makrigiannis_giannis

Η τραγωδία μέσα μας

Γιάννης Μακρυγιάννης

Ο Χάρρυ Κλυνν τα έλεγε από χρόνια: “ο Έλληνας διαθέτει δύο φονικά όπλα, το εκλογικό του βιβλιάριο και το δίπλωμα οδήγησης”! Για το πρώτο το συζητάμε, αλλά για το δεύτερο είχε απόλυτο δίκιο και, δυστυχώς, επιβεβαιώνεται με τραγικό τρόπο διαρκώς.

Το αδιανόητο δυστύχημα με τους τέσσερις νεκρούς στην εθνική οδό αναζωπύρωσε απλώς τη συζήτηση για το δράμα, που βιώνει η ελληνική κοινωνία, με τα τροχαία δυστυχήματα και την απουσία οδικής ασφάλειας, αλλά και οποιασδήποτε σοβαρής προσπάθειας να διορθωθούν τα πράγματα.

 

Το εύκολο είναι να πέσει όλο το ανάθεμα είτε στην κακιά στιγμή, είτε στο γόνο της πλούσιας οικογένειας, – όχι κυρίως γιατί έτρεχε υπερβολικά, αλλά γιατί ήταν πλουσιόπαιδο. Εξ ου και οι διάφορες ανοησίες περί… ταξικού δυστυχήματος. Και έτσι να ξεμπερδέψουμε όλοι, βγάζοντας λάδι τις βαθύτερες αιτίες και τους πραγματικούς υπεύθυνους για ένα πρόβλημα που αποκτά διαστάσεις μάστιγας για τη χώρα.

 

Θα το ρίχναμε ευχαρίστως και στην κακιά στιγμή και σε όποιο “πλουσιόπαιδο”, που νομίζει ότι ο δρόμος είναι δικός του, εάν στο μεταξύ δεν ίσχυε το εξής: ότι κάθε χρόνο σκοτώνονται στους ελληνικούς δρόμους χιλιάδες άνθρωποι και τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα συμβαίνουν στις πόλεις (είναι συντριπτικά το στοιχεία, που παρουσιάζουν άνθρωποι, οι οποίοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην οδική ασφάλεια, όπως ο Ιαβέρης). Και ότι τα περισσότερα από αυτά δεν τα προκαλεί ο «γνωστός και επώνυμος με το πολυτελές αυτοκίνητο», αλλά ο «άγνωστος μαλάκας» με οποιοδήποτε αυτοκίνητο κι από οποιαδήποτε κοινωνική τάξη. Κι αν στο μεταξύ η ίδια η Πολιτεία δεν φρόντιζε με την εγκληματική αδιαφορία, τις λάθος πολιτικές της και την απρονοησία της να αφήσει το πρόβλημα να μετατραπεί σε μάστιγα.

 

Είμαστε όμηροι λοιπόν δύο θανάσιμων στοιχείων, που συνθέτουν το πρόβλημα. Ο δε συνδυασμός τους είναι συντριπτικός και στην πραγματικότητα όποιος βγαίνει στους ελληνικούς δρόμους παίζει τη ζωή του κορώνα γράμματα.

