ημουν και εγώ ένα από τα 500.000 άτομα στην Ελλάδα που έχουν παρακολουθήσει την ταινία «Joker». Καθήμενος αναπαυτικά στη θέση μου, είδα λίγο πριν ξεκινήσει το έργο να προσέρχονται αριστερά μου 5 αγόρια και δεξιά μου 6 κορίτσια. Ούτε καν σκέφτηκα να τους ζητήσω ταυτότητα, άλλωστε έμοιαζαν πάνω από 18… Κατά τη διάρκεια της προβολής του έργου υπήρξε σιγή. Στο τέλος μαζικό χειροκρότημα που σπάνια έχω ζήσει σε αίθουσα του κινηματογράφου

2

Πριν από 15 μέρες διάβασα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ένα άρθρο του Θανάση Τσεκούρα σχετικά με τον λαϊκισμό των ελίτ.

9