Δεν υπάρχει χρόνος...
tsagkaris_dimitris

Δημήτρης Τσαγκάρης

Δεν υπάρχει χρόνος...

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένας άνθρωπος αυτή τη στιγμή στη χώρα που να μην έχει πρόβλημα! 3.000.000 ανθρώπους τούς κυνηγάει η Eφορία, 2.000.000 ανθρώπους τούς κυνηγάει το ΙΚΑ, άλλα 2.000.000 ανθρώπους τούς κυνηγάει ο ΦΠΑ και όλους μαζί τους κυνηγάει ο ΕΝΦΙΑ, τον οποίο ούτε στα έξοδα δεν μας επιτρέπουν να τον περνάμε...

Πληρώνουμε τον πιο άδικο φόρο που έχει επιβληθεί, φόρο που σε μια νύχτα μετέτρεψε στους ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές», σχολίαζε στη σατιρική εκπομπή του ο κ. Λάκης Λαζόπουλος.
Δεν πρόκειται για «καλλιτεχνικές υπερβολές», εφόσον 4.374.475 φορολογούμενοι -σε σύνολο σχεδόν 6.000.000- έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και ενάντια σε 1.618.460 από αυτούς το κράτος ήδη κινείται με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Με έκδοση κατασχετηρίων προς όλες τις τράπεζες, δέσμευση ακινήτων και πώλησή τους με πρόγραμμα αναγκαστικού πλειστηριασμού, κατάσχεση μισθών και συντάξεων, κατάσχεση εισοδημάτων και απαιτήσεων στα χέρια τρίτων κινείται το Δημόσιο εναντίον των οφειλετών. 
Για χρέη που μένουν απλήρωτα, που από 33,5 δισ. ευρώ. στο τέλος του 2009, ξεπέρασαν, το 2017, τα 98 δισ. ευρώ, από τα οποία μόνο τα 13,9 δισ. ευρώ συσσωρεύτηκαν μέσα στο τελευταίο έτος! 

Οι οφειλές; 
Εκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις, αύξηση τελών κυκλοφορίας, φόρος πολυτελείας και πολυτελούς διαβίωσης, εισφορά αλληλεγγύης, αύξηση συντελεστών φόρου εισοδήματος, κατάργηση αφορολόγητων, επιβολή ΕΕΤΗΔΕ (μονιμοποίησή του ως ΕΝΦΙΑ), αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ, μαζικές μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών σε υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ, αυξήσεις στην εισφορά αλληλεγγύης, στα καύσιμα στα ποτά, στα τσιγάρα, στον καπνό, στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, επιβολή φόρου υπεραξίας σε μετοχές, ομόλογα, ακίνητα, αύξηση της προκαταβολής φόρου και αύξηση φορολογίας κερδών στα τυχερά παιχνίδια (πρώτο και δεύτερο μνημόνιο).

Κλείσιμο
Αύξηση του ΦΠΑ (από 23% σε 24%), μαζική μετάταξη προσόντων και υπηρεσιών (από 13% σε 24%), κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, αύξηση των συντελεστών εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση της έκπτωσης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους (2.100 σε 1.900), αύξηση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος για όλους (από 42% σε 45%) με κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, αύξηση φορολογικών συντελεστών εισοδήματος από ενοίκια (μέχρι 45% από 33%), αύξηση φορολογικού συντελεστή επιχειρηματικών κερδών (από 26% σε 29%), αύξηση του συντελεστή φορολογίας μερισμάτων (από 10% σε 15%), αύξηση του συντελεστή φόρου πολυτελούς διαβίωσης (από 10% σε 13%), φόρος 10% στη συνδρομητική τηλεόραση, φόρος 5% στη σταθερή τηλεφωνία και αύξηση του ΕΦΚ σε οινοπνευματώδη, μπίρα, κρασί και ηλεκτρονικό τσιγάρο συν ασφαλώς στα καύσιμα, αλλά και φόρος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών και στον καφέ, καθώς και αύξηση των συντελεστών του υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, συνοδευόμενα από αύξηση της προκαταβολής φόρου για όλους στο 100% (τρίτο μνημόνιο)!

Ηδη προνομοθετήθηκαν -από το 2019 (;)- κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, της έκπτωσης του 1,5% στην παρακράτηση μισθωτών-συνταξιούχων και νέα μείωση της έκπτωσης φόρου από 1.900 σε 1.250 ευρώ, αλλά και σοβαρή μείωση στην προσωπική διαφορά όσων παίρνουν συντάξεις!

Ακρως αναγκαίες οι εξαγγελίες για φορολογικές ελαφρύνσεις του πρόεδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, για συντελεστή 9% στο εισόδημα έως 10.000 ευρώ, για μείωση φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων σε 20%, από 29% σήμερα, για μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων σε 5%, από 15% σήμερα, για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε μια διετία, για σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, για σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση αποσβέσεων επιχειρήσεων, μεταφορά ζημιών για μια 10ετία και για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Αρκούν;  Τα 235 δισ. ευρώ του υφιστάμενου ιδιωτικού χρέους επιτάσσουν επιθετική επαναδιαπραγμάτευση. Δεν υπάρχει χρόνος, στην αγορά, για «βάθος διετίας». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