Από τη μια η αρρωστημένη νοοτροπία της πλειοψηφίας των Ελλήνων, σε σχέση με το αυτοκίνητο και την οδική συμπεριφορά. Υπάρχει ένα επικίνδυνο εκρηκτικό μίγμα στον συνηθισμένο, μέσο Έλληνα οδηγό: ανικανότητα και κόμπλεξ. Οι περισσότεροι μαθαίνουν να οδηγούν είτε λάθος, είτε ελλιπώς. Από τους γονείς, τους φίλους, αλλά συχνά και τους αρμόδιους. Πόσες σχολές οδηγών τηρούν αυτά που πρέπει να τηρούνται στη διαδικασία μάθησης και εξέτασης; Και πόσοι εξεταστές τηρούν όντως αυτά που πρέπει να τηρηθούν για να δώσουν το δίπλωμα οδήγησης; Η ανικανότητα ενισχύεται και από τη νοοτροπία του ξερόλα. Περίπου όλοι νομίζουν ότι είναι Σουμάχερ και Λάουντα. Και θέλουν να το δείχνουν. Για πολλούς το αυτοκίνητο στην καλύτερη είναι κοινωνικό αξεσουάρ και απόδειξη ανόδου και επιτυχίας. Στην χειρότερη γίνεται και προέκταση του ανδρισμού τους. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε στους δρόμους. Τρέχουν σαν να αγωνίζονται σε ράλι, περνούν τα stop σαν να είναι διαφημιστικές πινακίδες προφυλακτικών, θυμούνται και τηρούν ελάχιστα από τον ΚΟΚ, βλέπουν τους άλλους οδηγούς σαν ανταγωνιστές, δείχνουν μηδέν σεβασμό στους πεζούς.

 

Από την άλλη η Πολιτεία. Αυτή η Πολιτεία που νοιάζεται μόνο για τα διόδια σε δρόμους που δεν υπάρχουν και για φόρους σε αυτοκίνητα, ανεξαρτήτως εάν αυτά καταλήγουν σαν φονικά όπλα σε επικίνδυνους κατόχους.

Η Πολιτεία που έχει κάνει την ατιμωρησία καθεστώς και δικαίωμα. Όσοι λένε ότι έχουν μόνο οι πλούσιοι αυτήν την αίσθηση της ατιμωρησίας, μάλλον δεν κυκλοφορούν πουθενά – κι αν έχουν δίπλωμα οδήγησης να τους αφαιρεθεί πάραυτα. Οι περισσότεροι το έχουν το αίσθημα της ατιμωρησίας. Εάν μάλιστα η κυβέρνηση χαμηλώσει, αντί να αυξήσει τα πρόστιμα για τις παραβάσεις του ΚΟΚ, στα σημεία που αφορούν στην προστασία της ζωής, τότε τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Και το σχετικό ποινικό δίκαιο πρέπει να γίνει πιο αυστηρό. Και μόνο το γεγονός ότι οι πινακίδες επιστρέφονται δίκην εθίμου κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα και πάει λέγοντας, δείχνει πώς σκέφτεται η εκάστοτε κυβέρνηση, που κοιτάει μόνο τα ψηφαλάκια.

Η Πολιτεία σε ένα πράγμα πρέπει να είναι ανυποχώρητα υπέρ της αστυνόμευσης, σε αυτό της οδικής ασφάλειας. Είναι δυνατόν να τρέχει κανείς επί ώρα πολύ πάνω από το όριο ταχύτητας και να μην υπάρχει ένα περιπολικό να επιληφθεί; Είναι σαν να κυκλοφορεί κανείς με μυδραλιοβόλο στο κέντρο της Αθήνας, να πυροβολεί δω και κει, και να μην κουνιέται φύλλο από πλευράς αστυνομίας!

Οι κυβερνώντες ας αφήσουν τις κουταμάρες περί «ταξικών δυστυχημάτων» και να βάλουν το μάθημα της οδικής συμπεριφοράς στα σχολεία. Σε μία χώρα με τέτοιο πρόβλημα, το μάθημα αυτό επιβάλλεται. Τουλάχιστον να μαθαίνουν οι μελλοντικοί οδηγοί κάποια βασικά, κάτι θα τους μείνει.

Αλήθεια, η Πολιτεία ελέγχει τους ηλικιωμένους που επιμένουν να κυκλοφορούν σαν να μην συμβαίνει τίποτα μόνο και μόνο για να μην αισθάνονται, δήθεν, άχρηστοι; Πόσοι παράνομοι οδηγοί βγαίνουν στους δρόμους καθημερινά;

Η Πολιτεία της φαυλότητας, της υποκρισίας και της ανικανότητας από τη μια λοιπόν και ο ανεξέλεγκτος, κομπλεξικός, αδαής οδηγός από την άλλη. Κι όποιος γλιτώσει…

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Κι όμως

Γράφεις: "Είναι σαν να κυκλοφορεί κανείς με μυδραλιοβόλο στο κέντρο της Αθήνας, να πυροβολεί δω και κει, και να μην κουνιέται φύλλο από πλευράς αστυνομίας!" Δηλαδή τόσες μολότωφ που πέφτουν, τόσα ΜΜΜ που έχουν καεί, τόσα ακυρωτικά που έχουν καταστραφεί, έχει κάνει κάτι η αστυνομια;;;;; Δουλευόμαστε;

Victor

Αν θέλουμε τάξη στους δρόμους τότε απαιτείται συνεχής αστυνόμευση με κάμερες σε κάθε διασταύρωση. Εγώ είμαι υπέρ αλλά οι ενεγκέφαλοι αριστεροί που κυβερνούν δεν συμφωνούν γιατί η δύναμή τους έγκειται στην ανοχή προς την παρανομία. Είναι σαν αυτούς που λένε θέλουμε ευρώ αλλά χωρίς μνημόνιο. Πάντα θα υπάρχει ένα 10% του πληθυσμού (σε οποιαδήποτε χώρα) που μόνο με σιδηρά πειθαρχία μπορεί να συνετιστεί.

nobody di tutti no-βόδι

Το ότι ταυτίστηκες με συγκεκριμένο χώρο σημαίνει ότι δεν έχεις δικαίωμα στην μετάνοια ; και ποιός εγγυάται και με τί προκαταβαλλόμενη εγγύηση ; και ενώπιον ποίας Αρχής ; από τούς διάφορους κατηγόρους σου ΟΤΙ : οι όποιοι δικοί τους (έξω ή έσω) κοινοβουλευτικοί θίασοι δεν θα παράγουν ΙΔΙΟ ή χειρότερο έργο ;;; Από αντανακλαστικά καλά πας αναφορικά με το σημερινό άρθρο... με εκείνο της "αγοράς χρόνου" που είχα πρώτο-παρουσιάσει πριν 1 χρόνο στο εβδομαδιαίο άρθρο του εργοδότη σου ! Έπρεπε να σου πάρει τόοοοσο καιρό ; για την ανακάλυψη του τροχού ; Εεεεμ... τόσες δουλειές ο καψερός που να τα προλάβεις όλα στην ώρα τους. Φρέσκα με μπαγιάτικα κουλούρια ανάκατα ο κουλουράς, πάρε πεινασμένε όχλε να φας... άμα πεθαίνει ο άλλος από την πείνα, σιγά μην καθίσει να κοιτάει το κουλούρι στα δόντια.

K

ΓΙΑΤΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ ΛΕΤΕ ΕΤΣΙ ΣΕ ΑΛΛΕς ΧΩΡΕς ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ...ΓΙΑ ΜΠΕΙΤΕ ΛΙΓΟ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΑ ΒΙΝΤΕΑΚΙ Ο ΧΑΜΟς ΓΙΝΕΤΑΙ ...

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ BRAVO ΤΟΥ ΚΑΦΕΤΖΗ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΣΕ ΤΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕ ΠΡΙΝ ΞΗΜΕΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ .ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ -ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΦΗΣΕ ΑΝΑΠΗΡΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΙΑΡΙΣΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕ ΠΡΙΝ ΞΗΜΕΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΙΝΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΚΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΠΕΣΕ ΣΤΙΣ ΤΕΝΤΕΣ ΕΝΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΣΚΑΣΕ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΥΜΑ ΤΟΥ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΥ ΠΛΟΥΣΙΟΠΑΙΔΟΥ .Ο ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΦΟΝΙΑΣ ΠΑΛΙ ΟΔΗΓΟΥΣΕ ΠΟΡΣΕ ΠΑΛΙ ΓΥΡΝΑΓΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ .ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΤΡΟΧΑΙΑ Ο ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ ΩΣ ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ ΓΙΑ...ΚΑΛΟ ΠΑΙΔΙ .ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΠΩΣ ΑΝ ΕΠΙΒΙΩΝΕ ΚΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ JABO ΔΕΝ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΕ ΦΥΛΑΚΗ ΔΙΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΙΝΑΙ....ΕΞ ΑΜΕΛΛΕΙΑΣ .ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΘΡΗΝΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΟΔΗΓΟ ΤΗΣ ΦΟΝΙΚΗΣ ΠΟΡΣΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΥΧΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΤΗΣ ΔΙΟΤΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΠΕΣΑΝ ΘΥΜΑΤΑ ΕΝΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ ΟΔΗΓΟΥ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΑΕΙ ΟΠΩΣ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΑΨΗΦΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΟΔΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ .

ειρωνεία της τυχης

Κλαταρε το λάστιχο.Οποτε.Το παλικάρι προσπάθησε να το κρατήσει,αλλά τα χιλιόμετρα πολλά. Αλλά το ποιο τραγικό και αδύνατο είναι η πορεία που έκανε το αμάξι! Χώρεσε από ένα άνοιγμα μικρό.Σα να πέρασε από μάτι βελόνας.Σχεδον αδύνατον !! Δε τα λέω εγώ αυτά.Ο εμπειρογνώμονας που άκουσα στη τιβι το πρωί.

Δηλαδή οι φτωχοί δεν σκοτώνουν....

Δεν έχει τελειωμό η βλακεία του αριστερού .... Δηλαδη σύντροφε οι φτωχοί δεν προκαλούν δυστυχήματα ;;; Δεν μπαίνουν ανάποδα σε μονόδρομο;; Δεν οδηγούν χωρίς κράνος ;; Δεν τρέχουν υπερβολικά ;; Δεν περνάνε στοπ και κόκκινα ;;; Πόσο ηλίθιος μπορει να είναι κάποιος που να συνδέει τα λεφτά με την παραβατικότητα ... Αν ο νόμος είναι ελαστικός , τότε ισχύει για όλους... Αν δεν μπορεί το κράτος να εφαρμόζει τον δικο του νομο ή τον εφαρμόζει αλα κάρτ , τότε κατρακύλαμε σε επίπεδο φασιστικής μπανανίας .... Σαν την "δημοκρατία " του Μαδούρο που θαυμάζει ο Τσίπρας ... ( ας εφαρμόσει τον νομο για το κάπνισμα πρώτα και ας ασχοληθεί με τα πιο δύσκολα ...) .

Sanos Pkourletis

Κυρ Γιάννη, Υποννοείς δηλαδή πως δεν πρέπει όλοι να έχουν υποχρεωτικά λαϊκά Trabant? Επιπλέον μας λές πως υπάρχει και ατομική ευθύνη?!!!!?????? Αυτοι οι φιλελέδες πάνε να σε χαλάσουνε. Άιντε να προκυρήξει ο Αλέξης εκλογές να ξαναβρείς τον εαυτό σου.

Συμπλέγματα ...

Στο δυστύχημα αυτό, που η οπτικοποίηση απο την κάμερα , μας κάνει όλους κοινωνούς της στιγμής , όλη την συμπλεγματικη μιζέρια των αριστερών που κυβερνούν , με πρώτο τον ανεκδιήγητο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ , Μανιό.. Η χολέρα που βγάζει η "συμμορία" σε κάθε στιγμη και για κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα , δείχνουν σε τι έχει μπλέξει η Ελλάδα .. Η κυκλοφοριακή αγωγή, το μάθημα στα σχολεία ( αντί για τις γκει εβδομάδες ) , η οδικη συμπεριφορά και η χαρα της οδήγησης με ασφάλεια είναι άγνωστες έννοιες στους "κομπλεξικους " που άρπαξαν την εξουσία με απάτη... Συλλυπητήρια στις οικογένειες .

ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΑΚΟΜΗ

ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΧΑΜΠΑΡΙ ΟΤΙ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΣΑΝ ΤΗΝ ΑΦΕΝΤΙΑ ΣΟΥ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία